Годишнина од победата на цар Самоил кај Трајановата порта

• Креатор на темата Креатор на темата petrichanec
  • Време на започнување Време на започнување
Аз па ке попрашам може ли некој да ми посочи средновековен документ де Самуил и царството му са споменати како македонски.Барем един.

Еве ти го уште еднал линкот од текстот што го постираше Братот.

http://montenegrina.net/pages/pages1...dbiskupije.htm

А и не мора да го читаш ова, затоа што како што гледам не се замараш да читаш претходни постови и си тераш инает.

Цитат:
Напишано од Топорчо
Аз па ке попрашам може ли некој да ми посочи средновековен документ де Самуил и царството му са споменати како македонски.Барем един.

А и не мора да го читаш ова, затоа што како што гледам не се замараш да читаш претходни постови и си тераш инает.

И двајцата не се замарајте, до сега не е најден документ кој спомнува Македонија и Самуил. Но тоа не значи дека било блгарско царство. Бидејки сите документи се со понов датум и може да се фалц, бидејки сите наводни византиски документи се мистично појавени во 15-17 век. А од времето на Самуил, кои воспоставувал дипломатски односи со западот, постои миниатура на Царот ОТО 3 во кои се наредени 4 кралства. Во тој период Склавинија постои само на Балканот, а тоа укажува на едно, дека царството е словенско а не блгарско. Миниатурата е 100 пати постирана, ама никој не гледа.

618px-4_Gift_Bringers_of_Otto_III.jpg

Personifications of Sclavinia ("land of the Slavs"), Germania, Gallia, and Roma (Italy), bringing offerings to Otto III; from a gospel book dated 990.

ОТО 3 владел во исто време кога владее и Цар Самуил.

Склавени

The six-th century historian Procopius of Caesarea and the Gothic autor Jordanes both considered the Sclavinae and Antes as the major slavic tribes or clans with the same language, customs and institutions.

Значи и ако појдеме по официјалната историја, немаме ние ништо со блгарите (азијати) кој како колонии дошле и се претопиле. Единствено е политичкото име блгари од Византиската тема блгарија.

Аз сакам да ми постирате конкретен средновековен текст от конкретен средновековен автор.Уште чекам.А и честно казано србскиот не ми е малку неразбирлив

Tocno se raboti za Sclavorum Regnum, megju drugoto kako interesen podatok da napomenam deka i Bolesław Chrobry - BOLESLAV HRABRIOT - kral na Polska od 1025, podocna sebesi se tituliral so Regnum Sclavorum, prasanje e kako taa titula stignala vo Polska? :)

Koi zemji gi osvoil Hrabriot?

Koj ja nosel prethodno titulata....???

Извинете господа,ште ви пусна един разговор заради којто ме баннаха веднага а аз не с'м виновен че се е провел!

i

Што и, влавот кој сака да биде Византиец, ама за да се биде Византиец треба да се биде Македонец. И сега преку српска линија пробува да стане шизик.

:tv:

ОД ДУКЉАНСКИОТ ЛЕТОПИС /XII век
Потоа време во Бугарското племе се издигнал некој си Самуил, кој се провозгласил за цар. Тој водел долги војни со Грците и ги изгонил од цела Бугарија, така дека при негово време Грците не смееле да се приближат таму...
„И така после смртта на Бугарскиот цар Владислав император Василиј, како собрал голема војска и множество кораби, започнал да ја завојува земјата и ја завладеал цела Бугарија, Рашка и Босна цела Далмација и сите крајбрежни области чак до пределите на Долна Далмација".

хајде стига бе, Нитков, това са мненија на историци..те ти оригинален документ, при това ср'бски.
Думите б'лгарин и варварин на гр'цки са различни, може да се види в'в всеки речник. А к'де е била етническата граница между б'лгари и с'рби през Средновековието не може да каже никој, и дали в'обште е имало такава граница. Нормално е жителите на Белград да б'дат наречени б'лгари тогава, след като Белград в бил в Б'лгарија.

А зашто Острогорски да е нај-големија византолог ? Тој е руски емигрант в југославија, и е бил политически зависим. Специално за Самуиловата д'ржава тој пише очевидно неверни нешта и игноририра или не знае за важни источници
:vozbud::vozbud::vozbud:
Види бугарче не сакам да навредувам ама вие бугарите сами си го барате.
Изгледа од азија кога сте дошле сте понеле со себе голема доза на глупост со која сега се одликувате.Не биди толку смотан добро !!!
Како може скоро цел балкан кој бил под византиска власт да биде целиот бугарија кога и бугарите скоро и не биле дојдени.
Како прво не постоеле големи бугарски владетели и цареви кои тогаш се викале ханови и канови каков бугарски цар какви бакрачи.
Затоа не можам да ви се изначудам како може бугарија да биде на туѓа земја и туѓ народ.Затоа не лупајте глупости пред да видите како седат работите.
:sekss::baeh::baeh::baeh::baeh::baeh:
И чек заборавив Бугарија може е и во западна европа!??? Видите пробајте мозе и таму ке на најдете што се знае од вас се може да се очекува.:pos2:

Туку ај поздрав до сите македонци кои се 100 пати попаметни од бугарите и од грците а за албанците веке е докажано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom