СДСМ ја заобиколува демократијата

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
@ ogledalo

Мислам дека веќе од сите е прочитан така да тешко дека ќе му успее.Очајни луѓе прават очајни работи, филмот дека пак ќе ја ‘‘спасува‘‘ Македонија овој пат нема да го гледа.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
СЕЛЕКТИВЕН БОЈКОТ НА СОБРАНИЕТО

Опозиционери на собраниска сметка шетаат во Вашингтон.
Тројца пратеници од опозицијата во состав на парламентарната делегација од неделата престојуваат во Вашингтон, иако ја бојкотираат работата на Собранието

Опозициските пратеници Весна Бендевска од СДСМ, Јован Манасиевски од ЛДП и Флора Кадру од ДПА се во парламентарната делегација што од неделата престојува во Вашингтон, САД, иако ја бојкотираат работата на Собранието. Со опозициските пратеници во Вашингтон престојуваат и пратениците Влатко Ѓорчев и Зоран Петрески од ВМРО-ДПМНЕ. Делегацијата престојува по покана од Комисијата за помош во демократијата на претставничкиот дом на Конгресот. Потврда за присуството на опозициските пратеници во САД вчера добивме од еден од членовите на делегацијата. Но, не можевме да добиеме одговор зошто пратениците од опозицијата не го бојкотирале престојот во Вашингтон. Во минатиот парламентарен состав имаше жестоки реакции кога пратеници на ДУИ патуваа во странство во период кога партијата протестираше и го бојкотираше Собранието. Тогаш куриозитет беше дека некои пратеници на ДУИ во Собранието земале пари и за патни трошоци иако не доаѓаа во парламентот.Евроамбасадорот Ерван Фуере и американската амбасадорка Џилијан Миловановиќ испратија пораки дека опозицијата треба да се врати во парламентот. Фуере завчера по средбата со новиот вицепремиер за европски прашања Ивица Боцевски, изјави дека бојкотот ја подрива работата на институциите во Македонија, а, од друга страна, и ги одвраќа странските инвестиции од земјата.-Ова е болест што мора да биде искоренета од Македонија и не смее повеќе да имаме бојкотирање на државните институции - рече тој. Според него, промовирањето инклузивен политички дијалог, во кој ќе бидат вклучени сите страни, е еден од најдобрите показатели дека постојат здрава демократија и добропоставени институции на системот.

Амбасадорката на САД, пак, одговарајќи на прашањето на ТВ „Алфа“ дали и какви последици може да има тоа што новата Влада се гласаше без опозиција рече:

- Не сум сигурна што може да произлезе од тоа, меѓутоа луѓето гласале за претставници во парламентот и тие треба да бидат во парламентот. Главното прашање е опозицијата да се поттикне да се врати во Собранието. Но, наспроти укажувањата од амбасадорите и патувањето во странство, мали се шансите опозицијата да се врати во Собранието. Не само поради почетокот на собраниската ферија, туку и поради, според партиски извори, фактот дека „за танго се потребни двајца“, како и неопходноста власта „да ја крене рачната“. Андреј Жерновски од ЛДП укажува дека досега секој став и сугестија од евроамбасадорот сериозно ја земале предвид. Но, потсетува на изјавата на Фуере со која го осуди усвојувањето на новиот собраниски деловник без општ консензус и присуство на опозицијата. Зашто, токму соработката со опозицијата и носењето закони со консензус е еден од осумте услови за добивање датум за преговори за зачленување во ЕУ.Сето тоа има смисла ако и другата страна се однесува исто кон тие сугестии. ЛДП ќе се врати во Собранието тогаш кога Владата ќе овозможи функционирање на демократијата во државата и ние тој став ќе го браниме пред нашите пријатели во Брисел - рече тој.Претседателот на НСДП, Тито Петковски, смета дека во овој момент не постојат услови за враќање на опозицијата во Собранието. Парламентот е распуштен до 25 август и дотогаш има доволно време за консултации и со опозицијата и со власта - вели тој.Стојан Андов од ЛП смета дека некои околности го прават беспредметно присуството на опозицијата во парламентот. Тој останува на својот предлог власта и опозицијата претходно да ги договорат условите за враќање на сите парламентарни партии во Собранието.Сериозни недоразбирања може да се надминат само со договор - вели тој.

Владејачката ВМРО-ДПМНЕ вчера ја изрази својата загриженост по последните изјави и реакции од СДСМ со кои, како што рече портпаролот Александар Бичиклиски, заговараат и работат за поткопување на државните институции и системот на Република Македонија.Дејствување надвор од институциите не е правиот начин за легитимна политичка борба во нормална држава. Затоа, почитувани социјалдемократи, ве молиме поради интересите на државата, а не на вашата партија да не излегувате надвор од правилата на демократијата и да не го уривате имиџот на Република Македонија - рече тој.

Извор : Дневник

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
ДЕМОКРАТИЈА велите,е па вака демократски ли е да затвараш некого за проект кој е награден од СОВЕТОТ НА ЕВРОПА,демократија ли е образложението на СУДСКИОТ СОВЕТ читај
1, да не го повторел делото=значи ке треба да направи уште еден ГЛОБАЛ.
2, да не влијаел на светоците(документите) а башка за ГЛОБАЛ имаше 27 контроли значи власта ги има најмалце во 27 примероци истите,или распит на сведоците сопственици на земјиштето значи истиот суд самиот себе не се почитува кога истиот тој 3 пати пресуди во корист на општина Струмица ,дека истот земјиште е платено и тоа дава(2) пати.
3,да не избегал па ако сакаше Заев ке си го задржеше пратеничкиот мандат со тоа и ИМУНИТЕТ и никому ништо,
Чисто за потсетување за вашата демократија во наводници кога влеговте во СОБРАНИЕТО НА Македонија кога го запаливте знамето ај ви се молам погледнете се во огледало и барем пред самите сеге признајте си дека за улична демократијА МОЖЕ ПРОФЕСОРИ ДА БИДЕТЕ а за ЗАЕВ не се секирајте се ке излезе на виделина , а колку сте кусогледи и задоени еее дома ни зборуваат дека власта контролира медиуми ,на интелектуалците им е страв јавно да критикуваат на добредојдовте во ДИКТАТУРАТА НА портокаловата ЛАГА

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
СДСМ е болна партија разболена и ранишана ти се родени во власт и овај пораз што им го нанесе Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не можат да се помират со тоа па нормално сега ќе бојкотираме нема да бидеме во праламнт сетесе во 1998 што направија исто вака блокираа парламент послем во 2001 и прва ги најдоа шипциве и отворија криза во македониај истото сценари и сега го прават не можат да се помират дека не се на власт само ме интерсира до кога вака ќе прават до кога не ги остават на раат да си ја вршат својата работа паметните луѓе што ги има Македониаја.
имате апсолутно мнозинство во парламетот и прекрасни коалициони партнери ПРАВЕТО што сакате бреееее ,нокна мора ви се СДСМ не ми е јасно како некоја партија како сдсм што изгуби катастрофално на изборите ее нема 2 месеци ,да се плашите од нив ,или си ја имате мувата на капата дека ПОРОКАЛОВАТА МАГЛА се крева па народот ке види дека повторно е излажан,па ке мора да апсите ,да се заканувате ,па кога вие шетавте по улици и демонстриравте тоа беше ДЕМОКРАТИЈА а кога сдсм го прави тоа ,е тогаш тоа е притисок на судството ,да се смееш или да плачеш .... :pos2:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
ПРАВЕТО што сакате бреееее ,нокна мора ви се
Ќе се прави, ќе се прави, се` во свое време.
Цмиздрете сдс педерана(ако не си сдс не се наоѓај во коментаров).
Еве ви песна.

Лепа Брена - Југословенка

Пази ги како пишуваат за заев..сигурен сум дека е невин, гарант е невин, а судот е најважен од една страна за нив, но само кога им одговара на сдс шупците, па за после да спомне некој што е тоа судски совет, бил во грешка зошто му одредува мерка притвор.
Ве плукам сите, кои и наштетивте на Македонија, кои ја доведовте до ова ниво.

Се од сдс треба да се истреби, за да и тргне на Македонија.
Се додека тоа не е јасно на секој, државата нема да оди напред.
Дали ќе се легални методи или хајки, наместени, монтирани процеси, воопшто не е важно.
Доста му беа зафрканции на народот.
Во заебани времиња, заебани методи ќе се користат.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
Ќе се прави, ќе се прави, се` во свое време.
Цмиздрете сдс педерана(ако не си сдс не се наоѓај во коментаров).
Еве ви песна.

Лепа Брена - Југословенка

Пази ги како пишуваат за заев..сигурен сум дека е невин, гарант е невин, а судот е најважен од една страна за нив, но само кога им одговара на сдс шупците, па за после да спомне некој што е тоа судски совет, бил во грешка зошто му одредува мерка притвор.
Ве плукам сите, кои и наштетивте на Македонија, кои ја доведовте до ова ниво.

Се од сдс треба да се истреби, за да и тргне на Македонија.
Се додека тоа не е јасно на секој, државата нема да оди напред.
Дали ќе се легални методи или хајки, наместени, монтирани процеси, воопшто не е важно.
Доста му беа зафрканции на народот.
Во заебани времиња, заебани методи ќе се користат.
:pos2: па види вака ВРХОВИСТУ еден по методите си таков,прво сме 21 век ,второ оди под хитно да се лечиш ,оти такви БОЛНИ УМОВИ се за лечење,само ја покажуваш менталната слика на ДИКТАТОРСКАТА власт ,само си заборавил една работа ,на секоја АКЦИЈА следува РЕАКЦИЈА,закон на физиката велат, и не ми палачи тука кој наштетил на Македонија бидејки ни М немате од МАКЕДОНИЈА бугари едни чеда на КАРАКАЧАНОВ тие методи што ти се негови СИ БИЛ И ТИ НА ОБУКА ВО мајка Блгарија педериња бугарски :pos2:

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
дали сум сдсм или не пред се сум ДЕМОКРАТ ,за разллика од тебе ,таквите го затворија мојот дедо 1946 ,исти такви како тебе,на моето прашање кој го затворил дали системот или ..... ми одговори мудро секој систем е добар ако има луге ,за жал него го затворија НЕЛУГЕ кои се кријат за своите неуспеси и намок користејки конструкциии и хајки ,никој нема да ме замолче ... пс. му го исполнив аманетот да не ги барам неговите џелати ,бидејки не биле вредни за тоа....
и за пусто чудо да видиш останав демократ кој зане и да го пофали КОМУНИЗМОТ за неговите добри страни ,а и критикува....

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
:pos2: па види вака ВРХОВИСТУ еден по методите си таков,прво сме 21 век ,второ оди под хитно да се лечиш ,оти такви БОЛНИ УМОВИ се за лечење,само ја покажуваш менталната слика на ДИКТАТОРСКАТА власт ,само си заборавил една работа ,на секоја АКЦИЈА следува РЕАКЦИЈА,закон на физиката велат, и не ми палачи тука кој наштетил на Македонија бидејки ни М немате од МАКЕДОНИЈА бугари едни чеда на КАРАКАЧАНОВ тие методи што ти се негови СИ БИЛ И ТИ НА ОБУКА ВО мајка Блгарија педериња бугарски :pos2:
Ако, ако олесни си се, дефекаторче мало.
Како сите останати сдс буљаши тука.
Мене не можаш да ме навредиш. Јас сум имун на тие работи.
Знам колку ви сече и затоа немам причина да избувнувам.
Слободно значи со навреди, навистина ми е сеедно. Продолжи, плукај, зборувај што сакаш за мене, тоа нема да ги промени оние работи кои се во темата и во нештата кои ги пишувам, бидејќи истите се факти.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
ДЕМОКРАТИЈА велите,е па вака демократски ли е да затвараш некого за проект кој е награден од СОВЕТОТ НА ЕВРОПА,демократија ли е образложението на СУДСКИОТ СОВЕТ читај
1, да не го повторел делото=значи ке треба да направи уште еден ГЛОБАЛ.
2, да не влијаел на светоците(документите) а башка за ГЛОБАЛ имаше 27 контроли значи власта ги има најмалце во 27 примероци истите,или распит на сведоците сопственици на земјиштето значи истиот суд самиот себе не се почитува кога истиот тој 3 пати пресуди во корист на општина Струмица ,дека истот земјиште е платено и тоа дава(2) пати.
3,да не избегал па ако сакаше Заев ке си го задржеше пратеничкиот мандат со тоа и ИМУНИТЕТ и никому ништо,
Чисто за потсетување за вашата демократија во наводници кога влеговте во СОБРАНИЕТО НА Македонија кога го запаливте знамето ај ви се молам погледнете се во огледало и барем пред самите сеге признајте си дека за улична демократијА МОЖЕ ПРОФЕСОРИ ДА БИДЕТЕ а за ЗАЕВ не се секирајте се ке излезе на виделина , а колку сте кусогледи и задоени еее дома ни зборуваат дека власта контролира медиуми ,на интелектуалците им е страв јавно да критикуваат на добредојдовте во ДИКТАТУРАТА НА портокаловата ЛАГА
da imase diktatura vo makedonija dosega za ova so go napisa ke ti tropnea na pendzere cickovci so crni ocila.
na site mozni temi go istupe so zaev do maksimum, zivotov nit pucnuva nit se zivee a uste pomalku zavrsuva so zoran zaev.
ako veke i tuka go spomnuvas istiot slucaj togas elaboiraj za opravdanost na negovata partija sdsm zosto go napusti parlamentot, zosto se fakja za izmena na delovnik koga za negovoto donesuvanje ne bese na rasprava, ili ete pogore koga treba da se skokne sluzbeno amerika bendevska leta a na sednica ne odi, sto doprinesuva sdsm za razvoj na demokratija so ulicarenje?

i aman ne go spomnuvaj zz segde, pretpostavuvam na kanter strajk se pises zoran zaev? )))))

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
знаеш кој е имун ,само БЕСКИЧМЕЊАК кој нема мозок и слепо ги извршува наредбите на ВОЈВОДАТА само си едно инструментче во рацете на УМОБОЛНИТЕ а незнам што те навреди ВИСТИНАТА ???? Е па тааазнае и да биде понекогаш болна

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
знаеш кој е имун ,само БЕСКИЧМЕЊАК кој нема мозок и слепо ги извршува наредбите на ВОЈВОДАТА само си едно инструментче во рацете на УМОБОЛНИТЕ а незнам што те навреди ВИСТИНАТА ???? Е па тааазнае и да биде понекогаш болна
Баш бидејќи не сум без кичма како велиш, активно ќе се залагам за елиминација на сите ретроградни кадри, кои претпоставувам знаеш се од сдс.
Еве ти тема. Да видиш кои ќе се први на отстрел.
Дел од оние кои треба да се позади решетки

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
da imase diktatura vo makedonija dosega za ova so go napisa ke ti tropnea na pendzere cickovci so crni ocila.
na site mozni temi go istupe so zaev do maksimum, zivotov nit pucnuva nit se zivee a uste pomalku zavrsuva so zoran zaev.
ako veke i tuka go spomnuvas istiot slucaj togas elaboiraj za opravdanost na negovata partija sdsm zosto go napusti parlamentot, zosto se fakja za izmena na delovnik koga za negovoto donesuvanje ne bese na rasprava, ili ete pogore koga treba da se skokne sluzbeno amerika bendevska leta a na sednica ne odi, rcaenjesto doprinesuva sdsm za razvoj na demokratija so uli?

i aman ne go spomnuvaj zz segde, pretpostavuvam na kanter strajk se pises zoran zaev? )))))
кога дпмне е на улица тогаш тоа се демократски методи ,кога тоа го прави сдсм тоа е притисок на судството,кога дпмне го напушти собранието тоа беше демократија (или не паметишпа решете се веке лицемери едни кога сте во право .... за (зз) има врем ке го засакаш и ти кога ке стане премиер на влада и ке се увериш што е квалитет

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
кога дпмне е на улица тогаш тоа се демократски методи ,кога тоа го прави сдсм тоа е притисок на судството,кога дпмне го напушти собранието тоа беше демократија (или не паметишпа решете се веке лицемери едни кога сте во право .... за (зз) има врем ке го засакаш и ти кога ке стане премиер на влада и ке се увериш што е квалитет
ima momenti be prijatele koga sam se nejkam pa ke sum go zasakal zz c c c c c c.
i molim te kazi mi koga vmro dpmne go napusti sobranieto, daj potseti me za takov nastan, ne zboram za sednica tuku za napustanje na institucijata sobranie kako sto sdsm napravi sega, ozbilno podseti me moz navistina ne se sekjavam

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
Баш бидејќи не сум без кичма како велиш, активно ќе се залагам за елиминација на сите ретроградни кадри, кои претпоставувам знаеш се од сдс.
Еве ти тема. Да видиш кои ќе се први на отстрел.
Дел од оние кои треба да се позади решетки
+
па ајде едвај чекам да го дочекам законот за лустрација сега дпмне е на потег ,ке го славам денот кога ке го донесат тој закон,,само да не има:vozbud::pos2: ф леле и прцртани досјеа а за НОБ ТИ СЕ МОЛАМ изгледа предците ти биле на страна на ФАШИСТИЧКа бугарија ,секој партизан е достоен за почит ,за разлика од:nenene: врховистите :nenene:

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
ima momenti be prijatele koga sam se nejkam pa ke sum go zasakal zz c c c c c c.
i molim te kazi mi koga vmro dpmne go napusti sobranieto, daj potseti me za takov nastan, ne zboram za sednica tuku za napustanje na institucijata sobranie kako sto sdsm napravi sega, ozbilno podseti me moz navistina ne se sekjavam
или си дете или се правиш луд ,па кога дпмне беше во колиција со гошев
лдп, не ме држи за збор ама мислам дека беше 1996 год.

Kajgana Shop

На врв Bottom