dungeon master
Милиционер
- Член од
- 14 февруари 2006
- Мислења
- 793
- Поени од реакции
- 18
Najbezbeden nacin - da ne se koristi !!!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да бе....побезбедно е да се гори јаглен и да се дише чад?Najbezbeden nacin - da ne se koristi !!!
i koj eve kazi mi so ime i prezime luge koi mislis deka bi se nafatile da go prezemet rizikot...po kojzne koj pat go kazuvam ova...od kaj znaes deka fintat so ogledalata ke bide uspesna...ke potpises TI garancija...znaci IMA RIZIK da se unisti celata planeta...+ova ne im teknalo na luge koi nuklearnata energija ja proucuvaat cel zivot zatoa sto bile svesni za rizikot od istata...ova ne e tuku taka,plukni-zalepi...Нема никаков ризик.
Може да се направи овој безбедносен систем.
Комбинација од неколку ( еве, 20 нека се ) огледала, кои имаат исти димензии со површината на која што паѓа тој светлосен сноп ( а површината на овој светлосен сноп би била околу, или помала од, еден милиметар квадратен ), така да, ако барем едно огледало од нив е малку поместено, тогаш светлинскиот сноп ќе се рефлектира во вселената....
Колкави се шансите да сите огледала направат иста грешка, но грешката да биде таква што секое огледало ќе го рефлектира светлинскиот сноп кон следното огледало, а последното огледало, доколку снопот дојде до него, ќе го рефлектира баш на земјата, и да се случи тоа, колкави се шансите дека дека тој ќе падне во населено место????
Со еден збор ( т.е. што е можно пократко ):Практично, светлинскиот сноп, или ќе падне на предвиденото место на земјата, или ќе се рефлектира во вселената.
Да направи штета на земјата, е само теоретски можно, т.е. веројатно, и тоа мн малку, речиси нула...
Каде гледате тука неприфатлив ризик?
Ризикот речиси и не постои!!
Како што некој пред мене нашиша, постојат прифатливи и не прифатливи ризици, а овој ризик е мноооогу пруфатлив.
Зошто некој не би прифатил прифатлив ризик?
...za da nekoj go napravi ova treba da e totalno lud(ne sakam da te navredam so ova).
demek ja imam procitano angeli i demoni...А антиматерија?
Знаеш колку енергија се вложува за да се забрзаат две честички до брзина блиска до таа на свелината, и да се судрат?
Хмм...мислам дека ако се направи ваков реакот, нема да се добие повеќе енергија од таа што сме ја вложиле ( ова е само претпоставка )..
Незнам..
Ако некој знае нешто, нека каже..
Хмм...а зошто да правиме ваков реактор, кога можеме да направиме нуклеарен реактор на месечината?
Правењето на ваков реакот би било барем 10 пати поскапо и би траело исто толку пати подолго одколку нуклеарен реактор на месечината...
Кои луѓе би го прифатиле ризикот?i koj eve kazi mi so ime i prezime luge koi mislis deka bi se nafatile da go prezemet rizikot...po kojzne koj pat go kazuvam ova...od kaj znaes deka fintat so ogledalata ke bide uspesna...ke potpises TI garancija...znaci IMA RIZIK da se unisti celata planeta...+ova ne im teknalo na luge koi nuklearnata energija ja proucuvaat cel zivot zatoa sto bile svesni za rizikot od istata...ova ne e tuku taka,plukni-zalepi...
demek ja imam procitano angeli i demoni...slusaj agora...vo red e da razmisluvas i da imas idei ama neka ne bidat nevozmozni...kazi mu go ova na nekoj naucnik...ama vistinski naucnik i ke ti se izgazi od smeenje...mesecina e...se uste ne e dovolno ispitana,ne znaeme ni kako bi reagirala na nuklearna energija+nema kislorod.....kujznae so se desava...razlikite vo temperaturite se drasticni...nema da trebaat roboti tuku super roboti....namesto da smisluvas vakvi raboti vrati se malce od mesecinata i smisluvaj raboti za na zemjata:smir:
ako se sluci ova togas znaci deka tesla uspeal so negovata ideaПрво овој пост ( идеја ) се мислев да го постирам на темата Нуклеарна енергија, но се одлучив да отворам нова тема, затоа што, донекаде, на таа тема би бил надвор од темата..Доколку некој не се солгасува дека сум трбал да отворам нова тема, нека ја премести оваа тема во канта, или онаму каде што мисли дека му е местото...
Идејата беше:
Зошто на месечината не се направат нуклеарни централи, и од месечината енергијата да се испрача во форма на паралелни снопови на светлина ( добиени од моќни ласери ), и како такви, на земјата, да се дистрибуираат до индустријата и домаќинствата каде што е потребна енергија?
Овие зраци би можеле да се користат за добивање топлина, светлина ( т.е. осветлување, самите се светлина ) и т н, исто како што се користи струјата ( ел енергија )...но нешто потешко би се користеле за добивање на механичка енергија...но ова е доволно.
Низ проводниците ( т.е. „огледални цевки со вакуум внатре“...или доколку сноповите бидат паралелни, не цевките немора да бидат како огледало...еден вид оптички влакна..) ќе има многу помали загуби на моќност, и ќе бидат многу побезбедни одколку електричните....
Што би претставувало проблем тука?
Добивањето и искористувањето не верувам дека ќе претставуваат проблем, но мал проблем би претставувал транспортот од месечината до земјата, поради атмосверата...но, и тој проблем може „лесно“ да се реши....
Што мислите за оваа идеја?
Јас мислам дека ова може да ја замени електричната енергија...
Хмм...дали оваа идеја им светнала на „големите мозоци“? Кои проблеми тие не можеле да ги решат?
Значи штета што човештвото не е вклучено во моите сегашни идеи, и нема да биде вклучено во идните...
Да знаеш само колку е среќно човештвото што не и нема да е вклучено во твоите идеи![]()
Енергијата да се произведува на Месечината, па да се пренесува на Земјата. Не велам дека не е можно но никогаш не би било економски оправдано.За во иднина - за сега воопшто не ни дискутираме.Прво овој пост ( идеја ) се мислев да го постирам на темата Нуклеарна енергија, но се одлучив да отворам нова тема, затоа што, донекаде, на таа тема би бил надвор од темата..Доколку некој не се солгасува дека сум трбал да отворам нова тема, нека ја премести оваа тема во канта, или онаму каде што мисли дека му е местото...
Идејата беше:
Зошто на месечината не се направат нуклеарни централи, и од месечината енергијата да се испрача во форма на паралелни снопови на светлина ( добиени од моќни ласери ), и како такви, на земјата, да се дистрибуираат до индустријата и домаќинствата каде што е потребна енергија?
Овие зраци би можеле да се користат за добивање топлина, светлина ( т.е. осветлување, самите се светлина ) и т н, исто како што се користи струјата ( ел енергија )...но нешто потешко би се користеле за добивање на механичка енергија...но ова е доволно.
Низ проводниците ( т.е. „огледални цевки со вакуум внатре“...или доколку сноповите бидат паралелни, не цевките немора да бидат како огледало...еден вид оптички влакна..) ќе има многу помали загуби на моќност, и ќе бидат многу побезбедни одколку електричните....
Што би претставувало проблем тука?
Добивањето и искористувањето не верувам дека ќе претставуваат проблем, но мал проблем би претставувал транспортот од месечината до земјата, поради атмосверата...но, и тој проблем може „лесно“ да се реши....
Јас мислам дека ова може да ја замени електричната енергија...
Хмм...дали оваа идеја им светнала на „големите мозоци“? Кои проблеми тие не можеле да ги решат?