Црквата, житијата на Светците и Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Житијата на светците се производ на тој народ.
Народот да не пренесуваше знаење од генерација на генерација не верувам дека и житија ќе имало и писмо и филозофија и уметност и наука.
Кога ќе кажеш Македонија не се мисли на кравите и овците од Македонија.
Во Македонија е културата на Еге, во Македонија е изворот на православието, во Македонија е реформата на писмото словенско итн итн...
Или сето тоа се случило случајно, без фактор народ.

ЗеУсе
Светлина во Се, светлината извира од сонцето а Македонците се поклоници на сонцето од Кутлеш - Вриеш на цивилизацијата.
Извор на авангардни учења и филозофии.
Кај нас нема, Зеус-архаико Грекос.

Затоа госпоѓо Анѓо, негирањето на Македонската култура и цивилизација е негирање на делото на Македонците, а тоа е словенската писменост, просветителство, вера, и тоа негираш дело на простор од пола континент од Камчатка до Алпите и од северното до јужното море.

Каде се Грците во сето ова ?

Koj "svetec" bil toj "ZeYse"? Jas takov ne poznavam! Pa, ti ne pravish razlika pomegju zhitie na svetec i mitologija, a sakash da sporish so mene! Narodot ne proizveduva zhitija na svetci, tuku agiografijata e delo na Crkvata.

Antichkite Makedonci ja primile helenistichkata civilizacija, koja Aleksandar Makedonski ja rashiril niz svetot, a toj period vo antichkata istorija e izvesen kako epoha na heleznizmot. Od gradot Egi poteknuva carskoto pleme na Argeadite, od koe proizleguva Aleksandar Makedonski, i kako shto siot svet znae, spored site istoriski fakti, toj bil obrazovan na grchki jazik i sam ja primil grchkata kultura, a po svojata priroda bil kosmopolit, i sozdaval imperija kakva shto mu godela na negoviot karakter, a ne na vashite zhelbi. Slovenskata pismenost postoi od IX vek na Hristovata era, a Svetite brakja Kiril i Metodij bile vizantiski drzhavjani i rabotele za Vizantija. Odnosno, tie ja sozdale glagolicata po naredba na vizantiskiot car, ne po svoja volja ili za Makedonija, kako shto vam vi se chini.

Ne znam, koja e vashata vera, no jas sum pravoslavna hristijanka, i so pravo mozham da recham deka nemate poim od hristijanstvo.

V red e, da se iskoristi pravilno, no ne i da se zloupotrebi. Tie Makedonci, koishto se spomenati vo nekoi knigi na Biblijata, bile helenizirani i govorele na grchki jazik. Sv. Apostol Pavle bil heleniziran Evrein (zavrshil grchko uchilishte) i go propovedal Evangelieto niz Makedonija na grchki jazik, na koj se napishani site negovi dela.

Ako Makedonec = sloven, zoshto slovenite imale potreba da go sardisaat Solun?

Vie kje prochitate nekade "Makedonec" ili "Makedonija", i nemajki poim za zakonite i konceptite na istoriskoto vreme i drzhavite za koi stanuva zbor, tolkuvate nastani i poedini fakti von kontekst. Za da dobieme istoriska povest (istorija) potreben e zbir na fakti, koishto se smisleno povrzani.

Седи ма ти баба Анѓа да не си па гледаш дека биле хеленизирани.ПС Солун го сардисале затоа што се наоѓало под власта на Византија,а локалните племиња сакале да формираат сопствена власт.Пример Хацон ги обединил само племињата кои што се наоѓале во Македонија,а ако бил бугарин или србин или незнам што тогаш зошто не ги обединил и племињата од територијата на Бугарија и Србија.?

Факт е дека Македонците го користеле и коине,ама не верувам дека и тоа им бил локален

Анѓа, забораваш битен детаљ, а тоа е што тогаш „грчко“ НЕ постои...ниту како форма, ниту како израз, националост, јазик,...you name it.

Трн бомбардирај ја малку со откритието на Тентов и Бошевски.Изгледа оваа е каракачанов платеник уфрлен во дрес под псевдонимот Анѓа

Трн бомбардирај ја малку со откритието на Тентов и Бошевски.Изгледа оваа е каракачанов платеник уфрлен во дрес под псевдонимот Анѓа

Tentov i Boseski prvo treba da go nauchat sovremeniot makedonskiot jazik kako shto sleduva, a potoa da deshifriraat drevno afro-azijatsko pismo, ako mozhat!

Tentov i Boseski prvo treba da go nauchat makedonskiot jazik kako shto sleduva, a potoa da deshifriraat drevno afro-azijatsko pismo.

Ги прочита ли претходните мои одговори на твоите сфаќања,или сега наудрени ке се правиме.:uvo:

За светата маченица Ирина треба да се посрамиме бидејќи ние навистина и не сме свесни за нејзиното постоење. Инаку Грците ја слават на големо. Понекогаш сами се уништуваме поради нашето невнимание.

Tentov i Boseski prvo treba da go nauchat sovremeniot makedonskiot jazik kako shto sleduva, a potoa da deshifriraat drevno afro-azijatsko pismo, ako mozhat!

Ај кажи ми кој јазик го сметаш за современ мк јазик.Изгледа дека си од Бугарија па не си видела емисија со Бошевски и Тентов,и те молам кажи пророку како дојде до заклучок дека дешифрираат древно афро-азијатско и троа блгарско:pos2:

Плус Бошевски и Тентов имаат признание од најјаките универзитети во Русија,од Ломоносов и Пушкин Санкт Петерсбург,а сега ти најде да се правиш паметна,незнам дали ти е таков темпераментот заради името или...

Госпоѓо Анѓо, Кресте (Христ(ос)) е една стара прикаска веќе кажана многу пати пред Крестета.

Кришна : Индиски бог, роден од девица Деваки, некаде пред 1200 години пр.Хр.
Митра: Роден од девица, во штала, на 25 декември 600-тата година пр.Хр. Неговото воскреснување се славело на Велигден.
Индра: Роден од девица, во Тибет, 700 г.пр.хр.
Гаутама Буда: Роден од девица Маја, околу 600 години пр.Хр.
Дион(ис): Роден од девица, во штала, Ја претворал водата во вино.
Ат(ис): Роден од девица Нама, во Фригија, 200 години пр.Хр.
Адон(ис): Вавилонски бог, роден од девица Иштар.
итн итн....
За да кажеш дека бог не постоел пред Христа е исто како да кажеш дека немало атмосвера на планетата пред Христа.

Култот кон Митра се состоел во крштевање, света вечера, верата во бесмртноста, постоење на бог спасител, умрен и воскреснат, воскресение, страшен суд, пекол и рај. Се користеле на неговите церемонии свеќи, темјан и звончиња.
Се развил на просторот на денешна Сирија а води потекло од култот кон Зороастра.
Во Сирија во тоа време владеат Македонците.
Тие до ден денешен ги користат истите симболи.

Епоха на Хеленизмот.
Јак е овој хеленизмот нема што.
Ама на збор само.
Ако сакаш на дело да го докажеш, ќе треба следното да го заклучиш.
Поред славните и најумни хелени си живееа примитивни, необразовани и диви Македонци.
Овие дивите и примитивните успеале да создадат организација, држава со цар која имала континуитет од 800 години во антиката.
Истите диви и примитивни почнале да го описменуваат остатокот на нивниот исто така див и примитивен сој словенски со словенско писмо и јазик, безобразни си го заборавиле супер квалитетното хеленско писмо и јазик.
Тие дивите се дрзнале да просветуваат, учат, шират култура и цивилизација поред супер интелигентните Хелени.Срамота.
И тие дивите 200 години пред Италијаните се дрзнале да отворат факултет, мислам дека не беше по дивјаштво.
И денеска на овој денешен ден 23 Јуни 2008 година изворот на славјанската култура и цивилизација е Македонија и таа се живее на два континенти и ја користат 350 милиони Словени а Хелените си останаа таму каде што се во камењата далеку под Волос, ако не го рачунаме грабежот од 1913.
Има логика нели Анѓо ?

Значи поентата.
Да, светците се дар од Македонците и македонската цивилизација.

Angja i kompanija po kalap nastapuvaat. Jasno temata e izmestena.

Angja,koine ne e grchki jazik. Nashite predci zboruvale majchin Makedonski jazik.

Bidejkji:

(1) ne postoi takvo neshto kako preselba na Sloveni vo 7 vek (dokazhano vo detali od Florin Kurta!);

(2) Spored primarnite izvori, antichkite Makedonci i Heleni se dva razlichni narodi koi zboruvaat razlichni jazici, nerazbirlvi eden za drug. ....

Zakluchokot mozhe da e samo eden: antichkite Makedonci zboruvale slovenski/makedonski jazik.

Temata za antichkiot makedonski jazik e tuka:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=23590&page=3

Temata za Helenizmot kako evropska izmislica od 19. cek, e tuka:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=14785

...a na ovaa tema prodolzhuvame so Makedonskite svetci, zhitija itn.

Angja, good luck vo sebe-pronaogjanjeto.

[SIZE=+3]Б[/SIZE]лаженнаја Синклитикија родилась в Александрии. Семејство, к которому она принадлежала, вело свој род из Македонии,:smir: было уважаемо и богато. Услышав об особом благочестии александријцев, предки преподобној оставили Македонију и переехали в Александрију, где нашли искреннјују веру и истиннују лјубовь к Богу.
В родительском доме свјатаја получала все, что только может именоватьсја превосходным и полезным в мире сем. Но блаженнаја тјаготилась этим, потому что сердце ее уже пламенело желанием к горнему и лјубовьју к Богу. Удручало ее и сугубое попечение о теле, так принјатое в богатых домах и презираемое еју. Самым опасным врагом она считала свое прекрасное молодое тело и всјачески утеснјала его, смирјаја постом, трудами и бдением. :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom