Митолошко македонско животно

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Веб-сајт
www.youtube.com
Одамна се прашував што е животното во горниот десен агол на Мијачкиот бајрак...

Copy%20of%20Znameto%20na%20Mijacite%20%28Krstat%20bajrak%29.JPG

Одговорот го добив од едно Грчко пропагандно видео. Не разбирам Грчки и не знам за што станува збор, но препознав еден мотив од Пела (мислам дека за Пела зборува).

Еве присудете сами:
3.jpg

Ај сега пак нека се дерат. Истото животно мислам дека е присутно на неколку фрески, но во моментот неможам да ги пронајдам.
:helou:

Животното е скоро идентично, со издолжени раце, наклонета глава и свиткан опаш во вид на буквата „О“. Никој неможе да побие дека станува збор за истото животно.

ПС
извинете за лошата монтажа, но на овој компјутер немам фотошоп.

Да не мислеше на горниот лев агол? :smir:

Да не мислеше на горниот лев агол? :smir:
Животното во десниот агол е лавче. Мора да мислел на левиот. Како и да е, според мене станува збор за митолошкото суштество Griffin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Griffin
Тело на лав, а крила и глава на орел.

Да се извинувам, ЛЕВИОТ АГОЛ и да знам дека е „грифин“ но битна е поврзаноста.

Мајтапих се.

Може би е грифон (не особено добре направен). В този вид прилича малку на динозавар.

От каде е това знаме?

Мајтапих се.

Може би е грифон (не особено добре направен). В този вид прилича малку на динозавар.

От каде е това знаме?

Тоа е Мијачки Бајрак... не мајтапих се :P

Не личи баш на грифин во главата.

Па не е... ламија е... грифин е западњачка измислица не наша... нашите змејови и јапонските не се исти... па така и ова.

Сепак автентична е споредбата... според мене и многу се израдував кога го гледам истиот симбол од В3пне и В19не.

(мислам дека е ламија де... според дедо ми што кажуваше)

Pa vidi na wiki deka pisuva deka Gejrcite crtale nesto sto bilo kako griffin po nivnite vazni...

Знам и за тоа, но проблемот е во тоа што Гејците во 19век немале „Грифин“ на своите бајраци, што всушност покажува (макар и бледо) поврзаност помеѓу антиката, појава на национализмот и денес. Додека тие тоа го немаат. Уште повеќе се потврдува тезата дека Гејците ја присвоиле во поголем дел религијата од предците на Македонците и тоа дека тие и тогаш но и сега се дојденци.

Хмм а од каде им е идејата да го стават ова животно на бајракот?

Уште нешто интересно...

20070508235815%21Herod_coin1.jpg

Знам дека оваа ја има некаде на форумот ама интересна е од неколку гледни точки.

1. Му припаѓа на Херодот (Израел).
2. Пишува на данајски “Владетелот Херод’’.
3. Општа е прифатена тезата дека тоа е Македонското сонце.
4. Сонцето е идентично со тоа на мијачкиот бајрак.
5. Двоглавиот орел без крила е исто така идентичен со тоа на бајракот.

Ако мислете дека нема некаква поврзаност ве молам да ме поправите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom