Дали е можно да се постигне поголема брзина од брзината на светлината?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување

Дали е можно да се постигне поголема брзина од брзината на светлината_

• Да (ке постирам на кој начин)

Гласови: 120 44,4%
  • Не е возможно.

Гласови: 150 55,6%

• Вкупно гласачи
    270
Статус
Затворена за нови мислења.
Интересно-Дури и на црните дупки светлината не може да "избега"...ова значи ако тело со одредена маса и брзина...која ја сметаме за недостижна....ова алудира дека има можност за поголема брзина но само теоретски.

Yes, ама ние прво не сме способни да ја постигнеме брзината на светлината а веќе зборуваме за уште поголема од неа...

Теории е едно, пракса е друго.

Се додека не сме способни да ја постигнеме брзината на светлината не треба да му ја мислиме за нејзино надминување тоа е исто како во неолит да измислиме далиечинско а да немаме измислено телевизор.

Не,не би се сложил..имено

Понатаму. Има ли Доказ...за фотон..читај
Druze, da, tocno e deka eksperimentalno e tesko da se dokaze deka fotonot vo miruvanje ima 0 masa. No, implicitno se zaklucuva. Bidejki fotonot se dvizi so svetlinska brzina ( onaa brzina koja vo relativitetot se zima za fundamentalna ), logicno e da se zakluci deka pri miruvanje ima 0 masa, za da pri taa brzina ne dostigne beskonecna masa.
A ima masa pri dvizenje, zatoa sto ima energija, velicina ekvivalnetna na masata. :toe:

ама зошѕто се мачеше....

Интересно-Дури и на црните дупки светлината не може да "избега"...ова значи ако тело со одредена маса и брзина...која ја сметаме за недостижна....ова алудира дека има можност за поголема брзина но само теоретски.

http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=3197439&postcount=238

Чекај бе, полека. Он ти збори за маса во движење, не во мирување.

Теоретски, невозможно е тело што има маса да се движи со брзина с...Е сега, таа констатација се однесува на тела со маса во мирување.
Фотонот нема маса во мирување, а има маса во движење. Како знаеме? Па затоа што делува гравитацијата на него. Од друга страна фотонот не може ниту да забрза ниту да успори, што значи дека Њутновите закони не важат за него, па од таа гледна точка фотонот нема маса. Одговорот на прашањето дали фотон во движење има маса е и да и не.

Ова е добро размислување.

Не си го приметил одговорот...:smir:

Druze, da, tocno e deka eksperimentalno e tesko da se dokaze deka fotonot vo miruvanje ima 0 masa. No, implicitno se zaklucuva. Bidejki fotonot se dvizi so svetlinska brzina ( onaa brzina koja vo relativitetot se zima za fundamentalna ), logicno e da se zakluci deka pri miruvanje ima 0 masa, za da pri taa brzina ne dostigne beskonecna masa.
A ima masa pri dvizenje, zatoa sto ima energija, velicina ekvivalnetna na masata. :toe:

т.е ако мирува гравитацијата не влијае на него(еве црна дупка)

интересно е...во систем составен. од црна дупка и звезда која ротира околу неа...црната дупка полека ја "јаде звездата" т.е ние можеме да го видиме шоуто event horizon.

logicno e da se zakluci deka pri miruvanje ima 0 masa, za da pri taa brzina ne dostigne beskonecna masa.

а може да речеме има маса...но нема гравитационата сила,понатаму јасно е поравенка..сепак тоа бесконочно многу(енергија и Маса теоредски и при одредени апстракции се можни).

т.е ако мирува гравитацијата не влијае на него(еве црна дупка)
Ne mi e bas jasno kako dojde do toj zaklucok.

а може да речеме има маса...но нема гравитационата сила,понатаму јасно е поравенка..сепак тоа бесконочно многу(енергија и Маса теоредски и при одредени апстракции се можни).
Epa ne moze da ima gravitaciona sila a da nema masa. Gravitacijata e kvalitet, osobina na masata. :toe:

Не,не би се сложил..имено

А дали би се сложил со фактот што фотонот е носител на енергија?
Самиот факт дека фотонот е носител на количество енергија (нормални, при брзина на светлината) укажува на тоа дека тој кога се движи има маса!

Ne mi e bas jasno kako dojde do toj zaklucok.

Epa ne moze da ima gravitaciona sila a da nema masa. Gravitacijata e kvalitet, osobina na masata. :toe:
Epa ne moze da ima gravitaciona sila a da nema masa

Апсолутно..но на него нема гравитационо влијание-од друго тело....затоа единствената гравитациона сила е онаа која фотонот би ја поседувал..чиста особина на масата(веќе кога е маса)

но како ЕМБ???тогаш што правиме??

Би требало и за него да важи ајнштајновата равенка?

како тело со маса,па истото да има бесконечна тежина,и енергија??

