Кумановски речник!

Член од
3 мај 2008
Мислења
849
Поени од реакции
40
pa sto mislis tideka skopjani nemozev da fativ kumanovski akcent... ee gledas deka ne e takoj..хехе..поззз
Хехехе,браво,свака част за тебе:):helou:Тој ми се свиѓа к'д и други се трудив да научив и да зборив кумановски,а не само да ни се смеев и да не гледав како теле у шарени врата.хехе браво,супер си :):helou::smir:

candybabe

~ПЛАВУШКА~
Член од
16 јули 2008
Мислења
588
Поени од реакции
9
Хехехе,браво,свака част за тебе:):helou:Тој ми се свиѓа к'д и други се трудив да научив и да зборив кумановски,а не само да ни се смеев и да не гледав како теле у шарени врата.хехе браво,супер си :):helou::smir:

хехе фала :back:

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Абе Кумановски је закон!

Си има и своју граматику... А мене па јазици ми лежев и ми идев, па се труду да га научу. Све си мисљу дека треба да се издадев и некоја граматика, па да гу консултирамо мие не-Кумановци, к`д Кумановци ни зборев... Еној онамо Тикви4ка не можела ни с`с колешку Кумановку да се разбере, зашто немала праву литературу при себе. Етој, на њума ву требав такво нешто.

;))))))))))

Член од
3 мај 2008
Мислења
849
Поени од реакции
40
Значи да направимо ми кумановци едн Кумановски речник и да почнемо да га продавамо.хехе Ке намлатимо паре еј.Кумановци дај да се организирамо док е време и да направимо кумановску граматику и речник.хехе:helou::pos2:

Член од
3 октомври 2007
Мислења
197
Поени од реакции
1
E SGA VAKOJ CITAJTE OVAMO,JA SAM MR4ATOR EKSPERAT ZA DIJALEKTE,OD SKOPJE SAM A MOZU DA VI ZBORU I DA VI PISUJU NA SVAK MOZAN DIJALEKT
MOZA I PO PRILEPSKI BAGO I PO BITOLSKI BAMU GAZO SESTRIN AMA SG OVAJ TEMA E ZA KUMANOVCE I KUMANOVSKI DIJALEKAT PA ZATOJ KE PISUJU NA NJEGA.NOGO SE IZRADUVA KD GU VIDO OVAJ TEMA POSTO NA NIKOGA U OVAU DRZAVU NE MU E GAJLE ZA KUMANOVCI AMA ZATOJ UVEK TUJA E NASU MILU KAJGANU I NOJNI FORUM PA MOZEV I KUMANOVCI NA OVAJ TEMU DA PISUJU KAKO OKU.E TOKO OD MENE POZDRAV DO SVI KUMANOVCI I KUMANOVKI SE ODJAVUVAM, DO CITANJE!

Член од
3 мај 2008
Мислења
849
Поени од реакции
40
Ти си бија полиглота за дијалекти у Македонију.Браво за тебе,а и кумановски не ти е лош.хехе позз:helou:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Значи да направимо ми кумановци едн Кумановски речник и да почнемо да га продавамо.хехе Ке намлатимо паре еј.Кумановци дај да се организирамо док е време и да направимо кумановску граматику и речник.хехе:helou::pos2:
Da razjasnimo nekoi rabote na ovia koi ne sa kumanovci.
U Kumanovo postoiv tri kumanovski ezika: gradski -kumanovski koi ga zboriv gradjani -od trekjo koleno pa natamo kumanovci(pravilo koe e vazilo do 70god.poslev toj e pokacheno na chetvrto koleno a usvoeno sas konsenzus u konjopoj kude Stojana u kasapski dvor ,predcednik i delovodja Stoile Starka) sas dodatak usvoen 72godinu u invalidsku kafanu-delovodja i precednik ista ama satav malko proshiren -da sa krsteni i venchani u staru crkvu, kumanovski koi ga zboriv seljaci i kumanovski koi ga zboriv doshljaci.
Kumanovski gradski rechnik e napishan odamna josh za tursko a Kiro Babaruza gu e pravija njegovu poslednju dopunu i ona vazi i d'n d'nske.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Da razjasnimo nekoi rabote na ovia koi ne sa kumanovci.
U Kumanovo postoiv tri kumanovski ezika: gradski -kumanovski koi ga zboriv gradjani -od trekjo koleno pa natamo kumanovci(pravilo koe e vazilo do 70god.poslev toj e pokacheno na chetvrto koleno a usvoeno sas konsenzus u konjopoj kude Stojana u kasapski dvor ,predcednik i delovodja Stoile Starka) sas dodatak usvoen 72godinu u invalidsku kafanu-delovodja i precednik ista ama satav malko proshiren -da sa krsteni i venchani u staru crkvu, kumanovski koi ga zboriv seljaci i kumanovski koi ga zboriv doshljaci.
Kumanovski gradski rechnik e napishan odamna josh za tursko a Kiro Babaruza gu e pravija njegovu poslednju dopunu i ona vazi i d'n d'nske.

Па дај га тој речник, да га видимо и да га причитамо и научимо... Па и мие дошљаци да научимо нешто, да не се осеќамо ко странци, да нè примев Кумановци као свои... ;))))

Напишете књигу „Кумановски као странски дијалект“, и Просветно Дело нека ви ја издавав, да му даде тежину на дело. ;)))

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Мило ми е што има људи туја што сакав да га научив кумановски дијалект, ја мислеше нема такви. :)

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Па дај га тој t'j речник, да га видимо и да га причитамо prochitamo и научимо... Па и мие mi дошљаци да научимо нешто, да не се осеќамо ко kako странци, да нè примев primiv Кумановци као kako свои... ;))))

Напишете књигу „Кумановски као kako странски дијалект“, и Просветно Дело нека ви ја gu издавав izdadev, да му даде тежину на дело. ;)))
Ja u napaishano pogore objasni kako se uchi zborenje na kumanovski ama gradski -nema shtampan rechnik.
Shto mislish ke zemesh knjigu ke nabubash i op KUMANOVAC......:nenene::nenene::nenene: pa cel svet a i poshiroko sakav da sa kumanovci ama pravila...:toe:

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Ja u napaishano pogore objasni kako se uchi zborenje na kumanovski ama gradski -nema shtampan rechnik.
Shto mislish ke zemesh knjigu ke nabubash i op KUMANOVAC......:nenene::nenene::nenene: pa cel svet a i poshiroko sakav da sa kumanovci ama pravila...:toe:

Ах, си знају јас дека не можу да стану Кумановац никако, колко и добро да збору Кумановски... Ама бар да га научу говор што подобро.

Ќеф ми е, да га ебу. ;))))

И фала на поправки. :helou:

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Ах, знам си ја дека не можу да биду Кумановац никако, колко добро и да збору Кумановски... Ама бар да га научу говор што подобро.

Ќеф ми е, да га ебу. ;))))

И фала на поправки. :helou:
Добар си, напредуеш све повише и повише. 60% си кумановац! :smir:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Ред Девил, malko si podzabravija,da ne ga uchimo choveka losho,ke trazi da mu gi vratimo pare :pos2:

Ама бар barem да га научу говор zborenje што подобро poarno.

Kajgana Shop

На врв Bottom