Linux или Windows?

Кој оперативен систем е подобар?

• Windows

Гласови: 196 69,8%
  • Linux

Гласови: 85 30,2%

• Вкупно гласачи
    281
Член од
6 февруари 2006
Мислења
94
Поени од реакции
1
Работам со dual boot XP/Ubuntu. Линуксот го инсталирав бидејки работење со ruby on rails во Windows e тортура.

Член од
27 јануари 2007
Мислења
167
Поени од реакции
0
windows za mene bese super no koga go instalirav linux-ot ubuntu vidov deka windows e 0 vo sporedba so linux normalno za sekoj pocetnik najdobro e da go koristi ubuntu ima help i e najlesen za instaliranje za rabotenje, brz e, stabilen, dolgo vreme go koristam linux-ot i uste ne mi se slucilo da mi se zakoci ili da mi padne so mnogu cesto se slucuva so windows, znaci sega windows go koristam mnogu retko samo za nekoj raboti so nemozat uste da se pravat na linux... mozebi u pocetok bese tesko da se raboti poradi toa sto mnogu raboti ne mozese da se pravat na linux no sega e mnogu podobren uste postabilen uste pobrz i moze da se igraat i igri... isto taka sum go probal i bt3 i toj e mnogu podobar od ubuntu no e mnogu potezok za rabotenje i za instalacija...

nelo

Смрта е сигурна, животот не е!
Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Linux не сум користел ама многу луѓе викаат дека е постабилен

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Linux veke ne koristam, ne zatoa sto ne mi se svigja kako operativen sistem, tuku zatoa sto ne mozam da gi podnesam korisnicite na linux. 50% se moroni koi koristat linux samo za da izgledaat popametni nego sto se (so drugi zborovi da izgledaat ko debili) drugite 50% se lugje koi stvarno imaat ogromni poznavanja ama se arogantni kopilinja so god complex, sami odlucete vo koja grupa spagjate. Isto taka 100% od lugjeto koi koristat linux bi me istepale da me vidat na ulica zatoa sto zboram loso za nivniot operativen sistem, pretpostavuvam deka se osekjaat ko da sum im opcul majka ili slicno, stvarno mi e nesfatlivo, it's only an OS ppl.

Mene operativniot sistem ama ic ne mi e biten, ako mi gi vrsi rabotite so mi trebaat bi koristel bilo sto.

P.S. Edinstveno polosi od linux korisnicite se Apple korisnicite, tie se lugje sto ja obozavaat smrdeata na sopstveniot prdez :pos2: (South Park rulez)

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
кико не вреѓај пеер оти ни сам не знаеш каде си

Iori Yagami

What the fuck is WTF?!
Член од
7 мај 2008
Мислења
146
Поени од реакции
9
Jas koristev i linux i windows dolgo vreme. I sto da kazam, linuxot uste ne e dojden do toa nivo da moze da go smeni windowsot. Linuxot kako OS e extra ama za da stane uspesen potrebno e da ima dobra softverska podrska. Toa e toa. Se zavisi od softverot.

Член од
27 јануари 2007
Мислења
167
Поени од реакции
0
Jas koristev i linux i windows dolgo vreme. I sto da kazam, linuxot uste ne e dojden do toa nivo da moze da go smeni windowsot. Linuxot kako OS e extra ama za da stane uspesen potrebno e da ima dobra softverska podrska. Toa e toa. Se zavisi od softverot.
zatoa postoi wine programa koja e instalirana vo samiot linux i preku nea mozes da gi pustas programite od windows i igri... a inace imas mnogu raboti programi sto se slicni na programite od windows, kako so e gimp ne e photoshop no site tutoriali so se pisuvaat za photoshop mozes da gi napravis i vo gimp. ne vikam deka e podobar ama e mnogu slicen i e dobra zamena ako ne pusti si photoshop so wine ili nekoja druga programa i uzivaj.

Iori Yagami

What the fuck is WTF?!
Член од
7 мај 2008
Мислења
146
Поени од реакции
9
Znam deka postoi Wine ja koristam :) Megutoa znaes deka performansite na programite preku wine ne se isti kako i na windowsot. ima dosta bugovi, ne ide taka glatko kako kaj windowsot. Ama nema vrska jas sepak si koristam Ubuntu Hardy Heron :) Ne se zamaram so virus ili za nekoi (skoro site) programi da baram crackovi i slicno. Ubuntuvo mi e top i nemam namera da pustam windows veke. Mene mi bese muabetot deka se uste nemam dovolna softverska podrska kako sto ima pod Windowsot.

Член од
27 јануари 2007
Мислења
167
Поени од реакции
0
Znam deka postoi Wine ja koristam :) Megutoa znaes deka performansite na programite preku wine ne se isti kako i na windowsot. ima dosta bugovi, ne ide taka glatko kako kaj windowsot. Ama nema vrska jas sepak si koristam Ubuntu Hardy Heron :) Ne se zamaram so virus ili za nekoi (skoro site) programi da baram crackovi i slicno. Ubuntuvo mi e top i nemam namera da pustam windows veke. Mene mi bese muabetot deka se uste nemam dovolna softverska podrska kako sto ima pod Windowsot.
da ne rabotaat kako u windows ama se povekje i povekje se podobruva.
isto taka probaj go BackTrack3 linux-ot mnogu e dobar samo e malce potezok ama ke se snajdes.

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
кико не вреѓај пеер оти ни сам не знаеш каде си
Pa sea posto koristam windows ne sum nigde. Porano koga koristev linux pretpostavuvam spagjav vo prvata grupa :icon_bigg so toa sto gleav da ne se praam mnogu pameten posto znaev deka ne sum :icon_bigg

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Јас пак имам Vista,и компјутеров е ептен среќен со Kaspersky 2009.

Ама тоа е,ќе се пребацувате на Linux зашто не сакате да користите антивирус.
Сигурно,полесно е да снимиш и конфигурираш Линукс од еден антивирус :kesa:

И да,да не почнувам што се ми е отворено во исто време на Vista,ако веќе ти рачунаш торент апликација како јадење меморија.
Да почнеме,еве пример :

Msn со 3-4 прозорчиња
WMP 11
CS3 со 10 слики од 2-3 мега и 4 psd фајлови
uTorrent
4 фолдери (за наоѓање на сликите за CS3)
Opera со 3 таба
IE со 2 таба

И во сето тоа,кеширано од Vista за други процеси,уште некои 800 мега од 2 гига.
Ако не е јасно,можам да ја пуштам GTA : SA или PES 2008,и пак нема да сецкаат.

И што праиме сега?:helou:
Ама сигурно имаш доста добра конфигурација.... Пример просечен процесор немојт то да го издржит нешто ке сецкат ќе закочит ова она....

D

Deleted member 12196

Гостин
Навикнати сме на Windows и затоа тврдиме дека е подобар. Оној кој почнал да работи со Linux, смета дека тој е подобар. Додека работиме со нелиценциран Windows, повеќе него ќе го користиме. За Windows има доволно програми, се разбира пиратерија. И јас затоа го користам Windows. Linux користев краток период, онака за проба. Добар е и тој, само немав никакви дополнителни програми освен опереативниот систем, па сега не го користам. Единствено го користам за вадење на податоци во случај ако имам проблеми со компјутерот (го вклучувам доректно од CD.)

ElektriX

Велешанче :)
Член од
30 март 2007
Мислења
127
Поени од реакции
3
Немам користено линукс затоа неможам да зборувам...

Со компјутеризацијата на школите ,добивме компјутери на школо,со Кубунту,па ќе видиме што и како ќе биде...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Јас сум повеќе за линукс зошто е далеку по стабилен оперативен систем и троши доста помалку ресоурси само малце е „потежок“ за работа али се се учи. Новиот Убунту и openSolaris се доста user friendly и топло ги препорачувам на сите што прв пат се фаќаат за овој оперативен систем. Но ако компјутерот го користите повеќе за игри и слично повеќе го препорачувам Windows зошто повеќе е компатибилен со игри него Linux.
За секој што сака малку подлабоко да навлезе со Linux нека го земе BackTrack 3 преку кој може да се прават доста злобни работи :devil2: али треба да имеете да работите со конзола.

Kajgana Shop

На врв Bottom