Дијалектот на македонскиот јазик од пиринско во пиринските народни песни

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Ние во овој момент имаме само различно политичко име, другото е се исто.
Не се работи за 10% територија, се работи за истородност на огромната популација на Бугарија со таа од Македонија.
Затоа делиме многу заеднички работи и се спориме само за политичкото име.
А цивилизацијата и културата се македонски од пред христа.

Хммм, не ја бех чувал таја песна (римејк).
Това ако не се лажа е ансамбал "Гоце Делчев", вокалистот си е професиоанален певач на македонски народни песни.

Би требвало да са ваши луге - македонци. Та заклучоците ги оставам за тебе...

Хммм, не ја бех чувал таја песна (римејк).
Това ако не се лажа е ансамбал "Гоце Делчев", вокалистот си е професиоанален певач на македонски народни песни.

Би требвало да са ваши луге - македонци. Та заклучоците ги оставам за тебе...
баш те следев и чекав во моментов да одговориш и очекував да го прескокнеш мојот одговор на темава и така и испадна.
одговори на ова
Доволно е само ова песна или да собираме уште примероци?

nistoo drugar.....
utre sabajle nasi...
vasi se, tvoi se, isti ko tebe zatoa otisle so ovoj divjakot da se glupiraat.
ta barem ne vikaj deka peete narodni pesni...
peete pesni napisani i aranzirani od Makedonci so makedonsko nacionalno soznanie i posle "emi ja taja vulgarska".
a avtorite vikaat makedonska....ama oni nisto ne znaat a???
i posle se cudite zosto tuka ne ve sakame, i sakate da go poctuvame vaseto nacionalno opredeluvanje......
ebati evropata, ebati narodot.

Е, ајде пак ти - една песна промената - голема работа. Много навотре го земаш. јавно са ја промели за да ве провоцират.
Дајте друга променета авторска песна да чуеме. Това е редкост.

А иначе народните песни ги имаме за обшти - те са си на народа - б'лгарски/ македонски все наши се. Не се јадосвајте за глупости.

баш те следев и чекав во моментов да одговориш и очекував да го прескокнеш мојот одговор на темава и така и испадна.
одговори на ова

Баце, песната на Војо нали ја коментирахме. Таја си е баш ваша - авторска.

Јас стварно незнам после вакво очигледно крадење на песни како очекуваат некој да ги сфати сериозно за било какво тврдење.

Обично не менуваат кога се спомнува Македонија во некоја песна и се вадат дека се мисли на географски регион ама оваа песна изгледа ептен неможеле да ја стават во оригинал па морале да го променат стихот "чеда сме на Александар гордост македонска" во "чеда сме на аспаруха гордоста болварска".

eve ti uste edna ama posledna..
nema cela vecer kefot da ti go pravam.

kazi deka ne kradete. od kade jas, ti, i Jonce Hristovski isti narod vo 1964 osven ako dedoti seuste ne se smnetal za Makedonec???
i stiga prakas rodopski pesni, dai nekoia na makedonski pirinski dijalekt ako ne gi zaboravivte site.

Sandanski, не бегај од тема и одговори.
Доволно е само ова песна или да собираме уште примероци?

Баце, песната на Војо нали ја коментирахме. Таја си е баш ваша - авторска.

Не само песната на Војо, сите Македонски песни се Македонски и не може да бидат никогаш бугарски!!!

1. Мене ме интересира зошто копирате, крадете и не си компонирате сами.

2. Покажи една бугарска песна да видиме дали има воопшто барем една песна каде што некој Македонски пеач ви ја украде.

3. Кога ќе добиеш бан на форумов ? Знаеш зошто.

1. Ти да не сакаш да ми кажеш дека само македонски песни слушаме. Олеле мале! Македонски песни слушат највеке во Пиринска Македонија. Па какви песни да слушат - това им е на срце.
2. Па најди си на тубата. Има колкото штеш - стотици.
3. Модератот да каже ако нарушавам правилата на форумот. Аз се држа пријателски со сите. Ако не сакаш дискусија, спираш и толкос.

а tova e ot vasata википедија:

Внимание: С'здавате страница, којато по-рано вече е била изтрита.
Обмислете добре дали е уместно повторното с'здаване на страницата. За ваша информација по-долу е посочена причината за предишното изтриване на страницата:

• 20:01, 7 јуни 2007 Spiritia (Беседа | приноси) изтри „јонче Христовски“ ‎ (ММ от 10/05 - с'д'ржанието беше: „'''јонче Христовски''' е македонски фолк певец. Автор е на песента „Македонско дево...“)
ova e od nasata:
Јонче Христовски

Од Википедија, слободна енциклопедија

Скокни на: навигација, барај
Оваа статија поврзана со лична биографија е никулец.
Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.

Јонче Христовски (Битола, 1933 - Скопје, 2000) бил македонски пејач, текстописец и композитор на песни во народен дух, исклучително популарен естраден yметник, кој славата на македонскиот мелос ја пронесувал низ целиот свет. Создал сопствен интерпретативен стил, препознатлив и комуникативен со публиката. Се прославил со својата песнаМакедонско девојче китка шарена“ (1964), чии препеани верзии се појавиле на англиски, германски, дански, италијански, руски, српски, француски и шпански јазик. Впечатливи му биле и интерпретациите на „Животе мој“, „Ај засвирете ми чалгии“, „Запеј песна Македонко“ и многу други во извонредно богатиот репертоар. Член на ансамблот „Танец“ (пејач и играорец). Како одговорен за народната музика во ТВ Скопје, ја иницирал серијата „Распеани градови“ (1974), еден од најзначајните проекти на ТВС.

мај станаха две царе!?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom