Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Zdravoхе хе...како си пријателе....абе дај некои слики од белене ме интересира...ако не можеш тогаш РТМ нека направи би го замолил...поздрав:helou:
јас пошто сум објективен ке изразам огромно задоволство од бугарските сладоледи ДЕНИ....нема подобри..ем ефтини ем ЗАКОН се абе
и кремата за бричење друг производ незнам ама на овије(посебно сладоледот)им нема конкуренција![]()
како де не знаеш...закон се
пишува made in BG
бугарски се ке најдам инфо ке ти кажам(уствари ке купам утре па по амбалажата):helou:
Преди неколку години беха направени првите чекори кон либерализациjја на пазара на струjа. За с'жаление, този процес не е зав'ршен и реално се работи за монополизам. Државата продава струjата на 3-те компании, а те са монополисти во своите области. Треба да им се разреши да работjат во цела Бугариjа, да се конкурират, да купуват струjа от когото сакат /може например от Романиjа/ и т.н. Това може да стане при идване на една влада, различна от сегашната комунистическа.
В истото време во ЕУ се работи и за преминаване кон единна фактура за струjа. Така секое домакинство ке може да лесно да разбере за што плашта, да сравни реално цените на компаниите и да избере наjдоброто за него.
Ако се направи реформата и пазарот се либерализира Белене не би требало да е фактор коj ке го зацврсти монопола.
До 2005г. бе направена наполовина либерализациjата во секторот. После идването на владата на комунистите и "турците" реформите /не само во енергетиката/ спреха. Во БСП има много силно енергетско лоби, те сакат сичко да го решава државата, државата да определи цената на струjата, да се изгради државна енергетска мегакомпаниjа, да се гради АЕЦ Белене и т.н. Ке видим што ке биде след месец после парламентарските избори на 5 jули. Ако на власт доjдат десните вероватно реформата ке прод'лжи, ке има вистинска либерализациjа.
Ово е политика и на ЕУ. Мисла ке ти биде интересно ова:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=IM-PRESS&reference=20090421IPR54056&language=BG
- на сите треба да ни е јасно , дека со самото влегување во еу не се станува европеец. точно , некаков вид на слобода на движење постои но на ниво на ниско квалификувана работна сила и млади штотуку завршени образовани кадри. но самото тоа не е доволно да се подигне општиот стандард на живот во една држава.
_ приходот од гастарбајтерство крпи дупки во економијата ама не решава суштински многу , на ист начин преживува и Македонија иако не е во еу.
- влегувањето на бугарија во еу е исто како и одењето на сиромав човек на гости во богата куќа , јес да ке се најаде и напие ама од тоа богат нема да се стори.
- и што фајде од отварање на трговски центри со звучни имиња , што ке пазари таму бугаринот со 300 евра плата.
- а тоа што отвараат фабрики во бугарија е да ги мавнат подалеку , да работат бугарите пак за нивна корист ама подалеку од нивниот двор. да не мислите дека ке им даваат европски плати , за тоа" мало морген"
јас пошто сум објективен ке изразам огромно задоволство од бугарските сладоледи ДЕНИ....нема подобри..ем ефтини ем ЗАКОН се абе
и кремата за бричење друг производ незнам ама на овије(посебно сладоледот)им нема конкуренција![]()
значи и белене уште ке го зацврсти тој монополизам!!!!!
се бара ли некои нови закони има ли предлози...и ние имаме монопол![]()