Ветеринарно катче

Член од
31 јули 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
види не можеш да му даваш кога не знаеш што му е. дали ти е вакцинирано кучето од мачја чума? летно време највеке тоа ги фака. однеси го прво да прими инфузија и утврди што му е. не туку го лечи на своја рака оти ке те отепам.
Nema primano takva vakcina i veterinarot ne utvrdi nikakva bolest mu dade samo antibiotik,posle tri dena koga mu zamina terapijata bez nikakvo podobruvanje go odnesov i prasav za infuzija no nemalo fajde od toa i pak mu stavi antibiotik,a toa so kvasecot i Sa-37 mu go prepisa samo skoro diplomiran veterinar i imase nekakvo podobruvanje no denes na stomaceto mu se pojavija dve gnojni kesi. Mnogu mi e strav kazete sto da pravam nema dr veterinari vo nasiot kraj

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Имам прашање но незнам каде да го поставам па пошто темава има и "помош и совети" па некој да ме посоветува што да направам..
Значи, имам маче има 3 месеца. За еден месец ќе идам во странство(ако се е како што треба) и би сакала да го понесам мачето со мене. Како иде таа постапка? Пасош ќе му треба препоставувам но каде се вади тој? Потребна документација билопто..секоја информација ми е добредојдена...:/
Оди во ветеринарната станица во Автокоманда прво да ти дадат документ дека не е болно и ке ти ја објаснат после тоа процедурата за пасош. Документот чини 1000 ден. за куче...не знам дали е иста цената и за мачка.

Nema primano takva vakcina i veterinarot ne utvrdi nikakva bolest mu dade samo antibiotik,posle tri dena koga mu zamina terapijata bez nikakvo podobruvanje go odnesov i prasav za infuzija no nemalo fajde od toa i pak mu stavi antibiotik,a toa so kvasecot i Sa-37 mu go prepisa samo skoro diplomiran veterinar i imase nekakvo podobruvanje no denes na stomaceto mu se pojavija dve gnojni kesi. Mnogu mi e strav kazete sto da pravam nema dr veterinari vo nasiot kraj
Скоро дипломираниот ветеринар многу подобро размислува. Ништо сонце, мораш на ветеринар...вака ништо не правиш. Ниту еден совет нема да ти помогне додека не биде видено од ветеринар.

Z

Zona Pelucida

Гостин
Прашање до пустина!
Што да купам за морско прасе,многу се чеша,претпоставувам дека има
,на англиски кажано mites,незнам од кај префатило,ако има некој лек да ми посочиш,бидејќи како што читав тоа е премногу болно за него.Исто така се препорачува Ivermectin,незнам кај нас дали го има.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Значи, имам маче има 3 месеца. За еден месец ќе идам во странство(ако се е како што треба) и би сакала да го понесам мачето со мене. Како иде таа постапка? Пасош ќе му треба препоставувам но каде се вади тој? Потребна документација билопто..секоја информација ми е добредојдена...:/

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=6E66F506C9142740AED7DD3D61E5C1BC
Еве добра статија за куче и процедурата е доста скапичка. Може за маче е поефтино:)

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
Прашање до пустина!
Што да купам за морско прасе,многу се чеша,претпоставувам дека има
,на англиски кажано mites,незнам од кај префатило,ако има некој лек да ми посочиш,бидејќи како што читав тоа е премногу болно за него.Исто така се препорачува Ivermectin,незнам кај нас дали го има.
почитувана колешке, најпаметно е прасето да си го однесеш кај наш колега , да го види , зашто поставување на дијагноза вака е многу непрофесионално. претпоставувам е опасен збор , кога врз основа на тоа треба дас е постави дијагноза, а врз дијагнозата дас е даде терапија. Мој совет е кафезот у раце, пут под ноги хехех, и кај жарко у пет вет . може да се чеша од многу работи, вклучително и шуги и сл кожни паразити и болети, као и од некои алергии. исто така и чешањето ќе се намали со терапијата. некогаш чешањето останува извесен период дури и откога ќе се отстрани причината , се додека не се ослободи крвта од тие супстанции кои веќе се наоѓаат во крвотокот.
поздрав
п.с: инаку има кај нас ивермецтин , ама носи го нека го видат , тел од пет вет имаш у некои весници или на информации , за да не им праиме реклама тука, а се наоѓаат на водно, после словенска амбасада десно, , по тесното уличе и коа ќе излезеш на ширинката ќе ги видиш од десно

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=6E66F506C9142740AED7DD3D61E5C1BC
Еве добра статија за куче и процедурата е доста скапичка. Може за маче е поефтино:)
еве и за патувањата малку. слично е и за маче, но се зависи во која земја ќе одиш, и што бараат тие. исто треба да пазиш и при траснпорт, како ќе го носиш, не сите авио компанији дозволуваат животињи горе. Најдобар совет за тоа што бараат за одредена држава ќе добиеш во ветеринарна управа , зграда македонија табак, или ветеринарна инспекција , улицата кај љуц, на крај , лево од сеемафорот .
а за скапо? се е релативно , колку кошта епидемија на беснило во велика британија ? има еден добар роман , беснило се вика од пекиќ , треба а се прочита
„Besnilo" izlazi 1983. godine i šokira jugoslovenski književni svet. Jedan ozbiljan pisac, filozof i intelektualac, napisao je žanrovski roman koji obiluje trilerskim elementima. U njemu se prepliću špijunske zavere, zločini, tragična ljubav i zaraza koja izbija na aerodromu Hitrou

VertigO

750ml ракија
Член од
11 декември 2008
Мислења
297
Поени од реакции
47
Ај баш ќе скокнам до управава и ветеринарнава инспекција. Би требало да е поефтино за мачка. Мене ми е за Словенија така да европска унија сигурно се повеќе ќе бараат. Ќе отидам да видам што ќе ми кажат па ќе ви пишам што сум направила.
Tnx

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
Ај баш ќе скокнам до управава и ветеринарнава инспекција. Би требало да е поефтино за мачка. Мене ми е за Словенија така да европска унија сигурно се повеќе ќе бараат. Ќе отидам да видам што ќе ми кажат па ќе ви пишам што сум направила.
Tnx
eve vidi ovde sto kje najdes, pa posle i do kaj nasite veterinari , ova samo kako pomos, a imas link i za nivnite . bi trebalo da ti odgovorat, ako imas problem na pp pisi, a by the way , treba a znaes i kolku kje se zadrzis i za sto kje ja setas mackata do tamo (privremen uvoz ili nastanuvanje)
pozdrav
http://www.slovenia.info/?border_formalities=0
ANIMALS
To cross the borders between member countries of the European Union (i.e., for the non-commercial movement of house pets, where the animals return to their home country together with their owners), the owners of dogs, cats, and ferrets must carry a European Union passport for house pets containing a confirmation of vaccination against rabies, and the animals must be marked in the prescribed fashion. Special regulations apply for some members of the European Union (Great Britain, the Republic of Ireland, and Sweden); details are available from the Veterinary Administration of the Republic of Slovenia or from local veterinary institutions. For other house pets (rodents, reptiles, amphibians, aquarium fish, pet birds, etc.) the rules differ from country to country, so owners should seek further information in the individual country or on the Internet at: Veterinary Administration of the Republic of Slovenia
or on e-mail: vurs@gov.si

For the non-commercial import of animals from third countries (not members of European Union), dogs, cats and ferrets can travel with veterinary certificates as published in the Decision of the Commission 2004/203/ES; the same regulations apply for other animals as for the non-commercial movement of animals between member countries.
Because the regulations are linked to individual groups of countries, the shortest route to information is the Internet at:
a) Internet Page: Animal Health and Welfare
b) Official Journal of the European Union: Commission Decision of 1 December 2004, establishing a model health certificate for non-commercial movements from third countries of dogs, cats and ferrets; click here.

Член од
30 мај 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
Пред недела дена го однесов кучето(мешавина од пинчер и чивава) на парење, и незнам дали е бремено, може некој да ми ги каже првите знаци на бременост?

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Пред недела дена го однесов кучето(мешавина од пинчер и чивава) на парење, и незнам дали е бремено, може некој да ми ги каже првите знаци на бременост?
Помалку ќе е активно, ќе му пораснат градите :), ќе фрли на килажа, првите недели ќе јади помалку а дури после 5тата ќе се зголеми апетитот и ќе видиш торзотоќе и биде поголемо, барем на такви мали кучиња лесно ќе забележиш :)

Член од
30 мај 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
Помалку ќе е активно, ќе му пораснат градите :), ќе фрли на килажа, првите недели ќе јади помалку а дури после 5тата ќе се зголеми апетитот и ќе видиш торзотоќе и биде поголемо, барем на такви мали кучиња лесно ќе забележиш :)
Фала многу Мартин, порано цело време беше надвор сега само по потреба излегува

Z

Zona Pelucida

Гостин
Докторе Пустина ја пак замарам со прасево,го однесов на ветеринар го прегледа изглеа нема болви или слично.Али денес почна да ми кашла,кива и да праи чудни звуци(како вистинска свиња-да грофта),како да се гуши,мислам дека има астма или алергија,не дај боже пнеумонија.Од друга страна пак докторот ме праша што пилевина користиме,и мајка ми му рече,резанки од бор,што јас прочитав дека бор и ела предизвикуваат алергиски реакции кај прасињата.Исто така ветеринарот ми кажа да одбегнувам свежа храна,само сува да му давам,и уште пострашно во храната најдов црви(што може посеале јајца,а седеле од којзнае кога,па и тоа да биде симптом за ваквата состојба).Сеа го ставив на крпи да спие,му го пребришав аквариумот,ја фрлив храната,оставив само сено да јаде,па сабајле да му купам асална храна шо би се рекло од марка и друга подлога.Ме интересира со што се лечи алергија или астма кај животни,или пак со самото менување на горенаведеното ќе му пројде,ја како и да е пак ќе го носам да го прегледаат,ама ветеринарот ме исплаши дека ќе треба инјекции да прима(грев ми е)?????

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
Ме интересира со што се лечи алергија или астма кај животни,или пак со самото менување на горенаведеното ќе му пројде,ја како и да е пак ќе го носам да го прегледаат,ама ветеринарот ме исплаши дека ќе треба инјекции да прима(грев ми е)?????
hehхехе , драга колешке, инекциите ќе бидат за арно , а не за лошо, па грев треба да ти биде ако не му стават . алергиите не се лечат , само потребно е кога се појавуваат д а се дадат лекови кои ќе ги намалат или стопираат симптомите , а за време и послем тоа да се избегнуваат алергените , односно она што ја предизвикало алергијата . слушај го доктурот, се надевам кај Жарко дека беше , и размислувај малку како иден доктор, а не како сопственик на животното ( „грев ми е “)
поздрав и чекам добри вести за свинчето хехе

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Дечки, денес ко го капев, му забележав црвени отоци на вратчето и знаев дека се крлежи. Го однесов на ветеринар, и му ги извадија крлежите. Ми рече дека фатил оти дејството на ампулата му поминало.
Го намачка на местата со една течност, крлежите излегоја и му кладовме пак ампула.

Ко се вративме дома, кучето збесна. Не го фаќаше место, се бапкаше од едниот на другиот крај, се чешаше на местото кај шо имаше крлежи, цвилеше, и никако не можеше да седни.
Го однесов пак на ветеринар, ми рече дека му реагирало местото од ампулата и дека не му е ништо. Му стави две инекции и рече дека ќе му помини. Еве, помина веќе сат, сат и пол, на кучето не му е подобрена ситуацијата. Пак се чеша на местото, веќе црвено му станва, пак не го фаќа место, не можи да седи, не можи да лежи, само се бапка.
Поарно му е само ко ќе го галам и нежно ко ќе го чешкам.

Ако знај некој, ако има искуство со ова, да ми кажи шо е, дали е страшно, шо да му напрам на кучето, не можам да го гледам појќе, само цивка, а мене душата ми се кини ко ќе го гледам.
Помош ве молам :((

D

DartWader

Гостин
Денес земав едно мало куче скитник , околу 1-2 месеца од улица. Сега проблем е што има многу крлежи. Му ставив прашок Нео Питриод ама ми изгледа како да не помага? Некои идеи? Имајте во предвид дека кучето е многу младо а и едното око му е повредено и мислам дека гледа со едно. Жално...

ACHQ

hawk
Член од
18 јули 2009
Мислења
702
Поени од реакции
73
биди искрен, му го нема едното око.

Kajgana Shop

На врв Bottom