- на сите треба да ни е јасно , дека со самото влегување во еу не се станува европеец. точно , некаков вид на слобода на движење постои но на ниво на ниско квалификувана работна сила и млади штотуку завршени образовани кадри. но самото тоа не е доволно да се подигне општиот стандард на живот во една држава.
_ приходот од гастарбајтерство крпи дупки во економијата ама не решава суштински многу , на ист начин преживува и Македонија иако не е во еу.
- влегувањето на бугарија во еу е исто како и одењето на сиромав човек на гости во богата куќа , јес да ке се најаде и напие ама од тоа богат нема да се стори.
- и што фајде од отварање на трговски центри со звучни имиња , што ке пазари таму бугаринот со 300 евра плата.
- а тоа што отвараат фабрики во бугарија е да ги мавнат подалеку , да работат бугарите пак за нивна корист ама подалеку од нивниот двор. да не мислите дека ке им даваат европски плати , за тоа" мало морген"
Значи прво, тие данни за платата со сигурност не са верни - тука од години се дава една плата за пред дражавата, за да се плаштат по-малце данаци и осигуровки, и после се дават на рака останалите. Според мене просекната плата е некаде около 400-450 евро, кое во краjна сметка пак си е малко.
За трговските центри - и за мене малко ги форсират, ама тие кои ги има во моментот, можем да ти кажем дека вечерно време и сабота и недела не може да се разминеш во них. Не си мисли дека тие са построени без ништо - големиот дел са странски инвестиции, за кои лугето са си направили много добре сметката ( само незнам сега со кризата дали ке им излезе сметката ). Има луге кои имат много пари каj нас и то не са никак малак процент. Уште од преди си имаме една тенденциjа дека 50-60% са зле, 15-20-25% са ептен добре, и само 10-15% са по средата, демек немаме средна класа.
А за ЕУ, барем наj-убавото кое се добива е сигурност за инвестициите, затоа и каj нас странски фирми инвестираат - еве
тука можеш да наjдеш таблицата со странските инвестиции, кои са се зголемили над 2 пати за периодот 2005-2007 - од 3 млрд. евро през 2005 до 8.5 млрд. евро през 2007. Се разбира дека през 2008 намалеа, ама тоа е поради светската криза. И се пак со некадарна влада, коjа само сака да крадне, не во ЕУ да си, а и во САД да те прикрепат, пак нема да стане работата.
јас пошто сум објективен ке изразам огромно задоволство од бугарските сладоледи ДЕНИ....нема подобри..ем ефтини ем ЗАКОН се абе
и кремата за бричење друг производ незнам ама на овије(посебно сладоледот)им нема конкуренција
Сега ги чувам за прв пат, а живеем во Блгариja. Има едни наши
Феникс кои прават много интересни сладоледи, ама држат и високи цени - като на Jimmy's и Nestle(Delta)
значи и белене уште ке го зацврсти тој монополизам!!!!!
се бара ли некои нови закони има ли предлози...и ние имаме монопол
Се мислеше за тоа преди 4-5 години, ама сега со комунистите на власт, се врштаме кон комунизмот - монополизам насекаде
Инако преди да сопрат 3 и 4-ти блок на АЕЦ Козлудуј, бехме ептен голем износител на ток - четврти во Европа и голем дел од балканот зависеше од нашиот ток. Си спомнjам 2007-ма кога го спреме и во Албаниja имаше режим на тока заради тоа.