Isus ne bil rimski graganin?
da,ne moze bozjiot sin,samiot bog da bide potcinet na Rim...
odi begaj be...
sto ima vrska Pavle ako bil rimski graganin?
zarem egiptjanite ili britancite ne bile rimski gragani,pa i ako nekoj imal latinsko ime,bil pobratim na Tiberij ili Nero?
Pavle bil rimski graganin,no imeto mu doaga od PIE, a ne od latinski,zatoa sto i tamu kade sto si procital pisuva deka e od latinski,no,ne se dava druga etimologija,tuku se prefrla na linkot sto ti go dadov.
i Flavius e latinsko ime,i za nego nema etimologija,a toj e vsusnost Plav(ius)....
si slusnal ili si procital li deka,latinskiot jazik ima oficijalno 50-na makedonizmi.
oficijalno..neoficijalno,kojznae kolku.....
od Daglas-Harper etimoloskiot recnik pau=few, little,no toa ne e latinski,tuku t.n. PIE.
a vo toj t.n. PIE jazik,vo negovata osnova,vo SAN,ima VAKVI RABOTI:
PAUL+ASTYA=relating to or descended from
Pulasti or Pulastya R. ; m. patr. of
Kubera or Ra1van2a MBh. Hariv. R.
Pulasti or Pulastya SE LATINSKI ILI
PELAZGISKI?
KUBERA E LATINSKA?
SEGA KE TI GI NAREDAM SITE PAULI OD T.N. SAN JAZIK:
paula m. sg. and pl. patr. Sam2ska1rak.
51 (mwd) paulahasti m. patr. ib.
52 (mwd) paulAka mfn. (fr. %{pUlAka}) g. %{palAzA7di}.
53 (mwd) paulAsa mfn. (fr. %{pUlAsa}) g. %{saMkalA7di}.
54 (otl) paulasti Su1rpan2akha1
55 (otl) paulastiyan2 1. Ra1van2a; 2. Kube1ra
56 (mwd) paulastya mfn. relating to or descended from Pulasti or Pulastya R. ; m. patr. of Kubera or Ra1van2a MBh. Hariv. R. ; of Vibhi1shan2a L. ; (pl.) the brothers of Dur-yodhana MBh. ; (pl.) a race of Ra1kshasas L. ; the moon L. ; N. of an author ; (%{-smRti} f. N. of wk.) ; w.r. for %{paurastya} Katha1s. ; (%{-stI}). f. patr. of Su1rpa-n2akha1 (the sister of Ra1van2a) L.
57 (cap) paulastya m. patron. of Kubera.
58 (mwd) paulava v.l. for %{paurava} q.v. [652,1]
59 (mwd) pauli m. grain half dressed or scorched or fried with ghee and made into a sort of cake L. ; patr. (also pl.) Sam2ska1rak.
60 (otl) pauLi a specific melody-type
61 (mwd) paulikA f. a kind of cake L. (v.l. %{polikA}).
62 (mwd) paulinya mfn. (fr. %{pulina}) g. %{saMkAzA7di}.
63 (mwd) pauliza mfn. derived from or composed by Pulis3a ; %{-mata} n. %{-siddhA7nta} m. N. of astron. wks.
64 (mwd) paulkasa m. (= %{pulkasa}) the son of a Nisha1da or of a S3u1dra father and of a Kshatriya1 mother VS. S3Br. &c.
65 (mwd) pauloma mfn. relating to or treating of Puloma1 (N. of the 4th-12th Adhya1yas of MBh. i ; cf. IW. 371 n. 1) ; relating to Puloman or Puloma1 or Pulomi1 MBh. Hariv. ; m. N. of a R2ishi Hariv. ; (pl.) of a class of demons KaushUp. MBh. &c. ; (%{I}) f. see next.
66 (cap) pauloma a. relating to Puloman or Puloma. m. N. of a Rishi, pl. a cert. class of demons; f. {I} patron. of Indra's wife.
67 (mwd) paulomI f. `" daughter of Puloman "'N. of the wife of Indra Ka1v. Pur. ; of the wife of Bhr2igu (cf. %{pulomA}) Va1yuP.
68 (mwd) paulomIpati m. `" lord or husband of Paulomi1 "' , N. of Indra Bha1m.
69 (mwd) paulomIvallabha m. `" lover of PñPaulomi1 "' , N. of Indra Ba1lar.
70 (mwd) paulomIza m. = %{-mi-pati} L.
71 (otl) pauluruvi honeysuckle mistletoe
72 (mwd) pauluSi m. (fr. %{puluSa}) patr. of Satya-yajn5a S3Br.
I SEGA KAZI MI DEKA E LATINSKI I SPOREDI GI OVIE PAULI SO
Paul
masc. proper name, from L. Paulum (nom. Paulus), Roman surname of the Aemilian gens, lit. "small"
Spored knigata ,, Dela na svetite apostoli ,, koga apostolot Pavle se nao|al vo Troada, mu se javil nason ,, eden makedonec ,, koj {to go molel velej}i:,, Premini vo Makedonija i pomogni ni !,, (D. A. 16,9). Narodot koj {to pred nekolku vekovi, {titej}i ja Evropa se krenal protiv Azija i so silata na svoeto oru`je ja pokoril, sega samiot go povikuva svetiot apostol Pavle, za da ja donese vo Makedonija golemata blagavest {to se rodila vo Azija: i apostolot Pavle vedna{ se odzval na makedonskiot povik. U{te istiot den toj i negovite bliski sorabotnici, koi go pridru`uvale - Sila, Timotej i Luka, otplovile vo gradot Filipi (D. A. 16.11-12), koj grad se nao|al na 15 kilometri od bregot na Egejskoto More.
RIMJANIN ILI EVREJ SE ODZVAL NA POVIKOT?
NE MI ODGOVORI,DALI NA SON AKO TI SE JAVI ARIEL SHARON ILI NETANJAHU,KE GI RAZBERES?
ILI PAPATA,TOJ ZBORUVA LATINSKI,PLUS E RIMJANIN?