zatoa postoi wine programa koja e instalirana vo samiot linux i preku nea mozes da gi pustas programite od windows i igri... a inace imas mnogu raboti programi sto se slicni na programite od windows, kako so e gimp ne e photoshop no site tutoriali so se pisuvaat za photoshop mozes da gi napravis i vo gimp. ne vikam deka e podobar ama e mnogu slicen i e dobra zamena ako ne pusti si photoshop so wine ili nekoja druga programa i uzivaj.Jas koristev i linux i windows dolgo vreme. I sto da kazam, linuxot uste ne e dojden do toa nivo da moze da go smeni windowsot. Linuxot kako OS e extra ama za da stane uspesen potrebno e da ima dobra softverska podrska. Toa e toa. Se zavisi od softverot.
da ne rabotaat kako u windows ama se povekje i povekje se podobruva.Znam deka postoi Wine ja koristam Megutoa znaes deka performansite na programite preku wine ne se isti kako i na windowsot. ima dosta bugovi, ne ide taka glatko kako kaj windowsot. Ama nema vrska jas sepak si koristam Ubuntu Hardy Heron Ne se zamaram so virus ili za nekoi (skoro site) programi da baram crackovi i slicno. Ubuntuvo mi e top i nemam namera da pustam windows veke. Mene mi bese muabetot deka se uste nemam dovolna softverska podrska kako sto ima pod Windowsot.
Pa sea posto koristam windows ne sum nigde. Porano koga koristev linux pretpostavuvam spagjav vo prvata grupa :icon_bigg so toa sto gleav da ne se praam mnogu pameten posto znaev deka ne sum :icon_biggкико не вреѓај пеер оти ни сам не знаеш каде си
Ама сигурно имаш доста добра конфигурација.... Пример просечен процесор немојт то да го издржит нешто ке сецкат ќе закочит ова она....Јас пак имам Vista,и компјутеров е ептен среќен со Kaspersky 2009.
Ама тоа е,ќе се пребацувате на Linux зашто не сакате да користите антивирус.
Сигурно,полесно е да снимиш и конфигурираш Линукс од еден антивирус :kesa:
И да,да не почнувам што се ми е отворено во исто време на Vista,ако веќе ти рачунаш торент апликација како јадење меморија.
Да почнеме,еве пример :
Msn со 3-4 прозорчиња
WMP 11
CS3 со 10 слики од 2-3 мега и 4 psd фајлови
uTorrent
4 фолдери (за наоѓање на сликите за CS3)
Opera со 3 таба
IE со 2 таба
И во сето тоа,кеширано од Vista за други процеси,уште некои 800 мега од 2 гига.
Ако не е јасно,можам да ја пуштам GTA : SA или PES 2008,и пак нема да сецкаат.
И што праиме сега?:helou: