Белгија се распаѓа (апдејт: победија сепаратистите на локалните избори 14-10-12)

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Белгија се распаѓа поради муслиманите, Фламанците не ги сакаат и сакаат да ги избркаат, Фанцускиот дел на Белгија е далеку полиберален кон истите. Целата ЕУ има голем проблем со муслиманите, и колку што ќе се зголемува бројот на муслимани толку поголеми проблеми ќе има ЕУ. Не мешајте баби и жаби, земјата постоела 200 години, и сега се распаѓа заради пари. Едноставно Фламанците не се глупи да плаќаат за фереџиња и имбецили кои сакаат да тепаат жени и да им ги сечат клиторисите за нивната ретардирана религија. За разлика од некоја друга земја (хинт, и почнува името на М, и се наоѓа на Балканот).

Ова Бел Гија, бела земја, кој и го има дадено името ?

Белгија е предвесник на процесите во Европа.
Премногу сме ориентирани кон западот а истиот тој се помалку е пример за останатите.
Се повеќе тежиштето се префрла на исток на оската Русија, Индија, Кина а тука е и Бразил.

tu bre ne gi primija ove nasi begalci i vednas problemi ,ne deka samo kaj nas imalo problemi koga ne gi dades nekoe pravo eve i vo Belgija e isto

Има разни варијанти на вештачки држави зависно од тоа како се создадени.
Значи Белгија е создадена споена од два чисти народа,кои едните имаат наклоност према франкофоните ,другите према германофоните,

Ova nesto lici kako kaj nas ???

Фламанци и Валонци си ебаваат мајката, каде каде се бетер од нас:kesa: Кога ќе видиш ние имаме општество кое на ниедно друго место не успеало

i treba da se nastavi......I se ceka vremeto koga balonot ce pukne

До сите кои го браневте Најџел во неговиот налудничав говор против Ромпуј, кога го нарече бирократ кој има харизма како сува крпа, треба да знаете дека Ромпуј ја спаси Белгија од распаѓање. Со оглед на тоа дека сега велите дека тоа било балон кој едвај се чека да пукне, некој тука само чека да плука по ЕУ и нејзините институции , дури и кога е контрадикторен во својот став. Лично гарантирам дека ЕУ нема да се распдане уште многу долго време (сигурно не во нашиот животен век) , а евроскептиците од типот на Најџел и Камерон, откако ќе ги направат познатите анти Бриселовски говори, одат во Брисел и ко попчиња прифаќаат што ќе им се каже. Како што кажав погоре, главниот проблем во Белгија се муслиманите, кажано од водачот на Фламанците како главна причина за одвојување од Белгија се наведува :
Mr Dewinter praised President George W Bush for dealing with Saddam Hussein and told me in good English: "The chief threat to the world now is radical Islam. They were taught a lesson by the Iraq war that they must take the West seriously. They thought we were very soft and tolerant but they now see we can hit back when necessary.
Другата причина би било
Perhaps a ruling elite that has still not put Marc Dutroux on trial - for fear of what he might reveal - seven years after he starved young girls to death in chains in his dungeons, should ask itself why the Vlaams Blok is running away with the votes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Dutroux
п.с. уште за Ромпуј не знам сега дали е добар политичар или бирократ со харизма како крпа.

Водечкиот политичар на изборите се залага за делење на земјата.
Belgian elex frontrunner wants to break up nation

ROBERT WIELAARD
The Associated Press

GHENT, Belgium - The frontrunner in Belgium's elections this weekend is running on perhaps the ultimate in divisive proposals: the breakup of the nation.

Despite its status as the home of the European Union, Belgium itself has long struggled with divisions between its 6 million Dutch-speakers and 4.5 million Francophones but until recently talk of a breakup has been limited to extremists.

Now, Bart De Wever of the centrist New Flemish Alliance is pressing for exactly that. What once seemed a preposterous fantasy of the political fringes has, in the mouth of a man seen as a possible prime minister, suddenly takes on an air of plausibility.

"We are in each other's face," De Wever told 800 party faithful packed into a sweaty theater here ahead of Sunday's elections. "And together we are going downhill fast. Flanders and Wallonia must be masters of their own fate."

The consequences of a precedent-setting split would be felt as far away as Spain: wealthy Catalonia has engaged in a long-standing campaign for independence and Basque separatists still set off bombs in their quest for autonomy.

http://www.philly.com/philly/wires/...lgianelexfrontrunnerwantstobreakupnation.html

Па јас мислам ако се распадне Белгија, тогаш многу европски земји ќе се распаднат или ќе паднат во некаква федерализација. Едноставно Европа како во 16ти век (минус) Османлиска империја на Балкан. (има книга за оваа работа, кога ќе ја најдам ќе ја пишам).

п.с. ова со Белгија е нова работа или се зборува од 2СВ па наваму... ако е така работата уште многу долго ќе слушаме вакви изјави.

--- надополнето ---

Поврзана вест од Вечер

НАТО се сели во Бон? Ревизорите кои откриле дека буџетскиот дефицит на Алијансата за оваа година е 640 милиони евра, имале чувство како да отпатувале во "Паркот Јура", а не во некоја современа меѓународна организација

37AA2A99A568AB4BBDF082A0090FF79F.jpg
Берлин лобира седиштето на Алијансата од Брисел да биде префрлено во главниот град на поранешна Западна Германија, Бон, тврди белгискиот весник "Хет Латсте Њуз". "Бон е подготвен да стане домаќин на Централата на НАТО, бесплатно нудејќи голем комплекс на згради со висок степен на безбедност", наведува весникот. Во прилог на преместување на седишето на Алијансата, Германија ги посочува "добрите услови" што ги нуди овој германски град, но и аргументот дека таму "нема опасност од внатрешнополитичка нестабилност, каква што е можна во Белгија во пресрет на вонредните парламентарни избори". Белгискиот весник тврди дека дискретниот притисок на Германија за префрлување на седиштето во НАТО во Бон наидува на голема поддршка од страна на Холандија. Централата на НАТО во моментов се наоѓа во бриселскиот кварт Евер. По приемот на десетте нови членки во НАТО во 1999 година, сегашниот комплекс стана претесен и беше решено да биде изграден нов од другата страна на булеварот кој минува пред сегашното седиште на Алијансата, што би требало да биде готов до 2012 година. Белгија бесплатно го отстапи земјиштето за изградба на новата централа, а Алијансата се обврза да обезбеди средства за реализација на проектот.
Поранешниот белгиски министер за одбрана Андре Флео во изјава за "Хет Латсте Њуз" наведува дека во седиштето на НАТО во Брисел "циркулираат белешки" во кои се говори за префрлање на седиштето во Бон. Според него, барањето за преместување на седиштето на НАТО со образложение за политичката нестабилност во Белгија е од конјуктурна природа, додека вистинската причина за нешто такво е од финансиски карактер. А, кога сме кај финансиите, еве уште еден куриозитет. Ревизијата во НАТО утврдила толку архаично сметководство и контрола на финансиските активности, што ревизорите имале чувство како да отпатувале до "Паркот Јура", а не во некоја современа меѓународна организација, изјави неименуван француски дипломат. Тој тврди дека во Алијансата биле користени застарени мерки за финансиска контрола, како и дека во нејзиниот буџет за оваа година има дефицит од 640 милиони евра, кој во најголема мерка е предизвикан со средствата потрошени во Авганистан. Францускиот дипломат смета дека, според најоптомистичката варијанта, следната година буџетскиот дефицит на НАТО ќе достигне 1,375 милијарди евра.

AB40D4D4C7A41E479DCDEB768B88A006.jpg
Летна во воздух храна за натовци

Најмалку седум лица се убиени во предградие на Исламабад кога вооружени лица нападнале цивилен конвој кој превезувал храна и гориво за силите на НАТО во Авганистан. Нападот го извршиле меѓу десет и 12 лица, кои исто така запалиле десетина камиони, сопственост на пакистански приватни фирми. Нападот е извршен во Тарнол, на околу 15 километри од Исламабад, по патот за Пешавар, град во северозападен Пакистан, преку кој се стигнува до авганистанската граница. "Седум лица се убиени - возачи, нивните помошници и случајни минувачи, додека четири се ранети", изјави претставник на локалната полиција. Вакви слични напади често пати се случуваат во северозападен Пакистан, во близина на авганистанската граница, но прв пат толку блиску до Исламабад. Американската војска преку територијата на Пакистан превезува 75 отсто од залихите за трупите во Авганистан.

Ако ова е вистина... тогаш пријатно Белгија.

Amerika ke se raspadne spored vas EU isto taka pa Belgija... ne me ni cudi... koja e slednata posle Belgija?? Grcija,Albanija,Turcija, G.Britanija?
Koj od vas bil vo Belgija? ako e do muslimanite togas poprvo Makedonija ke se raspadne ovde ima poveke od 30% muslimani? si tresete gluposti

Па нели ЕУ има претседател (заборавам му го името) , (да не се лажеме, никогаш не сум го ни знаел тоа име :) ) што не стапи он на сцена да ги реши проблемите!? Спомнат ли е тој кутрак било каде за било што освен кога го избраа?

што не се огласи за грција, за шпанија и остало друштво... што не се активира околу неговата матична белгија? што не понуди план за излез од кризата?
па мене оваа ЕУ ми личи на детска игра. ангела меркер за него е претседател на сад,русија,нато,кина,и онн заедно! ЕУ нема никакви правила на игра , освен интересот на две три држави.

зошто нема некоја појака политичка опција кај нас која јасно и гласно, аргументирано ќе застане против нашето евентуално членство во еу? сигурно ќе освои 20 пратеници од прва :)
колку што јас знам, до пред некоја година, анкетите во хрватска се движеа 50%-50% од прилика за и против членство. како е сега не знам.
уште никој официјално не се осмелува да настапи со против-еу агенда. чудно

Па нели ЕУ има претседател (заборавам му го името) , (да не се лажеме, никогаш не сум го ни знаел тоа име :) ) што не стапи он на сцена да ги реши проблемите!? Спомнат ли е тој кутрак било каде за било што освен кога го избраа?

што не се огласи за грција, за шпанија и остало друштво... што не се активира околу неговата матична белгија? што не понуди план за излез од кризата?
па мене оваа ЕУ ми личи на детска игра. ангела меркер за него е претседател на сад,русија,нато,кина,и онн заедно! ЕУ нема никакви правила на игра , освен интересот на две три држави.

зошто нема некоја појака политичка опција кај нас која јасно и гласно, аргументирано ќе застане против нашето евентуално членство во еу? сигурно ќе освои 20 пратеници од прва :)
колку што јас знам, до пред некоја година, анкетите во хрватска се движеа 50%-50% од прилика за и против членство. како е сега не знам.
уште никој официјално не се осмелува да настапи со против-еу агенда. чудно
Многу, многу треба да учиш друже. На кратко :
ПРетседателот на ЕУ е уствари претседател на Советот на ЕУ, составен од главите на 27 земји членки. Прави состаноци, одлучуваат што ќе се прави и потоа го прават тоа секој посебно во својата земја.
За парите одлучува Парламентот, Европскиот Праламент со гласање на буџетот кој е предложен од Европската Комисија.
Олус на ова имаш Совет на Министри, со состаноци позади затворени врати, каде министрите, да речеме за економија од сите земји ченки на ЕУ се собираат и одлучуваат дали да речеме ќе ги намалат буџетите или не.
и конечно, имаш Европска Централна Банка во Франкфурт, која одлучува за каматните стапки и за тоа колку ќе се печатат евра.
Во суштина, ЕУ е една многу моќна машинерија која работи под превезот на индивидуалноста на земјите членки, иако сите нивни одлуки се одлушени на претходни преговори/состаноци/ претходни тајни дилови.

Многу, многу треба да учиш друже. На кратко :
ПРетседателот на ЕУ е уствари претседател на Советот на ЕУ, составен од главите на 27 земји членки. Прави состаноци, одлучуваат што ќе се прави и потоа го прават тоа секој посебно во својата земја.
За парите одлучува Парламентот, Европскиот Праламент со гласање на буџетот кој е предложен од Европската Комисија.
Олус на ова имаш Совет на Министри, со состаноци позади затворени врати, каде министрите, да речеме за економија од сите земји ченки на ЕУ се собираат и одлучуваат дали да речеме ќе ги намалат буџетите или не.
и конечно, имаш Европска Централна Банка во Франкфурт, која одлучува за каматните стапки и за тоа колку ќе се печатат евра.
Во суштина, ЕУ е една многу моќна машинерија која работи под превезот на индивидуалноста на земјите членки, иако сите нивни одлуки се одлушени на претходни преговори/состаноци/ претходни тајни дилови.

е сега ме научи. ме научи како претседателот на ЕУ работи уствари зад затворени врати. без име да му се спомне. он е тука уствари цело време меѓу европјаните ама они не го гледаат, он ти е позадинец , ем претседател.

убаво на кратко си објаснил како би требало да функционира еу, ама пак дојде на она моето дека сето тоа не важи, туку ангела меркер одлучува дома во свој двор во зависност од интересите на германија. значи никакви претходни договори или состаноци зад затворени врати не носат одлуки, него ангела меркер или саркози. не знам само што се обидуваше да оправдаш, кога ништо не функционира онака како би требало.

Bas sakam Belgija da se rasparci...ke mi gi izleci kompleksite za Kosovo,a veruvam i na mnogumina Srbi...neka se rasparci i neka baraat druga prestolnina za EU.

А шо има тебе да ти ги лечи комплексите за Косово? Место да ти ги лечи комплексите за Егеј, Пирин, тебе за Косово!

Ја гледате грешката ли? Таа е во вашите редови, не во редовите на вашите непријатели. Непријатели ќе има секогаш, ама внатрешни непријатели(будали), и нив секогаш, ама во овака голем број, никогаш.

(хај мајката, ќе му лечел комплекси за Косово, на Македонец)

Ne zboruvam tuka vo etnicka smisla...tuku zboruvam od eticka.Istata taa EU vi dade nazasnost,a glavniot grad na taa EU ke se deli...

I sakam da ti kazam deka ne gi opravduvam Srbite toa sto go napravija vo Kosovo,NITU pak Albancite...Site bea krivi...

I drugo,Kosovskiot problem predizvika kontroverznost niz celiot svet,voedno Kosovskata nezavisnost go podeli svetot...zatoa go koristev kako shema...

Kosovo ostanuva ''drzava'' so najgolema siromastija,drogasi,ubistva itn.Toj ''imidz'' ne e bas dobar,slikata ne e dobra...Lulka e na islamski fundamentalizam i separatizam.

--- надополнето ---

Белгија е вештачка држава,нормално дека постои шанси да се распадне..

I Kosovo e ''veshtacka'' drzava...

Косово секогаш ќе биде вештачка, до моментот кога ќе се припои до матичната држава, од местото каде што некои ја украдоа територијата, си ја припоија.
Никој не им е крив на Албанците што во 1912 Русија реши така.

Но никој не им е крив на Србите, што во 2008 година, Америка реши вака. Ко ќе решава некој во наша полза, арно е. Ко ќе кажи нешто против нас, лошо. Епа, куренце како корнишонче муабетот.

OOO i ova da go slusnam...ne fer prema vas...Albanija nema da dozvoli nekoja teritorija da se pripoi...za niv zasekogas ke bidite i ke si ostanite Kosovari Sqhiprese...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom