- Член од
- 21 април 2006
- Мислења
- 612
- Поени од реакции
- 11
Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУSouthpark, правиш една генерална грешка, приемаш желбата за реалност. За Блгариja јас никаде ништо не кажав, Бугарија си ја знаеме ние како сме и каде сме, најди ми некаде да сум пиал суперлативи или слично. Разбирам дека Турција ти е на срце, али Турција со потенциалот кој има како население, местоположба, историја, парите кои се наливаа таму во продолжение на 70 години, без една година комунизам, мораше да е далеко, далеко по-добро положие од ова кое е сега. А сега Турција си е во третиот свет, со ништо не по-добра, дури во пати по-зле од Бразилија или Мексико.
Извини, ама да си наследник на империја, да држиш проливите на едно од нај-стратегическите места на светот, стапила на два континента и да имаш средна плата по-ниска од средната за Африка, за мене доста ми значи, ти както сакаш, продолжувај да си веруваш.
Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.
Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра, во Романија - 114 евра, во Летонија - 172 евра, во Литванија 217 евра. Словаците земаат минимум 217 евра месечно за својот труд, Естонците - 230 евра, Полјаците - 246 евра, Унгарците - 258 евра и Чесите - 288 евра.
Во другите балкански земји-членки на ЕУ - Словенија и Грција, просечната заработувачка изнесува 522, односно 668 евра.
За Африка не знам како се движат средните заработувачки но тоа што го знам еве ти го постирам.:salut:
Конечно некој кој ги прифаќа работите така како што се и како што и јас викав дека се ама ретко кој прифаќаше. Се согласувам со постот да имаме една добра соработка на балканот, без да се навраќаме на минатото ќе бидиме еден од најсилните региони во Европа. Ама за ова ќе треба долги години и многу промени.Не живеем добре, но за това сме си виновни само и единствено ние. Така или иначе, не смјатам, че това трјабав да е причина за злорадстване. Мислја, че на всички ни ште е много по-добре, ако Б'лгарија, Македонија, С'рбија, Албанија, Рум'нија са развити и цивилизовани страни, а не дупката на Европа.
:helou: