Како да се „исперат“ 140 000 евра?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Претседателот Бранко Црвенковски свечено ја отвори спомен-куќата во прилепското село Небрегово, каде што пред 84 години е роден Блаже Конески, основоположникот на македонската лингвистика.
Свеченоста е во рамките на одбележувањето на националниот празник Илинден и на 60 години од кодификацијата на македонската азбука и правопис.
Црвенковски е покровител на проектот на Фондацијата за македонски јазик "Небрегово" за обнова на родната куќа на Конески, која од руиниран доби автентичен изглед за само четири месеци. Реконструктивниот зафат чини 140.000 евра, обезбедени со спонзорства.
Свеченоста ќе почне во 11 часот, со говори на претседателот Бранко Црвенковски и на Трајко Стаматоски, претседател на Фондацијата "Небрегово".

Vo seloto vodovodot ke cineshe pomalku,no Branko ne mozeshe da se "slika" pred ceshma.Vaka vo pozadina se gledashe eden kup kamenja koj nemaat apsolutno nikakva vrednost.Mozebi kako objekt vredi od kulturen aspekt no ne poveke od 14 000 evra.Perenjeto pari na ovaa vlast e izgleda neodminliv dekor i edvaj se ceka nekakov "povod" za da se "frlat" pari na privatni smetki.Sramota e na narodot da mu se pika "bandera" vo oci i da mu se veli deka e "slamka"!

девеесет и некоја, конечно водовод во Мариово, финансиран од европски фондови за развој на неразвиени подрачја...

пријавени милионски суми (доларски), кога некакви евро-дипломати сакаа да видат извештај - увидоа дека се работи за измама, па затоа прекинаа да ни даваат пари (и во право се бе, се дава пари на бранко? не се тие ко нас улави...)

е сеа, и јас се отепав од сметање, водеќи се од бројките шо беа достапни во јавноста (километри водоводни цевки итн.), ама поќе од неколку (3 до 4) стотини илјади НЕ КОШТАШЕ.

а каде отидоа милионите, ќе го прашаме бранче некој ден...

За некој месец ќе ми биде готова куќата, па ќе ви покажам какво здание се прави со сума помала од таа, а не реставрација на 5 камчиња за 140 "тусуча"!

И мене тоа ми зазвучи некако смешно - 140 000 евра за една сосем просечна спомен куќа. За тие пари луѓето градат палати со базени и сауни, и мала рајска градина. Дали е градена со камени од 100 евра (како со плочките за плоштадот на Пенов), или дрвените греди беа од некои ретки дрва?! Како не разбрав навреме, знам локација со извонредни камења, ќе им ги продадевме по пола цена (т.е. по 50 евра еден) и ќе заштедеа малку. Ај, за некоја друга спомен куќа ! ( кога ќе се гради куќа за спомен на најголемите политички манипулатори и измамници- свечено отварање некој 15ти септември).

Убав и паметен начин за спонзорите да добијат даночно олеснување, а притоа и да си поделат со Бране и Трајко Стаматоски по нешто, онака колку за "џепарлак". А и народот (простите) да речат: "Еиии, алал му вера на Бране наш, јунак, што добрина направи со реставрација на куќулето на Блаже". И овците мирни и парите на број!

Abe za ova "pelindenov" mnogu pari se arcele.Cuti godinava pominavme samo so 140 iljadarki,tie bea dodusha dosta za celo Nebregovo da se "dotera" oti ima samo 40tina kuki koj se prodavaat za po 2-3 iljadi evra.

најјакото во се е шо „само„ 50 илјади евра биле државни пари, другите се донации од приватни и правни лица...

после вакви херојски гести, луѓето се помалку мотивација ќе имат да даваат прилози за разни хуманитарни & културни активности!

срамота за бранче, ама уште 100 пати поголема срамота за народо, ако наседни на такви ефтини трикови...

Se e vo red so Trajko.Edinstveno shto e zloupotrebena negovata ideja za obnova na kukata so 140 000 evrei,kolku shto trebaat za obnova na celo Nebregovo.Samo izgleda nie sme narod shto pie "mastilo".

venera001 напиша:
И мене тоа ми зазвучи некако смешно - 140 000 евра за една сосем просечна спомен куќа. За тие пари луѓето градат палати со базени и сауни, и мала рајска градина. Дали е градена со камени од 100 евра (како со плочките за плоштадот на Пенов), или дрвените греди беа од некои ретки дрва?! Како не разбрав навреме, знам локација со извонредни камења, ќе им ги продадевме по пола цена (т.е. по 50 евра еден) и ќе заштедеа малку. Ај, за некоја друга спомен куќа ! ( кога ќе се гради куќа за спомен на најголемите политички манипулатори и измамници- свечено отварање некој 15ти септември).

Во право си, чувај ги твоите камења кога ќе се вратите на власт(некогаш некоја нова 98 ) за некој нов Плаошник или ШИРОК СОКАК :lol: а можеби за некој нов миленумски крст-која му беше цената????

prvo, ne svakjam kako mozite da "garantirate" za Trajko Stamatoski...

koj od vas e tolku blizok prijatel so nego da moze da znae kakvi igri se sluchuvaat zad matnite makedonski politichki kulisi...

i nikako ne go svakjam intel...

ne svakjam zosho vo vakov stil: vie ova - nie toa, vashe - nashe

zoshto namesto da spodelish so nas kakvi pozitivni raboti napraile sdsm (izgleda povekje od simpatii imas za niv), gi napagjas "drugite"?

mozebi zatoa sho nema pozitivni i progresivni sluchuvanja koi se delo na vladeachkata garnitura?

teshko na nas i na drzavata, seriozno, koa namesto da se falat so postignati uspesi, se falat so toa koj pomalku zaebal i koj uspeal da "otkrie" sho zaebal drugiot...

i pred da me pikne bilo koj i mene vo "koa kje dojte na vlast", da napomenam deka ne sum nitu chlen nitu simpatizer na nitu edna politichka metastaza (si go zemam pravoto da gi sporedam politicharite nashi so tumor i rak zato sho najsoodveten primer mi e vo momentov)

sramota e za sekoj razumen covek da mu dava bilo kakva poddrshka na takvi (ne)lugje ko branko, buchko & co.

imas ti poim kolku majki rasplakale i vo crno zavile tie ...?

se nadevam deka si samo zrtva na nivnata propaganda, i ne si so-uchesnik, poso so souchesnici ne mozam da bidam prijatel...

informiraj se ubavo prvo, te molam

Trajko,Petko ili Stanko......Ne e bitno koj e,samo edno e sigurno za kukarkata koja ne vredi ni 14 000 evra se investira 140 000 evra.Bolno vo sekoj slucaj,ama shto da se pravi koga sme pod "jaremot" na vakvi "investitori".

bi vi kazal postapka kako da isperete 140 000evra ama togas mozam da idam u zatvor zatoa podobro vi e da ne se zamarate so ovie temi. Bar ne na forum:helou:

bi vi kazal postapka kako da isperete 140 000evra ama togas mozam da idam u zatvor zatoa podobro vi e da ne se zamarate so ovie temi. Bar ne na forum:helou:

Аман бе,па кај најде теми од `41 да читаш ебаго?:smir:

Welcome to reallity.Ajde vaka od licno iskustvo kako se raboti toa takanareceno perenje pari .Znaci za ABC i Misticen da napravat kuca treba da si platat nekoja firma i da ja iskazat svojata vizija i po sistem kluc na raka da si ja dobijat ili pak da se rastrcaat i da baraat zidari,plockari,elektricari sami za da zastedat pari,dodeka pak vo vakov slucaj se angaziraat trojca strucnjaci koj so dzip od 50 000 evra odat da go posetat Nebregovo i so sebe nosat uste trojca inzineri da ja razgledaat mestopolozbata,otkako ke zavrsi toa se se dobro zaleva vo nekoj restoran za airlija,ako se pogodi vremeto vrnezlivo se uplaka hotelska sobe zosto nema patot e neprooden ,i nema smisla da se vrakaat vo Skopje bez da zavrsat "rabota".Otkako ke go izvidat terenot odat na gosti vo seloto i se dogovaraat so lokalniot "gradonacalnik" da go koristat negovoto magare za dotur na pesok i materijali so dnevnica od 20 evra ovoj presrecen koli jare godinace i se toa se zaleva so vino.Na vrakane se udiraat pijani so dzipot vo drvo i za da se pokrija sramot nisto ne se objavuva vo javnost i proektot se dava na nekoja inzinerska firma da napravi proekt i plan kako toa ke izgleda.
Veke vleguvame so -30 000 evra vo budzetot ne zapocnati,znaci inzinerskata firma go pravi proektot i mu se dava na raka na drugi strucnjaci.
Tie nosat ultra moderena busalica za voda za koja se ceka 45 dena i uspevaat da ja donesat do mestoto kade sto treba da se kopa bunar i temeli za kukata no se konstatira deka strujata stogo napojuva seloto ne gi zadovoluva standardite za nea pa taka ja vrakaat nazad.
Strucnacite se zalat deka mu treba specijalen bonus zosto ne se blisku do familijata i vladata go odobruva toa za da ne izbegaat ,vo mean time se setaat vo lokalniot grad i zadevaat picina i nosat vo hotelskata soba.
Na kraj strucnjacite gi angaziraat lokalnite selani da ja izgradat kukarkata i bunarot odokolu i zadovolno se slikaat do nea.

Ajde sega nekoj neka rece deka ne vredi 140 000 evra.

Za uteha ova e globalno ne e samo vo Makedonija

Welcome to reallity.Ajde vaka od licno iskustvo kako se raboti toa takanareceno perenje pari .Znaci za ABC i Misticen da napravat kuca treba da si platat nekoja firma i da ja iskazat svojata vizija i po sistem kluc na raka da si ja dobijat ili pak da se rastrcaat i da baraat zidari,plockari,elektricari sami za da zastedat pari,dodeka pak vo vakov slucaj se angaziraat trojca strucnjaci koj so dzip od 50 000 evra odat da go posetat Nebregovo i so sebe nosat uste trojca inzineri da ja razgledaat mestopolozbata,otkako ke zavrsi toa se se dobro zaleva vo nekoj restoran za airlija,ako se pogodi vremeto vrnezlivo se uplaka hotelska sobe zosto nema patot e neprooden ,i nema smisla da se vrakaat vo Skopje bez da zavrsat "rabota".Otkako ke go izvidat terenot odat na gosti vo seloto i se dogovaraat so lokalniot "gradonacalnik" da go koristat negovoto magare za dotur na pesok i materijali so dnevnica od 20 evra ovoj presrecen koli jare godinace i se toa se zaleva so vino.Na vrakane se udiraat pijani so dzipot vo drvo i za da se pokrija sramot nisto ne se objavuva vo javnost i proektot se dava na nekoja inzinerska firma da napravi proekt i plan kako toa ke izgleda.
Veke vleguvame so -30 000 evra vo budzetot ne zapocnati,znaci inzinerskata firma go pravi proektot i mu se dava na raka na drugi strucnjaci.
Tie nosat ultra moderena busalica za voda za koja se ceka 45 dena i uspevaat da ja donesat do mestoto kade sto treba da se kopa bunar i temeli za kukata no se konstatira deka strujata stogo napojuva seloto ne gi zadovoluva standardite za nea pa taka ja vrakaat nazad.
Strucnacite se zalat deka mu treba specijalen bonus zosto ne se blisku do familijata i vladata go odobruva toa za da ne izbegaat ,vo mean time se setaat vo lokalniot grad i zadevaat picina i nosat vo hotelskata soba.
Na kraj strucnjacite gi angaziraat lokalnite selani da ja izgradat kukarkata i bunarot odokolu i zadovolno se slikaat do nea.

Ajde sega nekoj neka rece deka ne vredi 140 000 evra.

Za uteha ova e globalno ne e samo vo Makedonija

Така е тоа,ама мислам дека темава е малку застарена па 140 000 евра сега не се ни исплаќаат за перење,сега треба најмалку 1.4 милиони па ваквата вест да биде актуелна бе Џони,зарем не?:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom