Војната за СССР траеше од јуни 1941 до мај 1945. Сигурно дека на 23 Јуни 1943 не почна да им стига помош, туку неколку месеци подоцна, значи помошта би била негде од крај на 1941 - почеток на 1942 па до средина на 1945, некои 3,5 години. Ако правилно ги распоредиме, во тие 42 месеци, месечно Советите добивале по
352 Авиони месечно
168 тенка месечно
106.619 тони храна месечно
63.571 тони нафтени деривати месечно
1.226 џипови месечно
8.949 камиони месечно..............
Овие бројки и факти не се некоја тајна или мистерија, за нив има доста пишувано и документовано
Kako prodolzuvas da postuvas na temava se povekje navleguvas vo kjorsokak.KOj ja osporuva pomosta?So ne spomnes deka britanija dobila 31 milijarda dolari pomos,a rusija samo 11 milijardi.PA neli e logicno Amerika ko edinstvena na cija teritorija ne se vodat operacii i koja osven vo eden navrat ne nikogas bombardirana da moze da proizveduva nepreceno?I da gi snabduva drugite.Oti za nejziniot gaz se raboti.PROSTO -AKO NE IM PRATESE POMOS NA RUSITE ZA DA VLEZAT SO POBRZO VO VOJNA SVABITE NEMASE KOJ DA GI ZAPRE.Znaci ednostavno ko ja da se stepam se javuvam na drugar da mi pomogne i mesto da dojde peski ke mu recam dojdi ja ke ti platam taksi.Poprosto ne mozam da ti objasnam.OD 50 posta tvoi na temava 48 ti se so lend lease programava.Opsednat si.Temata e koj go pobedi fasizmot.Pa cel svet vklucitelno i kompletniov forum osven tebe se soglasuva vo toa koj go ponese glavniot teret.Pa eve odgovori kade pobedija sojuznicite pred da se zamesa SSSR?Imenuvaj edno mesto?Kaserinskiot tesnec?Bengazi?Ardenite?Denkerk?Neprobojnata "mazino" linija?Imenuvaj mi edna uspesna operacija(pod uspesna ne ja brojam evakuacijata u Denkerk).I aj objasni mi eve te prasuvam direktno uste ednas kako moze da kazes za zemja so proizvela 120000 tenkovi deka 7000 i ja resile sudbinata?Ako se inatis barem kazi....Ama ko so ti rekov ke ti se smee nekoj.Eve odi kaj kogo sakas so e upaten u vie raboti.Garantiram oti se so ke dobies so tvoive tvrdenja e potsmev ili upat do nekoja medicinksa ustanova.