Македонските презимиња

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
E, и?

Моето презиме не е ни со едниот ни со другиот суфикс, па пак од кога знаеме за себе сме Македонци. На пра-дедо ми му го смениле презимето Србите со додавкта "иќ". На дедо ми, Бугарите му го смениле со додавката "ев". По ослободувањето, сме го вратиле како што било пред овие промени.

Еве некои интерсни работи за личните имиња од блогот на TheRealHighlander:

http://makedonium.blog.com.mk/node/44002

.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Добро утро. Така е в повечето световни езици.
За това говорја:
Моето сегашно презиме е со *вски
Татко ми е со *ов
Дали е -ов или -ски нема значење, имаат иста функција во името/презимето.

ГРАМАТИКА!

Атилов=Атилоски=Атиловски Стојко :pos::pos::pos:

Канзур-ов = КАН од аијатско ттарско потекло пр. Џингис; ЗУР мутирано од полов член; и -ОВ припадност.
Основно Татарски Патлак :pos:

Едит: Може да се употреби и -ов наместо -ски во случајот погоре односно ТАТАРОВ ПАТЛАК!

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Abre ovoj glupendava potatarena ne moze da svati eeeej!:kesa:

Nego go maci zosto ti sega so -ski ako dedo ti bil -ov.

Pa ti rekov be drkac:

Аbre ne tuku ja tupete so preziminja ebave janicarite prodadeni...
I nemojte da ste jadele trici za -SKI zatoa sto nitu e izmislena nitu e ukradena od Polska, tuku kako i ostanatite e zastapena vo narodniot govor i imenuvanje kaj Makedoncite.

Ama......po Vtorata svetska oti neli veke na Makedoncite im dojde preku vakvoto da ne tintrate i vie i Srbite, vi kazaja aj mars u p.m. Tatari i resija da ja upotrebuvaat nastavkata -ski kako posebna varijanta karakteristicna za Makedoncite.

I veke ne zamarajte. Jasno?
Ne razbiram sto ne ti e jasno:toe:

A

anaveno

Гостин
Oва блгарите, за да го сокријат турко-татарско-монголскioy произход, што уште нема да измислат.

Dали Анџелина Џоли е иста Американка со Клинтонка?
По закони, устави - да;
Генетски - не.

Исти, ама не исти.

И плус, баба и сигурно се викала Анорексична Газела...

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Ок, не се ни потрудив да ја читам темата бидејќи знам дека е спамирана од татари, така да... своето ќе си го кажам а нивните реплики нити ми требаат нити ќе ги читам.

Повеќе пати сум дискутирал на оваа тема со мојот вујко и знам како стоеле работите тогаш. Имено мојот пра-дедо, татко на мојот ''вујко'' бил печалбар кој заминал во Америка во периодот околу 1904-та година и престојувал таму повеќе време. Кога заминувал од тука, не му било дозволено да замине со презимето Вељановски и со место на раѓање - Битола, Македонија. Опција му било да се пише како Бугарин и да го земе презимето Вељнов или да земе некое ново бугарско презиме. Затоа на повеќето печалбари му се менувани презимињата, некои биле приморани да земат српски, некои бугарски презимиња... поопширно кога ќе имам повеќе време.

A

anaveno

Гостин
3а турко-татаро-монголите:

Аман, човекот кој го иницирал обвинението против Евреите, во нашиот превод се нарекува Вугеецот Аман Амадатов (Естира 3,1).

Според познавачите на еврејскиот јазик би требало да значи жител на Еге, па оттаму поблиску до оргиналот би звучел преводот Егеецот Аман Амадатов.

Еге бил град во Македонија основан околу 700г. п.н.е. од Македонскиот крал Пердика 2, и долго време бил престолнина на Македонската царска династија.

Дека Аман бил од градот Еге, не наведува и преводот во Септуагинтата, каде еврејскиот (Агаги) е преведен со македон (Македон)....

3ошто турко-татаро-монголите?

Најнапред дошле ТУРЦИТЕ (од некое си племе, за кое Турците уште спорат кое е), потоа татаро-монголите, па пак Турци од други племиња...

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
3ошто турко-татаро-монголите?

Најнапред дошле ТУРЦИТЕ (од некое си племе, за кое Турците уште спорат кое е), потоа татаро-монголите, па па пак Турци од други племиња...
:pos2::pos2: Е ова не сум знаел дека е вака. Тажно и смешно во исто време.
После ваква изјава единствено им останува да:
1. Ја пастираат "Битолската" плоча.
2. Те наречат Србин/Србофил ...
3. Пастираат документ на кој пишува дека Гоце Делчев е Бугар. :smir:

A

anaveno

Гостин
па,можеби ќе се најде и таков булгар...
ама,тој веројатно,не се слага со Божо и компанијата,организирани од БТВ,кој отидоа дури до Монголија да си ги бараат корењата...
javno,bez sram...

а,за имиња-презимиња..
Рајата, порано по име Никола, син на Неделко, на возраст приближно од 12 години, од селото Трновци, Битолски кадилак, се одрекува од своите лажни верувања и ја прими исламската вера.
Откога се украси со славата на Исламот, по негово барање, се нарече Абди, што овде се запишува.
21. шевал 216 година. (06.03.1802 година, з. м.)
Во продолжение на документот и овде се наведени имињата на свидетелите (сите до еден муслимани) на овој настан.

вакви документи има многу и во блгарија..
тие тоа го знаат,ама го кријат...

но,тоа го знаат и Shqiptarite, а се занесуваат дека се Геги или Тоски..
можеби,некој од потомците на Никола погореспоменатиот,е денес форумџија,па со право си го бара правото дека е илир и притоа,многу лафови му се чинат "исконски"...

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
А да ни покажеш некој таков документ ?... по можност, штом ги спомна шќиптарите и каква врска има исламското именување наместо православно со тоа дали шќиптарите говорат гег или тоск дијалект ?... Инаку моето фамилјарно презиме е ZOGE (кралска крв можеби :) , ова на шала) а се презиваме официјално со исламско презиме Рамадани ... Пред промената на имињата и презимето моите предци претпоставувам се именувале како Јуван,Јосиф,Пјетер,Пал ... Тоа не ги прави ниту грци,ниту бугари,ниту срби...

A

anaveno

Гостин
А да ни покажеш некој таков документ ?... по можност, штом ги спомна шќиптарите и каква врска има исламското именување наместо православно со тоа дали шќиптарите говорат гег или тоск дијалект ?... Инаку моето фамилјарно презиме е ZOGE (кралска крв можеби :) , ова на шала) а се презиваме официјално со исламско презиме Рамадани ... Пред промената на имињата и презимето моите предци претпоставувам се именувале како Јуван,Јосиф,Пјетер,Пал ... Тоа не ги прави ниту грци,ниту бугари,ниту срби...
Spire,takvi dokumenti vo arhiv na MK ima kolku sakas..
isto i vo Turcija,Blgarija,Srbija,Bosna....

mozes da gi pobaras..
I. Turkish documents
on the history of Macedonian people
- Series I (1607-1699)
Volume I: 1607-1623, - p. 55 + 169 + facsimiles - 1963 - (exhausted)
Volume II: 1627-1653, -p. 63 + 197 + facsimiles - 1966 - (exhausted)
Volume III: 1636-1639, - p. 89 + 245 + facsimiles - 1969
Volume IV: 1640-1642, - p. 60 + 145 + facsimiles - 1972

II. Turkish documents on the history
of Macedonian people
- Extensive acount books (Dephters)
Volume I: 1467/68: Prilep Vilayet, Mariovo Nahia, Veles Vilayet, Kicevo Nahia, Kalkandelen, Skopje
Vilayet - p. 596 - 1971.
Volume II: The Vilayets of Veles, Kostur and Kolonj, the Nahias of Bitola and Lerin - p. 518 - 1973.
Volume III: The Vilayets of Tetovo, Skopje, Gorni Debar and Dolni Debar, and Dolgo Brdo, Reka,
Chemernica - p. 458 - 1976.
Volume IV: The Vilayets of Demir Hisar and Nevrokop, the Kalojan Nahia, the Seres Vilayet - p. 414 -
1978.
Volume V/1: The Kustendil Sanjak - p. 832 - 1983
Volume V/2: The Kustendil Sanjak - p. 618 - 1980
Volume V/3: The Kustendil Sanjak - p. 684 - 1982
Volume V/4: The Kustendil Sanjak - p. 590 - 1985
Volume V/5: The Kustendil Sanjak - p. 400 - 1995
Volume VI/1: The Skopje Sanjak - p. 414 - 1984
Volume VI/2 : The Skopje Sanjak - p. 407 - 1988
Volume VII/1: The Korchan Kaza 1589/9 - p. 622 – 1997
Volume VII/2: The Kazas of Kostur, Serfije and Veles 1568/69 - p. 522 - 1999
Volume VIII/1: The Ohrid Sanjak - census from 1583 - p. 686 - 2000
Volume VIII/2: The Ohrid Sanjak - p. 643 - 2000
Volume IX/1: The Solun Sanjak - p. 550 - 2002
Volume IX/2: The Solun Sanjak - p. 562- 2003
Volume X/1: The Pasha Sanjak - p. 580 - 2004

ima uste,no ovie dela se dovolni..

ako najdam slika od takvi momenti,ke ti postiram..
pisuvani se na ovoj jazik..

Sijill of the quadi of Tetovo for protection of the arable fields from
brigandage and disasters (the beginning of the 18th century)

prati go Celniku,ke najde mnogu za korenjata..
i grankite..

A

anaveno

Гостин
Инаку моето фамилјарно презиме е ZOGE (кралска крв можеби :) , ова на шала)
Mozebi e kralsko.

Samo, cudno, ne mi e jasno od kade toa [FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]zog pule, ([/FONT][FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]bird)[/FONT][FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif].[/FONT]
[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Kral na kokoskite. [/FONT][FONT=Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Petel?[/FONT]

B

Borg_Drone

Гостин
К'де видја че с'м казал че сте б'лгари? Обс'ждам нешта които са ми направили впечатление при македонските имена. Факт ли е че в миналото болшинството македонци са имели презимена зав'ршвашти на -ов? Факт е! Факт ли е че сега болшинството са на - ски? Факт е! Това коментираме. А ти гузен негонен бјагаш.

Както каза нјакој по-горе:

Моето сегашно презиме е со *вски
Татко ми е со *ов

Факт е и дека презимето на Сергеј Лавров(министер за надворешни работи на Русија) завршува со ОВ.
Факт е дека презимето на Горги Жуков(Советски Генерал) завршува со ОВ.

Тоа се се факти се согласувам со тебе.
Факт е дека тоа се православни христијански презимиња, дека не се бугарски.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Основите на ВМОРО се поставени на 5 ноември 1893 година (23 октомври 1893 година според стариот календар) во куќата на солунскиот книжар Иван Хаџи Николов во Солун. На основачкиот состанок присуствуваат:

Д-р Христо Татарчев – лекар, родум од Ресен,
Даме Груев – учител, родум од с. Смилево - Битолско,
Петар Поп Арсов – учител, родум од с. Богомила - Велешко,
Иван Хаџи Николов – книжар во Солун, родум од Кукуш,
Антон Димитров – учител, родум од с. Ајватово - Солунско и
Христо Батанџиев – учител, родум од с. Гуменџе, Ениџе Вардарско.

Прави впечатление, дека преди 120 години 90% от презимената са зав'ршвали на -ОВ и -ЕВ. Не знам какво е положението днес, но мислја дека сега 80% са -СКИ.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Ами интересно е.
Независимо дали става в'прос за Б'лгарија, Македонија, Норвегија или јапонија една подобна промјана в именната традиција представлјава интерес.

Kajgana Shop

На врв Bottom