СДСМ се согласиле за промена на името

  • Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување
Член од
29 февруари 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Абе ајде тие СДСМ имаа ТРИ МАНДАТИ(најмногу од сите партии) и НИШТО не направија..
ЈА уништија МАКЕДОНИЈА....

Најмногу мандати имаа и ништо не направија..
И сега тешко им е да ја прифатат вистината..
И ВМРО пример имаа еден пациент кај нив ама тој доби клоца од таа партија..
А СДСМ уште убедува дека они се најдобри, бла,бла,бла

Ете имаа три мандати и што направија..
17 години транзиција, сиромаштија и.т.н.
Ете тоа направија


И сега сакаат да ја докрајчат Македонија...
Гниди вошливи
да не испадне дека ги бранам СДСМ, ама стварно неможам да видам како сега СДСМ би ја докрајчеле македонија

Далеку од тоа дека се најдобри, ама ни ове сега за на никде се, да не речам бетер од претходното ВМРО ДПМНЕ на Лупчо.

Па ставрно нема смисла само реклами по телевизија а ништоне направија
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ти не ги браниш, ти ги девалвираш другите за да ги величиш првите :)

Kaкви патетични реченици "Па стварно нема смисла" - Рада школа :)
 
Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
Se izvinuvam sto se vklucuvam vo vasava iscrpna debata, ali mislam sdsm e vo opozicija deka premier e Gruevski i negova e vladata koja moze da donese bili kakva odluka za koja misli deka e dobra ili ne, vtoro ako Grujo nejke da go smeni imeto zasto uste go praka Dimitrov da pregovara, pa za sto on pregovara, a kraj kraeva Taci e vojvodata koj dobi posebna vaznost na vmrovski kongres, sega gi predade, nikoj ne mu e kriv na DPMNE, sam si e kriv, atoa sto se kolava politicka partija oja deli krivica na site, a nikogas nema zastanato i prezemeno odgovornost.
 

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Владата прави политички маневри и повеќе мисли на предвремени избори отколку на НАТО, на ЕУ и на проблемот со името на државата
Никола Груевски никогаш нема да му прости на Мендух Тачи, се разбира, ако за тоа претходно не се договориле, што овој стана поважна вест во Македонија од засадувањето два милиона дрвца. Тачи ја напушти Владата и притоа му удри уште една шлаканица на Груевски на денот на зелена Македонија кога премиерот со министрите триумфираше садејќи дрвца. Тачи излезе од Владата, како трик по договор со Груевски , или сериозно како стратегиска определба на ДПА, ќе се види за еден-два дена. Трик или не, сеедно, двете варијанти се погубни и водат кон предвремени избори. Тоа е класично бегство од историска одговорност на власта. Најзагрижувачки е што власта во Македонија упорно се занимава самата со себе си. Ја внесе земјата во длабока политичка и економска криза. И сега истите тие сакаат ново владеење. Се' друго е пропаганда и чиста козметика.

Тимот на Никола Груевски и коалиционите партнери Мендух Тачи и Тито Петковски и преостанатата ситна боранија целото свое внимание и енергија ги имаат насочено кон себе си, кон нивните внатрешни проблеми и заемни односи во поделбата на власта. Историската шанса за влез во НАТО, проблемот со името на државата и последиците од признавањето на Косово се табу тема за Владата. За тоа воопшто не се изјаснуваат најодговорните личности и функционери, или ако кажат нешто, немушто повторуваат една те иста реченица - името не го даваме. Вчера за првпат со нова иницијатива се огласи Претседателот на државата Црвенковски , кој пред студентите на правниот факултет во Скопје понуди компромис за името на државата со додавка или со придавка која нема да го загрозува националниот идентитет. Ова беше прво вакво храбро изјаснување на претсатвник на власта и тоа лично од страна на Претседателот на државата.Останува да се видат реакциите на јавноста и на Валдата. Во кабинетот на Груевски ништо не се зборува за последиците ако Македонија не стане членка на НАТО, ако мора да го смени името со најнеповолна варијанта, ако се одложат преговорите за влез во ЕУ и ако сите стратегиски интереси на Република Македонија станат неостварливи во догледно време. Нашите лидери се однесуваат како ноеви со главата во песок. Ако не ги гледаат проблемите, мислат дека тие не постојат. Едноставно, општ впечаток е дека власта прави политички маневри и повеќе мисли на предвремени избори отколку на НАТО, на ЕУ и на проблемот со името на државата.

Македонската политичка елита на власт, предводена од Никола Груевски, не излегува со нова иницијатива, со нови идеи кои можат на Македонија да и' дадат предност и да предизвикаат респект пред членките на НАТО и пред европската и светската јавност. Напротив, се молчи, се создава амбиент дека Америка и НАТО ќе бидат виновни за предлогот што ќе го дадат, дека ќе биде виновна Грција, ќе биде виновна Бугарија и Косово, ќе бидат виновни нашите Албанци со своите барања за признавање на Косово, ќе биде виновна опозицијата итн. Секогаш ќе бидат виновни другите, а ние ќе бидеме жртви на светски заговор. Ќе викаме неправда, неправда и ќе бараме надворешни и домашни непријатели и предавници. Откако ќе ги откриеме кај политичките противници, ќе одиме на избори. А со која и со каква држава ќе владеат победниците на изборите никој не се прашува.

Никола Груевски и понатаму е целосно посветен на кампањите, рекламите и на сопствениот рејтинг иако и на политички и на економски план Македонија е веќе во тотална криза. Очигледно нашиот премиер се подготвува да одглуми две главни улоги одеднаш: прво, да стане голем демократ, па да понуди широка коалиција со опозицијата за сите да бидат виновни од промената на името, а тој лично со нов лик истовремено да одглуми голем шок кога американската дипломатија со сета своја агресивност и исклучивост ќе наметне решение кое може да ја изненади повеќе македонската отколку грчката јавност. Откако опозицијата ќе одбие да влезе во таква власт, Груевски храбро ќе поднесе оставка, за пак да стане премиер. Холивудски смислено. Груевски и неговиот кабинет треба да бидат сигурни дека американскиот предлог нема да им се допадне на Македонците, а Грците ќе глумат незадоволство. Разликата е во тоа што Грција нема да го менува своето име. Нема да менува ништо. Ние сме тие што ќе менуваме. Затоа ако не сакаме друг да не' прекрстува, а сакаме да влеземе во НАТО и да ги почнеме преговорите со Европската унија, Груевски треба да престане да се подготвува за двојна улога, Тачи да изигрува сеалбански лидер, а Тито да позира загриженост и совест на лошата власт. Тие храбро, заедно со претседателот на државата Црвенковски и со опозицијата, треба да испорачаат, пред се', нови предлози и идеи кои Грција ќе ја разоткријат пред меѓународната заедница, а пред се' пред САД, дека воопшто ниту е искрена, ниту е кооперативна и дека, всушност, е најголемиот дестабилизатор во регионот. Тоа ќе им отвори можност на Америка и на ЕУ да извршат силен притисок и врз Грција. Во овој миг најдобро е Македонија да предложи неколку имиња кои би биле прифатливи за неа барем во наредните две-три децении додека како рамноправна членка на ЕУ и на НАТО не го симне од дневен ред овој светски досега незабележан и ирационален проблем. Никакви загрозувања на уставните определби нема да бидат имињата Демократска Република Македонија, Независна Република Македонија, Народна Република Македонија, Европска Република Македонија, Република Македонија - Скопје... се' се тоа имиња кои не засегаат во националниот идентитет на Македонците, ниту се судруваат со уставните определби. Ако Грција ги одбие сите овие наши предлози, а сигурно тоа и ќе го направи, тогаш ќе се види колку е таа неподготвена за соработка и за стабилизација на регионот, а колку, всушност, Македонија е подготвена да покаже кооперативност, мудрост и одговорност за својата иднина. Во тој случај најмалку што може да добие Македонија е членство во НАТО со досегашната референца Поранешна Југословенска Република Македонија, што не го затвара, секако, проблемот за името засекогаш, туку останува прашањето отворено кое кога-тогаш ќе биде решено во интерес на граѓаните на Република Македонија.

За Груевски и за власта не смее да има оправдување ако не понудат нови решенија, а на Македонија моќните светски сили и' наметнат име кое засега во македонскиот национален идентитет, чие оправдано одбивање уште неколку децении ќе не' однесе во длабок провинцијализам далеку од светските текови и глобалните интереси. Во таков случај оставка во функција на предвремени избори е очигледен трик и нов вид популистичка кампања. Политичките лидери и водачите ги бира народот во вакви историски моменти да ја преземат одговорноста и да донесат храбри одлуки во интерес на сите граѓани, а не да се занимаваат самите со себе и со најавените предвремени избори, поставувајќи си едни на други ултиматуми и интриги кои немаат ништо заедничко со историскиот миг во кој се наоѓа Република Македонија. Напротив. Антидржавни се.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Леле ќе се онесвестам.
А бе дали се овие нормални...
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Извор на ова?
 
Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Интервју со Шеќеринска во Дневник.

"СДСМ смета дека од Букурешт мораме да се вратиме и со името и со покана, а некои други сметаат дека можеме да се вратиме само со едното од тие две."
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Сам кажи си дека е од Ерол Ризаов. Од утрински.

Не сум јас кафеварач и бурекокупувач на Бихаќка, јас сум МАКЕДОНЕЦ! Аналогно имам и ум и разум и писмен сум од дамнина.
 

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Интервју со Шеќеринска во Дневник.

"СДСМ смета дека од Букурешт мораме да се вратиме и со името и со покана, а некои други сметаат дека можеме да се вратиме само со едното од тие две."
неееееееееее тое е пак некоја комуњарска измишљотина, нас Вечер и латас ни кажаа дека СДСМ се согласила на промена на името
 

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
Auu brat te citam vaka i si vikam so k... sedish bre tuka na forumov ti si bre da stanes potparol(jadac na govna) na tvojata ceneta partija sociljlno demokratski specjalki na makedonija i ti i tie tvoi bezmozocni lideri mesto da daete nekoj plan kako da gi sjebime sipcive da ne ne zaebat za nato vie gleate politicki car za vas kako partija so po avtomatizam znaci narodov i dravava koj gi ebe ni samo na vlas da se vratime ???
Eh more makedonce do koga be gledate za vasite partii i za vasite gzovi Evropa more avganistan za vas .....
 
Член од
26 јануари 2008
Мислења
61
Поени од реакции
1
Abe zeleni ovaa vlada ubo pocna i valjda ubo ke zavrsi ako se spravi so debilite vo drzavaat sto teraat samo nanazad, a nikoj ne ide nanapred, a isto taka i e kasa kako sto kazav da debili koj ne se od mkd, zad dpa, dui itn sugrino stojat drugi koi go pravaat ova bidejki tie se samo roboti kurci palci
 
Член од
26 јануари 2008
Мислења
61
Поени од реакции
1
Auu brat te citam vaka i si vikam so k... sedish bre tuka na forumov ti si bre da stanes potparol(jadac na govna) na tvojata ceneta partija sociljlno demokratski specjalki na makedonija i ti i tie tvoi bezmozocni lideri mesto da daete nekoj plan kako da gi sjebime sipcive da ne ne zaebat za nato vie gleate politicki car za vas kako partija so po avtomatizam znaci narodov i dravava koj gi ebe ni samo na vlas da se vratime ???
Eh more makedonce do koga be gledate za vasite partii i za vasite gzovi Evropa more avganistan za vas .....
milo mi e sto ima uste nekoj sto misli slicno ko mene ;) ama ajde de tup narod to e
 

OBI VAN

Kenobi
Член од
5 мај 2006
Мислења
127
Поени од реакции
0
pffffffffffffff uste edna glupost na srbisteto latas. Mnogu simptomaticno navodno be, aj aj.

Se videla negovata ljubov kon makedonija ama aj
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Eh more makedonce do koga be gledate za vasite partii i za vasite gzovi Evropa more avganistan za vas .....
koj ti rece deka e Makedonce?

jas sum siguren deka nema ni kapka Makedonska krv vo nego (mozebi ima, ako nekoja prababa mu ja onadel nekoj Makedonec)

I ne-Makedonci mozat da se zaclenat na kajgana i da shirat nesoglasie i omraza :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom