Ајде уште еднаш да го потврдам индоевропскиот карактер на палеобалканските јазици, бидејки некој ќе би бара разликите, а еве јас ќе покажам разлики кои па на крај ќе не донесат до истото.
КАЗАКСТАН, УЗБЕКИСТАН, ТАТАРСТАН, ТУРКМЕНИСТАН, ПАКИСТАН, АВГАНИСТАН, АЈАСТАН, ДАГЕСТАН, КИРГИСТАН
Сите погорни држави носат збор СТАН кој означува статично живеалиште и потеклото го разглобивме од СТОИ (стои, стојалиште, станиште, станува, застана, подстана, остана, статуа, статично ...)
Разликата со нас е следната. Овде државите и местата ги завршуваме со иЈА : МАКЕДОНИЈА, СРБИЈА, АЛБАНИЈА, ИТАЛИЈА, ШПАНИЈА, БУГАРИЈА, РОМАНИЈА, РУСИЈА, ТУРЦИЈА.
Од горенаведеното би требало и ние а викаме МАКЕДОНСТАН, СРБИСТАН, РОМАНОСТАН ...
И викаме дека ИЈА е стар балкански збор за земја, но дали е така.
Се работи за зборот ЈА
ja - mf(%{A})n. (%{jan}) ifc. born or descended from , produced or caused by , born or produced in or at or upon , growing in , living at Mn. MBh. &c. ; (after an adv. or adverbial word) born or produced (e.g. %{agra-} , %{avara-} ; %{eka-} , %{dvi-} , %{ni-} , %{pUrva-} , %{prathama-} , %{saha-} and %{sAkaM-ja4}) , Mn x , 25 ; prepared from , made of or with , v , 25 Sus3r. Hcat. ; `" belonging to , connected with , peculiar to "' see %{anUpa} , %{anna} , %{zahra-} , %{sA7rtha-}. m. a son of (in comp.) Mn. &c. ; a father L. ; birth L. ; (%{A4}) f. a race , tribe AV. v , 11 , 10 ; ifc. a daughter MBh. &c. ; cf. %{jA}.
АЛЕКСАНДАР+ЈА
МАКЕДОН+ЈА
СРБИ+ЈА
Се надевам појасно е сега, зборот може да вариа од ИА, ЈА, ИЈА, никој жив неможе да докаже кое е оригинал, битно значењето е посоченото погоре кое паг влегува во индоевропскиот котел