Предлог за уставно име што НЕ СМЕЕ да се прифати

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Значи денес Гвујо излегува со изјава за НАТО и ОН во која вели:
-Одкако нашиот ценет сосед Грција го отфрли името Република Македонија (Скопје) како независен предлог од страна на ОН,нашата земја е присилена резигнирано и безволно да ги прекине сите понатамошни преговори за сопственото име,затоа што на Грција не и пасува ни еден компромис.Навредени и понижени од ваквиот став на соседот кој не сака никако да не види во НАТО,Македонската влада реши да го сочека самитот во Букурешт и дефинитивно да се откаже од напорите за интеграција во НАТО доколку не добие експлицитна покана со определен рок и со уставно име зошто очигледно е дека соседот Грција секогаш ќе биде против заедничко членство со Македонија под било какви услови доколку се содржи зборот Македонија од кој ние не можеме да се одкажеме од разбирливи причини.
Така Гвујо ќе го задржи сопствениот рејтинг кај народот и истовремено ќе ја префрли вината кај Грција поради неподготвеноста да го стабилизира регионот за лично да профитира од нестабилноста на Балканот.Да се надеваме дека НАТО ќе најде модалитет да ја опамети Грчката власт како треба да се однесува доколку навистина се сака стабилност и демократија во регионот каде што и таа припаѓа но поединците профитираат од тоа што не им овозможуваат на соседите конечно да се стабилизираат.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Да се надеваме дека НАТО ќе најде модалитет да ја опамети Грчката власт како треба да се однесува доколку навистина се сака стабилност и демократија во регионот каде што и таа припаѓа но поединците профитираат од тоа што не им овозможуваат на соседите конечно да се стабилизираат.
Да се надеваме дека НАТО ќе најде модалитет да те опамети тебе, за да можеш да им го разбереш речникот.

Демократија: демократија по атински: важи за мене, но не и за тебе.

Стабилност: тој збор е замена за поранешната рамнотежа на влијанија, израз кој се употребуваше во времето додека НАТО сеуште не се викаше НАТО. Во тоа старо време, македонскоговоречките народи беа природна база за влијанието на Русија; останатите раси - природна база за влијанието на НАТО. Така да, рамнотежата се воспоставувала воглавно со кинење територија од македонските народи, и со ширење на останатите (Албанија, Грција, Романија).

Врати се во 21.век и замени го зборот рамнотежа со стабилност (речиси се синоними). Што ќе добиеш? Пак исто. Во тој смисол, со Косово и Охридскиот договор веќе сме доста “стабилизирани“, што не значи дека процесот ќе престане. Грција е екстремно важен фактор за “стабилизирање“ на Балканот, зашто, колку што на неа и е дадено наша земја, на никој друг...

Член од
1 јуни 2007
Мислења
404
Поени од реакции
2
Луѓе?
Дали сте свесни дека на нас најмногу ни одговара комбинацијата: Ние да го прифатиме предлогот и Грција да не го прифати.....
Најмалата опасност за Грција е што ќе биде прогласена за некооперативна....ХЕ ХЕ ХЕ
“ЗАПАДНИВЕ СИЛИ“ имаат РЕШЕНО заклучно 2013 година да се решат сите отворени прашања на Балканот за да можат да продолжат натаму...накај Блискиот Исток......
Грција веќе доби сериозно ракоплескање од Америте пред едно десетина години за нивната проруска ориентираност и за нивниот инает кон истите тие ЗАПАДНИ СИЛИ... Муабетот беше нешто околу Американските бази на Грчка територија......

Верувајте....ако Грција не го прифати предлогот...тоа ќе им биде последно што ќе гракнат некогаш........
СКРОЕНА ИМ Е..... Дефинитивно ќе има уште едно и последно прекројување на границите на Балканов.....

Од друга страна ние мораме да го прифатиме за да не испаднеме поголеми инаетчии и глупаци од нив........

И да расчистиме една работа.....
На сите овде кои се чуствуваме како Македонци, не ни се допаѓа предлгот....и најмногу би сакале секаде да се викаме РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
АРНО АМА......

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Аз много не сум ги следил нештата... но имал ли го е варианта "Вардарска Македониjа" или "Северна Македониjа"?
Това "Република Македониjа-Скопjе" звучи идиотско... суштото като "Република Српска-Баньа Лука" или "Република Србиjа-Београд"... да не казвам за "Република Грциjа-Атина"

Член од
1 јуни 2007
Мислења
404
Поени од реакции
2
Arno ama shto...?

Edna edinstvena rabota shto morash vo zhivotot e da umresh. Nishti drugi ne morash/me.
Ахам........баш така....

Ама овде се зборува за нешто друго......
Прашањето е како да се живее.....

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Мене тоа -Скопје не ми пречи до толку, колку што пречи тоа што е напишано на кирилица. Јас не знам како ова џебно маже станало медијатор кога во најклучниот период кога е нужно да се најде прифатливо решение повторува предлози кои или веќе биле одбиени или пак е невозможно да се прифатат. Јас и претходно си кажав, јас сум за компромис со име како Демократска Република Македонија или некое слично со нормална додавка пред зборот република, но имам впечаток како Нимиц да не сака да изнајде заемно прифатливо решение. Имам впечаток дека мисијата на грците не е да ни го смени името туку да не влеземе во НАТО.
Мисијата на Грците е - Да се направи дистинкција која нема да ги поврзува во никој случај државава со антична Македонија поради проста причина прифатена од целиот свет...Македонците биле и се Грци, во никој случај словените не можат да се нарекуваат Македонци бидејќи тоа се смета како територијална претензија кон Грчка Македонија.
Грција не верувам дека би прифатила ниту име ГОРНА МАКЕДОНИЈА бидејќи ќе се поврзуваат повторно државава со Македонија налик Северна Ирска, Р. Ирска, Северна Кореа, Јужна Кореа, Албанија, Косово... Албанија и Косово намерно ги спомнувам бидејќи иако се два ентитета со различно именување кој ќе ги спречи во иднина да се обединат кога се работи за еден народ по пример на Германија... Значи Грција освен што бара промена на името на државава со договорот бара населението на оваа држава кое е мнозинско словенско да се одрече од било каква поврзаност со Македонија, Грција и нејзината историја.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
______________$$$$____________ __
____________$$$$$$$$__________ __
___________$$$$$$$$$$_________ __
_____________$$$$$$___________ __
____$$$$_____$$$$$$_____$$$$__ __
___$$$$$_____$$$$$$_____$$$$$_ __
_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$__
_$$$$$$$$$$МАКЕДОНЕЦ$$$$$$$$$$__
___$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_ __
______________________________ __

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Верувајте....ако Грција не го прифати предлогот...тоа ќе им биде последно што ќе гракнат некогаш........
СКРОЕНА ИМ Е..... Дефинитивно ќе има уште едно и последно прекројување на границите на Балканов.....

Од друга страна ние мораме да го прифатиме за да не испаднеме поголеми инаетчии и глупаци од нив........

На сите овде кои се чуствуваме како Македонци, не ни се допаѓа предлгот....и најмногу би сакале секаде да се викаме РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
АРНО АМА......
Snajper, и ти се “палиш“ на бај Столе Андов?

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
___$$$$$_____$$$$$$_____$$$$$_ __
_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$__
_$$$$$$$$$$МАКЕДОНЕЦ$$$$$$$$$$__
___$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_ __
______________________________ __
Абе трнче , Македонче... не помага ниту крстон на Водно... Не сум сигурен ни дали свети... Џабе трошење труд,енергија, разно разни магистерски трудови и докторатури и гледање на дланка... Ееејј не се малу 50 години да веруваш во нешто и да се обидуваш по секоја цена да го убедиш цел свет да верува... Не веруваат луѓето/светот така просто, треба да ги убедиш... Не само ќе кажеш јас сум потомок на Александар Македонски и сите ќе те тапшаат по рамо...браво бе, цел си на твоите предци.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Идиотов мисли дека за време комунизам се фураше теорија за континуирани македонци од древнина до денес - што е апсолутна вистина, ама тоа беше потиснато од комунизамот...

Шпироооо неписмен еден...

Член од
28 февруари 2008
Мислења
219
Поени од реакции
2
koga veke pravime muabet i birame iminja ajde da se soglasime deka ne vleguvame vo nato.no toa braka moj i sestri samo pod eden uslov cvrsti garancii od "brakata" albanci deka nema da prezemaat nikakvi cekori za podelba na ovaa drzava.a toa tesko bi go dobile a i da go dobieme tesko deka ke se ispocituva poveke od 2-3 godini.ako vleze albanija vo nato a ke vleze a nie ne logicno e deka tie koga togas ke pobaraat da odat so zapadniot del vo kosovo.i koj ke gi spreci togas nato .sigurno ne zatoa sto albanija ke bide nato i tesko ke dozvoli bilo kakva intervencija.no da bideme optimisti za razlika od nasiot premier deka sepak ke uspeeme na najbezbolniot za nas nacin da vlezeme vo taa nato alijansa

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Луѓе?
Дали сте свесни дека на нас најмногу ни одговара комбинацијата: Ние да го прифатиме предлогот и Грција да не го прифати.....
Најмалата опасност за Грција е што ќе биде прогласена за некооперативна....ХЕ ХЕ ХЕ
“ЗАПАДНИВЕ СИЛИ“ имаат РЕШЕНО заклучно 2013 година да се решат сите отворени прашања на Балканот за да можат да продолжат натаму...накај Блискиот Исток......
Грција веќе доби сериозно ракоплескање од Америте пред едно десетина години за нивната проруска ориентираност и за нивниот инает кон истите тие ЗАПАДНИ СИЛИ... Муабетот беше нешто околу Американските бази на Грчка територија......

АРНО АМА......
Прашањето е како Р.Македонија ќе стигне до тоа прекројување на границите и дали ќе добие нешто од тоа прекројување или пак нема да постои оваа држава ... Ова второво пореално мене ми се чини... Сега најискрено, навистина некој мисли дека ако Р.Македонија не стане членка на НАТО И ЕУ албанците во државава нема да се бунат ?... Па убаво ви објасни Геровски... Албанците со влезот во ЕУ ја гледаат голема Албанија без граници и тоа на мирен начин,без војни,без жртви... Инаку сите знаеме дека војната во 2001 почна за да се смени системот на државава во федерација... Значи тоа е план Б а Македонија без никаква подршка од соседите и ако ја изгуби подршката од меѓународната заедница нема ниедна шанса да опстои... Прекројување на границите веќе се дискутира во ЕУ, неофицијално и тоа со лобирање на Србија ... Освен тоа ЕУ треба да ја финансира косовката администрација, зошто не би и се доверило тоа на Албанија (обединување) и ова се дискутира... Затоа памет в глава...
We can do this in the hard way or in the easy way... Се ми се чини америте му го кажале ова на Грујо... а овој пак плаче по дада и мама..

Kajgana Shop

На врв Bottom