Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Southpark, правиш една генерална грешка, приемаш желбата за реалност. За Блгариja јас никаде ништо не кажав, Бугарија си ја знаеме ние како сме и каде сме, најди ми некаде да сум пиал суперлативи или слично. Разбирам дека Турција ти е на срце, али Турција со потенциалот кој има како население, местоположба, историја, парите кои се наливаа таму во продолжение на 70 години, без една година комунизам, мораше да е далеко, далеко по-добро положие од ова кое е сега. А сега Турција си е во третиот свет, со ништо не по-добра, дури во пати по-зле од Бразилија или Мексико.
Извини, ама да си наследник на империја, да држиш проливите на едно од нај-стратегическите места на светот, стапила на два континента и да имаш средна плата по-ниска од средната за Африка, за мене доста ми значи, ти както сакаш, продолжувај да си веруваш.
Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУ

Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.

Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра, во Романија - 114 евра, во Летонија - 172 евра, во Литванија 217 евра. Словаците земаат минимум 217 евра месечно за својот труд, Естонците - 230 евра, Полјаците - 246 евра, Унгарците - 258 евра и Чесите - 288 евра.

Во другите балкански земји-членки на ЕУ - Словенија и Грција, просечната заработувачка изнесува 522, односно 668 евра.

За Африка не знам како се движат средните заработувачки но тоа што го знам еве ти го постирам.:salut:

Не живеем добре, но за това сме си виновни само и единствено ние. Така или иначе, не смјатам, че това трјабав да е причина за злорадстване. Мислја, че на всички ни ште е много по-добре, ако Б'лгарија, Македонија, С'рбија, Албанија, Рум'нија са развити и цивилизовани страни, а не дупката на Европа.
Конечно некој кој ги прифаќа работите така како што се и како што и јас викав дека се ама ретко кој прифаќаше. Се согласувам со постот да имаме една добра соработка на балканот, без да се навраќаме на минатото ќе бидиме еден од најсилните региони во Европа. Ама за ова ќе треба долги години и многу промени.
:helou:

R

RAYTHEON23

Гостин
абе еу нас не уци на добрососедство а турциве,гејците и блгарите многу се сакаар:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУ

Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.

Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра, во Романија - 114 евра, во Летонија - 172 евра, во Литванија 217 евра. Словаците земаат минимум 217 евра месечно за својот труд, Естонците - 230 евра, Полјаците - 246 евра, Унгарците - 258 евра и Чесите - 288 евра.

Во другите балкански земји-членки на ЕУ - Словенија и Грција, просечната заработувачка изнесува 522, односно 668 евра.

За Африка не знам како се движат средните заработувачки но тоа што го знам еве ти го постирам.:salut:

Конечно некој кој ги прифаќа работите така како што се и како што и јас викав дека се ама ретко кој прифаќаше. Се согласувам со постот да имаме една добра соработка на балканот, без да се навраќаме на минатото ќе бидиме еден од најсилните региони во Европа. Ама за ова ќе треба долги години и многу промени.
:helou:

Еве за тоа ти сборувам Southpark, кажи ми ти со плата от 300 евра колко богато можеш да живееш? Пак ке ти повторам, не е ли срамота таква држава каква претендира да биде да биде со просечна плата 300 евра? Ке си купиш лебче, млеко, ке си платиш струја, телефон, парно и си дотам. Ти самиот не си свестен какви глупости ми сборуваш за рајското место Турција. Барем пробај да разбереш тоа што постираш, пробај да разбереш што е просечна плата и што е минимална. Во Бугарија со закон минималната плата е 125 евра.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
ooo daryll Turcija e megu 20 te vodecki ekonomii,ti kazimi mene kade e Bugarija,cekam odgovor kratko i jasno.?????????????????????

Bulgaria

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
ooo daryll Turcija e megu 20 te vodecki ekonomii,ti kazimi mene kade e Bugarija,cekam odgovor kratko i jasno.?????????????????????

Bulgaria

Поларис, кратко и јасно:

Б'лгарија е еден од 27-те членки на Европеjскиот соjyз, Турциja е во третиот свет, во Азиja. OK?

И не ми постирај циганчета и да ги преставаш за бугари.

На такви като вас, затоа им викам пишман, зошто ни сте рак ни сте риба, ни сте срби, ниту па турци, али некоj од Истанбул или од Белград да прдне и вие ке се насерете.
Едните од нај-добрите ми пријатели и колеги се турци (во Турција родени, повекето от Истанбул). Кога одиме на меггународни средби бугари, романци, унгарци и турци сме секогаш заедно насекаде, се разбираме и дружиме, си одиме и на гости. Секоj си кажува каков ни е дертот во нашите си државички, си помагаме како можеме. На еден колега kерка му ке учи во Бугариja, точно поради такви причини. Немоj да сте идиоти та да викате на црно бело е, а гледаjте да се дружите и да изкористите информациjта која ви се дава, да ви е подобар живото.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Поларис, кратко и јасно:

Б'лгарија е еден од 27-те членки на Европеjскиот соjyз, Турциja е во третиот свет, во Азиja. OK?

И не ми постирај циганчета и да ги преставаш за бугари.

На такви като вас, затоа им викам пишман, зошто ни сте рак ни сте риба, ни сте срби, ниту па турци, али некоj од Истанбул или од Белград да прдне и вие ке се насерете.
Едните од нај-добрите ми пријатели и колеги се турци (во Турција родени, повекето от Истанбул). Кога одиме на меггународни средби бугари, романци, унгарци и турци сме секогаш заедно насекаде, се разбираме и дружиме, си одиме и на гости. Секоj си кажува каков ни е дертот во нашите си државички, си помагаме како можеме. На еден колега kерка му ке учи во Бугариja, точно поради такви причини. Немоj да сте идиоти та да викате на црно бело е, а гледаjте да се дружите и да изкористите информациjта која ви се дава, да ви е подобар живото.

Bugraija e naj siromasna zemja vo EU,gi polnevte ulicite niz cela evropa i spievte na kulpite vo London,vie ste CIGANI i nisto drugo pa nad 1 milion ima samo gupci vo Bugarija,,,, imas receno deka se druzis so turcite siguren sum deka 300 politiki pravis a vo meguvreme od zdola gi pustis kancite,siguren sum deka ako imas turci drugari ne te znaat tebe sto POKVAREN TIP SI./////// TI SI ISPOD VIRA TRISTA VIRA:toe:

R

RAYTHEON23

Гостин

Bulgaria
машала ни баба ванѓа не ти е рамна...од кај бре осети дека е циганчета
инаку има слуцаи на социјално загрозени низ целиот свет...сликава не доказува нисто друго туку дека имас псајхик пауерс..и немој многу турција вака,така па они веке технолошки отидоа 100 години над бугарија а вие само цистите де руски...де амерички чизми.

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
Bugraija e naj siromasna zemja vo EU,gi polnevte ulicite niz cela evropa i spievte na kulpite vo London,vie ste CIGANI i nisto drugo pa nad 1 milion ima samo gupci vo Bugarija,,,, imas receno deka se druzis so turcite siguren sum deka 300 politiki pravis a vo meguvreme od zdola gi pustis kancite,siguren sum deka ako imas turci drugari ne te znaat tebe sto POKVAREN TIP SI./////// TI SI ISPOD VIRA TRISTA VIRA:toe:
А ти си болен човек. Признај, твоето дете ли си снимал по-горе? :nesvest:

R

RAYTHEON23

Гостин
Ваше право
не право...имаме историја и си ја почитуваме и негувамеа со вас не ке да е така(без навреда ОК:smir:)чунки ја бамкате ЕУко мед и млеко да тече во блгарија:helou:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
daryll дај не глупирај се ТУРЦИЈА за бугарите е веле сила и воено и економски,па Турција беше во Г20 а со воената сила се на 8 место во СВЕТОТ исто и со технологијата се многу напредни,како рекоја европските пратеници нај големата грешка во историјата напраевме Бугарија што ја примивме во ЕУ.

Еден турчин ми рече дека бурагите оделе на печалба во Турција,исто и студентите од Бугарија оделе во Турција.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286

Bulgaria
[/quote]

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
daryll дај не глупирај се ТУРЦИЈА за бугарите е веле сила и воено и економски,па Турција беше во Г20 а со воената сила се на 8 место во СВЕТОТ исто и со технологијата се многу напредни,како рекоја европските пратеници нај големата грешка во историјата напраевме Бугарија што ја примивме во ЕУ.

Еден турчин ми рече дека бурагите оделе на печалба во Турција,исто и студентите од Бугарија оделе во Турција.
oon, jas nikade ne sporeduvam Bugarija so Turcija, ova go pravat pisman turcite tuka bez nikakva vrska.
Bugarija ne mozhe da se sporeduva vo absolutni parametri so Turcija, zoshto Bugarija nema 8 miliona, Turcija kolko beshe, 70? Bugarija ima 111 kv.km plosht, Turcija kolko ima? Vo Bugarija imashe stalinistki komunizam, vo Turcija amerikancite izlivaa pari bez otchet. Kako da se sporedat, kazhi mi?
Turcija mora da se sporeduva so Germanija, so Anglija, so Amerika, so Francija, so Ispanija, so Rusija. Toa treba da im bide velichinata na niv. Nie sme sitni drzhavi, mora da imame proizvod po 50000 dolari na glava od naselenieto za da sporedime na 5000 nivni. Sto znachi vo prvite 20 ekoomii? E pa Grcija e vo prvite 30, Bugarija e vo prvite 50 i shto?:).
Kazhi mi ti sega kade e Turcija, kade e Rusija primerno? Kade e Turcija, kade e Germanija? Germanija beshe ravna so zemjata samo pred 50 godini. Razparcheno so 40% zaguba na mazhko naselenie. Kje gi sporedish li? Rusija ushte po-tezhki vojni i teritorii, komunizam i slichno, Rusija si zapazi imperijata, Turcija shto zapazi? Kurdistan i iztrepa 2 miliona armenci, e taka, bez nishto. Turcija drzhi naj-vazhniot morski pat na svetot, naslednica na edna od naj-golemite imperii vo istorijata, so celtot j nasledstvo, neshto da j lichi?
Turcija e zemja od tretiot svet, so kosmicheska inflacija, korupcija, so mnogu socijalni, etnichki, kulturni problemi. Koj e odil tam toj znaes hto zboruvam, toa e drug svet.
Za edno shapka im svaljam, znaat da vodat politika, toa im e ostanalo ot slavnite sultani.
Pa ne treba mnogu chovek da misli ako go interesira temata Turcija - neka samo prochete knigite na Orhan Pamuk. Prochetete "Istanbul" i kje me razberete.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
oon, jas nikade ne sporeduvam Bugarija so Turcija, ova go pravat pisman turcite tuka bez nikakva vrska.
Bugarija ne mozhe da se sporeduva vo absolutni parametri so Turcija, zoshto Bugarija nema 8 miliona, Turcija kolko beshe, 70? Bugarija ima 111 kv.km plosht, Turcija kolko ima? Vo Bugarija imashe stalinistki komunizam, vo Turcija amerikancite izlivaa pari bez otchet. Kako da se sporedat, kazhi mi?
Turcija mora da se sporeduva so Germanija, so Anglija, so Amerika i Rusija. Kazhi mi sega kade e Turcija, kade e Rusija? Kade e Turcija, kade e Germanija? Germanija beshe ravna so zemjata samo pred 50 godini. Razparcheno so 40% zaguba na mazhko naselenie. Kje gi sporedish li? Turcija drzhi naj-vazhniot morski pat na svetot, naslednica na edna od naj-golemite imperii vo istorijata, so celtot j nasledstvo, neshto da j lichi?
Turcija e zemja od tretiot svet, so kosmicheska inflacija, korupcija, so mnogu socijalni, etnichki, kulturni problemi. Za edno shapka im svaljam, znaa da vodat politika, toa im e ostanalo ot slavnite sultani.
Pa ne treba mnogu chovek da misli ako go interesira temata Turcija - neka samo prochete knigite na Orhan Pamuk. Prochetete Istanbul i kje me razberete.
Тоа болдираното го има и кај вас и не отекувај повеке со твоите илузии дека во Бугарија се живее добро,излези малце и прожетај,соочи се со реалноста па потоа пишувај,во Бугарија само 10-15% живеат добро а останатите или се во Англија или во Шпанија или во Бугарија чекаат да дојде први и да земат минимална плата што им ја дава феудалецот(капиталистот)...

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3

Bulgaria
[/quote]

Да ти дам денарче да си купиш обушта на детето ти?
Се пак европеец сум, цивилизација ти носам.

Тоа болдираното го има и кај вас и не отекувај повеке со твоите илузии дека во Бугарија се живее добро,излези малце и прожетај,соочи се со реалноста па потоа пишувај,во Бугарија само 10-15% живеат добро а останатите или се во Англија или во Шпанија или во Бугарија чекаат да дојде први и да земат минимална плата што им ја дава феудалецот(капиталистот)...
Во Бугарија не се живее добро. Во Бугарија се прават веке добри пари за овие кои им се работи, но проблемите кои ги имаме (нај-веке социални) останати от комунизмот не се решени уште. За тоа сме свестни и никогаш не е станувало ни сбор да ги отричаме.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Turcija mora da se sporeduva so Germanija, so Anglija, so Amerika, so Francija, so Ispanija, so Rusija. Toa treba da im bide velichinata na niv. Nie sme sitni drzhavi, mora da imame proizvod po 50000 dolari na glava od naselenieto za da sporedime na 5000 nivni. Sto nzaechi vo prvite 20 ekoomii? Grcija e vo prvite 30, Bugarija e vo prvite 50.
Kazhi mi ti sega kade e Turcija, kade e Rusija primerno? Kade e Turcija, kade e Germanija? Germanija beshe ravna so zemjata samo pred 50 godini. Razparcheno so 40% zaguba na mazhko naselenie. Kje gi sporedish li? Rusija ushte po-tezhki vojni i teritorii, komunizam i slichno, Rusija si zapazi imperijata, Turcija shto zapazi? Kurdistan i iztrepa 2 miliona armenci, e taka, bez nshto. Turcija drzhi naj-vazhniot morski pat na svetot, naslednica na edna od naj-golemite imperii vo istorijata, so celtot j nasledstvo, neshto da j lichi?
Turcija e zemja od tretiot svet, so kosmicheska inflacija, korupcija, so mnogu socijalni, etnichki, kulturni problemi. Koj e odil tam toj znaes hto zboruvam, toa e drug svet.
Za edno shapka im svaljam, znaa da vodat politika, toa im e ostanalo ot slavnite sultani.
Pa ne treba mnogu chovek da misli ako go interesira temata Turcija - neka samo prochete knigite na Orhan Pamuk. Prochetete Istanbul i kje me razberete.

Во право си ама вие бугарите сакате да се споредите со големите сили,уште малце и ќе почнете да се споредите со САД или со Русија,:pos2:да ти кажам реално нешто Бугарија е нај корумпирана и нај сиромашна земја во ЕУ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom