- Член од
- 6 април 2006
- Мислења
- 972
- Поени од реакции
- 11

Naslednicite na Ilirskite pleminja vo najgolema mera se zasnovaat na teritorija, a ne na krv.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
![]()
Naslednicite na Ilirskite pleminja vo najgolema mera se zasnovaat na teritorija, a ne na krv.Direktnata povrzanost, dosega ne se barala bez politichka pozadina.
Filipche, shto imash ti po geografija?
И пак ке ти повторам гледам склероза си фатил, не се викам Филип:helou:Filipche, shto imash ti po geografija?
гледај ги точките како го поминуваат Дунав,и со здебели букви од брегот на Валона па до денешен Костур пишува Граеца што во превод значи црни црномурести,а денес ние употребуваме Грција
I shto ne ti e jasno?... Za Karpatite, konkretno?... A ako ti prechi da te narekuvam Filip, predstavi se. Ne sum 'jasnovidec'.:smir:
Како прво ми пречи името Граеца на Македонска територија,а второ лажните граници до Карпатите, или да не излезе и Карпатите се Грчки
Не ,не ми пречи името Филип Македон,само те потсетувам онака да не дојдеш до заблуда:salut:
нивните марионети
На овие наши простори од бивша југославија сублимат на истражувањата за старите Илири дава Александар Стивчевиќ во неговата книга Илири во издание од 1989 на Школска књига во Загреб (можеби во меѓувреме има и некој друг наслов на оваа тема). Намерно не ги спомнувам српските изданија за да покажеме некаква објективност. Ако ја прочитаме оваа книга веднаш станува јасно дека за старите Илири всушност НЕ СЕ ЗНАЕ НИШТО, нема скоро никакви релевантни информации за посебна илирска култура. Јасен заклучок е дека не може да се тврди за постоење на единствен, етнички компактен и формиран народ. Напротив последните истражувања говорат дека под поимот Илири мора да се подразберат мешавина на хетерогени етнички елементи кои не се споиле во еден единствен етнички ентитет и кои очигледно немале исто потекло. Значи станува збор за една географска територија која се простирала од северниот дел на денешна Албанија па таму некаде до Словенија која некои антички автори ја зарекле Илирија а сите оние различни племиња кои живееле на тој простор биле нарекувани Илири, наједноставно кажано. Што е многу интересно како една поединост, единствена надгробна плоча од илирско потекло а на која се испишани имиња на покојниците е откриена во Сињ а имињата се следни: ПАЈО и КУЈО (PAIO i CUIO). На чии имиња потсетуваат овие илирски имиња.
Всушност после појавата на Илирското движење во Хрватска, Словенија, Србија и идејата за обединување на балканските Илири (илиро-македонците) на политичка сцена стапуваат австриските и германските политички интриги. Германците за да обезбедат аргументи за своја експанзија кон исток ја измислуваат и наметнуваат словенската теорија за божемна масовна преселба на некакви словени од зад карпатите кои потоа се населиле на германски територии. Така Германците т.н. словенски народи (Полјаци, Чеси и другите) ги прогласуваат за дојденци, колонизатори и си создаваат алиби за нивно етничко чистење (како што била долгорочната програма на Третиот рајх) и германизирање на цела источна Европа.
На Балканот пак, ги прогласуваат Албанците за дирекни потомци на старите Илири и на тој начин постепено ги уништуваат помислите и плановите за илирско обединување на Хрватите, Босанците, Србите, ги раскаруваат меѓу себе, со словенската теорија ги прогласуваат за дојденци од зад карпатите и Австрија создава услови за своја експанзија на Балканот. Според мое мислење, сега кога словенската теорија позасилено почнува да се распаѓа како кула од карти (многу авторитетни научници во Словенија, Хрватска, Србија, Полска, Чешка почнуваат да ја разобличуваат и со докази поништуваат оваа политички мотивирана и измислена теорија) многу скоро ќе се отвори еден спор во историската наука помеѓу историчарите од Словенија, Хрватска, Босна кои ќе се обидат да си го повратат правото на старо илирското културно наследство, од една страна, и од друга страна Албанците и нивните подржувачи нацисти од Германија и нивните марионети, од друга страна. Во секој случај ќе гледаме интересни полемики на оваа тема.
Pa dali i nie ucevme po istorija deka slovenite se dojdeni vo ovie prostori, pa i tie vo polska, ceska, slovakia.
Tesko e da se znae vistinata, vo istorija i da imas fakti, sepak toj sto e nad tebe, toj ti ja pisuva, pa zatoa nekoi "pocituvani" naucnici(za zal, site sloveni) se zaebavaat i ke tresnat 300 gluposti, zatoa koga ke ja slusnam ova teorija ILIRI=SLOVENI, iskreno mi se smee.
Nikoj ne kontestira deka slovenstvoto e i kultura, ali kultura koja proizleze od SLOVENITE, kako etnicka odrednica. Znaci postojat slovenski narodi kako sto postojat germanski narodi.
Pa dali i nie ucevme po istorija deka slovenite se dojdeni vo ovie prostori, pa i tie vo polska, ceska, slovakia.
Tesko e da se znae vistinata, vo istorija i da imas fakti, sepak toj sto e nad tebe, toj ti ja pisuva, pa zatoa nekoi "pocituvani" naucnici(za zal, site sloveni) se zaebavaat i ke tresnat 300 gluposti, zatoa koga ke ja slusnam ova teorija ILIRI=SLOVENI, iskreno mi se smee.
Nikoj ne kontestira deka slovenstvoto e i kultura, ali kultura koja proizleze od SLOVENITE, kako etnicka odrednica. Znaci postojat slovenski narodi kako sto postojat germanski narodi.