Економски факултет во селекција на 1000 најдобри светски бизнис школи

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Батерфлај не можам а да не кажам :
Како мало дете си.

Кажи зашто се отпиша,и не не замарај веќе со Lost флешбекови.Зашто се отпиша ако имаше услов?!
Таму си била ѕвезда,факинг LOL~!~.
Ако си имала просек,ако си имала услов,и не си упишала...Сама сфати што си :wink:

И пак не ме сфати,кога ќе ги надокнадиш ти парите од факсот,а не колку кредити давале банките :(

Дискусијава не води никаде,очигледно вриете од внатре,и кога се нема одговор само се иде кон некои квази-одговори,кои немаат баш никаква врска.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.859
Поени од реакции
11.525
Друже Мац :) вака или така сите испаѓаме на крај мали деца, се расправаме за едно та исто, е сеа ние си искажуваме факти , вистини и слично, за кои вие се вреѓате, а вие лупате зелени и стварно се резилите со глупи коментари и ние не се вреѓаме? Хех, добар ама ае ќе попуштиш некад, тоа е...Као прво жал ми е што анонимус се исфура а и се навреди од еден мој пост каде што не знам каде има вреѓање или слично, туку се е факат јасно од искажаното е сеа ако се праи некој со сила слеп и глув или па не го сфаќа...ја немав таква намера на крај краева, ама ае бидна веќе...
Е сеа тие форите со турнири праење у области од економија.....дечиња, само толку, тоа коа бевме мали и коа ќе губевме на фудбал (3-4одд) и баравме ај уше една па да ве тепаме да вииме кој е боље ова она, аман не....
И аман со ја оволку научив ти толку оној па ич итн...и ај ќе си кажуваме дефиниции и слично, абе седи...баш на интервју коа ќе иде некој од вас, ќе ве испрашуваат? :pos: Аууу не, госпожа акаша, знаењето задржи си го за себе, факат е така најбоље пошо тие таму ќе ги боли онакво за тоа, ама ќе бара пракса работа посветеност бе човече не да му раскажуваш (инаку супер шо знаеш, добро е не се зезам)...
Е сеа брат Мац, вреѓај бачко ама на ниво да се знае дека си од факс, а не од улица, без навреда, реално си праиме муабет...убаво ќе си изначитате пошо глеам кој ќе стигне ја напаѓа батерфлај и не ми е јасно како никој не увиде шо е причината, па или скокате постови или нешо ви фали? Неее нема шанса, него пукнавте хајка против неа, глеам муабетов иде : кажи зашо се отпиша и не замарај више...хееее површни и никакви муабети...

Ок , нема везе, луѓе еве сакам да ви кажам една работа па кој како сака...
За џабе волку се дисаме меѓу себе, кога на ваквите препуцавања ќе им нема крај уште ехеее многу време, се додека не станеме поцивилизирани општо сите, факат е така...кој колку научил си научил, кој не ќе седи дома или ќе го тупнат негде па ќе го шиканираат одма после месец максимум, арно ама нема никој да гледа дали си од еурм или државен или од не знам кој друг.. И вие учите и ние учиме, има кретени? Има и ќе има и кај вас и кај нас и сегде ама као шо напишале пола други не мешај баби и жаби и не не ставај у ист кош...Јбг ние сме иднината и треба утре да ја градиме, правиме, пустиме, штуриме и што уште не, а не да се кољаме и натрупуваме со глупости...Утре може заедно ќе работиме не е битно сеа кој со кого, лупам, и шо? Ќе се препуцаваме и тогаш ја вака онака ти ова она, ќе пропадне тоа што ќе го работиме или ќе седнеме као луѓе и тимски ќе средиме се без никаква поделба овој е од ваму тој од онаму...јбг се се тоа прости работи кои самите си ги комплицираме и глеј до кaј доаѓаме, да се откорнеме уше малце ама ае, а увек е така, од наjминимална најпроста работа самите ќе ја искомпликуваме и после ау, епа тоа е...не спуштам топка со ова или слично туку само пишувам реално што е и како е, а тоа шо малце нападнав епа сеа факат е така , ок нема везе позз ае

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
1.Не пишувај во афект.
2.Со запишувањето на факултет,автоматски не ти се дига нивото на култура
3.Ти почна да провоцираш,со тие изјави како "измислете нови финти веќе,тапа сте,некреативни" итн...
4.Кај нас баш гледаат дали си од државен и ценат,проблем е што вие не ми верувате на збор дека летово идеа огласи за работа ИСКЛУЧИВО за Државен дипломци
5.Кај нас кретените се филтрираат колку толку,иако има предмети кои се корумпирани,сепак има и доста кои не се.
Кај вас кретените на крај ќе дипломираат,и самите го рушат просекот.
Зашто иначе ФОН дели стипендии,освен за да дига просек?
6.Кој се корне и тепа,ако ова за вас е навредливо и провокативно,јас не знам во кој розов балон живеете вие :|
7.Кое е тоа вреѓање на ниво од факс,молим те,како да постои такво нешто.
8.А најголемата грешка зашто сите идат противнички настроено кон тебе,е што во секој пост даваш изјави кои имплицираат дека си над сите,и во однесување и во памет.
9.Батерфлај или нека си каже што има,јасно и гласно,или нека не пишува воопшто.Што треба да претставува Кајгана,градинка,па ние да ја мазиме неа,и да не и се нафрламе?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Друже Мац :) вака или така сите испаѓаме на крај мали деца, се расправаме за едно та исто, е сеа ние си искажуваме факти , вистини и слично, за кои вие се вреѓате, а вие лупате зелени и стварно се резилите со глупи коментари и ние не се вреѓаме? Хех, добар ама ае ќе попуштиш некад, тоа е...Као прво жал ми е што анонимус се исфура а и се навреди од еден мој пост каде што не знам каде има вреѓање или слично, туку се е факат јасно од искажаното е сеа ако се праи некој со сила слеп и глув или па не го сфаќа...ја немав таква намера на крај краева, ама ае бидна веќе...
Е сеа тие форите со турнири праење у области од економија.....дечиња, само толку, тоа коа бевме мали и коа ќе губевме на фудбал (3-4одд) и баравме ај уше една па да ве тепаме да вииме кој е боље ова она, аман не....
И аман со ја оволку научив ти толку оној па ич итн...и ај ќе си кажуваме дефиниции и слично, абе седи...баш на интервју коа ќе иде некој од вас, ќе ве испрашуваат? :pos: Аууу не, госпожа акаша, знаењето задржи си го за себе, факат е така најбоље пошо тие таму ќе ги боли онакво за тоа, ама ќе бара пракса работа посветеност бе човече не да му раскажуваш (инаку супер шо знаеш, добро е не се зезам)...
Е сеа брат Мац, вреѓај бачко ама на ниво да се знае дека си од факс, а не од улица, без навреда, реално си праиме муабет...убаво ќе си изначитате пошо глеам кој ќе стигне ја напаѓа батерфлај и не ми е јасно како никој не увиде шо е причината, па или скокате постови или нешо ви фали? Неее нема шанса, него пукнавте хајка против неа, глеам муабетов иде : кажи зашо се отпиша и не замарај више...хееее површни и никакви муабети...

Ок , нема везе, луѓе еве сакам да ви кажам една работа па кој како сака...
За џабе волку се дисаме меѓу себе, кога на ваквите препуцавања ќе им нема крај уште ехеее многу време, се додека не станеме поцивилизирани општо сите, факат е така...кој колку научил си научил, кој не ќе седи дома или ќе го тупнат негде па ќе го шиканираат одма после месец максимум, арно ама нема никој да гледа дали си од еурм или државен или од не знам кој друг.. И вие учите и ние учиме, има кретени? Има и ќе има и кај вас и кај нас и сегде ама као шо напишале пола други не мешај баби и жаби и не не ставај у ист кош...Јбг ние сме иднината и треба утре да ја градиме, правиме, пустиме, штуриме и што уште не, а не да се кољаме и натрупуваме со глупости...Утре може заедно ќе работиме не е битно сеа кој со кого, лупам, и шо? Ќе се препуцаваме и тогаш ја вака онака ти ова она, ќе пропадне тоа што ќе го работиме или ќе седнеме као луѓе и тимски ќе средиме се без никаква поделба овој е од ваму тој од онаму...јбг се се тоа прости работи кои самите си ги комплицираме и глеј до кaј доаѓаме, да се откорнеме уше малце ама ае, а увек е така, од наjминимална најпроста работа самите ќе ја искомпликуваме и после ау, епа тоа е...не спуштам топка со ова или слично туку само пишувам реално што е и како е, а тоа шо малце нападнав епа сеа факат е така , ок нема везе позз ае
мој соученик од средно,се запиша на правен УКИМ(таму предава чичко му) прва година ја запиша на 3та,па се префрли на ФОН и дипломираше.
мислам....
сепак....
како да ви кажам.....

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.859
Поени од реакции
11.525
1.Не пишувај во афект.
Не бе друже, нема врска

2.Со запишувањето на факултет,автоматски не ти се дига нивото на култура
Точно, ама па тоа уличарското се исфрлува, го снемува, е сеа ако се немало и пред тоа култура, тешко тешко...

3.Ти почна да провоцираш,со тие изјави како "измислете нови финти веќе,тапа сте,некреативни" итн...
Точно, не сте креативни :)

4.Кај нас баш гледаат дали си од државен и ценат,проблем е што вие не ми верувате на збор дека летово идеа огласи за работа ИСКЛУЧИВО за Државен дипломци
Ти верувам дека имало и ќе има, е сеа само за државен, мало прекосутра, а и тоа што го ценат повеќе, да, пред 20 години може и повеќе :)

5.Кај нас кретените се филтрираат колку толку,иако има предмети кои се корумпирани,сепак има и доста кои не се.
Кај вас кретените на крај ќе дипломираат,и самите го рушат просекот.
Зашто иначе ФОН дели стипендии,освен за да дига просек?
За фон не знам, на еурм нема врска, може ќе поминат кретените ама ќе седат дома си пишав погоре околу нив, не се замарам башка и тоа што многу се изотпишале и од кај нас сигурно :) А стипендии си даваат врвни компании кои очигледно не се замарааат со тие од државен па си земаат прави кадри, на крај краева менаџерот на tmobile, cosmofon, tutunska ....знаат, ваљда не се така поставени :)

6.Кој се корне и тепа,ако ова за вас е навредливо и провокативно,јас не знам во кој розов балон живеете вие :|
Убао си напишав под 1от :)

7.Кое е тоа вреѓање на ниво од факс,молим те,како да постои такво нешто.
Не го свати муабетот? Буквалиста :)

8.А најголемата грешка зашто сите идат противнички настроено кон тебе,е што во секој пост даваш изјави кои имплицираат дека си над сите,и во однесување и во памет.
Аха, ок чим мислиш така, значи така е, а кој се тие сите извини вака? :pos:

9.Батерфлај или нека си каже што има,јасно и гласно,или нека не пишува воопшто.Што треба да претставува Кајгана,градинка,па ние да ја мазиме неа,и да не и се нафрламе?
Што претставува "кајгана"? Земи лексикон и барај го зборот и види што означува (не кајгана сигурно :))
Она сирота ви повтори 360 пати ама нишо изглеа
ае

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не бе друже, нема врска

1.Точно, ама па тоа уличарското се исфрлува, го снемува, е сеа ако се немало и пред тоа култура, тешко тешко...

2.Точно, не сте креативни :)

3.Ти верувам дека имало и ќе има, е сеа само за државен, мало прекосутра, а и тоа што го ценат повеќе, да, пред 20 години може и повеќе :)

4.За фон не знам, на еурм нема врска, може ќе поминат кретените ама ќе седат дома си пишав погоре околу нив, не се замарам башка и тоа што многу се изотпишале и од кај нас сигурно :) А стипендии си даваат врвни компании кои очигледно не се замарааат со тие од државен па си земаат прави кадри, на крај краева менаџерот на tmobile, cosmofon, tutunska ....знаат, ваљда не се така поставени :)

5.Аха, ок чим мислиш така, значи така е, а кој се тие сите извини вака? :pos:

6.Што претставува "кајгана"? Земи лексикон и барај го зборот и види што означува (не кајгана сигурно :))
Она сирота ви повтори 360 пати ама нишо изглеа
ае
1.Збориш за генерално воспитание,што значи дека Државен нема никаква улога во тоа.А и ти немаш никакви креденцијали за оценување на однесувањето.Ова не е он.топик.

2.Премногу генерализираш,си учел статистика,на база на примерок од 4ца,пренесуваш карактеристики врз маса од 1000 луѓе.И пак,нема зашто за ова веќе да дискутираме,не е он.топик.

3.Ми веруваш,тоа е добро.Не ти иде математика,тоа е лошо.Ако од пред 20 години не не вработуваат,а вашите први дипломци искочиле од пред 1 или 2 години,што правиме со таа луфта од некои 19тина години?
Што вработувале тогаш фирмите,електро инжењери за да работат како економисти?
Се гледа на тепка ги пишуваш "фактиве"

4.Менаџерот на Т-мобајл дипломирал на ЕУРМ?
Па и Космофон,Тутунска...Чекај малце,сите сме ги виделе рекламите.Знаеш дека ФОН всушност има повеќе соработка со фирми отколку вие?
Значи ни на ова поле не сте први.
А за Економски,само ќе кажам дека Телеком ги праќа нивните директори на последипломски кај нас.И ова не е од реклама,знам како факт.

5.И ова не е он.топик,но тоа се сите тие кои ги правиш некреативни со сила.Ако на ЕУРМ нешто не е добро,не знам како очекуваш креативност,да не го кажам тоа нешто и да измислам друго,за ти да бидеш позадоволен од нас?

6.Овде ти си буквалиста,каков лексикон?
Кајгана е масовен форум за дискусии,ако си толку храбар да изнесеш некој став,биди подготвен и да го браниш.Батерфлај сирота била,сме ја мачеле многу?:kesa:
Тоа ако ве мазат на ЕУРМ,не очекувајте мазење и на државен.
А поготово не од мене,или од моите колеги на форумов.Никој не ја тера Батерфлај да пишува тука,ако и е толку тешко,едноставно нека не доаѓа.
Нема дрвени адвокати да изиграваме,и да ги дигаме работите надвор од пропорција :wink:

Како и да е,разговоров веќе долго време се врти во круг.
Ќе ти објаснам зашто ве зимам со резерва.
Еуро Колеџ се фалеше (знам дека не е Универзитет),на крај пропадна.
ФОН ги фалеше дипломците,и својата програма,како и спонзорите,пропадна.
Њујорк,Американ,Неоком,ретко има прави таленти (знам еден :)),најмногу идат избеглици од економски.Од прва рака ви зборам,со факти.

И затоа,извинете ако се чуствувате навредени,но досега сите што ветувале брда и планини,на крај пропаднале.Ова е како дежа ву,за сите нас.
Можда,за некои 10 години,времето ќе покаже...Но дефинитивно е премногу рано да тврдите дека сте подобри од било кој од другите дипломци на приватен,а не пак од тие што дипломирале Државен.
И секако дека ќе се фини професорите,и ние на нашите да им плаќаме по 2000,наместо 200 евра,мислам дека нема од факултет да си отидат :kesa:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Фактот е тој, оние кои се отпишале од државен и се запишале на приватен за да завршат, не можеле да завршат на државен, а пак има други кои останале на државен и завршиле- што значи не е невозможно.
Тоа е и доказ за квалитет, ако некој не можел да успее да заврши на критериумите кои се поставени на државен, и заминал на приватен и таму завршил, покажува дека на приватен има очигледно пониски критериуми.

Дипломата е доказ дека студенот има знаење колку и најслабиот студент со иста таква диплома! - ова е правило.

И на крајот се доаѓа до критериум = квалитет.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.859
Поени од реакции
11.525
Ае ок, да не премине ова во дуел меѓу нас, што и не е тема на топиков, уживајте си вие и јас како што си уживам, учете си, напрајте си кариера и слично, еве браво за факсот што ви го примиле во селекција на најдобри 1000, па ќе видиме крајот што ќе покаже :) сепак глупо е да се препуцаваме веќе меѓу себе и да го занемариме правиот муабет кој што мислам дека е веќе напраен и си се вртиме во круг и тераме инат, бидете поздравени и со лес студиите, ае поз

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
6.Овде ти си буквалиста,каков лексикон?
Кајгана е масовен форум за дискусии,ако си толку храбар да изнесеш некој став,биди подготвен и да го браниш.Батерфлај сирота била,сме ја мачеле многу?:kesa:
Тоа ако ве мазат на ЕУРМ,не очекувајте мазење и на државен.
А поготово не од мене,или од моите колеги на форумов.Никој не ја тера Батерфлај да пишува тука,ако и е толку тешко,едноставно нека не доаѓа.
Нема дрвени адвокати да изиграваме,и да ги дигаме работите надвор од пропорција :wink:
Батерфлај не е сирота, и незнам што ме мешаш мене кога сите точки ти се за манс. Како да имаш нешто лично против мене, така делуваш. Си го кажав своето повеќе пати и немам намера, а ни време да го повторувам истото. Никој не ме мази тука туку се си иде во нормален ред. Ќе видиме кој како ќе се снајде во животот.
Економски државен е корумпиран, тешка достапност на професорите, има организираност да, неправилно оценување, неценење на студентот како што треба, поттиснување на неговите права. На ЕУРМ ме третираат како студент, достапност на професорите до пладне и н меил одма враќаат исто и асистентите, правилно оценување, сите тестови се прегледуваат, има и тука организираност и ни даваат мотивација, не водат на пракса, праќаат CV-ја по фирмите кои се во областа која ја изучуваме. На просто тоа е разликата, а вие натаму што сакате пишувајте. Има уште поделтално што е и како е ама мака ми е од оваа тема и од вашите препуцавања. Зборувајте што сакате зшто сум се отпишала бла бла, многу е јасно, ако сте толку паметни ќе сфатите, е гледам дека до сега не сфативте и тоа не е целта на оваа тема уствари. Досадни ви се сите коментари по ред, само обвинувате за нешто кое не е дел од вашето искуство.
Темата е Економски во првите 1000 бизнис школи.
Пријатно:smir:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не знам дали чуствуваш како полека создаваш чуство на одбивност кон сите тие кои едноставно сакаат да знаат која е причината за твојот отпис,ако си била ѕвезда и супер ти било?
Сакаш да ми кажеш дека имаш принципи,дотолку?

И не мешај некаква персонална вендета против тебе,едноставно сакам да ја знам причината,зашто самопрогласена ѕвезда се отпишала од државен,толку едноставно.
И сигурно е поедноставно да дадеш одговор,отколку да напишеш состав од 100 зборови,објаснувајќи како веќе си дала одговор.
На крај,напорна си,и неинтересна.
Си кажала 100 пати,бар дај линк,каде си кажала.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.859
Поени од реакции
11.525
Еј па ај веќе не е интересен реметот, пуцнете се и разберете се преку пп или слично :)
Вака тапа испаѓа стварно
ае позз (sry за off) :toe:

Член од
28 декември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
4
1. Ekonomskiot Fakultet vo Skopje e izbran megu prvi 1000 fakulteti i se naoga na 424-to mesto. Istrazuvanjeto e napraveno na 15.000 fakulteti
2. Zasto ste se fatile za mitoto na oddelni profesori na ekonomski fakultet?
Se slozuvam deka ne e vo red, no ne plakaat site studenti mito, a druga rabota e sto i da platis pak ke te fati poevtino odkolku da studiras na privaten univerzitet.
3. Kadarot na Ekonomski e daleku podobar od onoj na privatnite, i kolku za informacija, neka ne ve lazat profesorite na privatnite deka se podobri, oti i oni samite imaat zavrseno na drzavniot.
4. Koga ke gi platam jas 2000eur na privaten + prijavi za ispiti + ekskurzii (ko so gi setaat na EURM) normalno deka nema da me butaat posto od mene i moite drugari go jadat lebot (i normalno, ubavo im e da lapaat po 2000+eur mesecna plata)
5. Toa so se falite so EKTS i 300 drugi priznanija i sorabotki od stranstvo, moze slobodno U VODA da go frlite oti na rabota koga ke otidete nikoj ne vi gleda po koja programa ste ucele, tuku gleda STO ste naucile.
6. Nekoj spomna deka na Drzaven Ekonomski nemozes da slusas predavanja megu 500dusi. Ela bate kaj Taki Fiti da vidis kako se slusa i kako se uci. A ne 100 dusi u grupa, pa i od tie ima neredovni so si igraat igracki, i tie ke polozat so 6ki
7. Kriteriumite na vrednuvanje se mnogu razlicni.
Znam ima luge na privatnive gledaat da dobijat sugava 6ka.
E so takvo ucenje Drzaven nema da go zavrsis za 10 godini
Znaci na privaten 6ka, na drzaven padna.
Na privaten 10ka, na drzaven 8, 9 preku sila.
8. Da se navratam na EKTS, vrednuvanje na prisustvo na cas
pa i blagoretardiran moze da prisustvuva na cas i da dobie 10 boda.
Toa e fer spored vas?
9. Nemojte na kraj da mi recete deka na privatnite poveke se uci ili deka konkurencijata e pojaka tamu.
Prvo videte gi bodovite za upis (znaci decata sto odat tamu), posle videte kolku ucat..
10. "Sorabotkite" na EURM so Spanskite univerziteti i sl. ne znacat ama bas nisto pri vrabotuvanje, a cela rabota na fakultetot e da se vrabotis posle negovo zavrsuvanje.
11. Kako ekonomisti valjda ve ucat sto znaci "oportuniteten trosok"
epa aj da presmetame kolku cini celokupen, ekonomski, trosok za studiranje na privaten univerzitet.
Znaci 2000x5 = 10.000eur + Oportuniteten trosok (racunajte po 200eur mesecna plata) znaci 200x12x5 = 12.000
znaci vas trsok za studii e 22.000eur
I nedaj boze da ne dobiete odma rabota..
Koga ke gi isplatite vie tie pari da ve prasam?

ae dosta bese.

"Pred faktite i Bogovite molcat!"

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Еве нешто од мене, што беше напишано во друга тема на форумов, можеби некој го прочитал, но сепак како затера дискусијава, можеби ќе биде корисен постот за да се разјаснат некои работи:

Прво, ги замолувам сите средношколци и оние кои се 1-2 година на факултет, да не коментираат на темава, затоа што немаат доволно искуство, т.е. не доживеале ништо од ова што се зборува. Секој нивни коментар е инспириран од тоа дека нешто слушнале, некој им кажал или знаат некој кој како правел, ...) Најдобро за оваа тема е да кажат веќе дипломирани студенти, а уште подобро е да коментира некој што веќе бил и на државен и на приватен универзитет, така да ќе може да ги компарира и ќе даде најреална слика што можи.

Второ исто така многу битно прашање, е дали тој што коментира има реални услови за свој избор помеѓу приватен и државен универзитет.
(сите знаеме колку се скапи цените на приватните универитети споредбено со македонскиот стандард, и колкав процент на населението имаат можност за плаќање на приватно образование). Според мене уште на старт ако 100% од населението би имале услови за избор помеѓу приватно и државно образование, 90% би одбрале приватно образование за себе или за своите деца.

Трето, имплементацијата на кредит - трансферот системот во Македонија е чиста катастрофа (хаварија). Значи идејата на КТС во светот е да му се даде можност на студентот, ако смета дека некој професор од ФОН е многу подобар и подобро би му ја објаснил проблематиката од предметот за разлика од професорот на државниот факултетот каде што е запишан студентот, без проблеми, едноставно да може да го слуша тој професор и да полага кај него. Потоа ако сака друг предмет да го полага во Италија, исто така да нема проблем,. .. Кредит - трансфер системот му даде слобода на студентите во Европа за свој избор на професори и универзитети... А како стојат кај нас работите... КТС се имплементирал така што испитите се поделени на колоквиуми, има некое бонус бодови од присуство или од правеше на семинарска, .... Чиста катастрофа замислете кај нас студент на ЕУРМ, да посака да полага во скопскиот државен универзитет. Или студент на штуловиот да сака да полага некој испит на Економски во Прилеп, ... тоа едноставно е невозможно. Идејата на КТ системот, во Македонија не функционира.
А наспроти тоа, наместо да има поголема почит помеѓу студентите од различните универзитети, суетните професори успееа да ја префрлат и таа суета кај студентите, така да професорите успееја да ги убедат студентите дека тие професори се најдобри, дека нивните факултети се најаки, дека тие се генијалци, а другите универзитети имаат безвезе професори и неинтелегенти студенти, ... Значи уште на старт, онаа идеја за обединување и флексибилност која се практикиува во Европа, кај нас не само што не се практикува, туку се оди тотално во спротивна насока.

Значи, и нешто за мене, т.е. од која гледна точка сум можел да ги гледам работите и зошто баш така мислам. Јас моментално работам на мојот магистерски труд, и имав можност засега на 2 пати да одбирам каде да го продолжам образованието: дали на приватен или на државен универзитет... (морам да наведам дека во моментот на мојата одлука, финансиската причина не ми беше одлучувачка т.е не зависев од неа)

Позитивна страна на државните универзитети моментално се: релативно помалата цена за добивашето на образованието и на дипломата, моментално подобриот рејтинг во очите на пошироката јавност, традицијата, некои привилегии што ги дава државата за студентите на државните универзитети,... Негативни страни: Застарени образовни програми, синдромот на професоритите на државните универзитети дека се богови или полубогови и дека до нив многу тешко се стига, разликата помеѓу нив и вас (студентот) е нивното знаење и вашето незнаење, бирократија, чекањето на студентски прашања, туркањето со другите студенти кога се чека ред за заверување на семестар, .... (ако вака не личат на нешто посебно, но во тие моменти на чекање и туркање ќе ви здокурчи од се) и секако односот на професорите , тоа колку што може помалку студенти да поминат на испитите, недостапноста на професорите на предавања, скоро и да нема никаква практична работа дури до завршувањето на факултетот...

Позитивни страни кај приватните универзитети: Ако сакаш да научиш имаш многу поголеми можности (од литература и од асистенти и професори кои ти се достапни во секое време), релативно нови програми во кои се исфрлени непотребните работи кои сеште се учат на државните универзитети, подобрата инфраструктура, најдобрите професори кои се достапни во регионот, релативно добрата психичка состојба на студентите по завршувањето на факултетот (помалгу изгубени нерви), односот - професор - студент, можноста за практична работа, запознавање на студенти кои после завршувањето на факултетот се во состојба да ти помогнат на некој начин, полесното поминување на испитите...
Негативни страни: Се разбира цената, која во Македонија спрема условите е прескапа. Сеуште недоволно изградениот рејтинг во очите и ушите на пошироката јавност, иако на старт имаше многу проблеми, генерациите кои веќе завршија на приватните универзитети се во над 80% вработени и тоа во најдобрите компании кај нас. И покрај имањето на солидни професњори, има и професори на кои не им е воопшто местото во високото образование , а вработени се само поради пополнување на бројката на Д-р во една високообразовна институција, студирањето со некои разгалени детишта кои нивните родители ги тераат да идат на факултет единствено поради причината да не им сметаат дома, ...

Порака од мене, кон идните студенти и постдипломци --> Ако сакате да научете одете на цел испит, затоа што тоа е учење на целината на предметот. полагањето преку колоквуиуми е чиста глупост, можеби полесно се поминува, но има поголем стрес со самото поагање 2-3 пати, како и се губи суштината на предметот. Го поминуваш, си се измачил, а ретко што ќе ти остане во глава...

Многу луѓе имаат погрешна слика, според мене тоа е обратно:
Ако сакате да добиете диплома, одете на државен факултет, ќе ја добиете дипломата со многу помалку вложени средства.
Ако сакате повеќе да научите, одете на приватен универзитет, затоа што ќе имате поголеми можности да научите.

Е сега на вас е да одлучите, како сакате и на кој начин ќе ги инвестирате своите пари:
Уште една заблуда. Не сите деца на приватните универзитети се богати... многу од нив студираат таму,а зеле кредит за студирање...

Значи кога јас би одбирал, за мене и за моите деца, нормално дека ќе одбеарм приватно образование, приватни клиники, приватен старечки дом, ... Едноставно односот и вниманието е многу различно за ралика од државните институции. Проблемот е, дали ќе се има доволно финансиски средства тоа се да се обезбеди.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Еве нешто од мене, што беше напишано во друга тема на форумов, можеби некој го прочитал, но сепак како затера дискусијава, можеби ќе биде корисен постот за да се разјаснат некои работи:

Прво, ги замолувам сите средношколци и оние кои се 1-2 година на факултет, да не коментираат на темава, затоа што немаат доволно искуство, т.е. не доживеале ништо од ова што се зборува. Секој нивни коментар е инспириран од тоа дека нешто слушнале, некој им кажал или знаат некој кој како правел, ...) Најдобро за оваа тема е да кажат веќе дипломирани студенти, а уште подобро е да коментира некој што веќе бил и на државен и на приватен универзитет, така да ќе може да ги компарира и ќе даде најреална слика што можи.

Второ исто така многу битно прашање, е дали тој што коментира има реални услови за свој избор помеѓу приватен и државен универзитет.
(сите знаеме колку се скапи цените на приватните универитети споредбено со македонскиот стандард, и колкав процент на населението имаат можност за плаќање на приватно образование). Според мене уште на старт ако 100% од населението би имале услови за избор помеѓу приватно и државно образование, 90% би одбрале приватно образование за себе или за своите деца.

Трето, имплементацијата на кредит - трансферот системот во Македонија е чиста катастрофа (хаварија). Значи идејата на КТС во светот е да му се даде можност на студентот, ако смета дека некој професор од ФОН е многу подобар и подобро би му ја објаснил проблематиката од предметот за разлика од професорот на државниот факултетот каде што е запишан студентот, без проблеми, едноставно да може да го слуша тој професор и да полага кај него. Потоа ако сака друг предмет да го полага во Италија, исто така да нема проблем,. .. Кредит - трансфер системот му даде слобода на студентите во Европа за свој избор на професори и универзитети... А како стојат кај нас работите... КТС се имплементирал така што испитите се поделени на колоквиуми, има некое бонус бодови од присуство или од правеше на семинарска, .... Чиста катастрофа замислете кај нас студент на ЕУРМ, да посака да полага во скопскиот државен универзитет. Или студент на штуловиот да сака да полага некој испит на Економски во Прилеп, ... тоа едноставно е невозможно. Идејата на КТ системот, во Македонија не функционира.
А наспроти тоа, наместо да има поголема почит помеѓу студентите од различните универзитети, суетните професори успееа да ја префрлат и таа суета кај студентите, така да професорите успееја да ги убедат студентите дека тие професори се најдобри, дека нивните факултети се најаки, дека тие се генијалци, а другите универзитети имаат безвезе професори и неинтелегенти студенти, ... Значи уште на старт, онаа идеја за обединување и флексибилност која се практикиува во Европа, кај нас не само што не се практикува, туку се оди тотално во спротивна насока.

Значи, и нешто за мене, т.е. од која гледна точка сум можел да ги гледам работите и зошто баш така мислам. Јас моментално работам на мојот магистерски труд, и имав можност засега на 2 пати да одбирам каде да го продолжам образованието: дали на приватен или на државен универзитет... (морам да наведам дека во моментот на мојата одлука, финансиската причина не ми беше одлучувачка т.е не зависев од неа)

Позитивна страна на државните универзитети моментално се: релативно помалата цена за добивашето на образованието и на дипломата, моментално подобриот рејтинг во очите на пошироката јавност, традицијата, некои привилегии што ги дава државата за студентите на државните универзитети,... Негативни страни: Застарени образовни програми, синдромот на професоритите на државните универзитети дека се богови или полубогови и дека до нив многу тешко се стига, разликата помеѓу нив и вас (студентот) е нивното знаење и вашето незнаење, бирократија, чекањето на студентски прашања, туркањето со другите студенти кога се чека ред за заверување на семестар, .... (ако вака не личат на нешто посебно, но во тие моменти на чекање и туркање ќе ви здокурчи од се) и секако односот на професорите , тоа колку што може помалку студенти да поминат на испитите, недостапноста на професорите на предавања, скоро и да нема никаква практична работа дури до завршувањето на факултетот...

Позитивни страни кај приватните универзитети: Ако сакаш да научиш имаш многу поголеми можности (од литература и од асистенти и професори кои ти се достапни во секое време), релативно нови програми во кои се исфрлени непотребните работи кои сеште се учат на државните универзитети, подобрата инфраструктура, најдобрите професори кои се достапни во регионот, релативно добрата психичка состојба на студентите по завршувањето на факултетот (помалгу изгубени нерви), односот - професор - студент, можноста за практична работа, запознавање на студенти кои после завршувањето на факултетот се во состојба да ти помогнат на некој начин, полесното поминување на испитите...
Негативни страни: Се разбира цената, која во Македонија спрема условите е прескапа. Сеуште недоволно изградениот рејтинг во очите и ушите на пошироката јавност, иако на старт имаше многу проблеми, генерациите кои веќе завршија на приватните универзитети се во над 80% вработени и тоа во најдобрите компании кај нас. И покрај имањето на солидни професњори, има и професори на кои не им е воопшто местото во високото образование , а вработени се само поради пополнување на бројката на Д-р во една високообразовна институција, студирањето со некои разгалени детишта кои нивните родители ги тераат да идат на факултет единствено поради причината да не им сметаат дома, ...

Порака од мене, кон идните студенти и постдипломци --> Ако сакате да научете одете на цел испит, затоа што тоа е учење на целината на предметот. полагањето преку колоквуиуми е чиста глупост, можеби полесно се поминува, но има поголем стрес со самото поагање 2-3 пати, како и се губи суштината на предметот. Го поминуваш, си се измачил, а ретко што ќе ти остане во глава...

Многу луѓе имаат погрешна слика, според мене тоа е обратно:
Ако сакате да добиете диплома, одете на државен факултет, ќе ја добиете дипломата со многу помалку вложени средства.
Ако сакате повеќе да научите, одете на приватен универзитет, затоа што ќе имате поголеми можности да научите.

Е сега на вас е да одлучите, како сакате и на кој начин ќе ги инвестирате своите пари:
Уште една заблуда. Не сите деца на приватните универзитети се богати... многу од нив студираат таму,а зеле кредит за студирање...

Значи кога јас би одбирал, за мене и за моите деца, нормално дека ќе одбеарм приватно образование, приватни клиники, приватен старечки дом, ... Едноставно односот и вниманието е многу различно за ралика од државните институции. Проблемот е, дали ќе се има доволно финансиски средства тоа се да се обезбеди.
Одлична анализа.

Со оглед на тоа што во 3 семестар веќе ја губам мотивацијата за студирање.
3 семестар ти е најголемиот демотиватор на Економски Факултет....

А баш сакав да сум слободен и да му се посветам на учење на корисни работи (пример финансики менаџмент)...

ама додека не се смени мислењето за приватните во македонија нема мрдање...

Член од
28 декември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
4
@ TENDO:
Se slagam so 90% od tvojot post..
ama imas nekoi "kontradiktornosti"

1. Kako mozes da tvrdis deka na privatnite fakulteti predavaat "najdobrite profesori od regionot" (ne go osporuvam nivnoto znaenje ili titula, samo tvrdam deka ovoj zaklucok ti e pogresen, nemozes da kazes kade tocno predavaat najdobrite, si ima balans i vamu i tamu..)

2. Sam kazuvas deka na privatnite e dosta skraten materijalot (da se slagam so tebe, isfrlen e golem del od ona sto ponataka nema da treba), sto znaci deka na drzavnite fakulteti se ucat dosta gluposti koi nikogas nema da zatrebaat. Epa togas kako moze polaganjeto na ispit da bide podobro na kolokvium? Da, ke se zapamti poveke ako se odi na ispit, no neli golem del od toa znaenje nema da ni treba za ponataka? Epa koja e svrhata togas da se odi na ispit?

3. Se slozuvam isto taka deka na privaten fakultet moznostite za studiranje se daleku podobri od onie na drzaven. Ne se "plasis" od profesorot, imas mobilen od asistentot, materijata koja ja ucis ti e skratena i pogolem del od nea ke ti treba za vo idnina..
No dali znaes kakvi luge se zapisuvaat na tie fakulteti? (ne deka gi vregam sega, licnosta/karakterot ne se ceni spored ocenkite vo sredno, normalno)
90% od decata sto odat na privaten fakultet imaat slab uspeh vo sredno i se nadevaat na "lezeren" fakultet (normalno za balkanskiot mentalitet, platile golema suma na pari, sto i nemora da znaci deka treba taka da se odnesuvaat, primer- Harvard, Kembridge, Oxford - tamu se plaka 20pati poveke ama i se uci 20pati poveke)

4. Podemot vo celokupnoto opstestvo (barem spored mene) e determiniran od konkurencijata. Eve zasto, site znaeme deka pred 40 godini na pristi se broele onie so fakulet, znaci so sredno se naogala mnogu ubava rabota.. Pred 20 godini rabotite se izmenile, znaci porasnal brojot na onie so visoko obrazovanie, sto pak pridonelo za novi kriteriumi pri vrabotuvanjeto. Denes e sosema druga prikazna, ubavo znaeme deka bez fakultet nema rabota. Znaci poentata e deka sredinata i konkurencijata ne tera napred.
E sega, ako jas ucam na privaten fakultet, imam podobri moznosti za studii, no dali jas ke bidam motiviran da naucam 100% od matrijalot koga znam deka i so 80% ke se istaknam vo sredinata. (sto ne vazi za drzavnite fakulteti, tamu procentot bi bil 95%-100%)
Znaci celiot problem (od moe glediste) e vo:
a)mentalitetot na ovoj narod
b)konkurencijata (zavisno na koj fakultet)

4. Sam kazuvas deka vo momentot koga si trebal da izberes kade ke gi prodolzis svoite studii finansiite ne bile problem, epa zasto togas ne otide na privaten fakultet?

Kajgana Shop

На врв Bottom