Фиксна протеза

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Neznam sto e so jadenjevo jas gi nosev protezite nad 2 godini, jadev se osven soncogled i nemase nikakvi problemi. Mi se otkaci briketa samo 1 vo tie 2+ godini.
Najvazna e higienata i disciplinata.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Зар можам да џвакам мастики???:pos:
Таман мислев да ги поклонам пакетчињава Орбит што ми стојат дома :pos:
Првите недела две не пробувај, има болки... ама после од кога ќе престанат болките немаш гајле.

Тие што ти се дома можеш да ги поклониш, да не омекнат за две недели. :pos:

Член од
30 март 2009
Мислења
251
Поени од реакции
20
Па ваљда јас сум бил :pos:
Што знам, кога ми рекоа дека неможам смоки и чипс да јадам, нити гумени бонбони, можам да заборавам и на мастики, месо да сум одбегнувал ( и така не јадам месо уствари....) и храната да сум ја сечкал па после да јадам, а јас сум олд скул се со раце си јадам :pos:
ОМГ... Неможам ни устата да си ја затворам како што треба :pop:
Btw тоа што прашував за забоболката во другата тема, ми било пошто ми биле голе корените на забите до тој што го извадив... Ми се ебава мамата, неможам ништо ладно да се напијам, нити па да џвакам на таа страна.
Како се заебав слабеев до сега, е тек сега уште толку ќе ослабам. Требаше да си го искористам летово, да се најадам за следните две години, па после да слабеам, али јебига :pos:
Кога не те болат забите, ќе можеш и коска да глодаш, а не само смоки и чипс :vozbud:
И мастиките не се проблем, апсолутно се може да се јаде, па дури и кикиритки, само мора повнимателно од вообичаено. Јас дури и јаболко и круша гризам без проблеми. Сам ке си осетиш кога што можеш да јадеш, дали ке биде тврда храна или мека.

Само храбро и се ке се издржи :smir:

Член од
7 април 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Носев фиксна протеза пред 5-6 години и забите ми се исправија ама откога ја извадив не носев мобилна и малку се вратија
Не се познава премногу ама ме нервира

Колку време отприлика треба да се исправат сега(со фиксна или мобилна)

бтњ 18 години сум

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Ke vidime, bi trebalo utre da mi ja stavat.
Mene seuste mi e nekako izbrzano [bidejki ne se napravi ni panoramiks nitu odpecatok od zabite].
Ali ajde da recam deka veruvam na specijalistot.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
Кога не те болат забите, ќе можеш и коска да глодаш, а не само смоки и чипс :vozbud:
И мастиките не се проблем, апсолутно се може да се јаде, па дури и кикиритки, само мора повнимателно од вообичаено. Јас дури и јаболко и круша гризам без проблеми. Сам ке си осетиш кога што можеш да јадеш, дали ке биде тврда храна или мека.

Само храбро и се ке се издржи :smir:
Пoлека се принавикнувам :)
Уште првиве денови јадам малку потврда храна, и се надевам дека ќе се навикнам што побрзо:)

Носев фиксна протеза пред 5-6 години и забите ми се исправија ама откога ја извадив не носев мобилна и малку се вратија
Не се познава премногу ама ме нервира

Колку време отприлика треба да се исправат сега(со фиксна или мобилна)

бтњ 18 години сум
Па со оглед на тоа што откако ќе ја извадиш протезата треба да носиш мобилна од 6-12 месеци (отприлика), така да имај предвид дека поминала и некоја година од тогаш и ќе треба да носиш мобилна или фиксна повеќе од 6 месеци. Ова се мои проценки, ако знае некој подобро нека ти каже :)

Ke vidime, bi trebalo utre da mi ja stavat.
Mene seuste mi e nekako izbrzano [bidejki ne se napravi ni panoramiks nitu odpecatok od zabite].
Ali ajde da recam deka veruvam na specijalistot.
Ќе ти стават протеза без да земеш отпечатоци???:pos:
Прв пат во мојот живот слушам нешто вакво. Брат тоа е невозможно....

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
Pa taka mi rekoa..dojdi ____________ ke stavime.
Nikoj ne mi spomna za otpecatok.
Нема шанси брат, ти тврдам. Мора прво да ти земат мерка, па да видат како ќе ја стават протезата, па дали ќе треба да се вади некој заб, па панорамска снимка... Се тоа е обавезно, неможе вака од слободна проценка да ти стават протеза. Може имаш некој расипан заб, па ќе треба да се пломбира или вади :smir:

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Нема шанси брат, ти тврдам. Мора прво да ти земат мерка, па да видат како ќе ја стават протезата, па дали ќе треба да се вади некој заб, па панорамска снимка... Се тоа е обавезно, неможе вака од слободна проценка да ти стават протеза. Може имаш некој расипан заб, па ќе треба да се пломбира или вади :smir:
Na prviot pregled veke bev, umnicite mi se izlezeni, nemam rasipani zabi.
Ke vidime utre sto ke se sluci i sto ke napravam. Panoramiksot mislam deka mi rece odposle da se napravel, posto veke umnicite mi se izlezeni.
Stay tuned..:)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Ok, bev denes, mi zedoa otpecatok i posle toa mi stavija proteza na gornata vilica.
Panoramiks, moze da napravam i odkoga e stavena gornata proteza.

Член од
15 март 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0
HI . За некој ден и јас ке ставам фиксна протеза...очекувам болки...само незнам kолкави :)))

Kajgana Shop

На врв Bottom