Дали е можно да се постигне поголема брзина од брзината на светлината?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување

Дали е можно да се постигне поголема брзина од брзината на светлината_

• Да (ке постирам на кој начин)

Гласови: 120 44,4%
  • Не е возможно.

Гласови: 150 55,6%

• Вкупно гласачи
    270
Статус
Затворена за нови мислења.
Видете факт е дека се што ке се движи со брзината на светлината треба да има и тежина приближна на фотон инаку структурниот интегритет би се распаднал на тоа тело.Сепак е можно прибидејќи светлината не се однесува само како честица туку и како електромагнетен бран.Најдобра варијанта според мене би било некој вид на црвја дупка која го премостува просторот така да точката на поаѓање биде точка на пристигнување со тоа што телото да го помине само патот потребен за поместување од позицијата од која тргнал/пристигнал.

Јок тежина,туку маса-значи би требало да има маса како фотон.
но за разлика од фотонот,за кој не збориме за структурен интегритет,туку за неговат природа-двојна како ЕМБ и честица,проблемот да се постигне брзина на светлината лежи тука,имено земи вселенско летало...како истото ќе забрзува-масата ќе му се зголемува...до 300км/сец има бесконечно многу маса,а за таа маса да ја одржиш во движење треба и бесконечно многу енергија.

Затоа се смета дека е невозможно.

Инаку теоретски може со создавање мини црни дупки кои би дале забрзување на телото-но пред Event Horizon црната дупка ќе исчезне а телото ќе продолжи со брзиината.

Помали да но не полесни.Секако дека во денешно време досега најмалите откриени честици се Кварковите,но тие имаат нула маса и како такви немаат физичка големина.

Кварковите имаат маса,најчесто ја изразуваат во Mev/c^2 мегаелектрон волт,

покрај кварковите имаме муони,таунон,W-бозон,и други два + потврдени.,за хигс-овиот божји бозон-уште не е потврден.

Зошто би било факт дека секое тело кое би се движело со брзината на светлината би требало да биде не поголемо од фотон... зарем нема и тела помали од фотонот, побрзи ли се тие?

Фотонот е честица без маса во мирување.

Well... уште е рано нели,

Рано е, треба поголем напредок.

:uvo: Не се разбирам ја у физика и закониве ваши ама едно нешто ме интересира...

Што ке се случи кога би достигнале некоја брзина поголема од светлината и ги уклучите светлата(дугачки:))....??:toe::nesum:

Што се случува кога пилотот кој лета авион со суперсонична брзина (МАХ 3 на пр.) ќе му се задере на некого кој е на земјата? :pos2:

Поентата е што звукот ќе стигне со закаснување, а истото ќе се случи и со светлото од долгите светла. Е сега вистинското прашање е што е тоа што ќе продолжи да се движи натаму со брзина од WARP 3.3 на пример? :vozbud:

Бидејќи задсебе го оставаш светлосниот image (слика) кој го проектираш со рефлектирање на светлосните зраци, веќе нема да бидеш некаков вид на материјализирана слика која би можела да се допре, бидејќи во моментот кога некој ќе сака да ја допре твојата 3D слика ти веќе нема да бидеш таму.

Значи, што е тоа што би продолжило да се движи побрзо од брзината на светлината?

Колку за појаснување, сметам дека идејата во универзумот да постои „speed limit“ е едноставно без разумна. Која е поентата во постоењето на толкав голем универзум ако никој неможе да стигне никаде :uvo: Па дури и со брзина приближна на светлината би ни биле потребни околу 100 светлосни години за да стигнеме до најблиската ѕвезда во нашиот интергалактички комшилук (Проксима Кентаури).

поголема брзина од светлината ко шо знам нели имаа фрекфенциите или херците??? нешо од овие мислам беше...

Нормално дека може да се патува со брзина поголема од брзината на светлината, затоа што брзината на светлината постои и е реална,
Човекот нема сеуште осовршен начин за да патува или да ја користи таа брзина, но тоа не значи дека нема да се постигне...во иднина,....

Добро кажа туку...фотонот уопште нема маса=0

Фотонот носи одредено количество енергија....што значи мора да има маса кога се движи со speed of light......кога мирува масата му е еднаква на 0.

Колку за појаснување, сметам дека идејата во универзумот да постои „speed limit“ е едноставно без разумна.

Нормално дека може да се патува со брзина поголема од брзината на светлината, затоа што брзината на светлината постои и е реална.

Во просторно-временскиот континиум, каков што го знаеме денес е неможно било кое тело да развие брзина поголема од светлината!
Сепак со менување на просторно-временскиот континиум (за што треба голем напредок во физиката и е теоретски можно) би можело да се развие поголема брзина од таа на светлината.

Помали да но не полесни.Секако дека во денешно време досега најмалите откриени честици се Кварковите,но тие имаат нула маса и како такви немаат физичка големина.
Bidejki se pocustvuvav prozvan ( :):) ), samo da navedam, kvarkovite imaat masa. Tie se elementarni cesticki i od niv vsunost se sostojat nukleonite t.e. uprosteno, materijata.

поголема брзина од светлината ко шо знам нели имаа фрекфенциите или херците??? нешо од овие мислам беше...
Druze, znaes sto e frekvencija, sto e herc? :):):)

Фотонот носи одредено количество енергија....што значи мора да има маса кога се движи со speed of light......кога мирува масата му е еднаква на 0.

В

Не,не би се сложил..имено

When the particle is at rest, its relativistic mass has a minimum value called the "rest mass" mrest. The rest mass is always the same for the same type of particle. For example, all protons, electrons, and neutrons have the same rest mass(нема фотон-вториот цитат.); it's something that can be looked up in a table. As the particle is accelerated to ever higher speeds, its relativistic mass increases without limit.

It also turns out that in special relativity, we are able to define the concept of "energy" E, such that E has simple and well-defined properties just like those it has in newtonian mechanics. When a particle has been accelerated so that it has some momentum p (the length of the vector p) and relativistic mass mrel, then its energy E turns out to be given by

E = mrelc2 , and also E2 = p2c2 + m2restc4 .

Понатаму. Има ли Доказ...за фотон..читај

Is there any experimental evidence that the photon has zero rest mass?

Alternative theories of the photon include a term that behaves like a mass, and this gives rise to the very advanced idea of a "massive photon". If the rest mass of the photon were non-zero, the theory of quantum electrodynamics would be "in trouble" primarily through loss of gauge invariance, which would make it non-renormalisable; also, charge conservation would no longer be absolutely guaranteed, as it is if photons have zero rest mass. But regardless of what any theory might predict, it is still necessary to check this prediction by doing an experiment.

It is almost certainly impossible to do any experiment that would establish the photon rest mass to be exactly zero. The best we can hope to do is place limits on it. A non-zero rest mass would introduce a small damping factor in the inverse square Coulomb law of electrostatic forces. That means the electrostatic force would be weaker over very large distances.

Likewise, the behavior of static magnetic fields would be modified. An upper limit to the photon mass can be inferred through satellite measurements of planetary magnetic fields. The Charge Composition Explorer spacecraft was used to derive an upper limit of 6 × 10-16 eV with high certainty. This was slightly improved in 1998 by Roderic Lakes in a laboratory experiment that looked for anomalous forces on a Cavendish balance. The new limit is 7 × 10-17 eV. Studies of galactic magnetic fields suggest a much better limit of less than 3 × 10-27 eV, but there is some doubt about the validity of this method.

References:

E. Fischbach et al., Physical Review Letters 73, 514--517 25 July 1994.

Chibisov et al., Sov. Ph. Usp. 19, 624 (1976).

Ептен си ја утнал работата.......:helou:

Фрекфенција ти е показател на зачестеноста на повторувањето на одредена работа во единица време, Херц ти е единечна мерка за фрекфенцијата.

Bidejki se pocustvuvav prozvan ( :):) ), samo da navedam, kvarkovite imaat masa. Tie se elementarni cesticki i od niv vsunost se sostojat nukleonite t.e. uprosteno, materijata.

Да да..

Druze, znaes sto e frekvencija, sto e herc? :):):)

Леле колку лејм е ова...:nesvest:

Т.Е ова ретко ваков испад ахах Free boy

А прво некој да ја постигне брзината на светлината па после да му ја мислиме дали може да се надмине.

Ајде сега Црвенковки... овај де ЗелеМко:wink:

.
:vozbud:

А прво некој да ја постигне брзината на светлината па после да му ја мислиме дали може да се надмине.

Ајде сега Црвенковки... овај де ЗелеМко:wink:

Интересно-Дури и на црните дупки светлината не може да "избега"...ова значи ако тело со одредена маса и брзина...која ја сметаме за недостижна....ова алудира дека има можност за поголема брзина но само теоретски.

Се е релативно ... така и фотонот ...

нашите Земјени докази дека фотонот нема маса не значи дека се точни ...
Во просторно-временскиот континиум, каков што го знаеме денес е неможно било кое тело да развие брзина поголема од светлината!

А дали го знаеме ... и дали тоа шо го знаеме можеме да го земем за конечно/крајно дека е така .. ?

Не,не би се сложил..имено

Понатаму. Има ли Доказ...за фотон..читај

Чекај бе, полека. Он ти збори за маса во движење, не во мирување.

Теоретски, невозможно е тело што има маса да се движи со брзина с...Е сега, таа констатација се однесува на тела со маса во мирување.
Фотонот нема маса во мирување, а има маса во движење. Како знаеме? Па затоа што делува гравитацијата на него. Од друга страна фотонот не може ниту да забрза ниту да успори, што значи дека Њутновите закони не важат за него, па од таа гледна точка фотонот нема маса. Одговорот на прашањето дали фотон во движење има маса е и да и не.

Ова е добро размислување.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom