Митолошко македонско животно

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување
Одамна се прашував што е животното во горниот десен агол на Мијачкиот бајрак...

Copy%20of%20Znameto%20na%20Mijacite%20%28Krstat%20bajrak%29.JPG

Одговорот го добив од едно Грчко пропагандно видео. Не разбирам Грчки и не знам за што станува збор, но препознав еден мотив од Пела (мислам дека за Пела зборува).

Ај сега пак нека се дерат. Истото животно мислам дека е присутно на неколку фрески, но во моментот неможам да ги пронајдам.:helou:

Еве, овде се споменува - на византиска ткаенина од X век:

712.jpg
711.jpg

И овде на Јужните порти на соборниот храм на Св.Богородица во Суздал од XIII век.
А најдобро одговорот да го бараш во славјанските религиозни симболи.
Ова се среќава и денес во Украина:

sv-44.jpg

Ме збуни...

А најдобро одговорот да го бараш во славјанските религиозни симболи .

Добро... но сепак мозаикот е од Пела т.е. од античките-Македонци... сега според ова, каде треба да барам јас?

Не знам точно. Но интересно е што токму тој Griffin а и симболот на штитот се наоѓаат на грбот на руската династија Романови, поточно на царот Михаил Романов.

romil.jpg

Грифинот ќе го сретнете на милион места, во скоро сите цркви. Тоа животно се смета за заштитник на христијаните, а неговото потекло е од антиката.

Грифинот ќе го сретнете на милион места, во скоро сите цркви. Тоа животно се смета за заштитник на христијаните, а неговото потекло е од антиката.

Човек јасно ми е се... но гледај ја сличноста помеѓу ламијата во Пела и таа на бајракот.

ок, сличноста не ја побивам, иако е малку сомнително поради аматерскиот пристап во изработката на ова знаме. Друга работа е тоа што скоро секаде во било каква претстава на Грифин или ламја опашот е обвиткан во О. Ме интересира ова неколку пати го имам сретнато и на форумов и по нетот, но не паметам од што беше ова. Овде Македонскиот симбол е токму грифинот.

НЕ можам никако да ја ставам сликата на нет. Може ќе ви текне онаа со 4те животни, што пишува Македонски (вајда Цар), Вавилонски, Римски и Антихрист

НЕ можам никако да ја ставам сликата на нет. Може ќе ви текне онаа со 4те животни, што пишува Македонски (вајда Цар), Вавилонски, Римски и Антихрист

Незнам... не ми текнува... но може ја има на интернет. :toe:

Животното во десниот агол е лавче. Мора да мислел на левиот. Како и да е, според мене станува збор за митолошкото суштество Griffin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Griffin
Тело на лав, а крила и глава на орел.

Доста познато на играчите на WOW :)

Горе е тоа за кое ви пишав претходниот пат.

Брат ова е дел од Библијата во кој се опишуват 4те кралства.
Сон на Давид Милслам... ова е интерпретација... само што чудно, тука пишува Македонско додека во Англиската библија пишува Хеленско.

Се знае ли каде е ова евангелие и од кога е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom