Зошто некои Македонци ја мразат Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Некои Македонци ( и други) ја мразат Македонија, бидејки се мразат самите себеси.
Односот кон самиот себеси го одредува односот кон се наоколу.
Проблемот не е во тоа кој кого или што мрази, проблемот е во не-свесноста.
Оној кој не е свесен за самиот себеси, оној кој не се познава самиот себеси, тој се мрази себеси и се’ околу себе.
Оној што знае берем малку за себеси, тој почнува да чекори на патот кон љубовта, почнува да се сака себеси и почнува да сака се’ околу себе.
Спознај се самиот себеси и ќе почнеш да го љубиш дури и непријателот свој.

Философскиот момент.

И една изрека:

Со крава нива, не се ора. (што во слободен превод би било: жена и политика - јок!)

Млада девојко јас не го ни истакнав моето мислење на темава, туку го оспорив нејзиното. А чекај зарем Кинез треба да те нарече Македонец, за да бидеш Македонец, тој треба да те декларира?!

*Ако случајно навратиш реплицирај.

Па видов дека не го истакнавте вашето мислење затоа и ви пишав затоа што на многу недоличен начин го оспоревте нејзиното...

За Македонецот сега... зашто го изостави она Вистински Македонец ? И немојте да слушнам сега прашања од типот- А зарем другите се лажни и такви глупости...

Едно е да си Македонец затоа што живееш во Македонија и имаш македонско државјанство а нешто сосема друго е да си Македонец во душа и да се бориш за татковината...Јас зборев за вториот Македонец...

Философскиот момент.

И една изрека:

Со крава нива, не се ора. (што во слободен превод би било: жена и политика - јок!)

Во политиката отсекогаш значајно место заземале и жените со таа разлика што владееле во позадина и на индиректен начин баш поради мислењата од типот-Со крава нива не се ора...

Во политиката отсекогаш значајно место заземале и жените со таа разлика што владееле во позадина и на индиректен начин баш поради мислењата од типот-Со крава нива не се ора...

Јака утеха...„во позадина“... :)

Примерите од историјата така некако покажуваат....да тоа е точно.
Но примерите од блиската историја, покажуваат дека Македонците си ја сакаат Македонија.
Факт...референдумот за независност.
95% проценти од излезените рекоа "Македонијо те сакаме".

Има ли Македонец што не се радуваше на победата врз Англија во фудбал?
Има ли Македонец кој не се радуваше на успесите на Македонските ракометарки?
Има ли Македонец кој не тагуваше и плачеше кога замина најголемата Македонска sвезда и гордост на денешницата?

Примерите од блиската историја се 93,94,2001 и 2004 година. Македонците сами себе си се душмани.

Референдумот за независност...хммм, ај да не ширам дискусија на тоа како реагираа некој од нашите “водачи“ и се противеа, како седеа на интонирањето на Македонската химна во парламентот.

Која победа над Англија?

Има Македонци кои во “недостиг“ на спортски успеси, стануваат Срби или Хрвати.

Не ја злоупотребувај смртта на Тоше!

Ајде да збориме за односот кој го добиваше додека беше жив, дали требаше да загине за да почнеме да го цениме како сега?

Јака утеха...„во позадина“... :)

Јака реплика на јаката утеха... :):smir:

Знаете сите оние кои владеат со светот без разлика дали се женски или машки владеат во позадина и ти барем тоа би требало да го знаеш...

А оние кои се појавуваат во јавноста се управувани од оние во позадина и се тука за да го свртат вниманието на јавноста со "своите" потези и зборови додека зад завесите се кове нешто сосема десетто ... :)

*Се извинувам за офтопикот

А оние кои се појавуваат во јавноста се управувани од оние во позадина и се тука за да го свртат вниманието на јавноста со "своите" потези и зборови додека зад завесите се кове нешто сосема десетто ... :)

Видиш... и ти ја потврдуваш поентата на темава.
Недовербата кон самите себе произлегува од искуството. Непријатно за жалост.

Еве еден типичен пример:

Кое менување име...се читаш шо зборуваш? Се бара адеквантна фиренца што ќе го задоволи нашето и Грчкото барање и ќе го реши спорот...не се спомнува промена на име туку таа теза е наметната од Грујо.А кога сме кај него тој е првиот што се согласи за промена на име...и Лазар Еленовски добро го знае тоа.ФИРОМ ни обезбеди наша држава и идентитет а верувам и ако останеме под ФИРОМ ќе добиеме повеќе одколку што можеме сега да загубиме.

П.С. Од патриотизам и реклами не се живее...имај го тоа на ум

македонец и совесен македонец.

Конгломерат од измешани чувства, од комплекс на ниска вредност всадуван од разни гарнитури низ историјата, летаргичност и дефицит од акција...за жал многу од овие особини ги гледам кај многу македонци.Научени да користат само бенефиции од туѓа работа а притоа најголеми критизери зашто по дифолт не може да ми е добро кога и не се ни трудам за да го направам подобар животот поради сопствената себичност.

Совесен македонец, истите животни бремиња како и другите но во исто време национално поткован , спремен борец за подобро утре, спремен да поднесе жртви за каузата на македонството, модерен гемиџија и софистициран космополит кој се гледа рамен на сите останати и не чека други да му ја утврдуваат сопствената вредност.Верификација на нивната борба би требало да биде подобро утре за нашите деца вклучувајќи ги и оние деца на ``претходно`` опишаните.

Kolku li PATRIOTI (vistinski Makedonci )ke se pronajdat vo recenicava?Zatoa sto ne gi odobruvam postapkite na ovaa vlada :salut:pa spored toa jas bi trebalo da sum onoj falsiviot Makedonec :toe:

Абе не ја мразат тие Македонија.
Толку им сече или не им е гајле, што пак се сведува на.. толку им сече.
Кај е најчевска да се јави, да не просветли?
Да каже дека патриотизмот е умрена работа.
Таа не кажа, туку докажа, била кај малакас и целата среќна уште и раскажува како било.
Наместо да се скрие и ќути.

Најголемите непријатели на развитокот на националната свест се оние кои тежнеат кон левата страна. Не џабе за батал човек се вели лев.
После чуди се зошто немаме саглам држава.
Ај некој нека ми спомне една успешна држава во светот која не е базирана врз силен патриотизам, па и национализам.
Мора да се помине таа почетна фаза, да се создадат силни институции, да се всади чувство на припадност, па после кој сака нека си пафка во парк и нека се ебиветри.

Kolku li PATRIOTI (vistinski Makedonci )ke se pronajdat vo recenicava?Zatoa sto ne gi odobruvam postapkite na ovaa vlada :salut:pa spored toa jas bi trebalo da sum onoj falsiviot Makedonec :toe:

a kaj najde deka tie so ja podrzuvaat vladata po difolt se pravite makedonci, ustvari kaj najde vlada vo postot?

Примерите од блиската историја се 93,94,2001 и 2004 година. Македонците сами себе си се душмани.

Референдумот за независност...хммм, ај да не ширам дискусија на тоа како реагираа некој од нашите “водачи“ и се противеа, како седеа на интонирањето на Македонската химна во парламентот.

Која победа над Англија?

Има Македонци кои во “недостиг“ на спортски успеси, стануваат Срби или Хрвати.

Не ја злоупотребувај смртта на Тоше!

Ајде да збориме за односот кој го добиваше додека беше жив, дали требаше да загине за да почнеме да го цениме како сега?

Onaa od dva-dva i onaa od nula-nula!

a kaj najde deka tie so ja podrzuvaat vladata po difolt se pravite makedonci, ustvari kaj najde vlada vo postot?

Preprocitaj go prviot post moze ke ja najdes nekade vladata megju redovi:helou:
Nego mi ostana nekako kratok vo repostov ,ne gledam da si mi repliciral na ona boldiranoto ? :raz:

Preprocitaj go prviot post moze ke ja najdes nekade vladata megju redovi:helou:
Nego mi ostana nekako kratok vo repostov ,ne gledam da si mi repliciral na ona boldiranoto ? :raz:
so ima jas da preprocitam ko jas go pisuvav, a ti kako go razbra boldiranoto se izjasni so repost po istoto.

Всушност дефинитивно нема Македонци кој си ја мразат Македонија,може да има само Македонци кој не го поднесуваат политичкиот систем на уредување во неа,а тоа е сосема друго од мразење на сопствената татковина.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom