Житијата на светците се производ на тој народ.
Народот да не пренесуваше знаење од генерација на генерација не верувам дека и житија ќе имало и писмо и филозофија и уметност и наука.
Кога ќе кажеш Македонија не се мисли на кравите и овците од Македонија.
Во Македонија е културата на Еге, во Македонија е изворот на православието, во Македонија е реформата на писмото словенско итн итн...
Или сето тоа се случило случајно, без фактор народ.
ЗеУсе
Светлина во Се, светлината извира од сонцето а Македонците се поклоници на сонцето од Кутлеш - Вриеш на цивилизацијата.
Извор на авангардни учења и филозофии.
Кај нас нема, Зеус-архаико Грекос.
Затоа госпоѓо Анѓо, негирањето на Македонската култура и цивилизација е негирање на делото на Македонците, а тоа е словенската писменост, просветителство, вера, и тоа негираш дело на простор од пола континент од Камчатка до Алпите и од северното до јужното море.
Каде се Грците во сето ова ?
Koj "svetec" bil toj "ZeYse"? Jas takov ne poznavam! Pa, ti ne pravish razlika pomegju zhitie na svetec i mitologija, a sakash da sporish so mene! Narodot ne proizveduva zhitija na svetci, tuku agiografijata e delo na Crkvata.
Antichkite Makedonci ja primile helenistichkata civilizacija, koja Aleksandar Makedonski ja rashiril niz svetot, a toj period vo antichkata istorija e izvesen kako epoha na heleznizmot. Od gradot Egi poteknuva carskoto pleme na Argeadite, od koe proizleguva Aleksandar Makedonski, i kako shto siot svet znae, spored site istoriski fakti, toj bil obrazovan na grchki jazik i sam ja primil grchkata kultura, a po svojata priroda bil kosmopolit, i sozdaval imperija kakva shto mu godela na negoviot karakter, a ne na vashite zhelbi. Slovenskata pismenost postoi od IX vek na Hristovata era, a Svetite brakja Kiril i Metodij bile vizantiski drzhavjani i rabotele za Vizantija. Odnosno, tie ja sozdale glagolicata po naredba na vizantiskiot car, ne po svoja volja ili za Makedonija, kako shto vam vi se chini.
Ne znam, koja e vashata vera, no jas sum pravoslavna hristijanka, i so pravo mozham da recham deka nemate poim od hristijanstvo.