Најстраствени и најгласни навивачи

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.027
Поени од реакции
622
За оние што сакаат да знаат повеке...Текстот вреди да се прочита
КЕЖУАЛЦИТЕ ВО ФУДБАЛОТ од Игор Тодоровик

Мода на стадионите,мегу навивачите?Кога би го поставиле ова прашање на било кој кој не се разбира во фудбал ке следува логично прашање/одговор:Па зар постои?Повекето од лугето,ги сметаат навивачите за уличари,багабонти,расипикуки.... таква е состојбата кај нас.Прашајте ја било која жена што мисли во врска со навивачите,најверојатно попреку ке ве погледне...”а да тие се оние што се тепаат по стадионите ,што носат фаерка,тренерки,патики,шалови околу вратот...”Кај нас е можеби така,а би било и без врска да се зборува за мода на стадионите кога на нив нема никој освен оние редовните,најверните.

За модата на стадионите во Германија нема нема што полно да се зборува затоа што ситуацијата таму е слична на онаа на која сме веке навикнати:репчиња,бркови,три шала околу вратот,два околу струкот,трака околу челото, прешивачи на јакните...Секкоја чест на исклучоците,а тоа се фаци кои се израснати на панк музика или во скинхед културата,па не е ретка појавата на љубители на Фред Пери-(Fred Perry),Ламбрета-(Lambretta),Бен Шерман-(Ben Sherman),Лосдејл-(Lonsdale),Хулиган-(Hooligan),и слична стреет облека.
Жабарите претежно одат како манекени на натпреварите.Страничната трибина на стадионите во Рим,Милано,Торино, мирисаат на најновите парфеми;кожни јакни,џемпери,гел во косата.... редовна појава се мегу тифозите.
Мегутоа англија е нешто друго....

Април 2002,Чарлтон-Саутемптон...Седев со моите Англиски пријатели во еден паб недалеку од Гринвич.Тој дел во главно навива за Чарлтон Атлетик.Два часа пред натпреварот му заsвони телефонот на Наил.”Тишина момци” извика Наил.Сите закутеа и внимателно слушша што вогата зборува.Ок.колку ве има? Каде сте?станицата Мејз Хил...таму сме за десет минути...”Наил го заврши разговорот и потоа им се обрати на останатите момци:”Не повикаа Светците тие се деветнаесет не се наоружани и не чекаат!Нека се издвојат исто толку луге кои ке дoјдат...ке биде ферка!Мене цело време не ми се веруваше.Тој ладно зборуваше на својот телефон со навивачите на Саутемптон и договори тепачка недалеку од пабот во кој што се наогавме.Јас бев дваесеттиот,како што ми рече тој ако не сакам да учествувам никој неме тера ,а ако нешто тргне наопаку мене никој нема да ме пипа затоа што на себе немам (кежуал облека).Тие беа деветнаесет и јас дваесет како набљудувач,тргнавме накај станицата Мејз Хил две улици подоле од пабот.На никој не му падна на памет да земе шише или палка затоа што договорот беше “ на раце”. Помислив-тие тоа го почитуваат..кај нас едната старна сигурно би мамела.
Стигнавме на договореното место.Дваесет метри пред нас стоеше групата на навивачите на Саутемптон спремна за тепачка помегу Чарлтон.Без зборови се залетаа едни кон други...бам,бам...се делат тупаници,нозе...и тоа трае неполние две минути кога некој улетува на местото и извикува:”Бегај те! Полиција!”,и сите се разбегаа едните на едната страна другите на другата страна.Неверојатно!На станицата освен двете групи кои се тепаа имаше и обични луге кои чекаа воз како ништо да не се случило.А мене ми беше уште по нејасни четворицата навивачи на Саутемптон во црвено-бели дресови кои цело време посматраа од страна.На нив никој не им обрна внимание затоа што беа обични навивачи облечени во клубските бои,кои по правло никој не ги закача!А како тогаш беа облечени хулиганите или како пак да ги наречамда би ги разликувал од другите навивачи? Никој немапше никаква ознака од едниот или другиот клуб:Евентуално на крагњата на кошулата или на капите стоеше мал беџ и тоа е се.Во еден момент кога се измешаа не знаев кој е кој.Тие носеа поло маици,карирани качкети,и кошулифармерки и претежно патики.Кога малку подобро се загледав видов дека секој има облека во вредност од неколку стотина фунти.

На мене носам Стоун Ајленд-(Stone Island) џемпер кој чини 200 фунти,под џемперот имам маица Хенри лојд-(Henri Lloyd) неа ја платив 40 фунти, фармерките ми се Армани,патиките Ла кост-(La Coste),а капата ми е Акваскутум-(Аquascutum).Тој ме чинеше 30 фунти ми објасни Наил.
Јас до тогаш за ова сум читал по фанзини и слушав од муабети со моите англиски пријатели.На европското првенство во Белгија 2000 видов голем број на Англиски навивачи во облека која не ми беше позната колку што е на островот.После нередите што ги направија со Германците во Шарлоа и со муслиманското население во Брисел,англиската марка Хакет(Hackett) беше принудена да го смени своето лого на маиците и дуксерите,односно да го симне големиот натпис од нив затоа што повекето од лугео што беа вклучени во нередите ја имаа таа облека.
Сето тос го знаев,само ми беше малку збунувачки.Да се дава толку пари на облека кога може многу лесно да биде упропастена,скината во тепачка со противничките навивачи.Кога се врткав попабот забележав педесетина навивачи на Чарлтон кои пиеја и имаа на себе маркирана облека .Сето тоа беа марки кои не беа познати или пак толку популарни:Бурбери-(burberry),ХенриЛојд-(Henri Lloyd),-Акваскутум-(aquascuum),Стоун Ајленд-(Stone Island),Евису-(Evisu),Пол и Шарк-(Paul&Shark),Пол Смит-(Paul Smith)….
A како се тоа започна ?

Прв пат со појавата на мод-момците ,во текот на шеесетите момци кои претежно припагале на работнички фамилии обожавале да носат нешто маркирано.За нив нокните клубови и стадионите беа единствените места каде што можеа да прошетаа со таа облека.
Во текот на осумдессетите во Англија се роди поимот фудбалски кежуалци (Football Casuals)кој е настанат од модата на скинхедсите.Покрај редовната обека што ка носеа скнхедсите: Харингтон-(Harпington),Фред Пери-(Fred Perry),Џон Вуд –(Jon Wood),Бен Шерман-(Ben Sherman),Лонсдејл-(Lonsdale),Др.Мартинс-(Dr.Martens)….на англиските улици,пабови,стадиони масовно почнаа да се појавуваат момци во Питер сторм-(Peter Storm) јакни,Прингл- (Pringle) ролки,Ла кост-(La Coste) маици,Бурбери-(Burberry) шалови...
Било престиж да се има на себе скапа маркирана маица,јакна или шал.Во тоа време немало,бидејки во тоа време не постоеле многу продавници кои продавале таква роба.Тинејџерите можеле да си дозволат Левис фармеркикои ги купувале во Теско продавниците и се наогало некоја пара за тениски маици:Фила-(Fila),Ла кост-(LA coste),Серхио Тачини-(Sergio Tacchini),Хед-(Head) кои беа обележје на првите кежуалци.Во тоа време облеката на островот стигнуваше од странство.Британските клубови владееја со Европа, анавивачите ја користеа секоја можност да да отидат надвор и да купат облека.Скоусерс,фановите на Ливерпул-Четворострукиот првак на Европа поминувале и по една недела во Италија и Франција кога играл таму нивниот тим. И купувале по продавниците за спортска облека,бутици.Дома се вракале со полни торби со :Шлазангер-(Slazxanger),Елесе-(Ellese)),Kaпа-( Kappa),Најк-(Nike),Лојс-(Loise),Aноракс-(Anoraks), и други марки.
Доста битна работа беа и патиките аддидас модел самба и диадора борг елит модел.
Во крајот на осумдесетите Кежуал еуфоријата се стишува па седум до осум години подоцна да биде преокупација на навивачите.
Ла кост-(La coste) и Бурбери-(Burberry) се единствените марки кои и по дваесет години ја задржаа својата популарност.Времињата се менувале така и модата .Голф јакните и поло маиците Ралф Лорен станаа неизбежни предмети.
Прв пат се случувале копиљаци од 16-17 години да издвојуваат и по 150 фунти за еден џемпер или патики.Моментално број еден е Стоун Ајленд-(Stone Island),Доста впечатлива марка поради знакот( како компас-сличен со знакот на нато)кој е с о копчиња прикачен на левиот ракав на јакната,дуксер или џемпер.Кон крајот на осумдесетите прв пат се појавија во Британија на стадионите во англија ја донесоа препродавачи,краци.Кога стигна во Лондон Стоун Ајленд чинеше 200 фунти!!!
Кон крајот на деведесетите полицијата ја воочи врската помегу врската помегу маркирана обелека и хулганите.Воочија дека не мораат да внимаваат на некој кој урла на стадионот сите 90 минути облечен во дрес и клупски шал,него и на фино облечени момци по пабовите и околу стадионите кои во поголем број имаат забрана за одење на натпревари.Дека повекето екипи се имаат соживеано со популарните марки говори и фактот дека секоја екипа има свој беџ “Stone Island” на турнеја со испишано име на клубот или визит карти со Бурбери шара на која пишува”Tукушто добивте котек од подмладокот на Астон Вила.

Cardif city Soul Crev моменаталнно е една одд водечките екипи на островот.На денот на натпреварот одредени пабови во главниот град на велс забрането е влегување облечени во Стоун Ајленд јакни,додека во Портсмут доволно е да ја тргнете етикетата од ракавот.
Исто како и Хакет(Hackett) така и Стоун Ајленд-(Stone Island) поради навивачите беше принуден да го промени своето долгогодишно лого.Најновите модели наместо препознатливиот беџ сега има незабележлив знак на градите.
Најсвеж пример се по кој се дигна фама на хулиганите облечени понајновата мода се почна неколку саати пред квалификациониот натпревар помегу Англија и Турција одиграна во Сандерленд во април оваа година кога се испотепаа елипите на Сандерленд и Њу касл.Два паба се тотално уништени а еден навивач е во критична состојба пренесен во болница.Кога полицијата дојде да ги раздвои конфронтираните странни настана општ хаос.преку двестотини кежуалцисе здружија против нив.Војната траеше речиси цел саат.Летеа шишиња,столицицигли.Никаде ги немаше турците се се случуваше помеу полицијата и хулиганите.Неколку саати пред ова група турци се нападнати во центарот на градот и кога полицијата уапси еден од напагачите тој беше бесен:Jас сум навивач на Арсенал ,овие гомна ми го прободеа пријателот со нож пред двe години! Исто така и еден новинар доби котек пред Мекдоналдс.Во текот на целиот меч турските навивачи беа гагани со се и сештоопшта лудница настана кога Aнглија поведе со 1-0.Преку педесет навивачи влетаа во теренот да ја споделат радоста со играчите .Повекето имаа Стоун Ајленд-(Stone Island) јакни и Бурбери-(Burberry) или Акваскутум-(Aquascutum) капи.Полицијата тој ден уапси стопет хуlигани.
Полицијата на англиските стадиони денеска посебно внимава на маркиараните нaвивачи,затоа што испага дека тие се предизвикувачи на нереди.Нормално не се сите облечени во Прада-(Prada),Акваскутум-(Aquascutum),Паул и Шарк-(Paul &Shark),Долче и Габана-(Dolce and Gabana)…..затоа што факт е дека не може секој да издвои 500 фунти за комплетира гардероба ,има и такви кои се носат во Фред Пери-(Fred Perry),Бен Шерман-(Ben Sherman),Лонсдејл-(Lonsdale)…во суштина тоа е тоа , но неспоредливо поефтино!
Фудбалските фаниви ширум европа со децении се огледуваа на англиските навивачи,така да и модната еуфорија брзо се ширела.Кај нас не се знае многу за тоа модно лудило но мора да се признае се е поголем бројот на оние кои ги пратат случувањата на островот.Навивачите на Војводина направја неколку знамиња и дуксери со Бурбери шара и Стоун Ајленд знакот:Некој од нив носат Ла кост маици и Томи Хилфигер кошули и јакни ,а се појавија ии првите карирани качкети .На натпреварите на Партизан исто така примртрни се некои карирани капи и шалови.

Навивачите на Sвезда ги користат врските со странство и се снабдуваат со облека а нивната прва кежуал екипа ја сочнуваат гастрбајтери кои ги пратат случувањата во Британнија.Сепак тешко е да се поверува првенствено заради високите цени за нашите услови ;Стоун Ајленд,Акваскутум,или Бурбери можат да станат препознатливи кајнашите навивачи.
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.027
Поени од реакции
622
A eve i sliki od nekoi brendovi

Aquascutum kapce veke go spomenav


Fred Perry

Henri Lloyd edna od podobrite marki spored mene

Paul&Shark


Patiki

 

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
A сега ти нешто се збуни или кафе не си пиен....Хулиганите се носат во познати марки или Кежуалците????Дај бе ако пишеш нешто нека биде пишано
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.027
Поени од реакции
622
За мене тоа е исто...некои разликуват некои не....јас не..
ај ако можеш да ми ја кажеш разликата...
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.027
Поени од реакции
622
One Blood - Terence Jay....клипче од греен стреет хулиганс со химната...
 

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Istocen Blok ( Rusi , Cesi , Poljaci )

Besiktas - Zenit
http://ptybn.ru/uploaded/43973e7a71eab.jpg
http://ptybn.ru/uploaded/43973ec0da787.jpg
http://ptybn.ru/uploaded/43973ec0da787.jpg
http://ptybn.ru/uploaded/43973ec2b166a.jpg
http://ptybn.ru/uploaded/43973ec1db652.jpg
http://ptybn.ru/uploaded/43973ec6db6e8.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh008.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh006.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh011.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh012.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh013.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh014.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh017.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh018.jpg
http://www.landscrona.ru/media/foto/20051201/20051201besh021.jpg

Spartak
http://www.hooligans.ru/photos/russia/spartak/1-06.jpg
http://www.hooligans.ru/photos/russia/spartak/3-06.JPG
http://www.hooligans.ru/photos/russia/spartak/1-06.jpg
http://www.hooligans.ru/photos/russia/spartak/4-06.JPG
http://www.hooligans.ru/photos/russia/spartak/3-06.JPG

Cska
http://www.hooligans.ru/photos/russia/cska/1-06.jpg
http://www.hooligans.ru/photos/russia/cska/9-06.JPG
http://www.hooligans.ru/photos/russia/cska/14-06.JPG
http://www.hooligans.ru/photos/russia/cska/7-06.JPG

Legija
http://tinypic.com/qzfbcy.jpg

Leh Poznanj
http://tinypic.com/ff7c5x.jpg
http://img460.imageshack.us/img460/5746/lecharkazaglebielruch1pr.jpg
http://img446.imageshack.us/img446/9007/img95211mh5yt.jpg
Wisla
http://i13.tinypic.com/2vvrtht.jpg
http://i13.tinypic.com/2wgdp20.jpg
http://i13.tinypic.com/44voy36.jpg
http://i14.tinypic.com/34t5rly.jpg
http://i13.tinypic.com/2enuxih.jpg
http://i13.tinypic.com/4cu9idu.jpg
http://i13.tinypic.com/34fefir.jpg
http://i14.tinypic.com/3yzlk08.jpg
http://i13.tinypic.com/2q1w7zt.jpg
http://i13.tinypic.com/44qw9d0.jpg

Cracovia
http://i14.tinypic.com/2mosggj.jpg
http://i13.tinypic.com/4ie6rya.jpg
http://i14.tinypic.com/2rggb3q.jpg
http://i13.tinypic.com/33wxhlg.jpg
http://i13.tinypic.com/3340pxu.jpg
http://i13.tinypic.com/33c18ck.jpg
http://i14.tinypic.com/2psgiag.jpg

prodolzuva...
 

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Juzna Amerika

http://www.barra-bravas.com.ar/estu09.jpg
http://www.barra-bravas.com.ar/estu09.jpg
http://www.barra-bravas.com.ar/dd302.jpg
http://www.barra-bravas.com.ar/cara8.jpg
http://img286.echo.cx/img286/6438/36rq.jpg

http://img209.echo.cx/img209/3695/10nz.jpg
http://i11.photobucket.com/albums/a187/nattyx__/8309824.jpg
http://i11.photobucket.com/albums/a187/nattyx__/FoTo_10_23.jpg
http://www.maury_rrn.blogger.com.br/flamengo_TorcidaMarVILHOSA.jpg
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=8
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=9
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=10
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=11

http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=8
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=9
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=10
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=11
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=12

http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=4
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=2
http://www.riverplate.com/es/foto/displayimage.php?album=220&pos=1

http://img69.imageshack.us/img69/74/foto39.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/973/foto47.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/9338/IMG_0236.jpg

vasko da gama - flamengo
http://img380.imageshack.us/img380/267/vascoflamengo221020052bc.png
http://img380.imageshack.us/img380/2160/vascoflamengo2210200520rc.png
http://img380.imageshack.us/img380/4661/vascoflamengo2210200536uf.png
http://img380.imageshack.us/img380/6913/vascoflamengo2210200545pe.png
http://img380.imageshack.us/img380/5316/vascoflamengo2210200554zc.png
http://img380.imageshack.us/img380/2971/vascoflamengo2210200569xd.png
http://img380.imageshack.us/img380/2365/vascoflamengo2210200579qq.png

http://www.independentenet.com.br/4rt8s1fgw7asd/img-rosario2/2.jpg
http://www.independentenet.com.br/4rt8s1fgw7asd/img-deportivo/1.jpg
http://www.independentenet.com.br/4rt8s1fgw7asd/img-rosario2/4.jpg

http://www.independentenet.com.br/4rt8s1fgw7asd/index_principal.php?area=fotos_cflamengo

http://www.maury_rrn.blogger.com.br/f_06[1].jpg
http://www.maury_rrn.blogger.com.br/092.jpg
http://www.maury_rrn.blogger.com.br/flamengo_TorcidaMarVILHOSA.jpg

http://www.fotolog.com/torcidajovemfla
http://www.torcidajovemfla.com.br/fotos.htm
http://www.fotolog.com/independente/

Racing Club de Avellaneda

http://img93.imageshack.us/my.php?image=IMG_0262.jpg
http://img97.imageshack.us/my.php?image=IMG_0246.jpg
http://img221.imageshack.us/my.php?image=d012dh010if.jpg
http://img100.imageshack.us/my.php?image=arderacing4ge.jpg
http://img54.imageshack.us/my.php?image=Img_0081.jpg
http://img54.imageshack.us/my.php?image=Img_0075.jpg
http://img94.imageshack.us/my.php?image=Img_69.jpg
http://img51.imageshack.us/my.php?image=IMG_241.jpg
http://img58.imageshack.us/my.php?image=Img_72.jpg
http://img93.imageshack.us/my.php?image=IMG_0260.jpg

Boca
http://img43.echo.cx/img43/267/38cw.png

Navivaci na River Plata i niven plen
http://rivermidroga.webcindario.com/robadas/ima084.jpg

Graficki prikaz za brojnosta na navivacite vo juzna amerika
http://img362.imageshack.us/img362/1738/grafico15jj.jpg
http://img362.imageshack.us/img362/2643/estadist114fw.jpg
Pojedinacno,po gradovima...
http://img362.imageshack.us/img362/8251/cityizq0fj.jpg
http://img362.imageshack.us/img362/8929/cityder9um.jpg

Racing Club de Avellaneda
http://img123.imageshack.us/my.php?image=Racing-038.jpg
http://img104.imageshack.us/my.php?image=Racing-073.jpg
http://img114.imageshack.us/my.php?image=Racing-055.jpg
http://img114.imageshack.us/my.php?image=Racing-040.jpg
http://img18.imageshack.us/my.php?image=Banda-Huracan.jpg
http://img109.imageshack.us/my.php?image=Racing-007.jpg
http://img113.imageshack.us/my.php?image=lan1.jpg
http://img103.imageshack.us/my.php?image=ston.jpg
http://img103.imageshack.us/my.php?image=baos.jpg
http://img103.imageshack.us/my.php?image=papeles1.jpg
http://img105.exs.cx/img105/382/CHACARITAPARTIDO2.jpg
http://img130.imageshack.us/my.php?image=Hinchada21.jpg
http://img130.imageshack.us/my.php?image=Hinchada22.jpg
http://img130.imageshack.us/my.php?image=hinchada19.jpg
http://img130.imageshack.us/my.php?image=hinchada17.jpg

San Lorenco
http://img236.echo.cx/img236/3192/17cq.jpg
http://img193.echo.cx/img193/6580/82if.jpg
http://img193.echo.cx/img193/3370/62ta.jpg
http://img193.echo.cx/img193/2163/36xu.jpg
http://img193.echo.cx/img193/5269/27by.jpg
http://img193.echo.cx/img193/8236/63lf.jpg
http://img193.echo.cx/img193/952/51xe.jpg
http://img193.echo.cx/img193/2349/50kd.jpg
http://img61.exs.cx/img61/5214/eelorenzo2.jpg
http://img61.exs.cx/img61/6875/eelorenzo4.jpg
http://img193.echo.cx/img193/3381/41lk.jpg
http://img61.exs.cx/img61/608/eelorenzo3.jpg
http://img193.echo.cx/img193/1971/45wo.jpg
http://img61.exs.cx/img61/7285/eelorenzo.jpg

Rosario Central
http://img286.echo.cx/img286/6438/36rq.jpg
http://img286.echo.cx/img286/5706/24lf.jpg
http://img286.echo.cx/img286/525/24zi.jpg
http://img286.echo.cx/img286/1662/18vf.jpg
http://img124.echo.cx/img124/3774/18nj.jpg
http://img205.exs.cx/img205/6730/hada165ys.jpg
http://img209.echo.cx/img209/3695/10nz.jpg
http://img205.exs.cx/img205/1226/hada176uh.jpg
http://img205.exs.cx/img205/6730/hada165ys.jpg

Argentinos Juniors
http://img295.echo.cx/img295/4249/14kc.jpg
http://img295.echo.cx/img295/1166/23ih.jpg
http://img295.echo.cx/img295/3264/14ii.jpg
http://img295.echo.cx/img295/1408/18hi.jpg
http://img295.echo.cx/img295/6351/13ap.jpg
http://img295.echo.cx/img295/669/l124lg.gif
http://img295.echo.cx/img295/4607/l120hu.gif
http://img295.echo.cx/img295/8738/l127xc.gif

Chacarita
http://img193.echo.cx/img193/4705/32ux.jpg
http://img193.echo.cx/img193/5206/24jd.jpg
http://img193.echo.cx/img193/9008/18vx.jpg
http://img19.echo.cx/img19/7232/18iu.jpg
http://img400.imageshack.us/img400/5977/dscf35498vw.jpg

prodolzuva...
 

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Anglija , Skotska ( Velika Britanija )

Seltik
http://img267.echo.cx/img267/470/18ll.png

liverpul
http://img124.exs.cx/img124/6016/li7br.jpg

kardif
http://67.18.37.16/525/186/upload/p945710.jpg
http://i25.photobucket.com/albums/c66/joe__bloggs/hull_fans_view.jpg

totenhem - vest hem
http://tinypic.com/fxau7c.gif
http://tinypic.com/fxaukz.gif
http://tinypic.com/fxaur7.gif
http://tinypic.com/fxauxi.gif
http://tinypic.com/fxaxqb.gif

http://img113.exs.cx/img113/7556/west_ham_way_003.jpg
http://img113.exs.cx/img113/8763/west_ham_way_033.jpg
http://img113.exs.cx/img113/1688/west_ham_way_034.jpg
http://img113.exs.cx/img113/4735/west_ham_way_a.jpg
http://img113.exs.cx/img113/6332/west_ham_way_b.jpg
http://img113.exs.cx/img113/3683/west_ham_way_c.jpg
http://img113.exs.cx/img113/3452/west_ham_way_d.jpg
http://img113.exs.cx/img113/8747/west_ham_way_f.jpg
http://img113.exs.cx/img113/3316/west_ham_way_g.jpg
http://img113.exs.cx/img113/5937/west_ham_way_j.jpg

http://img511.imageshack.us/img511/1504/bridge20house20reunion20201820.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/3008/bridge20house20reunion20201821.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/6561/bridge20house20reunion20201822.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/6208/bridge20house20reunion20201823.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/3281/bridge20house20reunion20201824.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/8148/bridge20house20reunion20201825.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/9168/bridge20house20reunion20201826.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/2466/bridge20house20reunion20201827.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/2575/bridge20house20reunion20201828.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/2922/bridge20house20reunion20201829.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/3710/bridge20house20reunion20201830.jpg

Bolton
http://img188.imageshack.us/img188/5059/pict04990xt5ff.jpg
http://img337.imageshack.us/img337/7642/squareday25tk.jpg

Celsi
http://img64.exs.cx/img64/6024/image184.jpg
http://img64.exs.cx/img64/6923/image185.jpg

vest hem - milvol
green street
http://www.whulass.uk8.net/mob.jpg
http://www.whulass.uk8.net/mob2.jpg
http://www.whulass.uk8.net/mob3.jpg
http://www.whulass.uk8.net/mob4.jpg
http://www.whulass.uk8.net/mob5.jpg
http://www.whulass.uk8.net/mob6.jpg
http://img142.echo.cx/img142/6089/image0542ku.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v425/GeHa/DSC00964.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v425/GeHa/DSC00965.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v425/GeHa/DSC00989.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v425/GeHa/DSC00991.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1162318.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1162334.jpg
http://img157.echo.cx/img157/2764/leicestercityvleeds010520051ex.jpg

http://nominated.homestead.com/files/MILLWALL3.jpg
http://www.geocities.com/lozzulu/millwall_stoke_2000.jpg
http://nominated.homestead.com/files/ENGLAND5.jpg
http://nominated.homestead.com/files/MILLWALL4.jpg
http://www.itsacasuallife.com/pics/big_7.jpg
http://www.itsacasuallife.com/pics/big_11.jpg
http://www.itsacasuallife.com/pics/big_12.jpg
http://www.itsacasuallife.com/pics/big_14.jpg
http://images.fotopic.net/?id=2266149&outx=600&oq=0
http://images.fotopic.net/?id=1856681&outx=400&oq=0
http://images.fotopic.net/?id=1856680&outx=400&oq=0
http://www.kidsareunited.it/millwall70-5.jpg

Birmingham
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763448.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763450.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763451.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763455.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763457.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763461.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763466.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763475.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1763486.jpg

Arsenal - Cardiff
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1817445.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1816781.jpg

Aston Villa
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1908876.jpg
http://67.18.37.16/525/186/upload/p1908877.jpg

Italijanski casual-i u Glazgov
http://img236.imageshack.us/full.php?image=post5851911258878763bx.jpg
http://img275.imageshack.us/img275/4074/scoziaita22fe5nm.jpg
http://img236.imageshack.us/full.php?image=post5851911266106932fo.jpg

millwall
http://members.lycos.nl/nsh/millwall_stoke_2000.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/chelseavmillwall.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/mfc_ccfc_99_4.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/mfc_ccfc_99_3.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/cardiffmillwall.gif
http://members.lycos.nl/nsh/bristolcity_millwall_ashton_gate.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/swanseamillwall.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/hoolmillwall2.jpg
http://members.lycos.nl/nsh/swansmillwall2001.jpg

millwall vs birmingham city 2005
http://www.zippyvideos.com/3903218432472316/mov00007/
http://www.zippyvideos.com/2014534632472356/mov00008/

birmingham city vs stoke city 1992
http://www.zippyvideos.com/3020561612270326/hooligans_birmingham-stoke_city_incidenti_in_campo

brighton vs leeds 2005

stoke city vs birmingham city 2006
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/staffordshire/4745176.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/staffordshire/4765414.stm
http://news.bbc.co.uk/media/avdb/local_tv/video/9012da6800392e8/bb/09012da6800395b5_16x9_bb.asx

fulham vs chelsea 2006
http://www.toplads.co.uk/t2t/pic/ful.mpg

wolves vs cardiff 2006
http://www.zippyvideos.com/9409305694235686/mov00002/
http://www.zippyvideos.com/7674912244237536/pictures_101/

carlisle vs preston 1993
http://www.vsocial.com/video/?d=19569

wrexham vs everton 2002
http://www.vsocial.com/video/?d=19580

stoke vs burnley at england vs wales 2004
http://www.manchesteronline.co.uk/men/video/view_broadband/329.html

cardiff vs swansea 2004
http://www.vsocial.com/video/?d=19541

hull vs huddersfield 2004
http://www.vsocial.com/video/?d=19391

wrexham vs walsall 2004
http://www.vsocial.com/video/?d=19522

poland vs england 1999
http://youtube.com/watch?v=Fe2boZWcjYo&search=hooligans

feyenoord vs man utd 1997
http://youtube.com/watch?v=XAnY_sWy3mE&search=hooligans

cardiff vs swansea 1993
http://media.putfile.com/Cardiff-Fans---Video-1

leeds vs man utd 1997
http://youtube.com/watch?v=VB3P9Xgytrw&search=hooligans

leeds vs cardiff 2005
http://youtube.com/watch?v=iwh01Bz2wSA&search=hooligans

english vs turkish 2000
http://youtube.com/watch?v=yTIh3IKR26s&search=hooligans

birmingham city vs villa 2002
http://youtube.com/watch?v=Byl5Dx6Et70

coventry vs wigan 2004
http://youtube.com/watch?v=oYG114srrTA&search=hooligans

arsenal vs cardiff 2005
http://youtube.com/watch?v=13tZuj-A5_Y&search=hooligans

Btw. Koj saka Video Ultras materijal neka se jave kaj mene... :helou:
 
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Види сега, повеќето ја промашивте темата.
Значи не е финтата да се изгуглаат слики и да се стават линкови од 50 youtube клипови.

Нека биде тоа убаво спакувано, гледајте сториите да бидат на македонски. Преведете го она најважното а за другото оставете линк за пренасочување.

Пример, пишувам за навивачите на Курва Норд на Интер.
Објаснувам кога се формирани, кој ги формирал... кое е нивното мото, нивните пријатели(други нававачки групи со кои имаат добри односи), потоа нивните најголеми ривали и сл.

Потоа ставам слики и некое видео. Значи да биде интересно за читање, вака кој ќе земе да гледа 50 клипови за некоја навивачка група од Турција за која прв пат слуша, не знаеш ни кога е формирана, ни кој клуб го бодри... и така.


Се надавам се разбравме.

Ј:)ван.
 

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Единствено можам да се наречам вистински фан на Црвена Звезда, Охрид 2004 и Амак СП. Одам на секој натпревар на кој можам (Звезда ми е подалеку, па гледам 2-3 натпревари годишно). Рибари не’ има во се поголем број во Охрид, а за Делије да не зборувам, се е историја.:)
 

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Italija

Kje objasnime ti so se sekiras :wink:

SERIA A

G= Grupa
E= Enemy
A= prijateli
P= Politicko ureduvanje (A=apoliticni; G=levucari; D= desnicari; E-G= ekstremna levica; ED= ekstremna desnica).

AS ROMA
Curva Sud: ASR Ultras (plus de bachage), Boys 72’, Fedayn, Ultras Romani, Mods, Arditi, Antichi Valori, Irish Clan, ASR Crew, Gioventu Romana, Giovinezza,Tradizione Distinzione, Figli della Lupa, Orgoglio Capitolino, Opposta Fazione (BISL), XXI Aprile 753 ac (Tevere), Brigata De Falchi (ex-Monte Verde;Tevere), Fegati Strappolati, ASR Crew.
E : Lazio, Atalanta, Verone, Milan, Naples, Inter, Fiorentina, Brescia, Bari, Torino, Juventus, Bologne, Pescara, Cesena, Vicenza, Ascoli, Sampdoria, Varese, Cagliari, Parme, Liverpool, Modene, Leeds, Perouse, Livourne.
A aucun jumelage) Palerme (Tradizione Distinzione/ UCS et WUP), Benfica (Gruppo Manks), Real Madrid (Ultra Sur), Hammarby (Tradizione Distinzione).
P : Extreme droite.

ATALANTA Bergamo
G : Brigate Nerro Azzure 76', Nomadi 91’, Atalanta Supporters.
E : Brescia, Roma, Naples, Genoa, Torino, Verone, Lazio, Inter, Milan, Juventus, Piacenza, Fiorentina, Ascoli, Bari, Pescara, Udine, Padoue, Trieste, Vicenza, Cremone, Reggiana, Bologne, Salerne, Lecce, Palerme, Avellino, Perouse, Come, Parme, Foggia, Cesena, FC Cologne, Dynamo Zagreb.
A : Ternana, Cosenza, Tarente, Cosenza,Lecco, E. Francfort, Cannes.
P : Apolitiques (tendance à gauche).

FC BOLOGNA
G : Forever Ultras 74’ ,Freak Boys, Capottati, Girls (gauche), Mods 82’ (extrême droite), Vecchia Guardia
E : Fiorentina, Cesena, Atalanta, Trieste, Inter, Verone, Piacenza, Lazio, Genoa, Brescia, Modène, Parme, Perouse, Roma, Naples, Padoue, Venise, Reggiana, Mantoue,Varese, Ascoli. Juventus, Torino, Sampdoria, Spal, Pisa
A : Palermo, Udine, Come, Ravenne, Sambenedettese, Centese.

BRESCIA
Gradinata: Mentalità Ultras 1911, Muppet, Muttley Group, Settore Caldo.
Curva Sud (Commando Ultras Brescia): Ultras (dissous), Vecchio CUCN, Sezione, Brigata Leonessa
E : Atalanta, Inter, Verone, Roma, Lazio, Torino, Naples, Vicenza, Udine, Cosenza, Trieste, Juventus, Perouse, Fiorentina, Pescara, Venise, Cremone, Bologne, Padoue, Lecce, Modene, Piacenza, Sampdoria, Cagliari, Bari, Foggia, Genoa, Reggiana, Avellino, Reggina, Ascoli, Tarento, Barletta
A : Milan, Cesena, Salerne, Mantoue, Catanzaro, St Etienne (MF91)
P : Apolitiques.

CAGLIARI
G : Sconvolts, 1989 (Curva Sud, ex-Furiosi)
E : Milan, Palerme, Genoa, Naples, Fiorentina, Lazio, Trevise, Juventus, Roma, Torino, Pescara, Brescia, Piacenza, Padoue, Ancone, Cosenza, Venise, Verone, Sassari.
A :Sampdoria, Foggia, Olbia.
P :

CHIEVO VERONA :
G:North Side 94', SHARP
E:
A:Monza
P:Apolitiques.

FIORENTINA
Curva Fiesole : Colletivo Autonomo Viola 78’, 7 Bello 65’, Gruppo Fiorenza, Bandane, Baldisieve, Gruppo Signa, Marasma
Curva Ferrovia : Viola Korps 93’(droite),Vieusseux (gauche)
E : Juventus, Roma, Milan, Atalanta, Reggina, Brescia, Pise, Naples, Lazio, Bologne, Cesena, Vicenza, Genoa, Pescara, Empoli, Salerne, Parme, Piacenza, Lecce, Bari, Cagliari, Ascoli, Avellino, Perouse, Palerme, Inter.
A : Torino, Verone, Livourne, Catanzaro, Modene, Sp. Lisbonne, D. Zagreb.
P: Apolitiques.

INTER Milan
G : Boys SAN 69’, Vikings, Ultras, Brianza Alcoolica, Monkeys, Irriducibili (ED), Perversi, Nord Kaos, Monelle, Imbestisci.
E : Milan, Naples, Roma, Atalanta, Juventus, Bologne, Brescia, Vicenza, Genoa, Fiorentina, Torino, Ascoli, Come, Cesena, Pescara, Lecce, Piacenza, Livourne, Palerme, Verone, Bari
A : Lazio, Bayern Munich, Varese
P : E-D/Droite

JUVENTUS Torino
G : Drughi Bianconeri, Arditi (dont ex ND Fighters), Nucleo 85’, Viking, Noi Soli.
E : Torino, Fiorentina, Naples, Verone, Parme, Milan, Inter, Roma, Lazio, Sampdoria, Brescia, Atalanta, Bologne, Venise, Genoa, Pescara, Udine, Perouse, Bari, Reggiana, Cesena, Padoue, Come, Cagliari, Liverpool, Palerme.
A : FC La Haye, Legia Varsovie.
P : E-D/Droite

LAZIO Roma
Curva Nord: Irriducibili 87’, Viking, CML 74’, Banda Noantri, Ultras, MCM Latium,Veterani (Tevere), Ardite Schiere (Curva Sud)
E : Roma, Naples, Pescara, Milan, Atalanta, Bologne, Juventus, Piacenza, Fiorentina, Genoa, Vicenza, Brescia, Tarente, Catane, Perouse, Foggia, Lecce, Sampdoria,Cagliari, Palerme, Barletta, Padoue, Reggiana, Ternana, Reggina, Livorno, Modena, Campobasso, Atl. Madrid, Sambenedettese
A : Inter, Verone, Trieste, Chieti, Ascoli, Arezzo, R. Madrid, Espanyol, Porto, Chelsea,Elche (Jove Elx)
P : Extrême droite.

LECCE
G : Ultrà Lecce, Pessimi Elementi, Bravi Raggazzi, Lupe, Fossa Salentina, Gioventu Giallorassa, Ragazzi della Nord, Kaotici, Dignità Ultras, SG
E : Bari, Naples, Tarente, Torino, Atalanta, Cosenza, Genoa, Brescia, Lazio, Salerne,Brindisi, Andria, Inter, Ascoli, Bologne, Fiorentina, Naples, Perouse, Juve Stabia
A : Pescara, Foggia, Palermo (Jumelage), Udine, Cavese.
G : Gauche.

LIVORNO
G : Brigate Autonomo Livorno 99’, Ultras, Nord Kaos, Gruppo Vitulano, Compagni Livornesi
E : Pise, Lucca, Carrara, Varese, Come, Trieste, La Spezia, Siena, Alessandria, Verona, Empoli, Cesena, Massa, Pavia, Udine, Padova, Piacenza, Arrezzo, Lazio, Inter, Modene, Roma
A : Fiorentina, Pescara, Ancona, (Ternana ?), AEK Athènes, Marseille, Sankt Pauli
P : Extrême gauche.

MESSINA
G : NOCS 83’, Fighters, Fedelissimi 73’, Rebels, Testi Fracidi, Lions, Brusciati (neutre) Gioventu Giallo Rossa 80’, Uragano CEP (ext droite).
E : Catane, Reggina, Salerne, Palerme, Catanzaro, Benevento, Bari, L’Aquila, Foggia, Chieti, Acireale, Siracuse.
A : Avellino, Pescara, Cavese, Frosinone, Modene, Andria, Ascoli, Vicenza, Frosinone, Olbia.
P : Droite et gauche

MILAN AC
G: Brigate Rossonere 75’(D), Fossa dei Leoni 69’ (apos-G), Vecchia Guardia (G), Sconvolts (D), Alternativa Rossonera (A), Commandos Tigre (D), Rams (D), Panthers 76’(A), Bulldogs (A), Caramello (D), Squadraccia (D), Drunk Company, Milan Korps, Devils, Avanguardia, Prugne Korps, Devils, Lords Kaos, Gruppo Lucifero, Dannati, Torcida Rossonera, Rembambi, Assatanati, Bad Boys, Convinti, Gruppo Cavillo
E : Inter, Verone, Genoa, Lazio, Juventus, Roma, Naples, Cagiari, Atalanta, Fiorentina, Sampdoria, Parme, Padoue, Foggia, Udine, Perouse, Lecce.
A : Brescia, Bologne, Atletico Madrid, Vicenza, Pescara, Palermo, Venezia, Reggina, Salernitana, Como.
P:Apolitiques.

PALERMO
G : Warriors Ultras Palermo 80’, Ultras Curva Sud, Brigate Rosanero, Meridiano 0, Teste Rasate, Tribù, Prima Visione, Angeli della Nord
E : Catane, Cagliari, Messine, Atalanta, Cosenza, Lazio, Genoa, Bari, Verone, Crotone, Perouse, Salerne, Siena, Acireale, Savoia, Viterbe, Fiorentina, Vicenza, Venise, Juventus, Battipaglia, Inter, Reggina, Juve Stabia
A : Padoue, Roma, Milan, Naples, Bologne, Cesena, Lecce (jumelage Prima Visione/Bastogne), Marsala, Andria, Siracuse, Lucca, Foggia.
P : Droite/ED

PARMA AC
G : Boys 77’, Settore Crociato.
E : Bologne, Reggiana, Juventus, Modene, Piacenza, Fiorentina, Vicenza, Roma, Bari, Padoue, Naples, Milan, Cremone, Genoa, Atalanta, Venise.
A : Sampdoria, Empoli, La Spezia, Bordeaux.

REGGINA (Reggio Calabre)
G : Irriducibili 88’, Boys 87’, Lons Group 97’, Ultras Gebbione, CUCN 82’.
E : Catane, Messine, Verone, Catanzaro, Lazio, Tarente, Siena, Pescara, Perouse, Foggia, Brescia, Ravenne, Avellino, Frosinone, Naples, Cosenza, Fiorentina, Palerme, Juve Stabia
A : Roma, Bari, Salerne, Ascoli, Milan, Ravenne, Latina, Locri.
P : Droite.

SAMPDORIA
G : Ultras Tito Cucchiaroni 69’, Fedelissimi, Bulldog, Hell’s Angels, Gruppo Via Mogga, Inferno Blucerchiato, Cani Sciolti, Hawks (Grad. Nord), Irish Clan (Grad.Nord)
E : Genoa, Pise, Milan, Roma, Naples, Torino, Juventus, Perouse, Inter, Bologne, Vicenza, Udine, Fiorentina, Brescia, Lazio, Piacenza, Lecce, Empoli.
A : Parme,Verone, Marseille, Ternana, Cagliari, La Spezia, Bilbao, Foggia, Modene, Arezzo, Bari, Catanzaro (UTC)
P: Apolitiques

SIENA
G : Ultras Fighters 84’, Robur Alcool.
E : Catane, Lucca, Livourne, Arezzo, Prato, Spal Ferrare, Reggiana, Carrara, Reggina, Ischia, Empoli, Sambenedettese, Palerme, Perouse, Cosenza, Pise, Salerne, Nocera, Montevarchi, Reggina, Modene, Grossetto.
A : Pistoia, Come.
P : Extreme droite.

UDINESE
G : Hooligans Teddy Boys, Nord Kaos, Friulani al Seguito, Supporters, Ultras (ex-Brigata Ultra), Nuova Guardia, Britain Group, Bisiachi.
E : Verone, Trieste, Brescia, Atalanta, Padoue, Naples, Milan, Piacenza, Sampdoria, Ascoli, Reggiana, Pescara, Livourne.
A : Vicenza, Bologne,Trevise, Salzbourg (Ultra Union).
P : Droite (fortes tendances dans le passé d' E-Droite).

Sakate da znaete kako stojat rabotite vo Serija B i C i dali uopste nekoj kje go cita ovoa ?!
 

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
во врска со навивачиве сакам само да ги пофалам Битолските чкембари, одличен навивачки тим, го забележав тоа на кошаркарскиот натпревар Амак СП & Пелистер во Охрид:smir:
 
Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
Навивачката група „Гробари“ своите почетоци ги бележи во 1945 година но како организирана група на навивачи се појавуваат крајот на 1949 и почетокот на 1950.
Првото бодрење на Партизан со знамиња и поголема организација се појавува во почетокот на шеесеттите години.
Во 1970 година Гробарите започнуваат со веќе доста добро организирано навивање и спремање на навивачки реквизити по што и официјално го добиваат името ГРОБАРИ.



VOLIM PARTIZAN CRNO BELE BOJE
VOLIM PARTIZAN KAO OCI SVOJE
 

Kajgana Shop

На врв Bottom