Случај ЗАЕВ - генерална дискусија

• Креатор на темата drle
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Целиот штос е во тоа што фамилиите на кој требаше да им се денационализира земјата која им беше национализирана беа се стекнале со неа по пат на дудлање кај Бугарскиот окупатор.Е сега кога дошле комунистите на власт соработниците на Бугарите нормално биле казнети за своите злосторства и со одземање на онаа земја која им била препишана со Бугарската окупациона администрација.ДПМНЕ сходно на наредбите од сегашната Бугарска власт има задача да се избори за да им се врати имотот на старите и проверени проБугарски фамилии кој успеаа да се домогнат до земја со помош на поранешните окупатори во Македонија.:toe:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Целиот штос е во тоа што фамилиите на кој требаше да им се денационализира земјата која им беше национализирана беа се стекнале со неа по пат на дудлање кај Бугарскиот окупатор.Е сега кога дошле комунистите на власт соработниците на Бугарите нормално биле казнети за своите злосторства и со одземање на онаа земја која им била препишана со Бугарската окупациона администрација.ДПМНЕ сходно на наредбите од сегашната Бугарска власт има задача да се избори за да им се врати имотот на старите и проверени проБугарски фамилии кој успеаа да се домогнат до земја со помош на поранешните окупатори во Македонија.:toe:
Леле абц колку си информиран, неверојатно. Кажи сите тие бидејќи им се упикувале на бугарите добиле земја. И низ цела Македонија ли било така?
Секој кој имал нива, куќа, продавничка, бизнис некој, сите тие биле поврзани со бугарите?
И убаво им направија комунистите што им експроприираа и национализираа а?
А сега овие, нели се пробугари, па им ги враќаат на потомците.
Абе оди скриј се.
п.с. бугарите не се хазари. или се?
аспарух 2 планот, дај разглоби го.
по оток луѓе од тебе, само оние од струмица размножените се.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
не бре ако си од дпмне треба 3 пати а ти се плати
1,експропријација
2,денационализација
3,член на дпмне
а и вода не треба да плакаш као оние Цуреви и тоа од 1997 год. (па на СИТЕЛ ) плачат биле исклучени) ни срам ни перде:je::je::je::je: комуналец јавно ги покажа сметките на Цуреви од кога не платиле вода (и за тоа се на суд)

Robbie

Hope Never Dies
Член од
8 август 2008
Мислења
110
Поени од реакции
1
Управувај локално, кради ГЛОБАЛно - заец

Одговори ми на кој се однесува ова кради ГЛОБАЛно и образложи ми зошто ,кога веке го пишуваш треба да знаеш и зошто...

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
:vozbud::vozbud: тоа ве боли ,и ве збунува зошто некој политичар се цени толку,а за информација можеби Заев е единствен политичар кој работел земјоделије за разлика од Ставревски кој не разликуваше тиква и краставица.. па цела струмица ви се смееше со изјавата на председателот на ОК на дпмне бАБАМОВ ИЛИ бАБУЛОВ (наводно нападнат) сеедно ,БУГАРИНОТ ,ете какви патриоти имате ,човекот(татаринот) си има поднесено молба за пасош и за неговите деца. ,следбеник на БОНЕВА.... ете какви патриоти имате.............
Додека бев на одмор во Охрид разбрав за ова.Наводно додека приврзаниците на Заев протестирале низ струмичките улици и по пат се нашле пред куќата на Никола Бабамов,инаку не е претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ, туку само член на истата партија. Тогаш приврзаниците на Заев почнале да мават со лименки,шишиња накај куќата на Никола Бабамов и да извикуваат „бугари“,а неколку дена подоцна имало обид да го прегазат татко му на Никола Бабамов и случајот бил пријавен во полиција.Толку разбрав,толку слушнав,колку е точно незнам,не бев тука со мои очи да видам.

Досега немам коментар оставено на темата Заев,па ќе се изјаснам. Иако сум симпатизер на ВМРО-ДПМНЕ,мислам дека тоа е погрешен чекор на Груевски.Сите крадат,барем Заев направи нешто.И како и да е,се исплашија од него,ного јасно (еден податок-во четворката имаше најјак резултат СДСМ од 6-те изборни единици,60000 гласови,од кои 13 000 беа во општина Струмица.Се плашат од реформација на СДСМ од страна на Заев и затоа го гонат човекот.Стварно жално е ова што се случува.Се надевам дека повеќе нема да има никакви препирки околу тоа.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
немаше никакви газења сите протести беа достоинствени ,иако имаше провокации,на кои беше само вебално одговорено и тоа со бугари бугари се знаеме кои сме и што сме(милам дека не треба да се врегаат кога имаат бугарски пасошиу....инаку чисто за информација од добиените пари од ГОЛБАЛ СЕ НАПРАВИЈА ВОДОВОДИ ВО 4 СЕЛА др работи..а државата на име данок инкасира 4 милиони евра,

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Одговори ми на кој се однесува ова кради ГЛОБАЛно и образложи ми зошто ,кога веке го пишуваш треба да знаеш и зошто...
Убава работа на секој сдс бот да му објаснувам нешто, особено на некој кој е очигледно дека сега се регистрирал за да брани нешто кое е неодбранливо.
Ова за сите важи.. од тебе, преку патлиџаните и пиперките до самоубиците.

Си знаеш ти подобро од мене која стока е се` кое е од сдс.
Што има да ти објаснувам, се ви е јасно.
Знаете дека сдс се најголеми криминалци, кристално ви е, па пак тролувате со 100 ника во нивна полза.
Ве плаќа ли некој или толку сте навистина ограничени во црпките?
Види јас навистина не сакам да навредувам и не сум го правел истото, ама погледните си ги постовите кои ви се и извадете заклучок.

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
Недореченоста на законот за денационализација си го направи своето и ги поларизира Македонците како ни еден друг закон.Се запрашал ли некој зошто на одредени луѓе им е национализиран имотот кој последниве години стана предмет за денационализација?Дали некој е свесен дека во Македонија на пример им е национализиран имот и на луѓе кој се стекнале со тој имот само затоа што за време на Бугарската окупација тесно соработувале со Бугарскиот окупатор?За да се стекнат со тој имот тие однеле во смрт повеќе Македонци и барем неколку илјади евреи,а Бугарите им го препишале како награда за нивното предавство.
Јас во Прилеп знам за неколку такви случаеви,на кој луѓето како малку да подзаборавија,можеби истото се случувало и во Струмица,сигурно и повеќе одколку во Прилеп.На дел од тие Бугарски слуги денес им се вратени поголем процент од имотите па всушност имаме парадокс кога оној кој бил слуга на Бугарските окупатори е награден за сметка на можеби 1000 Македонски граѓани како во случајот со Глобал во Струмица.
Би сакал дел од ДПМНЕ-овците да се произнесат окулу ова чисто и формално прашање окулу обесштетувањето на Бугарските слуги,дали е реално и етички праведно кон децата на жртвите од Бугарскиот терор?

Кај мене твоето мислење имаше кредибилитет заклучно до овој твој пост.
Прво и основно во оваа држава не им се враќа имот на тие што треба а не пак на овие кои ти си ги навел.Ако знаеш за исклучок пријави во правобранителство и јас сум сигурен дека они со задоволство ќе поништат.
ЗД не е недоречен но е сосема прецизен.Во член 2 ги имаш одредбите врз основа на кои закони кој имот може да биде предмет на денационализација.Значи дури и старите полуписмени комуњари во насловот на решението за одземање ставале врз основа на кој закон се извршува национализацијата.Кај дедоми стои дека тоа е поради законот за аграрна реформа.Ако имотот е одземен по друг основ од 8 наведени во член 2 тогаш тој не е предмет на денационализација.Уште повеќе во член 4 стои дека не се зема во предвид имот кој бил одземен со конфискација согласно закон за конфискација Сл.лист ДФЈ 40/45 и Сл.лист ФНРЈ61/46, а ти претпостави на кого му бил конфискуван имот 1945, 1946.
Денационализација се спроведе во сите земји од источен блок.И тоа прво денационализација потоа приватизација.Зошто кај нас беше обратно ќе си го прашате Б.Ц.
Импутацијата на пробугарство од твоја страна не само што не е фер но е и крајно теснопартиско комуњарски потег, ако се земе во предвид дека ние на пример за тој имот имаме документи и од 1910 год.
http://www.mlrc.org.mk/zakoni/Z1998025.htm

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
АБЦ не се сложувам со тебе правото на сопственост не застарува,а само на воените профитери им е одземено сето она што го стекнале за време на војната
иако сме тука некаде на фрекфенцијата тука не се сложувам:smir::smir::helou:

Robbie

Hope Never Dies
Член од
8 август 2008
Мислења
110
Поени од реакции
1
Убава работа на секој сдс бот да му објаснувам нешто, особено на некој кој е очигледно дека сега се регистрирал за да брани нешто кое е неодбранливо.
Ова за сите важи.. од тебе, преку патлиџаните и пиперките до самоубиците.

Си знаеш ти подобро од мене која стока е се` кое е од сдс.
Што има да ти објаснувам, се ви е јасно.
Знаете дека сдс се најголеми криминалци, кристално ви е, па пак тролувате со 100 ника во нивна полза.
Ве плаќа ли некој или толку сте навистина ограничени во црпките?
Види јас навистина не сакам да навредувам и не сум го правел истото, ама погледните си ги постовите кои ви се и извадете заклучок.

Никогаш не сум бил за сдс,секогаш кога сум гласал сум гласал за вмро тоа треба да ти е јасно....И не те прашав ништо за патлиџаните
и пиперките мислам дека можеш да го прочиташ моето прашање.
Затоа што гледам што се случува(и од такви како тебе што избегнуваат прашања) ми е срам да кажам дека сум гласал за вмро.
--Прашањето ми беше на кого се однесува ова: Управувај локално, кради ГЛОБАЛно - заец , и сакам да знам кој го кради ГЛОБАЛ ? Тоа е се што сакам,затоа што си ми сопартиец затоа и те прашувам...

И да надополнам јас сум граѓанин на Струмица и имам право да го бранам тоа што е наше т.е. на градот струмица т.е. да го бранам градоначалникот на општина Струмица, исто како што ти не ги браниш туку ги криеш сите ставови и закони и се тоа поврзано со дпмне....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Е па информирајте се подобро кој биле и што биле фамилиите на оние кој сега бараат милиони евра за имотите кој требаше да им се вратат со денационализација.
Струмичани тоа подобро треба да го знаат,како и моментот кога овие фамилии се стекнале со земјиштето за кое сега се води спор.Знаете дека военото профитерство не се рачуна само доколку им продаваш гранати на окупаторите туку и доколку за “плодната“ соработка со нив добиваш одредени бенифиции како по некој декар земја од оние кој морале да ја “продадат“ за да преживеат.Или султанот им ја препишал земјата на овие фамилии од што ептен му се бендисале?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Досега немам коментар оставено на темата Заев,па ќе се изјаснам. Иако сум симпатизер на ВМРО-ДПМНЕ,мислам дека тоа е погрешен чекор на Груевски.Сите крадат,барем Заев направи нешто.И како и да е,се исплашија од него,ного јасно (еден податок-во четворката имаше најјак резултат СДСМ од 6-те изборни единици,60000 гласови,од кои 13 000 беа во општина Струмица.Се плашат од реформација на СДСМ од страна на Заев и затоа го гонат човекот.Стварно жално е ова што се случува.Се надевам дека повеќе нема да има никакви препирки околу тоа.
За болдот се согласувам, и конечно да видам некој од спротивната страна да каже нешто реално.

АБЦ не се сложувам со тебе правото на сопственост не застарува,а само на воените профитери им е одземено сето она што го стекнале за време на војната
иако сме тука некаде на фрекфенцијата тука не се сложувам:smir::smir::helou:
Не само такви, туку и богатите фамилии (пред војната) биле прогласувани за воени профитери, во некои случаи, па и нивниот имот бил конфискуван, а луѓето лажно обвинети и осудувани од т.н. народен суд.
Не велам дека тоа било правило, туку по принципот покрај сувото гори и суровото.
Нели, сите требало да бидат еднакви? Според „новата власт“ штотуку слезена од планината во градовите.
Други времиња.
Застарува и правото на сопственост, доколку 25 години не покажеш никаков знак или интерес за владение на било кој начин со недвижноста.
вака според законот, а практично скоро и да не застарува.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
За болдот се согласувам, и конечно да видам некој од спротивната страна да каже нешто реално.

Не само такви, туку и богатите фамилии (пред војната) биле прогласувани за воени профитери, во некои случаи, па и нивниот имот бил конфискуван, а луѓето лажно обвинети и осудувани од т.н. народен суд.
Не велам дека тоа било правило, туку по принципот покрај сувото гори и суровото.
Нели, сите требало да бидат еднакви? Според „новата власт“ штотуку слезена од планината во градовите.
Други времиња.
Застарува и правото на сопственост, доколку 25 години не покажеш никаков знак или интерес за владение на било кој начин со недвижноста.
вака според законот, а практично скоро и да не застарува.
Пред војната имало друга војна,а пред неа друга и така до недоглед.Штосот е токму во тоа што го велиш,од каде сега после толку години незаинтересираност се појави желба за враќање на имотот кај оние чии фамилии тесно соработувале со Бугарскиот окупатор?Фер ли е наспроти жртвите од фашизмот кој оставиле траги до ден денешен,пред нивни очи да им се врати имот на оние кој помогнале да им се уништат нивните фамилии,да им се убијат нивните најблиски.
Законот за денационализација е прецизен но дали се чита и спроведува токму онака како што е запишан или се мижи од чисто партијски интереси понекогаш?Не може две или три фамилии да ги дупат 200 или 300 фамилии кој во Глобал гледаат потенцијална егзистенција,посебно кога тие две три фамилии бараат “преку леб погача“.:toe:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Пред војната имало друга војна,а пред неа друга и така до недоглед.Штосот е токму во тоа што го велиш,од каде сега после толку години незаинтересираност се појави желба за враќање на имотот кај оние чии фамилии тесно соработувале со Бугарскиот окупатор?Фер ли е наспроти жртвите од фашизмот кој оставиле траги до ден денешен,пред нивни очи да им се врати имот на оние кој помогнале да им се уништат нивните фамилии,да им се убијат нивните најблиски.
Законот за денационализација е прецизен но дали се чита и спроведува токму онака како што е запишан или се мижи од чисто партијски интереси понекогаш?Не може две или три фамилии да ги дупат 200 или 300 фамилии кој во Глобал гледаат потенцијална егзистенција,посебно кога тие две три фамилии бараат “преку леб погача“.:toe:
АБЦ, јас правам јасна дистинкција помеѓу воените профитери (соработници со окупаторот, бугарски, германски, балисти и сл.) кои стекнале имот во војната, и оние кои стекнале имотот пред војната, на чесен начин.
После, законот за конфискација, законот за национализација и законот за експропријација ги фатил сите кои имале повеќе од земјишниот и стамбен максимум, со тогашните закони дозволен.
Државата најчесто го земала земјиштето и др. недвижности без, или со помалку од симболичен надоместок.
Но, факт е дека имало и случаи кога некои се осудени како соработници, а не биле тоа.
И, со законот за денационализација, дојде време да се исправи таа неправда, кога луѓето од господа станале голтари, за некои нови голтари да станат господа. И такви кои заслужуваат, а особено такви кои НЕ заслужиле, т.е. сите деца им се родени во времето 1941-1945, а биле првоборци.
Таа страна очигледно не ја гледаш.
Барем во случајот Заев, по мене, состојбата со денационализацијата е јасна.
Земјиштето е од јавен интерес и пред Глобал, па треба луѓето да се обештетат со обврзници и готово.
А самата тема веќе стана глупава.
Се сведе на класично навредување помеѓу двете „завојувани“ страни.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Земјиштето е од јавен интерес и пред Глобал, па треба луѓето да се обештетат со обврзници и готово.
А самата тема веќе стана глупава.
Се сведе на класично навредување помеѓу двете „завојувани“ страни.
Ја гледам и таа страна и некако како да не ми е јасна,па и првоборците можеле да прават деца зарем не?:)
Инаку што се однесува до твоето мислење се согласувам за погоре наведеното,само не знам дали тоа го мислиш по партијска или по Струмичка линија?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom