Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
А бре човек... доста така. Македонците немат ама баш никаква причина да ја фалсификуваат историјата со скендербег. Ние си имаме проблеми со Грците во антиката и сме стигнале до 10век со проблемите со Бугарите. Реално не сме дојдени до Скендербег. Нема што ние Скендербег да го величиме ако нема тука нешто да наведува до тоа. А + ако сакаш да не убедиш дека Ѓеорѓија не бил Македонец тогаш пишувај а не само поставувај прашања на работи кој што ти тврдиш дека се невалидни.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
А бре човек... доста така. Македонците немат ама баш никаква причина да ја фалсификуваат историјата со скендербег. Ние си имаме проблеми со Грците во антиката и сме стигнале до 10век со проблемите со Бугарите. Реално не сме дојдени до Скендербег. Нема што ние Скендербег да го величиме ако нема тука нешто да наведува до тоа. А + ако сакаш да не убедиш дека Ѓеорѓија не бил Македонец тогаш пишувај а не само поставувај прашања на работи кој што ти тврдиш дека се невалидни.
Хмм..изгледа не си разбрал. Работите што си ги поставив јас како прашања и те како се валидни. Финтата е дека се заобиколуваат, не се решаваат.

Шлемот имал словенски натпис, ок...валидно е. Него..што пишува...а? Никој не сака да одговори на тоа прашање.
Имињата и те како се христијански. Истите имиња и ден денеска се присутни по албанските фамилии христијани.
Валидни се и делата на Барди, Барлети, Матренга.
Валидна е и лигата на Лежа што историјата ја познава. Во Лежа си постои музеј за таа лига.
Валидно е и тоа дека епирскиот јазик е/бил албанскиот јазик.

Не знам зашто мислиш дека ја поставувам прашања за невалидни работи, кога тие невалидни работи...уствари се чиста вистина запишани во историјата...

Нешто друго ќе да е невалидно...ама одговорот на моите прашања сигурно не.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Па добро ајде да го решиме „проблемот“.
КОЈ ОВДЕ СЕ НАФАЌА ДА НАЈДЕ ИЛИ ДА ПРОЧИТА ШТО ПИШУВА НА ШЛЕМОТ?
Ни треба или испишани букви или преведен текст, што и да е, нека е од шлемот.

П.С. до рајмз

1.Дали мислиш дека употребата на словенски јазик кај албанците (ако биле албанци) е исто како и употребата на коине кај Македонците од антиката? Т.Е. дека Македонците (антика) и Албанците (средновековие) си имале свој јазик, али од административни причини го користат јазикот кој што е познат низ регионот и светот.
2.Дали Татарите(Бугарите) го имат направено истото во нивниот Канганат неколку векови пред Скендербег?
(Ова го зборувам со предпоставка дека Скендербег бил Албанец како што ти и сите други Албанци тврдат.)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ова го елаборирав на претходната тема за Скендербег. Единствен запис за словенскиот јазик кој го "користел" Скендербег или неговата фамилија го имаме во следните услови:

Прво, неговиот татко до црквата (административно) напишал 3 писма. Содржината на тие писма, е пак административна. Имотни односи, на кој син која земја му ја дава.

Шлемот, со оглед на тоа дека бил христијанин, а црквата словенска, користел и словенски букви. Што има на шлемот, си напишав на претходната тема. Барај, ќе најдеш..со оглед на тоа дека ДНС серверите на мт.нет ме заебаваат, а ме мрзи да барам, нешто вака беше...

IN * RA * PE * RE * BT

Isus Nazareth * Rex albanie * Princ Ematie * Rex Epirrum * Benedict tae

или во слободен превод Исус од Назарет, благослови го кралот на Албанија, Кралот епирски, Принцот на Ематија.

Ваквиот благослов очигледно е дека е од верски причини. Финтата е дека тој носи шлем каде се условува себеси како Крал на Албанија, на Епир (Епирскиот јазик е албански) а за Ематија се условува како принц. Мајка му на Скендербег била од Ематија, затоа...принц.

Нејсе...прочитај, и одговори ми.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
ОК... но не ми одговори на вториот дел од прашањето, или тоа е офф топик?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Ок, значи не те навредив, а ти навредуваш.

ко второ, името никогаш не му било Александар. Георги е мнооооооооогу поразлично од Александар.

ко трето, не постојат македонски / бугарски /српски христијански имиња. Постоја САМО христијански имиња. Со какво право присвојуваш вера?

Четврто, ако сакаш да знаеш кои албански фамилии собрал да се борат против турците, читај малце за Лигата на Лежа, што умешно ја избегавате кога се спомнува Скендербег.

За вера, никој не ти даде тебе право да осудиш некого, кој примил, а кој продал. Верата е нешто што секој од нас си ја одбира.
Drugar, pred vistinata i bogovite molcat, a ti ne molcis.
Iminjata na predcite na Georgi se Branko, Ivan, Slavjani, Raposh, Gojko. Toa se slovenski iminja, a ne hristijanski (nema Sv. Branko, nema Sv. Gojko, nema Sv. Slavjan itn).

Kakov e toj shquiptar od majka VoiSLAVA, tatko IVAN, a od dedo Slavjan?

Drug fakt e deka majchiniot jazik na Kastratite e makedonskiot. Site povelbi im se napishani na toj jazik, a natgrobnite spomenici im se napishani na staroslovenski jazik, koj e jazikot na Makedoncite od Solun.

Nemate fakti da ja pobiete istoriskata vistina za Georgi, pravoslaven makedonec.

Член од
17 февруари 2008
Мислења
195
Поени од реакции
6
Tatko GJON KASTRIOTI, katolik, princ, majkata srpska Princeza....Voisava....site ovive se borele za ALBANIA....

Se borele vo kosovo Pole zaedno so srbite, bosnjacite, hrvatite protiv turcite...

Gjergj Kastrioti, katolik, izjasnen, go branel Katolicizmot.

A za Kastratite, sto e razlicno od KAstriotite, toa se albansko poznato semejstvo od Crna Gora.,.....

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Se jadosuvash, znam.

Sekade pishuva deka se vika Gorgi, od tatko Ivan, dedo Slavjan, a ti pak si teras po svoeto:vozbud: Sto da praime koga coekot ne bil sqiptar, tuku Makedonec, ne mozeme da go menuvame sega.

Da te prasam nesto, znaes li sto e Hilandar? Bidejki ne znaes, ke ti kazam: toa e centarot na pravoslavieto na Balkanot, a tamu se naoga semejnata grobnica na Kastratite.

I zborot KASTRI e shqip zbor, spored tebe, taka? :pos2::pos2:

Duri i Marin Barleti pisuva za GORGI [gjerg e izmislica], Kral na geografskata oblast Epir [Rex Epiri] i Kral na Makedoncite REX MACEDUM ; sekako deka se borel za geografskata oblast Albanija, koja togash bila naselena so etnicki Makedonci.Vo toa vreme nemalo turci, za da gi donesat Daghestancite vo Rbanovo. Znaci, geografskata oblast Epir, bila naselena so Makedonci:vozbud:

Член од
17 февруари 2008
Мислења
195
Поени од реакции
6
Ej brat, ti navistina ne si normalen....Kako nemalo turci vo toa vreme, 1444 god, togas se borel protiv niv...I vidi so pisuva gore Epir & ALbania...a dole pisuva, Macedonie, I THRACIBUS. hahaha, taka go narekle. Ali deckoto se borel za Albanci, so Albanci, protiv turci, a pederistata srbi ne sakale da mu pomognat...A on sam potoa gi istera turcive od albanija.

A spored toa sto vikas deka Albania e makedonsko, spored "faktite" sto gi dade, togas Albania i pripagala na Srbija....

Sega puknav od smeenje. Ajde caos braka, videte prvo ubedete gi vasive makedonci, kazete im sto se tie navistina, zosto uste ne se odredeni, pa posle dojdete kaj nas i barajte sto mislite deka e VASEEEE.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
hahahahah
Si prais svoi prikazni.
Tamu pisuva deka e REX MACEDUM, kral na Makedoncite i vladetel na geografskite oblasti Epir i Albanija:pos2:

Inaku, Barleti i samiot kazhuva deka MAKEDONCITE go branele EPIR, zosto EPIR e zemja na Makedoncite. Eve sto pisuva vo original Barleti:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]vo 13-ta kniga pod naslov “Vita et res praeclare gestae Christi Athletae Georgii Castrioti Epirotarum principis, qui propter heroicam virtutem suam a Turcis Scander beg, id est Alexander Magnus cognominatus est libris XIII” dava popodrobni informacii za Georgi- vtoriot Aleksandar Makedonski i negovata vojska, za koja Marleti veli deka e sostavena od izbrani debrani, koi se voedno i makedonci: “Scanderbegus... vias patentes inter manipulos antesignario Dibranis suis et MACEDONICIS explevit (ea levis armatura erat).[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Nikade sqiptar ne se spomnuva:pos2: [/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Aj sedimi so zdravje.[/FONT]

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Drugar, pred vistinata i bogovite molcat, a ti ne molcis.
Iminjata na predcite na Georgi se Branko, Ivan, Slavjani, Raposh, Gojko. Toa se slovenski iminja, a ne hristijanski (nema Sv. Branko, nema Sv. Gojko, nema Sv. Slavjan itn).

Значи ...јас не молчам пред боговите, а ти ја знаеш вистината... православноста, католиците, и едните, и другите, друже, се ХРИСТИЈАНИ!!! А ти дека си земаш за право, да си присвоиш вера за ТВОЈА...нека ти е господ на помош.

Самото тоа, дека единствен доказ за припадноста на Скендербег е неговото име,и имињата на неговите членови на семејството....немам што повеќе да ти кажам, најискрено.

Se jadosuvash, znam.

Sekade pishuva deka se vika Gorgi, od tatko Ivan, dedo Slavjan, a ti pak si teras po svoeto:vozbud: Sto da praime koga coekot ne bil sqiptar, tuku Makedonec, ne mozeme da go menuvame sega.

Da te prasam nesto, znaes li sto e Hilandar? Bidejki ne znaes, ke ti kazam: toa e centarot na pravoslavieto na Balkanot, a tamu se naoga semejnata grobnica na Kastratite.

I zborot KASTRI e shqip zbor, spored tebe, taka? :pos2::pos2:

Duri i Marin Barleti pisuva za GORGI [gjerg e izmislica], Kral na geografskata oblast Epir [Rex Epiri] i Kral na Makedoncite REX MACEDUM ; sekako deka se borel za geografskata oblast Albanija, koja togash bila naselena so etnicki Makedonci.Vo toa vreme nemalo turci, za da gi donesat Daghestancite vo Rbanovo. Znaci, geografskata oblast Epir, bila naselena so Makedonci:vozbud:

Епир, мајке му, населена со македонци, кои зборувале ...епирски...кој уствари е албански?? Малце нејасно? Или не си знаел дека епирскиот јазик е албански јазик, работа што е веќе докажана, работа што си постои запишана уште од раните епирски денови, кога Франг Барди си го пишува епирско-латинскиот речник.

Е сега, запрашај се себеси...како може Епир да биде населен со македонци а уствари зборувале на албански?? Дај објасни ми го тој феномен??

Баш убаво што си ја постирал сликата. Читај го кругот. Најважното. Тоа што боде очи. Епир... Албанија...
Македонија е само фуснота.

Значи, да уште еднаш да повторам.
Епирскиот јазик = Албански = Епир географска област каде се зборува албански.
Албанија географска област, каде владеат албанци. (Не таа од кавказ на Анавено, туку вистинската)

Е...зашто тогаш бодат очи Епир, и Албанија??

Одговори тогаш...Лигата на Лежа, феноменот што сите до 19тиот век го условуваат Скендербег како албанец?

Во 21ви век, некојси академик (не е ни историчар) искача со теорија дека Скендербег е Македонец, поради неговото име. УАУ!!!! Еурека.

Векови записи, паѓаат во вода, само дека бил христијанин, и имал христијанско име,и бил погребан во црква, па надгробната плоча му била на административниот јазик што се користел.

Легендарен заклучок.

Кој го дрибла Франг Барди, Лек Матренга, Марин Барлети, Лек Дугаџини, и редица на странски писатели од тоа време кои го величат големиот албански војсководец кој ги победил турците при опколување на Круја и на Шкодра...

Глупи биле они, тогаш не ни постоеле албанци нели? Покасно уствари дошле од Кавказ. Скендербег не може да биде албанец, христијанско име има...упс извини, Македонско (или како што сам кажа, словенско...)

П.С. Уствари, чеј малце, ако името му е славјанско...зашто тврдиш дека е Македонец? Сите славјани се македонци? Иди преобрази ги србите, русите, словените, хрватите душички они македонци кои не си ја знаат историјата...

Господ нека ти е на помош што си земаш за право да присвојуваш вера за твоја. Мене нека ми е на помош ако грешам.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.909
Слав, Славјанин... Албанците го употребуваат именувањето Шка, Шкавел за славјаните... Не си знаел ?...
поима неам како не викате...од сите зборови што може да ги извадете овој ама ич не вреѓа пошто нели и ти си бил “Шкавел’ ама дааа ти си се продал sd и со тоа си се измочал и на ликот и делото на тој што е посветена оваа тема и 600 споменици нема тоа предавство да ти го исперат морее Шпире hihi hihi

N

n/a

Гостин
Nemoj da drzis lekcii.
Pogotovo ne vecerva.
Jasno?

Da si go soberes onoj Pirro..
posto ako jas go soberam nikoj vise nema da go sostavi u edna celina.

Non-stop sere...i toa ko foka.
Jas imam edno lice...i eden stav.
Ama ne moze jas non-stop so dobro a nekoj na istoto toa lice da mi se sere.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
тоа НЕ е Ѓоѓиа туку е GJERGJ Албанска верзиа на JOHN од англиски и Б`ларска верзија на Ѓорѓиа.

па и по дедо и по вујко нема врска али Војсава има Б`лгарско потекло а тогаш немало Македонија само Б`лгриа што во 9 и 10-туи век била голема до Албанија а Макеоднија иде ееехееееее доцна 1943 тоаш з прв пат пре застава и Југо се п0ојави првиот Србски произбод со име МАКЕДОНЧЕ мејд ин Београд.

Kajgana Shop

На врв Bottom