iGENEA институтот потврдува: НИЕ СМЕ ПОТОМЦИТЕ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ!

• Креатор на темата Креатор на темата мали
  • Време на започнување Време на започнување

Не се замарајте со R1a тоа не е нашата база, ја има само до 15%, се разбира, статистички со моменталниот број на испитаници, кој некако е енигматичен. :nesum:

Еве како го коментираат генетското истражување на Шпанците од Мадрид.

The primary defect of the Macedonian study is that the authors relied on a single genetic marker, the HLA
-DRB1 gene, to determine the genetic closeness of a large number of ethnic groups from Africa, the Near East, and the Mediterranean. Commenting on the work of this research group, Luigi Luca Cavalli-Sforza-probably the world’s leading expert on studies of this sort-and his colleagues stated, “Using results from the analysis of a single marker, particularly one likely to have undergone selection, for the
purpose of reconstructing genealogies is unreliable and unacceptable practice in population genetics.”
37 How many markers are appropriate? Experts suggest that distinguishing reliably between even distantly related groups from different continents requires roughly 60 SNPs for 90-percent accuracy, and perhaps 100-160 for
99-100-percent accuracy.
38 Even if a smaller number of haplotypes can be used on account of their relatively unique characteristics (each haplotype incorporates multiple SNPs or other mutations), the right number for assessing the relatedness of populations will never be just one. As Cavalli-Sforza and colleagues conclude,

“the ordinary process of [peer review]” should preclude publication of papers of this sort.
39

Овој текст е извадок од статија The Gene Wars
What can science teach us about the validity of nationalist claims?

AngPu
Celiov tekst e shpekulacija.Zatoa ne da se zema zdravo za gotovo se i seshto kreirano i plasirano od Grcite.Originalniot tekst na Kavali Svorza voopshto ne se bavi so studijata za Makedoncite napravena vo sorabotka so Shpancite.Vo originalnata statija se kritikuva studijata na Vilena za Palestincite i Evreite i bliskosta megju niv.
Nikade ne se spomnuva studijata za Makedoncite,nitu e tochno deka taa studija e povlechena.
Ispituvanjata shto gi napravija za Makedoncite se bazirani na imunogenetski podatoci
koj vo sudskata praktika se koristat za dokazhuvanje na poteklo i pripadnost na domorodno naselenie za steknuvanje na prava i benefiti vo Sad,Kanada idr.I kaj nas ova ispituvanje beshe kritikuvano od genetichari no za sosema druga rabota.Kritikata se odnesuvashe vo toa sto ova ispituvanje ne ostana vo granicite na imunobiologijata,tuku preku politikata se predstavuvashe kako ispituvanje od svera na populacionata genetika.Populacionata genetika ima sosema drug tip na ispituvanja preku Y Hromozomot i MT DNK i za toa vo Makedonija ima druga institucija koja vrshi takvi ispituvanja.Ispituvanjata od Populacionata genetika vo Makedonija gi potvrdija navodite na studijata na Vilena i gi preciziraa vo ramki na materjalnite mozhnosti za procentualno pokrivanje na naselenieto vo Makedonija.

ОК е Ф91, само постирав материјал кој е спротивен на нашите тврдења, не велам дека е точен, туку да се знае.

И на крај, постои саглам испитување или не?

Значи треба прост одговор, ДА или НЕ.

Според мене генетиката треба да е како математиката, 2+2=4, ако не е така, тогаш мав е работава.

:cheeky1:

E pa ajde sega...dali imalo do sega...Pa ima ama koj slusha sto 3 nashi institucii rabotat?
Ke se pojavi bukvalno biznis institucija koja se bavi so mavtaranje i site se palat zashto e od skleposani stranci koj veze nemaat sto troparaat.

Sto gledate ovde:?
---------------------------------------------------------------
Post from iGENEA to 02.10.2008
Albania:
30% Illyrians
15% Phoenician
14% Hellenen
18%Thraker
2% Vikings
20% slavs

Greece:
10% Germanic
10%illyrians
20% slavs
20% phoenician
5% macedonian (in north more than 18%)
35% Hellenen

Bulgaria:
49%Thraker
11%macedonian
15%slavs
15%hellenen
5% pheonician

Macedonia:
30%macedonian
10% illyrian
15% hellenen
5%phoenician
20% germanic
5% hunnen
15% slavs

Bosnia
50% Illyrer
4% Thraker
20% Germanen
6% Hunnen
15% Slawen
15% Kelten

Serbien:
30% Slawen
9% Phönizier
21% Illyrer
14% Kelten
8% Hellenen
2% wikinger
18% Germanen
A antic macedonian genetic profile exists and has been discovered through the comparison of archaeological funds and persons with macedonian roots. These studies enable us to determine the macedonian roots of a person. We have 30% of macedonians in Macedonia, 20% in Greece an minorities in Bulgaria and Albania.

It is very important to differ between politics and genetics, we are a genetic institute and we don't have politic aims.
All our data are published under the menupoint "Litterature", here the direct link:
http://www.igenea.com/docs/bibliographie.pdf
---------------------------------------------------------------------
Golemi gluposti!!!
Prvo kade ima 110% naselenie vo Bosna?Ajde ne vo Bosna tuku vo svetov?
Prvo prosta matematika!
Vtoro,Ajde malku podlaboko....
20% Germanci vo Makedonija.... Pa zemete cenzus,prosta demogravska statistika.Ne vi treba genetski prouchuvanja.Germanci nema 100%
Ama ima ,ama igenejcive se uste ne cule deka kaj nas pokraj Huni,Fenikijci,Germanci,Grci bre braka i sestri ima bre i CIGANI!
Pravi cigani kako 3-ta po brojnost populacija.Koj ne znae za Shutka?Za Amdi Bajram?Za Esma?
Treto nema ,ama nema do sega nitu ednash napraveni paleogenetski ispituvanja na Antichkite Makedonci.
Vsushnost otkoga jas i kazav deka ima antropoloshki podatoci za istovetnost na skeletnata struktura pochna da tvrdi deka vrz baza na posredni arheoloshki bla bla...ovie se Makedonci
Chetvrto,koj od vas se potrudil da zirne vo onaa posochuvanata literatura koja tie ja koristele.Pa se e toa stara literatura od pred 5 -10 godini koga genetikata beshe vo zachetok.
Petto...kade do sega genetichar rekol Fenikijski geni,koga genetikata se bavi so haplogrupi.:tapp:

Добро бе се ф91 се правиш стручен и викаш немало цигански ген и тоа било доказ дека овие бројки се неточни, а исто така тврдиш дека немало германски ген? И јас викам дека не се баш веродостојни ама еве не се само циганите црни туку и феникијци и хелени па види сега ти. Тие примероци не се зимани сигурно од цигани туку од луѓе кои се определуваат по националност Македонци.

Значи согласно iGenea:
Bulgaria:
49%Thraker
11%macedonian
15%slavs
15%hellenen
5% pheonician

во Бугариjа сите се староседелци, Траки, Антички Македонци, Словени, Хелени и Финикиjци. Нема татари во Бугариjа, а во Макеодниjа има 5% Хуни :) Кои се тататрите сега? Следува траки на ни зовете веке :pos2:

Ako nema Tatari..togas zasto se vikate BUGARI?

Spored listava pogore.. BULG-AR pleme ne gledam :aplauz:

Брат, јас мислам дека повеќето балкански народи се староседелци вклучувајќи ги и Бугарите. И да ја баталиме ИГЕНЕА Тракијците не може да испариле (позната теорија нели?) пошто во сите антички записи се претставени како многуброен и моќен народ. Ама не само они никој не верувам дека е тек така исчезнат само не им одговараше на западните земји со исклучок на миленичето елада да признаат дека цивилизацијата од овде почнала.

Многу е контрапродуктивно ние на Балканот сами себе да се негираме пошто корените на сите ни се од овде. Барем за моите знам сигурно дека се балкански :).

Тоа што ме буни се малите ориентални примеси околу Битола и никако не ми е јасно од каде и од кога се?

Инаку хуните воопшто не сум сигурен дека биле од жолта раса пошто Атила на римски монети е прикажан со типични кавкаски црти.

Абе не треба мене да ми објаснуваш, ја само се водев по Балгарската логика, тие можат да бидат што сакат ама најмалце Болгари :)

А Хуните НЕ се жолта раса, незнам од кај те навело такво нешто.

Само она што е интересно, дека овие испитувања се правени СЕГА, што значи дека учествуваат сите што во МЕЃУВРЕМЕ се доселиле на оваа територија.

А луѓето го носат својот генетски материјал, со себе кај и да одат.

Мене уште ме интересира она Феничаните..од каде ги диференцирале и како.

Не бе, ништо не ти спорев само дискусија правиме :wink:.

За хуните повеќето сметаат дека биле монголоидни дури мислам и дека науката така ги третира (ама треба да проверам) така да ако не се повеќето тоа не го знаат.

Игенеа ми е малку несигурна, во глобала имаат точни податоци ама не зимаат во предвид скорешни преселби како на пример населувањето на Христијани од Мала Азија во Егејскиот дел.

Мислам дека Е3 се третира како феникијски ген и затоа е напишан во таков сооднос.

Ти што мислиш за Битола?

Абе не треба мене да ми објаснуваш, ја само се водев по Балгарската логика, тие можат да бидат што сакат ама најмалце Болгари :)

А Хуните НЕ се жолта раса, незнам од кај те навело такво нешто.

Само она што е интересно, дека овие испитувања се правени СЕГА, што значи дека учествуваат сите што во МЕЃУВРЕМЕ се доселиле на оваа територија.

А луѓето го носат својот генетски материјал, со себе кај и да одат.

Мене уште ме интересира она Феничаните..од каде ги диференцирале и како.

Не си во право Братот, американците имат ли право да се нарекуват американци, како не се староседелци, а се именуват по континетнот? Нели вистинските американци се "native americans" па сека 99% од американците немат "native american" ген. Нациjата е изкусвено форумирование (artificial) на луге, коишто живеат во една држава и се чувствуват припадници на оваа држава. Нема поим "чиста нациjа" затоа зашто нациjaта по дефинициja не е чиста.

Ромуните дали имат право да се именуват таку? А Франки-те нели се германски племина? Зашто Франциjа се именува по германски племина? Еве и сега, се поjави нова нациjа, македонска, именувана географски исто како амеркианската нациjа.

Jас лично не верувам на иследуваниjата на iGenea.

Ти можеш да не веруваш во Господ затоа што не си го видел. Ама да не веруваш во тоа што го тврди науката (не само iGenea) треба или да си амиш или да си глуп.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom