Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
И јас бев пред 10-ина дена во Бугарија. Но, изгледа Бугарија сме ја доживееле различно. Јас носев други тип на наочари, релаксирани од наметнатите стереотипи за Бугарија од времето на србокомунизмот во Македонија. Земја, во развој, каде многу се гради. Хигиена на многу повисоко ниво. Многу ретко ке видиш ѓубре, најлони или нешто слично по улиците. Во кафеаните луѓето се тивки, почитуваат ред. Спрема мене како Македонец се однесуваа коректно и гостопримливо.
Христо, и мои комшии са македонски студенти и си помагаме. Оти да не намериме убавото между нас, да си помагаме и да заебеме политичарите. Кој сака да ви(на некои форумци) земе земјата, идентитетот, минатото. Абе бизнесот, стандартот и економијата е му мајката. Ората одат от по сиромашната кум по богатата. Ајде дајте една тема как да сме си полезни и да не се мразиме бе. Оти некои ни мразат дека ние пред вас влезохме во НАТО и ЕУ. Ајде да напрајм вака и вие да влезите. Аз го сакам искрено бракја:smir:

Член од
1 август 2007
Мислења
153
Поени од реакции
10
Б'лгарија е пред изолација в ЕС

в. "Капитал", Софија, Б'лгарија
Број 19, 09 мај 2008 г.

КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ:

http://www.capital.bg/show.php?storyid=493837
Б'лгарија е пред изолација в ЕС
След замразјаването на еврофондовете се појавиха намеци за блокиране на членството

http://www.capital.bg/show.php?storyid=493969
Б'лгарија - черната овца в еврос'јуза
Мисијата на вицепремиер Плугчиева изглежда трудна. Почти нев'зможна

http://www.capital.bg/show.php?storyid=493895
Б'лгарија - Марш в 'г'ла!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Уште ли дишат тоа Бугарлаанава?

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Не е арно во ЕУ. Не влезнувајте во неа бракја македонци. Там секој сака да ти земе парите. Кауфланд, Метро, Билла. Е сега бех на шопинг у Кауфланд. Овое ефтино, друго ефтино и накрај сметка 100 лева.

Член од
7 април 2008
Мислења
328
Поени од реакции
7
Двама мои колеги си донесоха от Чехија Skoda Octavia за ои 2000 и 2500 евро, с'ответно произведени 1999 и 2000 година. Като се има в предвид че за стоки от еврос'јуза нјама мито си е направо евтино.

Член од
1 април 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Moje bi ste sa vi interesni i moite vpecatlenia ot Bulgaria.Emigrirah prez 1998 i za parvi pat se pribrah minalata godina.Ne iskam da zvyca prekaleno melodramaticno i pravia ygovorkata ce vse pak se pribiram sled 9 godini i to na vakancia no napravo biah SMAIAN ot razlikata mejdy stranata koiato napysnah s ogromno jelanie prez 1998 i Bulgaria prez 2007.Sofia v koiato sam izrasnal i koiato nikaka ne obivam mi se vidia mnogo cista ( dalec po-cista ot Loas Angeles ili NewYork naprimer ) s prekrasni parkove v centara smonog novi sgradi,hybavi restoranti i nai-hybavoto beshe ce horata mi se vijdaha mnogo po-spokoini i ydovletvoreni ot jivota v sravnenie s 90-te godini.Za moreto da ne govorim.S raka na sarceto vi kazvam ce na Cerno More prez liatoto e mnogo po-hybavo ot Florida naprimer.Imah vazmojnost da posetia i Solun i biah potresen ot ciganiata v tozi grad.Prilicashe mi dosyst na Sofia vednaga sled padaneto na komynizma,stari olysteni sgradi a v prizemnite pomestenia pretenciozni grozno podredeni magazini sas nadceneni stoki.Po makedonskite vesnici postoianno cetiah kak makedoncite za golemite praznici hodeli na shopping v Solyn.ne moga da razbera na kakv shopping moje da se hodi v tozi grozen grad no kakto i da e dymata mi beshe za Bulgaria.Verno e ce krainite kvartali na Sofia sa si sastite kakto gi ostavih.Verno e sasto taka ce v malkite selca i gradceta e po-trydno da se jivee no za mene promianata e OGROMNA.Moje bi pricinata e ce az vse pak moga da ocenia sityaciata ot distanciata na vremeto za razlika ot horata koito jiveiat v Bulgaria no samo za ilustracia ste vi kaja ce mnogo moi priateli tyk v Amerika sa reshili da se pribirat obratno v Bulgaria.Tyk stava vapros za hora koito sa polycili obrazovanieto si v amerikanski koleji i yniversiteti imat rabota i po vsicki standarti triabva da sa dovolni ot jivota si v Amerika.Az licno sam mnogo stasliv ot razvitieto na nestata v Bulgaria i pojelavam i na Makedonia barzo prisaediniavane kam EU.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Кај си бе Христо..дркаџијо стара..излезе ли???

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
tem23, на мен ми беше много интересно да прочета твоите впечатленија! Наистина, хората които не са били д'лго време в родината, могат да усетјат промените по-добре. На мен ми се иска основно 2 нешта за Софија - да б'де по-чиста и да се стројат по-красиви сгради. Хубавото е че напослед'к като че ли наистина има напред'к и в това отношение.
Б'ди здрав!:helou:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Поздрав до сите. јас малце се исгубив од форумов ме снема на кратко време но еве ме повторно.. не е битно тоа него имам едно прашање општо за бугариве... јас имам другарче во бугарија македонец е. и баш пред некои си 2 3 недели му викам абе као у бугарија пари заработувачка ова она.. другарчево следното ми го кажа: Добро е.. се живее.. не е некоја голема разлика од македонија може се малце на повисоко ниво затоа што се во ЕУ.. и тн и тн и тн... и едно време ми вика .. а тоа околу пари заработувачка или слично не е многу променето... стандардот е повисок од македонија но откако влегоа во европска унија цените на производите и услугите им се покачени скоро дупло а платите некои си 20% 30%... со ова сакам да ги прашам бугарите дали е точно тоа што ми кажа другарчево и ако е точно може да се надоврзете уште неш повише да ни кажете...

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Поздрав до сите. јас малце се исгубив од форумов ме снема на кратко време но еве ме повторно.. не е битно тоа него имам едно прашање општо за бугариве... јас имам другарче во бугарија македонец е. и баш пред некои си 2 3 недели му викам абе као у бугарија пари заработувачка ова она.. другарчево следното ми го кажа: Добро е.. се живее.. не е некоја голема разлика од македонија може се малце на повисоко ниво затоа што се во ЕУ.. и тн и тн и тн... и едно време ми вика .. а тоа околу пари заработувачка или слично не е многу променето... стандардот е повисок од македонија но откако влегоа во европска унија цените на производите и услугите им се покачени скоро дупло а платите некои си 20% 30%... со ова сакам да ги прашам бугарите дали е точно тоа што ми кажа другарчево и ако е точно може да се надоврзете уште неш повише да ни кажете...
PROSECNA RABOTNICKA NETO PLATA E 200 LEVA (100 EUR). ETE KOLKU SE BOGATI.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Прозек плата у Бугарија е 220 евра, Румунија 320, Србија 350, Хрватска 660. Па видите...

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Донјак'де е прав. Има производи които поск'пнаха дори и повече от дупло като олиото /вие зехтин мај му викате/, други п'к /като цигарите за с'жаление/ станаха по-евтини. Точно не може да се каже, но наистина има усештане, че живота е поск'пнал значително. Както казах и по-рано, аз лично живеја по-добре, но това не означава дека сите са по-добре. Факт е, дека лјудете които живејат близо до границата с Г'рција, ходјат на пазар до јужната с'седка - оказва се че там много производи са по-евтини.
Битушанец, в Софија и Варна е прието дека плата под 500 евро е малка. Имам пријател којто вчера ми каза че напуска досегашната си работа заштото взема 400 евро и отива на друга к'дето ште взема между 500 и 600. Сигурно пак нјама да му стигат, ама пак ште е по-добре.:toe:
Както се казва - дали за хлјаб или за частен самолет - парите никога не стигат:toe:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Донјак'де е прав. Има производи които поск'пнаха дори и повече от дупло като олиото /вие зехтин мај му викате/, други п'к /като цигарите за с'жаление/ станаха по-евтини. Точно не може да се каже, но наистина има усештане, че живота е поск'пнал значително. Както казах и по-рано, аз лично живеја по-добре, но това не означава дека сите са по-добре. Факт е, дека лјудете които живејат близо до границата с Г'рција, ходјат на пазар до јужната с'седка - оказва се че там много производи са по-евтини.
Битушанец, в Софија и Варна е прието дека плата под 500 евро е малка. Имам пријател којто вчера ми каза че напуска досегашната си работа заштото взема 400 евро и отива на друга к'дето ште взема между 500 и 600. Сигурно пак нјама да му стигат, ама пак ште е по-добре.:toe:
Както се казва - дали за хлјаб или за частен самолет - парите никога не стигат:toe:

Firmita za koja rabotam, kupuva nekoi repromaterijali od Sofija, bas toj industriski del Okolovrstno Shose. I odime tamu cesto, posleden pat minatata nedela. Obicen rabotnik, zema neto plata od 150 do 200 leva i lugeto ne znaat kako da preziveat.
I jas mozebi semam 1500 evra plata, no rabotnicite vo mojata firma zemaat 300 evra.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Абе они дома си кукаат, знаат дека живеат сеуште у мизерија...кој е тој комплекс на пониска вредност кој го имаат па демек у ЕУ се и платите им биле баснословни, мед и млеко течело...и демек на нас треба да ни биде криво и да им завидуваме...Важи.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom