Нимиц фокусиран на "Северна Македонија"

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Специјалниот посредник на ОН во македонско-грчките разговори за името Метју Нимиц, кој вчера во Њујорк имаше средби со претставници на двете земји, настојува конечното решение да се базира на име кое ќе ги вклучува зборовите „Северна Македонија“, пишува денеска грчкиот весник „Етнос“.
Според извори во Њујорк на кои се повикува весникот, Нимиц на вчерашните средби го предложил токму тоа име во пет варијанти.
„Катимерини“, пак, забележува дека Нимиц речиси 12 години по потпишувањето на Привремената спогодба во 1995 година не презел сериозна иницијатива за затворање на прашањето, а сега наеднаш го интензивира целиот процес. Тоа, според весникот, е поради интересот на САД за членство на Македонија во НАТО.
„Од моментот кога за спорот се заинтересираа Вашингтон и големите држави во Европа, Нимиц почувствува дека има сериозни шанси да успее“, наведува „Катимерини“, посочувајќи оти според плановите на медијаторот, септември би можел да биде клучен месец за решавање на проблемот.
Грчките медиуми денеска ја пренесуваат изјавата на Метју Нимиц по средбата во Њујорк со македонските претставници дека „спорот е решлив“ и оти централно прашање во преговарачкиот процес е името, како што е предвидено и со Резолуцијата на Советот за безбедност и со Привремената спогодба. Тоа, според нив, е одговор „за обидите на Скопје да го прошири дневниот ред на преговорите и со други прашања“.

Извор

North Macedonia, Горна Џумаја, Горна Волта, Северна Кореја, Јужна Африка, Источен Тимор, Западен брег, Западна Сахара, Јужна и Северна Осетија (а во задње време и те како осетија),како и Долно Дупени, додека ние без меѓународно име Република Македонија ќе бидеме од јужните соседи Северно Издупени.

Интересно е што со македонците со кои зборев на оваа тема, со поголема резерва гледаат на предлогов (иако не е воопшто нов). Се прашувам, дали заморот си го направи своето?

Не само заморот, туку пред се принципиелноста. Името е Македонија и такво ќе остане. Атинските цигани не ни се кумови да ни даваат име. Нема никаква основа за тоа што го бараат, сем расистичка, сходно гомна да јадат.

А наркосот Нимиц е подобро да се фокусира на својот ионака мизерен живот наместо на ново име за Македонија.

Заморот го спомнав во аспект на прифаќање на "можното ново име". Луѓето се помалку гледаат со одбивност.
Иако кај мене се буди прашањето ако ние сме северна, која е централна...

Vo mnogu gadna situacija sme zapikani.

Prvin so toa sto sme pocnale da pregovarame avtomatski ako se iznajde resenie vo koja i da bila forma nie dalekusezno gubime.
Vtora soluciite za pregovaracive ( bilo koi da se ) se sledni imas pozadina koja ocekuva da naseto ime si ostane a pregovaras za ``vzaemno prifatlivo resenie``, ako ne dogovoris nisto od del od bazata si opnat deka ja getoiziras makedonija i ne si za nejzina integracija, od druga strana ja imas alternativata predavnik.Imajki go ova vo pozadina, situacijata ke e non stop ni gore ni dolu.
jas licno sum spremen da sum ``getoiziran`` od mnogu pricini za koi da ne se povtoruvam iam pisano po forumive, isto mislam deka i golem del slicno razmisluvaat, no mora da se priznae deka ima i elementi koi mozat da ja progoltaat ``knedlata`` ( koja za niv ne e ni knedla).

i pak ke se vratam na prvat recenica vo sekoj slucaj gadna situacija..nasiot vlog e naseto ime i naseto postoenje nivniot vlog e kapricot i stimulot koj ja hrani grckta drzava- klaustrofobicniot nacionalizam

Интересно е што со
македонците
со кои зборев на оваа тема, со поголема резерва гледаат на предлогов (иако не е воопшто нов). Се прашувам, дали заморот си го направи своето?
Македонците? Па и ти си македонец море Принцепсе.

Дефинирај резерва!

Поголема одбивност или поголма шанса за прифаќање?

Маката е што со Горна имаш долна, лева, десна, централна, а со Северна само јужна, западна и источна плус.
Јужната знаеме каде и и сега за сега чија е, како и со источната, западната ?? каде е таа? Што со Посеверната од севернава? Онаа од Т
Табановце до Врање?

Ма, се е тоа гол курац на велосипед.

А замор, кај мене има замор, голем замор веќе, оти едно исто да лаеш, а никој да не се обѕирне, знаеш, предизвикува зарипнатост, засипнатост и замор.

Vo mnogu gadna situacija sme zapikani.

Prvin so toa sto sme pocnale da pregovarame avtomatski ako se iznajde resenie vo koja i da bila forma nie dalekusezno gubime.
Vtora soluciite za pregovaracive ( bilo koi da se ) se sledni imas pozadina koja ocekuva da naseto ime si ostane a pregovaras za ``vzaemno prifatlivo resenie``, ako ne dogovoris nisto od del od bazata si opnat deka ja getoiziras makedonija i ne si za nejzina integracija, od druga strana ja imas alternativata predavnik.Imajki go ova vo pozadina, situacijata ke e non stop ni gore ni dolu.
jas licno sum spremen da sum ``getoiziran`` od mnogu pricini za koi da ne se povtoruvam iam pisano po forumive, isto mislam deka i golem del slicno razmisluvaat, no mora da se priznae deka ima i elementi koi mozat da ja progoltaat ``knedlata`` ( koja za niv ne e ni knedla).

i pak ke se vratam na prvat recenica vo sekoj slucaj gadna situacija..nasiot vlog e naseto ime i naseto postoenje nivniot vlog e kapricot i stimulot koj ja hrani grckta drzava- klaustrofobicniot nacionalizam

Проблемот е во тоа што Гејците немаат никаков влог во целата работа а цело време се чудам зошто никој нормален во државава овие разговори не ги нарече Ултимативните барања на Атина?
-Па така наместо на “преговори за името“ во Нујорк ќе отпатува Македонската делегација која ќе присуствува на “Ултимативните барања“ од Грција пренесени од медијаторот Нимиц.

Ќе почекаме да станам и јас македонец и вистински да си ја сакам земјава моја, бидејќи има премногу македонци кои отвараат теми на кои само македонци можат да учествуваат. Тие викаат јас не сум македонец :icon_lol:
Нејсе...

Гарфилд, се гледаат се поголеми шанси на прифаќање. Од друга страна, и јас се согласувам со нив.
Бидејќи, околу проблемов на грција (името не е наш проблем воопшто) има само и исклучиво 2 солуции.
1. Да не го менуваме ни под разно, значи и да не учествуваме на разговори и преговори за промена на името.
2. Да го смениме во било што.
Бидејќи ние сме активни во преговорите, значи името ќе се смени. Прашањето само останува во што. Изгледа многу луѓе го сватија тоа па сега само зборат за вкус.
Океј, северна викаш...

Ќе почекаме да станам и јас македонец и вистински да си ја сакам земјава моја, бидејќи има премногу македонци кои отвараат теми на кои само македонци можат да учествуваат. Тие викаат јас не сум македонец :icon_lol:
Нејсе...

Гарфилд, се гледаат се поголеми шанси на прифаќање. Од друга страна, и јас се согласувам со нив.
...

Ај додека станеш Македонец :) , сакам еден искрен одговор (испровоциран од тезата дека се согласуваш со оние кои би прифатиле промена на името) доколку истиов услов и бил поставен на Албанија да го смени името, од Грција или кој и да е, дали ти како Албанец би прифатил такво нешто?

Еве ја нека си грешам душа, ама не верувам,ниту насетувам, дека етничките Албанци во Македонија ги засега толку длабоко овој проблем, колку што не засега нас етничките Македонци.
Бидејќи никој не ви го оспорува правото да бидете Албанци и вашата матична земја со право да се нарекува Албанија или Шќиприја, како и да е.

Што тебе како етнички Албанец би ти сменило сето ова, од утре да се викаме Северна Македонија?

За мене најверојатно не треба да образложувам.

Заморот го спомнав во аспект на прифаќање на "можното ново име". Луѓето се помалку гледаат со одбивност.
Иако кај мене се буди прашањето ако ние сме северна, која е централна...

Нема централна. Има Северена и Јужна Македонија. Инаку, од Македонците прв за името Северна Македонија се изјасни поранешниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ Љубчо Георгиевски во еден текст во ФОКУС.

Ај додека станеш Македонец :) , сакам еден искрен одговор (испровоциран од тезата дека се согласуваш со оние кои би прифатиле промена на името) доколку истиов услов и бил поставен на Албанија да го смени името, од Грција или кој и да е, дали ти како Албанец би прифатил такво нешто?
Ќе ти одговорам кога ќе станам Македонец, и мојот став и мислење ќе биде на исто рамниште со твоето кога се работи за Македонија :)
Јас не ги прифаќам воопшто преговориве. Но кој ме прашува мене?
Не ги прифаќам ни за Македонија, ни за Албанија.
Но кога правиме некаква споредба, стигнуваме до еден проблем.
Албанија НИКОГАШ не би ПРЕГОВАРАЛА за промена на своето име. Апсолутно сум сигурен во тоа. Преговори за промена на името не би прифатил ни Сали Бериша (или кој и да беше премиер таму) ни обичниот селанец. Тука доаѓа прашањето: зошто ние преговараме??
Еве ја нека си грешам душа, ама не верувам,ниту насетувам, дека етничките Албанци во Македонија ги засега толку длабоко овој проблем, колку што не засега нас етничките Македонци.
Прво, албанците од македонија знаат дека македонците не им дозволуваат да им се мешаат во името. Ти текнува на темата на која само македонци смееја да си го искажат мислењето. Знаеш, има делба. Името на нашата заедничка држава е ексклузивно на македонците христијани. Е сега јас тука викам од кај се спојуваат "наше" и "мое" ама изгледа никогаш нема да дознаам.
Второ, народот даде премногу жртви од осамостојувањето на државата досега. Сите, тука викам "народот". Значи преживеавме се живо и диво, за на крај некој да преговара за промена на името. И сега, веќе и кај (најголем дел) македонците нема гајле за промена на името. Бидејќи ние бевме под ембарго од Грција, преживеавме уште 300 други глупости, за некој да седне со нимиц и да му рече "Северна викаш, а? Чеј да размислам...". НЕМА РАЗМИСЛУВАЊЕ!!!
Верувај ми дека доколку не се прифатеа никакви дискусии за промена на името после самитот на НАТО, Албанците од Македонија мнооооогу посилно ќе ве поддржеа. Но сега, името на нашата заедничка држава е ваше, вие се согласувате дека можна е промена... Што ме прашуваш мене дали и што мислам за промената?
Ти ако не се цениш себеси, не очекувај јас да те ценам.
Што тебе како етнички Албанец би ти сменило сето ова, од утре да се викаме Северна Македонија?
Најмногу ќе ви бидам лут на вас, на македонците, кои учествувавте преговорите и прифативте промена на името.
Мене и така никој не ме праша за ништо никогаш, освен за статистички цели.
Мене ми беше забранет влезот на тема само и исклучиво за македонци.
Јас не сум поканет на дискусијава.

Апдејт за принцезава од горе. Вие веќе имате друго име за “меѓународна употреба“, а ако некој ви го спомне автохтоното име Албанци ви се крева коса на глава. Интересен себенегирачки парадокс, не?! :smir:

Апдејт за принцезава од горе.
Princ. Прв обид за навреда.
Вие веќе имате друго име за “меѓународна употреба“, а ако некој ви го спомне автохтоното име Албанци ви се крева коса на глава.
Албанци е вториот обид за навреда.
Интересен себенегирачки парадокс, не?! :smir:
Точно, себенегирачки парадокс.

Извини, сем тоа ословување сп “принцеза’’, немаше обид за навреда.

Но интересна е поентата на Svetovid во секој случај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom