Предлог за уставно име што НЕ СМЕЕ да се прифати

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Е видиш... You are makedonski from Makedonska Republika???

S

Sagan

Гостин
Јас сабајле се обидов да отворам тема со наслов New Republic of Macedonia vs. Republic of New Macedonia, околу кои според (К)анал 5, ќе се кршат копјата ноќеска, ама надлежниот админ ја стави во корпа...

А баш сакав да поразговараме што ќе значи првиот а што вториот хибрид...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
eve sega na A1 ima edna lenta sto kruzi na ekranot i pisuva deka konecniot predlog e so geografska odrednica, no ne kazuvaat koj e toj. sega treba da ima vesto pa najverojatnop ke kazat pojke
Реков јас вчера дека е договорено преговорите да завршат во 24часа.

Така и бидна, доставен е конечниот предлог па ајде да видиме што ни склопиле.

Велат компромисно име со географска одредница, мене освен Горна, Северна Македонија,Република Македонија (Скопје) на друго не ми асоцира.

Ајде скратете маките... па да излеземе.. да не фати воздух!!!

Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Според мене најприфатлива е единствената придавка која го засилува етничкиот, националниот и секако географскиот идентитет на Македонците и Македонија, а тоа е се разбира: МАКЕДОНСКА!

Единствена додавка која би ја прифатил би била:

МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Со тоа ќе се потрди македонскиот национален и етнички карактер на оваа наша македонска држава, како македонска национална држава на Македонците во етно-географскиот регион МАКЕДОНИЈА, а не како сега да се алудира на некаква си „турли-тава“ рамковна република.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Е видиш, не си следел добро бидејќи предлогот Македонска Република беше изнесен од Грците,арно ама да биде само во латинична варијанта т.е. како Makedonska Republika . Без превод.

Зар Грците би прифатиле некој предлог кој нам би ни одговарал?

Во ниту една меѓународна институција не може да се најде основа прифатлива и за двете страни за да се одмери и утврди кој и каде е во право.

Едноставно принудени сме да водиме бесмислена битка,која неможе да заврши ем со компромис ем во наша полза.
Хе, хе, и те како добро сум следел како одеа работите од 91 па до денес.

Основниот постулат на атињаните беше зборот Македонија да го нема во името!!!

Нема проблем правиш ГООЛЕМ компромис и се слагаш со тоа и излегуваш со името Македонска Република каде зборот Македонија и навистина го нема како именка но го има како придавка. Суштината е иста но тие веќе не можат да бекнат ниту се во ситуација да ни кажуваат на латиници или не знам си како. И на Кинезите ли ќе им кажат на латиница да го пишуваат?

Да се нашите мудри ќе излезат со предлог Македонска Република за употреба во меѓународни организации како долго име а Македонија како кратко без никакво ограничување на употребата на краткото име од било кого!

Тогаш топката се префрла кај Атињаните а они нека кршат глава што со тоа.

Освен тоа се бараат и гаранции за инвестиции и експресно влегување во ЕУ и симнување на визи.

Инаку ни педа отстапка од сегашната позиција затоа што на подолг рок ќе не донесе до успех.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Хе, хе, и те како добро сум следел како одеа работите од 91 па до денес.

Основниот постулат на атињаните беше зборот Македонија да го нема во името!!!
Тој предлог беше даден од страна на Грчкиот професор Теодорос Колумбис во 2007.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Тој предлог беше даден од страна на Грчкиот професор Теодорос Колумбис во 2007.
Не паметам дека бил официјален предлог од било која страна.

Нас ни треба офанзива а не да чекаме други да ни ги измислуваат предлозите. Инаку што воопшто преговараме?

Ако веќе преговараме (што е глупост) подобро ние да дадеме предлог што ни одговара отколку да добиваме непристојни предлози.

ПС. Најубаво би било владата да знае дека следните месеци уште 20-30 земји ќе не признаат како Македонија па да не мора ништо да правиме туку само да почекаме.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не паметам дека бил официјален предлог од било која страна.

Нас ни треба офанзива а не да чекаме други да ни ги измислуваат предлозите. Инаку што воопшто преговараме?

Ако веќе преговараме (што е глупост) подобро ние да дадеме предлог што ни одговара отколку да добиваме непристојни предлози.
Беше пуштено како пробен балон. Откако ние го одбивме и Грците се оградија. Како и секогаш.

Секој предлог што нам ни одговара и ние би го предложиле однапред е осуден на пропаст.
Гркот никогаш нема да прифати наш предлог!

Затоа најдобро е да оставиме статус кво, да одиме под привремената референца за прием во НАТО.
Тоа според мене е најдобра опција.
И да одработиме признавање од уште 5-6 земји и повторно гласање во ООН за прием под уставното име.

[FONT=&quot]
[/FONT]

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
така е ако веке се преговара треба да се превземе иницијатива за имиња кои нам би ни одговарале

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
[FONT=&quot]Простор за преговарање веќе нема!!![/FONT][FONT=&quot]

[/FONT]

Член од
14 август 2006
Мислења
45.334
Поени од реакции
84.527
„Предлогот е нов", рече Нимиц. „Има многу елементи од претходните предлози. Не доаѓа од ведро небо."
„Позициите на двете земји се уште се различни", рече пратеникот на ОН, Метју Нимиц.
„Решението што функционира мора да биде компромисно, така што предлогот не е 100% од она што би го сакале Атина и Скопје, но мислам дека она што им го предложив на страните е праведно, мислам дека е чесно и има географска димензија“, рече Нимиц, не изнесувајќи детали за предлогот.
Нимиц ја даваше изјавата стоејќи меѓу грчкиот амбасадор Адамантиос Василакис и македонскиот амбасадор Никола Димитров, кои не рекоа ништо. Нимиц најави дека следен чекор е чекање на одговорите од двете влади.
„Нема временско ограничување на овој процес“, истакна Нимиц. „Не верувам во поставувањето крајни рокови. Не мислам дека тоа е корисно. Јас сум тука и сум во постојан контакт со двајцата претставници и доколку има причина за средба, јас секогаш ќе бидам достапен.“

ова е од BBC

PM(Ск) ли е старо/новиот предлог со географска димензија, денес што го предложил Нимиц?

Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.775
Поени од реакции
23
Gorno Severozapadna Skopska Republika Makedonija. garant e ovoj predlog, po geografski od ovoj ne moze da bide

Kajgana Shop

На врв Bottom