Апсолутно..но на него нема гравитационо влијание-од друго тело....затоа единствената гравитациона сила е онаа која фотонот би ја поседувал..чиста особина на масата(веќе кога е маса)
Pa ima gravitaciono vlijanie. Cist primer crnite dupki.

Таман тоа,туку мислам дека дури и како ЕМБ се разбира црната дупка ја голта т.е имаме критична состојба(можеме со пресметки за одредени тела со одредена маса да правиме симулации-т.е имаме привилегија и лимитот да го знаеме)....поточно гравитацијата и фотонот го третира како нас....двојна природа.

Таман тоа,туку мислам дека дури и како ЕМБ се разбира црната дупка ја голта т.е имаме критична состојба(можеме со пресметки за одредени тела со одредена маса да правиме симулации-т.е имаме привилегија и лимитот да го знаеме)....поточно гравитацијата и фотонот го третира како нас....двојна природа.
Abe vidi, kvantnata mehanika veli deka i nie kako lugje moze da se smetame deka imame dualna priroda. Briznata e klucna. :):toe:

Nego, ne znam, ne e vazno toa spored mene. Inace ako navlezeme vo takvi diskusii, im nema kraj. Znaes, i polinjata vsusnost se smeta deka se sostojat od cesticki, virtualni cesticki, so nekoj poseben spin tamu, 2 li kolku li bese i ja sum zaboravil.

Ne e vazno toa. Dualnata priroda si postoi i toa e realnost.

No realnost e i deka fotonot pri dvizenje ima masa, a pri miruvanje nema, iako toa eksperimentalno e tesko da se dokaze, ama implicitno teoretski se zaklucuva. :toe:

Самиот факт дека фотонот е носител на количество енергија (нормални, при брзина на светлината) укажува на тоа дека тој кога се движи има маса!

..ама ова не се сложува...како ја пренесува енергијата-дали како честица,или како ЕМБ-на пример гама зрак...Х реј...

ова би требало да имаме интересен исклучок,имено ако ја предава енергијата како маса-таа би била кинетичка воглавно...но во пракса не е така.

А дали би се сложил со фактот што фотонот е носител на енергија?

Имајќи ја предвид двојната природа на светлината-ДА фотонот треба да е носител на енергија,но не е докажано...само како ЕМБ имаме трансфер на енергија.

No realnost e i deka fotonot pri dvizenje ima masa, a pri miruvanje nema, iako toa eksperimentalno e tesko da se dokaze, ama implicitno teoretski se zaklucuva. :toe:

Многу тешко за докажување,не знаеме ни дали уопште ќе начекаме фотон во мирување.

..ама ова не се сложува...како ја пренесува енергијата-дали како честица,или како ЕМБ-на пример гама зрак...Х реј...

ова би требало да имаме интересен исклучок,имено ако ја предава енергијата како маса-таа би била кинетичка воглавно...но во пракса не е така.

Имајќи ја предвид двојната природа на светлината-ДА фотонот треба да е носител на енергија,но не е докажано...само како ЕМБ имаме трансфер на енергија.

Многу тешко за докажување,не знаеме ни дали уопште ќе начекаме фотон во мирување.

Како бе не знаеме? Еве ја знам =) Дуалната природа на светлината значи дека кога светлината се шири низ простор, таа се однесува како бран, а кога доаѓа во додир со друга материја, се однесува како честица. И, според квантна механика, тоа всушност вреди за било која материја.

:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa: ок ок не ме тепајте само ве молам... може утнав но сигурен сум дека имаше нешо такво и тѕоа сигурен сум 100000% .. не за друго порано ја пратев цело време темава и знам дека имаше објаснување убаво со слики и напишано.. незнам дали беше тука или у некоја тма временска машина или патување низ време да не опалам па некоја глупост... ме мрзи да барам по форумов инаку СИГУРЕН сум дека имаше и таков пост.. извинете за киксот се надевам нема да се повтори.. :kesa::kesa::kesa::kesa::kesa:

П.С ИЗВИНЕТО МИ Е? :):):):):)

не ми е ни чудно..можеби може ако поминат уше 15-20 години:nesvest:

поголема брзина од светлината ко шо знам нели имаа фрекфенциите или херците??? нешо од овие мислам беше...

Сигурно си мислел на радио бранови?!?! Затоа што експериментално само со нив е постигната поголема брзина од светлината......тоа е нешто со врска со пренос на информации или сл....:wink:
:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa: ок ок не ме тепајте само ве молам... може утнав но сигурен сум дека имаше нешо такво и тѕоа сигурен сум 100000% .. не за друго порано ја пратев цело време темава и знам дека имаше објаснување убаво со слики и напишано.. незнам дали беше тука или у некоја тма временска машина или патување низ време да не опалам па некоја глупост... ме мрзи да барам по форумов инаку СИГУРЕН сум дека имаше и таков пост.. извинете за киксот се надевам нема да се повтори.. :kesa::kesa::kesa::kesa::kesa:

П.С ИЗВИНЕТО МИ Е? :):):):):)
ДА! Барем од мене.....знам на што си мислел.:wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom