Бугарските ѕверства врз Македонскиот отпор

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Леле многу ми е мака што ова се случувало на нашиот народ. Уште поболно е тоа што можеби од свои браќа биле убиени (форсирани да учествуваат на некоја страна). Мило ми е еден од пра-дедовците што им наплатил на Бугарите предвремено.

Trebvalo bi da se dadat vakvi sliki sto imat napraveno balistite, Germancite i Italiancite, ako se raboti za Vtorata svetska vojna !

Pa i Srbite gi imat napraveno istite raboti, no ne gledam nekoj da pishuva za niv ?!

Eve edna slika od Bugarija - ima gi stotici vakvi:

Partizani1.jpg

I mora li da smetame deka seki eden ubit e Makedonec, a seki ubiec - Bugarin ? :toe:

Воjната е воjна.Кога пукат врз тебе,не прашаш дали това ти е брат или друг.Кога пукат и ти пукаш.Или ти убиваш или тебе убиват.Това е просто воjна.

хммм... па види сега Бугар, многу банално ти е ова кога пукаат на тебе и ти пукаш во случај кога иаме окупатор и окупирано население.

Trebvalo bi da se dadat vakvi sliki sto imat napraveno balistite, Germancite i Italiancite, ako se raboti za Vtorata svetska vojna !

Pa i Srbite gi imat napraveno istite raboti, no ne gledam nekoj da pishuva za niv ?!

Бугар, прочита ли на што се однесува темата?!?

3а мене, а и за целиот мој Македонски народ исти се окупаторите, без разлика дали се одгледувачи на свињи од шумадија, нео-татари од Велико Трново или субсахарски грчки фашисти или било кои други.

Ne, ne misla vaka ! No ne gledam ni eden spomennik na naroden heroj, koj shto se e borel protiv Srbskata okupacia ! :nenene:

taratur.com_chento1.jpg

Ченто

Брашнаров, извадок од асном 2 август 1944 манстир цв. Прохор Пчински:

`` Македонски народе, Впрегнат во невидено економско ропство, одречен како народ, обезправен политички, заостанал просветно, ти беше пред 23 годишниот живот под великобугарското ропство, доведен во положение на колонијален народ. Србизирањето стана националното гесло на белградските реакционери, занданите - нивното единствено умиротворително средство, економскиот грабеж - нимниот стопански принцип. Това што те одржа за тие тежки години, това беше твојата борба против великосрпските грабачи и нивните македонски измеќари.``

Chento i Brashnarov beha ubieni od Lazo, Tempo i Tito vo Jugoslavskija period, a ne vo vremeto na Srbskata okupacia na Vardarska Banovina ...

Eve eden spomennik i od mene - SHARLO vo Bracigovo, Bugarija!

Metodi_Shatorov_partizanin.JPG

Шарло е македонски национален деец и борец, рехабилитиран во ноември 2005-та година.

„Писмо до Стојана“ доколку ова го има некој да го постира ке биде супер.

Malko docna e rehabilitiran ! Ne mislish li?

I ako navistina e rehabilitiran, kade ima spomennik vo RM

Темава е за ѕверствата на Бугарите, кој сака може да отвори тема за Србските или Грчките ѕверства врз Македонците.

Било кој Српски или друг злостор неможе да ги амнестира од одговорност Бугарските ѕверства, и тука треба да се понесе вина и да се биде објективно самокритичен.

Malko docna e rehabilitiran ! Ne mislish li ?

I ako navistina e rehabilitiran, kade ima spomennik vo RM ?

А тебе што те интересира дали било доцна и дали имало споменик?

Сега ќе се градат 50 нови спомен обележја на видни личности и ќе се отвара музеј на ВМРО и на жртвите од комунизмот.
И да немало во минатото заради некои режими и контроверзности тоа не ја исклучува македонската обврска за оддавање почит сега кога се други времињата.

А реално, ниту еден споменик неможе да му ја смени националноста на било кој револуционер, ниту едно наметнување на имиња на градови и школи во соседството со имиња на Македонци неможе да ја смени фактичката реалност.

Нормално, не дочекаа Бугариве да не извртат темата уште еднаш и да вметнат некаква си контроверзност, само за да ги избегнеме реалните соочувања со Бугарската анти-македонска дејност.

Na mene ne mi e jasna celta na vakva edna tema ?!
Izliza deka vo RM lugeto ne se ubedeni deka site sosedi (vo sluchajot Bugarite) sa epten loshi i mora da ja zacvrastite nivnata ubedenost vo tova ?
I ako i da sa loshi sosedite, shto da praime togash ? Kade e positivniot chekor ?

Na mene ne mi e jasna celta na vakva edna tema ?!
Izliza deka vo RM lugeto ne se ubedeni deka site sosedi (vo sluchajot Bugarite) sa epten loshi i mora da ja zacvrastite nivnata ubedenost vo tova ?
I ako i da sa loshi sosedite, shto da praime togash ? Kade e positivniot chekor ?

Која е целта на историјата?

Да се учиме на грешките, а не да лажеме и криеме за да некој квази Бугар или Србин да не’ сака појќе.

Позитивниот чекор е помирување со извинување и признавање на грешките, гревовите.

E pa kako ? Ne mi minuvat vakvi misli - to se gleda deka tie ne se ramni za mnogumina pisachi na vorumov ! :wink:

Па нормално..истото важи за тебе како засегната страна- Бугар си!

Аbe deka sa mi postovete, izbrishani vo taa demokratska atmosfera ? :wink:

Мojte mislenja nema da gi najde site, oti sa izbrishani - posebno postove kade shto ima fakti i dokumenti ! :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom