Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
КОЈ ГЛЕДА КРИЗА

Турција со над 30.000 милионери

D4ABE041C4F90B40A53673240EA12B44.jpg
Бројот на милионерите во Турција се зголемил во минатата година и покрај економската криза, објави весникот Ватан. Во периодот јануари-ноември бројот на луѓе со банкарски сметки на кои има над еден милион турски лири (околу 464.000 евра) се зголемил за седум отсто во споредба со истиот период во 2008 година. Со тоа, бројот на милионерите во Турција е над 30 илјади луѓе, соопшти Агенцијата за регулирање и надзор на банките.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=F45FD7F0D2B4EF489E6E7B4BAE597D0E

Turkey is not part of Europe and will never be part of Europe…an expansion of the EU to include Turkey cannot be considered as just another expansion, as in the past. The universal values which are in force in Europe, and which are also fundamental values of Christianity, will lose vigor with the entry of a large Islamic country such as Turkey’.

илити, во превод

Турција не е дел од Европа и никогаш нема да биде дел од Европа... проширување на ЕУ со Турција не може да се смета за уште едно проширување, како порано. Универзалните вредности кои се на сила во Европа, и кои е исто така фундаменталните вредности на Христијанството, ќе ја изгубат својата сила со влезот на голема исламска земја како Турција

Ова е кажано од Ван Ромпуј, новиот претседтаел на Европскиот Совет, а исти ставови имаат и скоро сите други лидери на ЕУ (со оглед на тоа дека повеќето други земји избраа десничари на изборите). За жал , Турција никогаш нема да влезе во ЕУ дури и Бугарија да сака да ги примат. Скоро да сум сигурен дека и ние нема да влеземе поради големиот дел на муслиманско население, иако имаме слични податоци како Хрватска, која пак има над 90% христијанско население.

Рекорден пад на економијата во Турција

Анкара – Бруто-домашниот производ на Турција во првото тромесечје од годината забележа рекорден пад од 13,8 отсто, соопшти турскиот завод за статистика. Ваквиот драстичен пад на турската економија беше очекуван од централната банка, која предупреди дека негативниот раст во првиот квартал може да биде изразен со двоцифрена бројка. (Макфакс)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=19D91F85A2980C4F819359F7C6C6F64C

Големи пофалби од ЕУ за економијата на Турција
Во извештајот на Европската комисија беше привлечено внимание кон издржливоста на банкарскиот сектор и беше појаснето како реализираните реформи ја држат динамична економијата во Турција. ИЗВОР

ОЕЦД: Турција шампион според економскиот раст во периодот 2011-2017

Во извештајот се истакнува дека економијата на Турција оваа година ќе се намали за 6-отсто, но воедно се прават позитивни прогнози за турската економија во периодот по 2010 година.
Според тоа, во истиот извештај се вели дека Турција во 2010 година ќе оствари економски раст од 3-отсто, а во 2011 година од 4,6-отсто.
Според извештајот на ОЕЦД, Турција во периодот од 2011 до 2017 година ќе оствари просечен годишен раст во реалниот национален доход од 6,7-отсто и дека на тој начин ќе стане шампион во економскиот раст меѓу земјите членки на ОЕЦД.

Турција идната година ќе оствари најбрз раст во Европа
Според тоа, земја која идната година ќе оствари најбрз раст во Европа ќе биде Турција која ќе забележи економски раст од 2,8-отсто.
Европската комисија истакна дека турската економија под влијание на внатрешни фактори како што се забавувањето на реформите и цврстата монетарна политика, од 2007 година почна да забавува.
Во извештајот се истакнува дека Турција чиј извоз беше намален благодарение на структуралните реформи на чело со оние во банкарскиот сектор, успеа да покаже отпор против глобалната криза и се спаси од соочување со голема криза во финансискиот сектор.
Европската комисија очекува турската економија оваа година да се стесни околу 5,8-отсто, по што наредната година да оствари раст од 3-отсто, а во 2011 година 3,6-отсто.
Европската комисија исто така предвидува дека процентот на невработеност во Турција во 2011 година ќе опадна на 13,5-отсто.

Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУ

Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.

Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра, во Романија - 114 евра, во Летонија - 172 евра, во Литванија 217 евра. Словаците земаат минимум 217 евра месечно за својот труд, Естонците - 230 евра, Полјаците - 246 евра, Унгарците - 258 евра и Чесите - 288 евра.

Во другите балкански земји-членки на ЕУ - Словенија и Грција, просечната заработувачка изнесува 522, односно 668 евра.

Гледај си ја твојата држава па после јади бурек за Турција која е светлосна година понапред од вас.:tapp: П.С (за споредба вашиот бдп во вториот квартал е паднат за 4.7 % и директните инвестиции намалени 50%)

За Турција жално но вистинито, никогаш нема да станат земја члена на Европската Унија поради причини кои се добро познати и кои владеат во Европа. Едноставно ќе ја условуваат до бескрај земјата и Турција мора да си најде друг пат...

A nekoj misli deka na Turcija tolku mnogu i e bitno clenstvoto vo EU?
Jas ne mislam taka a i ne izgleda taka,pa clenstvoto vo EU ne e najbitno nesto za site drzavi mozebi za Makedonija da,no ne za site drzavi pogotovo Turcija,za niv jas mislam deka e vo smisla dobro bio bilo koga bi bile clenki....

Не сум казал никаде дека Турциjа е слаба. Но е факт дека економиката е зависна от ЕУ. Ако не зависеше от ЕУ пазара немаше сега турската економика да отбележи пад од 6 % за првиот квартал, а можеше като изолирана економика да избегне кризата или поне падот да биде помал.
Алтернативи за производство за големите ЕУ фирми винаги има /например Украjна, Мароко, Египет и Либиjа/. Дори земjи со повисоки плати имат предимства /Полска и Словакиjа например/. За Романиjа и Бугариjа нема да сборим штото повекето тук имаат комплекси очигледно кон една от тези земjи.
И пак казвам - зависността не е непременно признак на слабост. Во времена на глобализациjа дори е признак дека во тази земjа се работи умно и се користjат определени предимства кои има.
Но и да се фаворизира и идеализира мисла не е разумно.

I ti be mislis deka EU bi ja blokirala Turcija ekonomski?Abe od ko vlegovte vie tatarive vo EU abe se znajte alal da vi e.Fakt e deka vie ne se sakate mnogu so Turcite ii zboruvate za inaet a toa sto go kazuvas mozi samo teoretski da se pretpostavi vo praksa ne.Turcija e premnogu mokna drzava i ne i treba EU kako pazar mozebi da,no ne zaboravaj deka i Turcija i treba na EU ne e slucajot kako so Makedonija taka da ne skokajte tolku vie Bugarive ne e se taka kako sto vie mislite zato sto ste gragjani na EU.
Iskreno ako vo Makedonija se kreni standardot t.e prosecna plata bi bila 500 eura i bi se namalila nevrabotenosta na pozitivno nivo so ukinuvanjeto na vizniot rezim so EU mozebi ako se ukine i so SAD i Velika Britanija i nas nema da ni e potrebno clenstvoto vo EU tolku mnogu kako sega na primer i vo takov slucaj ne moze da ne ucenuva nikoj ni Grcija niti pak Bugarija a Turcija kade kade ekonomski e porazviena i postabilna od Makedonija(mislam so povisok standard,pokvaliteten zivot) zatoa ne skokajte tolku,vie ste clenki a Turcija e porazviena i ima povisok standard od vas i sto vi znaci tuka clenstvoto ili za tresenje gluposti tuka demek kolku ste dobri i silni vie (Bugarija)e levo made vo slucajov,zaebi avtomobilska industrija i BDP ok?

От сите jапонски марки за автомобили мисла само Subaru нема фабрики во ЕУ. Истото е при другите производи - например ако купиш плазмен телевизор Panasonic то вероватно е произведен во Чешка. Сигур разбираш ме што имам предвид.

За политическа стабилност во Турциjа може да се говори со много условности - дали ке биде толкова стабилна ако немаше такова големо значение во политическиот живот турската воjска /кое го нема во ни една европска земjа и като цело в демократските земjи/. Да не се забравjа дека в един голем дел на државата се води реално гражданска воjна. Проблеми има со етнически /ерменци и кjурди/ и со религиозни /алевити/ малцинства. Така че стабилността е условна.

Има нешто характерно за турската економика - голем дел от нивните странски инвестиции не са директни инвестиции, току смесени компании или лицензни производи со местни големи компании - тук говора за такива като Koç Holding, Sabancı Holding, Doğan Holding и др.

Sakas da kazis deka Bugarija e podemokratska be glupav,pa od vas mozebi samo Grcija e ponedemokratska vo EU a znaeme,a i site znaat kako Bugarija vleze vo EU i kolku ispolni od baranjata na EU i na koe ekonomsko politicko nivo bese togas,ne se pravi interesen tuka pls!Daleku ste vie i od demokratija i od stabilnost i od se,i ne znaci deka ako ste clenka na EU deka ste uspesni vprocem i se gleda vasiot uspeh so site tie EU fondovi i nepovratni krediti i retardirani politicari da ja vodat vanabe drzavata Bugarija ce postignevte nesto ama sepak ste daleku od tie standardi koi sakate da gi prikazite kako realni vo vasata drzava, mnooogu daleku.

Ti se obrativ tebe ama ova sto go napisav vazi za site vas(demokratite od Bugarija)koi sami prvo se lazete a potoa i si veruvate na sopstvenite lagi vsusnost kako i sekogas i za se.

КОЈ ГЛЕДА КРИЗА

Турција со над 30.000 милионери

D4ABE041C4F90B40A53673240EA12B44.jpg
Бројот на милионерите во Турција се зголемил во минатата година и покрај економската криза, објави весникот Ватан. Во периодот јануари-ноември бројот на луѓе со банкарски сметки на кои има над еден милион турски лири (околу 464.000 евра) се зголемил за седум отсто во споредба со истиот период во 2008 година. Со тоа, бројот на милионерите во Турција е над 30 илјади луѓе, соопшти Агенцијата за регулирање и надзор на банките.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=F45FD7F0D2B4EF489E6E7B4BAE597D0E

Тоа 464 000 евра за милион ли се брои?
Па ако се гледа местна валута то во Македониjа има повеке милионери от Турциjа.

Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУ

Правиш споредба на просечна плата и минимална плата?:nesvest:

Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.

Во Бугариjа просечната плата през септември 2009г. е 583 лв. /298 euro, со кое не се гордеем/.
Извор:
http://www.econ.bg/news/article170614/s_11_5_e_narasnala_srednata_rabotna_zaplata_na_godishna_baza

Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра. . .

Во Бугарија минималната заработувачка е 120 евра!

Гледај си ја твојата држава па после јади бурек за Турција која е светлосна година понапред од вас.:tapp: П.С (за споредба вашиот бдп во вториот квартал е паднат за 4.7 % и директните инвестиции намалени 50%)

П.С За споредба турскиот БДП во вториот квартал е паднат за 7 % /кое исто не е добро - Турциjа е економски партнер на Бугариjа/

A nekoj misli deka na Turcija tolku mnogu i e bitno clenstvoto vo EU?
Jas ne mislam taka a i ne izgleda taka,pa clenstvoto vo EU ne e najbitno nesto za site drzavi mozebi za Makedonija da,no ne za site drzavi pogotovo Turcija,za niv jas mislam deka e vo smisla dobro bio bilo koga bi bile clenki....
.

Много мака има во тебе брат :wink:

Економски лидер со просечна плата од 290 евра. :tv:

Турција треба да се подели на неколку дела, од кои најпросперитетен и европски ќе биде Истанбул. Нека се вика новата држава Константинопол, каде набргу ќе биде протеран исламскиот џган и ќе биде инсталирана проевропска и христијанска власт. Него и европскиот дел и медитеранското приморје ќе ги примат и во Европа.
Забеганата анадолија и таму планинините и пустините нека си ги задржат селџуците и курдите.

Турција треба да се подели на неколку дела, од кои најпросперитетен и европски ќе биде Истанбул. Нека се вика новата држава Константинопол, каде набргу ќе биде протеран исламскиот џган и ќе биде инсталирана проевропска и христијанска власт. Него и европскиот дел и медитеранското приморје ќе ги примат и во Европа.
Забеганата анадолија и таму планинините и пустините нека си ги задржат селџуците и курдите.

:pos2:

A баба ми е машко и чичко ми се вика Џими Хафа, има поле оризово во Кочани.Не е мртов кој ве лаже...

:pos2:

A баба ми е машко и чичко ми се вика Џими Хафа, има поле оризово во Кочани.Не е мртов кој ве лаже...

Хофа е чичко ти и ако Турција сака да влезе во ЕУ ќе треба да станат барем делови од неа нормални.
Ама како цела, никој не сака вукојебини ко анадолија и да се граничи со Ирак???
Овој европскиот дел, кај што би имало културно христијанско или атеистичко население би можело да дојде во предвид.

Хофа е чичко ти и ако Турција сака да влезе во ЕУ ќе треба да станат барем делови од неа нормални.
Ама како цела, никој не сака вукојебини ко анадолија и да се граничи со Ирак???
Овој европскиот дел, кај што би имало културно христијанско или атеистичко население би можело да дојде во предвид.

Па се знае дека Турција никогаш нема да влезе во ЕУ.....

Зошто не би влегол нормалниот дел?
Европскиот, Цариград, приморјето?

Најверојатно зошто и тој е преполн со муслимани?!
Нормалниот, да Истанбул и Анкара е нормално, но Турција не е само Анкара и Истанбул.Надвор од тие градови е..... Лошо. Ова е исто како сега Западна Македонија да не влезе во ЕУ зошто населението е претежно муслиманско.Ти би се согласил на тоа?

Најверојатно зошто и тој е преполн со муслимани?!
Нормалниот, да Истанбул и Анкара е нормално, но Турција не е само Анкара и Истанбул.Надвор од тие градови е..... Лошо. Ова е исто како сега Западна Македонија да не влезе во ЕУ зошто населението е претежно муслиманско.Ти би се согласил на тоа?

Не е за што се согласуваме или не, туку како би било.
Западна е мал залак, да ја разделиш Турција на делови и направиш од нив атеисти или секуларни муслимани е доста поголем.
На крај, не знам зошто воопшто се споменува и народ. Територијата е важна. Народот се движи.

Не е за што се согласуваме или не, туку како би било.
Западна е мал залак, да ја разделиш Турција на делови и направиш од нив атеисти или секуларни муслимани е доста поголем.

Епа стави се во ситуацијата на обичниот Турчин, ако ти можеш тоа да си го дозволиш (со Западна Македонија) други 99% од Македонците не.Истото важи и за Турчинот.И баш ме интересира како ќе ја разделат Турција, еднаш се обидоа да го завземат Истанбул но знаат што им се случи кај Галиполи.........Тоа знам!
А исто така знам дека првата земја која би го блокирала влезот на Турција (дури и оние нормалните) е Франција, па Германија и.т.н., и.т.н.

.И баш ме интересира како ќе ја разделат Турција, еднаш се обидоа да го завземат Истанбул но знаат што им се случи кај Галиполи.........Тоа знам!
Франција, па Германија и.т.н., и.т.н.

Нека си одлучат турците,кој од нив сака да влезе во Европа, а кој не.
Па ќе видиме како ќе се движат работите.
Инаку, пу, пу скраја турци пак во толкав број на европско тло.
Ко 500 години малку да ни беа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom