Реинкарнација

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Верувате ли во реинкарнација?

• Да

Гласови: 274 58,4%
  • Не

Гласови: 128 27,3%
  • Не сум размислувал/а ...

Гласови: 67 14,3%

• Вкупно гласачи
    469
vo reinkarnacija veruvam pred se poradi toa shto nemozam da veruvam deka ova e krajot. inaku skoro vo 2 razlicni sona sonuvav edna ista kukja 2 pati i kukjata ja najdov u vlae sosema slucajno

Да сум на твое место би ја иэвадил и тапијата эа куќата, оти таа сигурно ти припагала тебе во минатиот живот.

Побарај ја некаде, мош и ќе ја најдеш.:wink:

А во право си, ова не е крајот, но РЕИНКАРНАЦИЈАТА во никој случај не е ни почетокот. Во Библијата пишува дека после смртта луѓето одат во 2 вечности: РАЈ или ПЕКОЛ. Но ова е сега друга тема (на РЕЛИГИЈА ЈА ИМА).

За реинкарнацијата, неможам да зборувам дали постои и слично, но случајно налетав на еден документарец пред 3 седмици во кој зборува дете од 3-4 години што доживеало реинкрнација после 60 год.откако по еден несреќен случај погинува и се раѓа(реинкарнира) во денешно време,во нормално семејство, кое прави се за да ја открие вистината за тоа што детето го кажува уште откако почнало да зборува( раскажува за неговите претходни родители со име и презиме и опис на истите, за островот каде живеел, за сестрите,автомобилската несреќа во која погинал татко му......).
Колку е вистинито тоа незнам,меѓутоа е интересно во секој случај да се погледне:tv: .Инаку филмчето има 4 дела кои можете да ги најдете овде.

Едноставно кажано од мене е: В Е Р У В А М :)

reinkarnacija ustvari znaci deka rodot ke opstoi preku nego i poedinecot koj sega na primer sum jas ili ti a utre ke bide nekoj mek ili jek i vo taa smisla demek pak sme zivi nie a ustavri nema veze, posle smrtta se brise svesta. a za deja vu toa e genetsko pomnenje koe preku genite sme go dobile od nekoj predok a ne deka nie sme bile nesto u prethoden zivot. malku zamrseno izlea ama koa ke svatis, mnogu e ednostavno.

Да верувам. Причините се вистинити приказни и ова прашање. Што се случува со душата на починатото тело? Зошто да не влезе во друго тело? Има една вистинска приказна како кога се родило едно девојче кога почнало да збори зборело за како имала дете маж имињата им ги кажувала и други работи. После родителите се загрижиле и ја побарала таа фамилија по податоците што ги кажало девојчето. Кога ја пронашле дознале дека пред да се роди девојчето умрела жената на таа фамилија. Значи нејзината душа пак се родила. Со ова несакам некој да натерам да верува, ако не верува никој не го тера. Јас верувам.
edit: nihilista кој кажа дека не веруваме во бог? Знам дека тоа не е христијанско но зошто бог на добрата душа да не и дари друг живот???

Зависи како си го толкуваш во главата напишаното за воскреснувањето и како ја разбираш реинкарнацијата, посебно нејзиниот крај (прекин).
Сигурно е дека Исус самиот, доста јасно (без никакво преносно значење) кажува дека Јован Крстителот е реинкарнација на Св. Илија. Со самото тоа, тој се покажува како Месија.

ima, posto ako ima reinkarnacija toas nema voskresnuvanje, tie dve idei se kontradiktorni a u biblia pisua posle smrtta sud, a ne nov zivot u novo telo pak tuka.
Koga ke zavrsi vojnata megu dobroto i zloto, togas ke imame novi tela koi ke bidat besmrtni. Ama tela ke imaat tie sto ke go prifatat Isus kako sin Bozji i ke veruvaat vo nego, znaci muslimanite nema da voskresnat. Citaj biblija be ne samo taka lupaj zeleni na forumov.

Јас до сеа и не верував баш,но пред две вечери почнавме ваков муабет и еден мој другар кажуваше дека гледал на ТВ некое мало девојче 2-3 години како зборува за нејзиниот претходен живот..Зборувала за тоа колку деца имала,кој и бил маж,каде живеела,што работела..Кажала дека умрела млада,од некоја болест..Колку е точно ова не знам,но сепак малце од малце почнав да верувам во реинкарнација

Мислам дека дефинитивно постои развој на душата односно свеста.
И како што знаеме со проширувањето на свеста се зголемува се она што можеме да го перцепцираме и почуствуваме.
Во контекст на другите религии освен будизмот се кажува дека после смртта душата оди во рајот или пеколот.
Но кога ќе го погледнеме нивото на свест на нашата планета, доаѓаме до заклучок дека ниту еден човек не може да влезе во рајот.
Затоа што ако се влезе тогаш јасно е дека подоцна или порано ќе се појават одредени негативни емоции како, завист, љубомора и др негативни чуства. Затоа што таква е дел од нашата природа сега, и во контекст на слободната војља никој нема моќ и право да ја изменува нашата природа, затоа што егзистенцијата без слободна војља не води до ништо интелегентно.
и со ова паѓа во вода она што го кажуваат најголем дел од религиите.
Затоа јасно е дека за да се влезе во некое повисоко постоење на свест тогаш треба и ние да сме на такво ниво, во кое што поради природата на свеста односно душата нема да доаѓа до искусување на негативни емоции.
Односно размената на чуства и емоции ќе биде на многу високо ниво.
И овие високи чуства кај нас се препознаваат како љубов, восхитување и сл. Но за разлика тука овие високи чувства што ги наведов ќе бида на многу повисоко ниво од она што ние го познаваме.
И мислам дека реинкарнацијата е и тоа како потребна за да се оствари свесен прогрес, затоа што еден живот е ни малку доволен за поголем прогрес така да мислам реинкарнацијата е реалност.

Ako zemate da razlistete niz budistickite knigi, ke sfatite deka reinkarnacijata e mozna.

Reinkarnacijata prisutna,od kogo postpoi covekot,postoi i denes.
Sekoj moze da se osoznae dokolku saka neli.Celta na osoznavanjeto na sekoj od nas e da dojde do izvorot,odnosno teloto i duhot da mu e edno.Znaci so prosvetluvanje na sekoj poedinec,individualec da si go pronajde vnatresniot duh.Bidejki toj e onoj koj sto moze da ni gi odganetni sekoe prasanje sto go barame.Dokolku ve interesira mozeme da prodolzime,so ogled na ona sto ve interesira.

Reinkarnacijata prisutna,od kogo postpoi covekot,postoi i denes.
Sekoj moze da se osoznae dokolku saka neli.Celta na osoznavanjeto na sekoj od nas e da dojde do izvorot,odnosno teloto i duhot da mu e edno.Znaci so prosvetluvanje na sekoj poedinec,individualec da si go pronajde vnatresniot duh.Bidejki toj e onoj koj sto moze da ni gi odganetni sekoe prasanje sto go barame.Dokolku ve interesira mozeme da prodolzime,so ogled na ona sto ve interesira.

Напиша дека со осознавање на самите себе можеме да дознаеме се,
Како конкретно мислиш дека се случува ова односно што се случува со нашата свест кога ќе оствариме одреден прогрес во осознавањето на себе.

хмм добри мислења на сите, но како што знаете сите никој не знае дали точно постое реинкернација бидејќи како што се вели до сега никој не ни се вратил од мртвите да ни кажи како е горе или долу =] па не да знаеме дали има реинкернација али всушност мое мислење е дека тоа е поврзано со "дежа ву" ако веќе знаете што е тоа..значи за сите што не знаат ќе објаснам..ТОа е појава која веќе си ја видел претходно ( али не во сонот! ), туку како некоја замисла и по неколку дена,месеци, години тоа ќе ти се оствари истото..и ќе те полазат морнарици и самиот ќе си речиш како ова ..а уствари се дешава истото се што си го видел претходно. Значи како ова? Некоја сила или што? Епа вака мое мислење..значи некои луѓе немаат дежа ву, но некои имаат. Значи јас мислам дека тие што имаат дежа ву ,всушност тие пред да се реинкенираат биле друга личност на која истото му се случило па така останува некои мали мали мали млаи мали МИНИМАЛНИ сеќавања од претхноднио живот. ЗНАЧИ како и да е ако веќе постои реинкернација, тоа би било како истиот ти во друго дело, друг карактер, друга душа , а сепак не се сеќаваш на ништоо..тоа е мое мислење... =]

И какво е чувството?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom