Кој ја создаваше „бугарштината“ во ВМРО

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.654
Поени од реакции
5.338
Па кажете кој от основателите на ВМОРО (ВМРО) не е бугарофил?
И Гоце ли не е бугарофил - Гоце дека е посештавал б'лгарско военно училиште в Софија?
Всички до един от ВМРО са бугарофили!
Тоа што учел во Софија не го прави ама ни малку бугарин..Тој бил против бугарското влијание во ВМРО..
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Додека моето рамо крепи пушка....(дополни)
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Па кажете кој от основателите на ВМОРО (ВМРО) не е бугарофил?
И Гоце ли не е бугарофил - Гоце дека е посештавал б'лгарско военно училиште в Софија?
Всички до един от ВМРО са бугарофили!
I Ali Ahmeti posetuvase makedonsko uciliste, no ne e makedonofil.
Abe prosti tatari, uste li ke ne zamarate so vasata propaganda.
Ajde sega daj ni citati od Goce, Dame, Sandanski i nivni "avtobiografii", a ne napisani od niv samite, tuku od Miletich, osnovachot na MNI. I kakvi se tie "Avtobiografii" i "Spomeni" napisani ne od toj cii licni "spomeni" se opisani, tuku od Miletich????? Toa e cista propaganda, a na takvi mizerni postapki moze da spadne samo 'blgarskata istorija''.
 
Член од
11 јуни 2008
Мислења
99
Поени од реакции
1
Малко факти за јане. Как'в типичен бугарофоб?!? Немам думи...



"After the crush of the uprising, in 1879 his family moved to Dupnitsa, Bulgaria, where Sandanski received his elementary education. Until 1895 Sandanski was a Bulgarian state employee."


" He was one of the leaders of the one of the left political parties in Macedonia in 1909–1910 - People Federative Party (Bulgarian section) which headquarter was in Thessaloniki."

"Sandanski supported the Bulgarian army in the Balkan wars of 1912–1913."

"B.N.: "...So, you are not allowed to enter Bulgaria?"Y.S.: "I dare not go to Bulgaria, but I don't need it. Here is my Bulgaria" (speaking about Macedonia)Source Политика, 21, VII 1908, Београд."
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Па кажете кој от основателите на ВМОРО (ВМРО) не е бугарофил?
И Гоце ли не е бугарофил - Гоце дека е посештавал б'лгарско военно училиште в Софија?
Всички до един от ВМРО са бугарофили!

"sandanski",zboruvame za sluchuvanja od 1985 pa navaka ,imash forum istorija pa poveli diskutiraj ili i ti si del od forumskite "bugari"-ke dojdeme i do vas ,"strpi se".



Операција „пуштај вода“
Пишува: Цветин Чилиманов

Нема добра шпионска приказна без штосно шифрирано име. Во случајов, во Бугарија во тек е акцијата „пуштај вода“, во која Ефтим Костадинов, директор на Комисијата за тајните архиви на нивната комунистичка Државна сигурност, ги објави имињата на 139 поранешни и сегашни пратеници кои биле кодоши на службата.
Тоа што во списокот би требало особено да не интересира е што на него се собрале и најголемите бугарски националисти, како на нас добро познатиот Красимир Каракачанов од бугарското ВМРО и низа пратеници од ултра-националистичката Атака, но и водачот на бугарските Турци Ахмед Доган и луѓе од неговата партија. Едниве големи Бугари, другите борци за права и слободи, а сите заедно работат за ист газда кој им ги навива механизмите, по потреба да креваат врева, а по потреба да молчат. На чело, претседателот Георги Прванов, кој учествувал во политизирањето на односите меѓу Бугарија и Македонија, за потребите на Службата.
Ако со списокот на Костадинов се објаснува мешањето на Службата во бугарско-турските кавги, не се разјаснува до крај за нас многу поинтересната редовна македонско-бугарска кавга. Секогаш кога треба нешто да се покрие, заташка или треба некој да се распне, се вадат од архива дневниците на Мисирков и песните на Миладинови, а нациите се расправаат за многу важните прашања околу тоа кој го убил Прелиќ, кој го предал Гоце и кој го кажал бројот на мобилниот на Мијалков. Колку е забегана работава покажува фактот дека весник во Македонија може да добие 2-3 интернет-коментари од читателите за прашање од врвно секојдневно значење, на пример реформите во здравството, но 200-300 коментари ако објави каков било текст на банална тема поврзана со Бугарија.
Јасно е дека оваа игра на бугарските служби би станала здодевна многу бргу, кога не би имало одговор од другата страна. Никој не плаќа да гледа танго за еден. Списокот на Костадинов покажува зошто се едни те исти бугарски политичари се редовни по „македонското прашање“. Но, на нив им возвраќаат се едни те исти новинари, политичари и историчари од македонската страна (истите оние кои што, патем, се на браникот на борбата против лустрацијата, односно пуштањето вода и во Македонија). За конечно да се запре оваа одвратна кавга од типот „вие нам Татари, ние вам Титовисти“, лустрацијата мора што поскоро да се изврши и кај нас. Да се види дека најзапалените Македонци, Албанци, србомани и бугараши во Македонија всушност работат за истата Служба и се „најдобри непријатели“.
Со лустрацијата ќе се урне лагата дека, демек, стариот систем бил наднационален, додека овие националистиве, кои заслужено беа држени по Идризово и Забели, го пуштија вирусот на омразата од шишето. Полека станува јасно дека токму Службата, што божем требало да ги држи националистите подалеку од нормалните луѓе, всушност многу повеќе го негувала, чувала овој ебола-вирус на полицијата, и дека на сигнал режирано го пушта меѓу луѓето.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1200&ArticleID=77233
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
ABC, daj nekoi konkretni dokazi -"provejuvanjeto na vetrovi" , posle ,"i vrapcite znaat" e vtora najubotrebuna fraza vo zargonot na sluzbenicite na sluzbata.
No da se potsetish.......

"Тогаш беа обелоденети неколку афери, поврзани со новооснованата ВМРО-ДПМНЕ, како аферите Балабан, Сина птица, Бугарски летоци на Тито Петковски итн.
... на “терористичката ВМРО”. Во прашање беа некакви заканувачки писма кои наводни претставници на опозиционата ДПМНЕ им ги праќале на “комунистите”. Се потрудивме и го најдовме интервјуто на Георгиевски, дадено за Вечер од 21.11.1992, во кое тој зборува за Бикчето и смртните пресуди: “Пак ќе се вратам на онаа касета (емитувана во емисијата Без наслов, со повод на МТВ, гости: Слободан Богоевски и Љубо Јовановски, н.з.) на која видовме кој ги прави паравоените организации со членови на ВМРО-ДПМНЕ. И оттука и одговорот кому му е потребен имиџот на терористи во Републикава. Тој имиџ почна со онаа смртна пресуда на Коле Велјановски Бикчето врз Климе Митревски. Тоа беше онаа позната афера дека ВМРО-ДПМНЕ дели смртни пресуди. Коле Велјановски потоа заврши со тоа што си формира заштитни комитети под надлежност на Државната безбедност, а Климе Митревски како награда беше испратен како специјален претставник на Киро Глигоров да однесе некаква библиотека во Австралија. Значи, и двајцата учесници, кои го создадоа тој имиџ на ВМРО-ДПМНЕ како терористи, многу убаво се наградени од државата."
Ljubcho go "zaboravil Mitko od Probishtip koj trebashe da ja organizira Kumanovskata "grupa"(vo grupata bea,Djore egeac,Mome Albanec,Dragan dzambaz ....).Mitko kako vraboten vo rudnikot "Zletovo" "mozel" da nabavi pogolemi kolichini dinamit so koi grupata od Kumanovo ke izvrshi diverzantski akcii-miniranje na kasarnata i "generalskata" vila.Za srekja,Djore naletal na "sluchajna" sredba pomedju Mitko i "Mlekce".
Vednash po osoznavanjeto koj e Mitko, toj se izgubi. Razbravme deka dobil rabota vo "diplomatiata" vo Brisel-sigurno trebal da prokopa tunel od ambasadata do sedishteto na EU .
Podolniov citat e malo pojasnuvanje:

»Tajno« snimljen film o hrvatskom ministru Špegelju u kojemu on govori o uvozu oružja za potrebe Hrvatske i pripremi za obranu, snimljen je za opravdanje vojnoga udara. U filmu je prikazan razgovor između Špegelja i njegova suradnika, pripadnika KOS-a (obavještajna služba JNA), pri čemu Špegelj govori o naoružavanju »ustaša« i objašnjava kako treba pobiti sve srpske oficire u Hrvatskoj uključujući njihove žene i djecu. Kako ne bi bilo zabune, nekoliko je puta ponovio: »U stomak, u stomak«. Ovo je trebalo pred svijetom poslužiti kao dokaz genocidnosti hrvatske vlasti koja vlastite policajce navodi na činjenje zločina, čime bi vojni udar pred svjetskom javnosti dobio opravdanje. Film je prikazan 25. siječnja 1991. godine, poslije drugog Televizijskog dnevnika. Mesić, kao član Predsjedništva SFRJ, na iznenađenje svih prisutnih odmah je priznao autentičnost filma. U to su vrijeme u Beogradu na sastanku bili predsjednici republika i pokrajina. U Generalštabu je sve bilo spremno za aktiviranje plana po kojem bi JNA uzela stvar u svoje ruke i spasila Jugoslaviju. To je trebalo izvesti na sljedeći način: Predsjednici Slovenije, Hrvatske i BiH, zajedno s članovima Predsjedništva SFRJ bili bi uhićeni i odvedeni na unaprijed pripremljeno mjesto. Bili bi izolirani i bez kontakata.. "
 
Член од
11 јуни 2008
Мислења
99
Поени од реакции
1
Аха, ОК.
Исках само да намекна, дека уште с создаването си ВМРО води пробугарска или бугарофилска политика.
Па зошто не и ВМРО-ДПНМ да не води такава политика? Лидерите на ова партија определено са пробугарски настроени. Пример - Лубчо, Доста, Груевски, Милошоски.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Аха, ОК.
Исках само да намекна, дека уште с создаването си ВМРО води пробугарска или бугарофилска политика.
Па зошто не и ВМРО-ДПНМ да не води такава политика? Лидерите на ова партија определено са пробугарски настроени. Пример - Лубчо, Доста, Груевски, Милошоски.
Јас ке те посетам нешто шо ти и цело твое доселено племе знајте, а тоа е дека вашата пропаганда се разликва од грчката и српската по тоа шо е нај курвинска, а тоа нас Македонците не не чуди зато шо цело ваше племе ѓупско е такво-курвинско. Вие сте НАЦИОНАЛИСТИ само на ЗБОРОТ. НА ДЕЛО СТЕ КУРВИ. Вие не добивте ниту една војна на Балканот. Вие сте вечни губитници...
И да се потпишиш Сандански кој вие го убивте и да шириш тука глупости на форумот треба да си или будала, или Бугарин.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
И во ВМРО-ДПМНЕ има инфилтрирано Бугарофили. И самиот Љубчо во еден говор призна дека при основањето на ВМРО-ДПМНЕ имаше членови на соседни балкански разузнавачки служби... А тоа дека има Бугарофили и денес за Македонија не е опасност уште сто години да биди ВМРО на власт (и ќе биди) зато шо малку ве има Бугарофилите и во ВМРО и во Македонија. Немате никаква моќ
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Аха, ОК.
Исках само да намекна, дека уште с создаването си ВМРО води пробугарска или бугарофилска политика.
Па зошто не и ВМРО-ДПНМ да не води такава политика? Лидерите на ова партија определено са пробугарски настроени. Пример - Лубчо, Доста, Груевски, Милошоски.
Груевски бугарофил? Не верувам.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
I Ali Ahmeti posetuvase makedonsko uciliste, no ne e makedonofil.
Abe prosti tatari, uste li ke ne zamarate so vasata propaganda.
Ajde sega daj ni citati od Goce, Dame, Sandanski i nivni "avtobiografii", a ne napisani od niv samite, tuku od Miletich, osnovachot na MNI. I kakvi se tie "Avtobiografii" i "Spomeni" napisani ne od toj cii licni "spomeni" se opisani, tuku od Miletich????? Toa e cista propaganda, a na takvi mizerni postapki moze da spadne samo 'blgarskata istorija''.
Јас ко почнав да ги читам спомените на Иван Хаџи николов, Ѓорче Петров,Сандански се изнасмејав. Милетич фалсификувал ама без исав. На крајот доби само конрадикција, а никаква придобивка за пропагандата бугарска
 
Член од
11 јуни 2008
Мислења
99
Поени од реакции
1
Жалко е луге като тебе да виждат во историјата само една курвинска пропаганда от соседните страни - особено като има факти и то неуспорими.
Сигурно така се чувствувуш во всека странска библиотека, а? Или странски книги не четеш?
Да прав си, б'лгарската политика се одличува от тази на соседите ви - затова дека се базира на докази, признате од цел свет.
Па, като си толкос устат, кажи каде лажа и в какво се состои пропагандата ми? В това дека ви кажувам нешта дека очевадно НЕ ИСКАТЕ да знаете?!
Абе цел свет ви прави една мрасна курвинска пропаганда мај на вас?!
 
Член од
11 јуни 2008
Мислења
99
Поени од реакции
1
А каде да четеме за овие личности? От србо-комунјарите како Блажето Конески ли?
Како си толкос образован, дај кратка биографија на Сандански, да те видим колко знаеш.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11


  • Да живееш значи да се бориш: робот за слобода, а слободниот - за совршенство"
  • Не бугарска Македонија сакаме ние, туку Македонија на Македонците, Македонија ослободена од тиранијата." - Писмо до грците, жители на Мелник, 1904 година.
  • Јас не го чекам брзото ослободување на Македонија. Тоа може да не дојде дури и во моите денови, но јас сакам да го запазам народот и да го организирам, и ако тоа се случи тој ќе ја добие својата слобода."
Рекоа за него

  • Јане ја разви тезата, дека е погубно за македонското население и за самата Бугарија, македонското прашање да се третира во смисла на национално обединување на Бугарите и дека луѓето на другото течение се предале на бугарската влада. Тој објаснуваше во општи линии, дека треба да се работи за будење на сознанието на масите, дека тие се самостоен народ, дека имаат право на слободен живот и дека треба да се борат за извојување на својата слобода без да се потпираат на туѓа помош, затоа што тие кои би дошле да ги ослободат, всушност ќе дојдат да ги заробат. “ - Стефан Кемилев
  • ...бугарските шовинисти решија да го ликвидираат бидејки неговите проповеди не им одеа во прилог, зошто тој се противеше на присоединувањето на Македонија кон Бугарија.Тој го спречуваше славофонското население на Македонија да се смета себеси за бугарско и култивираше македонска национална свест“ - Елефтериос Ставридис
 

Kajgana Shop

На врв Bottom