Rumeli се води цела област заедно со грција, и секаде се споменува македонец makedonlular. Но не можам да најдам пишан документ бидејќи скоро сите се со арапско писмо. А прашањето на курдите е многу сложено и ги засега Турција, Ирак и Иран бидејќи бараат отцепување на територии од овие земји. Затоа и толку строго се гледа кон нив.Аааааа то територии македониjа много патеписци са пишувале, а jас за сборот "македонец" и "македонски" прашам ......... Со доаѓањето на Ататурковото владеење Турција се промени темелно, едно беше османлискиот режим а друго е секуларизмот .......... тоа им го кажи на курдите и тех ги прашаj има ли промена
И како можи да не бил различен, кога тој ја распадна цела отоманска империја и беше еден од најголемите критичари на османлиското владеење.леле сложно абе една слога у пм ќути не збори уште сега ме пука носталгија за тие стари добри крвави но што е најважно сложни времиња ... а кемал тоа што бил различен од отоманците мало сутра исти курац друго паковање па колку
само грци имаат страдано по наредба на кемалот
Цело време викаш турците колеле гејци убивале гејци, дај еден пишан документ или статија дека биле убивани гејци ширум Турција, макар што ме заболе за гејците ама ај веќе кога започнавме. Да не беа 3 непријателски соседи Србија, Блгарија и Гејлада со нивните скапани аспирации ќе беше Македонија најсилната земја на балканот. И не ми одговори на прашањетокако прво смирна историски отсекогаш била грчки град денешните турци живеат на туѓа земја таа земја сте ја добиле со крв убивајќи словени ,ерменци и грци...грците само си го барале тоа што им било неправедно одземено.турците треба да разберат дека се гости во мала азија .и еве ајде нека биде по твое нека грците си го барале ама и си го добиле така што вие ја задржавте смирна ама зашто пак послем тоа настанало колеж на сите грци низ цела турција зошто на 150,000 грци во тогашен цариград им била одземени имотите а турција колку ја има осакатено македонија тоа не можете да го надополните ни да ни ако ни го дадете цело наоружање
па балканските народи да не беа под турско немаше сега да бидеме сиромашни земји со по 8 милиони или 2 милиони жители него ќе бевме моќни,богати и напредни држави со по 20/30 милиони жители ама дојде пусто турско и отиде све јабана :pos2:
Не се мачи нема да наjдеш и како викаш сите се со арапско писмо ......... а jас ке ти кажам да знаеш ......... во сите документи твоите османлии наместо "македонец" "македонски" пишуват "бугарин" "бугарски" аj ти ми кажи зошто а?Rumeli се води цела област заедно со грција, и секаде се споменува македонец makedonlular. Но не можам да најдам пишан документ бидејќи скоро сите се со арапско писмо
Па интересно зошто бараат отцепување од овие демократски раjски земи!?!?!?А прашањето на курдите е многу сложено и ги засега Турција, Ирак и Иран бидејќи бараат отцепување на територии од овие земји. Затоа и толку строго се гледа кон нив.
Знаеш што е БМОРК ТМРО ВМРО???И како можи да не бил различен, кога тој ја распадна цела отоманска империја и беше еден од најголемите критичари на османлиското владеење.
На 23 април 1920 година формира привремено управителство во Анкара. Неговиот режим официјално ја зазема султанската власт во ноември 1922 година, а единаесет месеци подоцна ја прогласува Турската Република, при што Мустафа Кемал станува прв претседател. Во март 1924 година ја поништува традиционалната религиозна институција - Халифата, што дозволува Турција да прерасне во светска држава. Во 1935 година го додава презимето Ататурк - „татко на Турците“. Управува како лидер до својата смртта во 1938 г.
Грците страдале бидејќи си го барале, се обидоја да ја заземат Смирна која тогаш била под турска власт.
Прашањето ми е што направиле Србија и Бугарија во обид да и помогнат на Македонија.
Одговор: Ништо. Ја знаеме целта и на двете земји окупација на териториите за кои само ќе си сонуваат.:helou:
Не се мачи нема да наjдеш и како викаш сите се со арапско писмо ......... а jас ке ти кажам да знаеш ......... во сите документи твоите османлии наместо "македонец" "македонски" пишуват "бугарин" "бугарски" аj ти ми кажи зошто а?
Тоа вие самите си го пишувате бугарофилите, и пак ќе речам најдете факти и после дебатирајте. :baeh: БМОРК досега не сум слушнал за ВМРО и ТМРО знам дека се македонски револуционрени организации.
Не се мачи нема да наjдеш и како викаш сите се со арапско писмо ......... а jас ке ти кажам да знаеш ......... во сите документи твоите османлии наместо "македонец" "македонски" пишуват "бугарин" "бугарски" аj ти ми кажи зошто а?
Тоа вие самите си го пишувате бугарофилите, и пак ќе речам најдете факти и после дебатирајте. :baeh: БМОРК досега не сум слушнал за ВМРО и ТМРО знам дека се македонски револуционрени организации.
И што, никаде не гледам целосен текст, само делови. И плус текстот е изваден од извор полн со бугарски лаги.:helou: ИЗВОР
па мало магаре си отвори еве ти википедија најпозната ти е и види :pos2: и еве ти го одговорот-1.сербија и дада како прво независност на македонија во 1991 2.бугарија и даде 120 тенкови на македонија за да се бори против терористите и без тие тенкови ќе беше многу тешко и сигурно ќе имавме и поголеми човечки загуби а незнам чиви аспирации биле поголеми вашите или нивните пак ќе повторам дека грците се цвеќе за разлика од вас само што дел од македонскиот народ има заборавено некои работиЦело време викаш турците колеле гејци убивале гејци, дај еден пишан документ или статија дека биле убивани гејци ширум Турција, макар што ме заболе за гејците ама ај веќе кога започнавме. Да не беа 3 непријателски соседи Србија, Блгарија и Гејлада со нивните скапани аспирации ќе беше Македонија најсилната земја на балканот. И не ми одговори на прашањето
Прашањето ми е што направиле Србија и Бугарија во обид да и помогнат на Македонија????????
Одговор:Ништо. Ја знаеме целта и на двете земји окупација на териториите за кои само ќе си сонуваат.:helou:
1.Србија не ни даде независност туку Југославија 2 различни поими.па мало магаре си отвори еве ти википедија најпозната ти е и види :pos2: и еве ти го одговорот-1.сербија и дада како прво независност на македонија во 1991 2.бугарија и даде 120 тенкови на македонија за да се бори против терористите и без тие тенкови ќе беше многу тешко и сигурно ќе имавме и поголеми човечки загуби а незнам чиви аспирации биле поголеми вашите или нивните пак ќе повторам дека грците се цвеќе за разлика од вас само што дел од македонскиот народ има заборавено некои работи
исти кур па ако србите пратеа војска во македонија се се плашамдека ше прогласевме независност ај види што се случи со хрватска и босна кои сакаа независнос но србите не мислеја за најблизок народ и знаеа дека македонија ќе беше прелесен плен ама не нападнаа...а на референдумот народот не гласаше за независна македонија него гласаше за независна македонија во склоп на југославија :baeh:1.Србија не ни даде независност туку Југославија 2 различни поими.
2.90 тенкови ни даде од кои половината хаварисани и после 2001 година сите тенкови беа топени во скопската топилница после одбивањето на Авганистан да ги прифати како подарок од Македонија. Ако мислат блгарите дека само со донацијата на хаварисаните и застарени тенкови ќе ни се прават ангели се лажат. И ми доаѓа да повратам кога се обидувам да дебатирам со вакви бугарофилски и србомански членови кои се обидуваат да ја потиснат Македонија.:helou:
Погледни ја фотокопијата на корицата, фалсификаторот а и тој што ги приложил тие фалсификати овде заборавил една многу битна ситница кога станува збор за архивски материјал......ќе му текне!И што, никаде не гледам целосен текст, само делови. И плус текстот е изваден од извор полн со бугарски лаги.:helou:
Ааааа штом кажуваш значи фалсификат е ........ само ми кажи зошто тоj фалсификат го напишале и издале македонци !?!?!?!?Погледни ја фотокопијата на корицата, фалсификаторот а и тој што ги приложил тие фалсификати овде заборавил една многу битна ситница кога станува збор за архивски материјал......ќе му текне!
Во 1993 година, Архивот на Македонија, во Скопје, издаде едиција “Турски документи за Илинденското востание” Изданието содржи 172 документи кои се однесуваат на илинденските собитија во востаналите каузи за периодот 1.август – 14.октомври 1903 г.
македонија да не е силна,стабилна-богата-па другар затоа има класификација на земји како развиени,земји во развој и неразвиени според класификацијата ние сме земја во развој....инаку не само иднината на македонија се ниса-туку и на многу други држави-релативно е тоа нишање на гранка на иднината на државите....низ историјата имало држави кои биле во подем па за потоа да заостанат...бугарија водејки политика врз македонија како врз фирма алудира на тоа дека сака да ја регистрира како своја(и историјата вклучително).па добро каква е македонија, да не е стабилна,богата,силна армија има или пак голема држава?не гледам по тоа кога е основана него зборам какава е во секој поглед...aх што ќе се ослободевме ние ако србите не ни дозволеа србите ни дадоа независност они можеа да дојдат со војска во македонија и немаше да имаат никаков отпор али не дојдоа, а русија не ја ослободи бугарија него и помогна да се ослободи,десетици илјади бугари загинаа покрај руските војници.бугарија не се плаши од распаѓање како ние што се плашиме но сепак јас мислам сега со давањето на поголеми права на турското и циганското малцинство и она може да појде по рамковниот пат како македонија но сепак не е исто.иднината на македониај се ниша на гранка додека бугарија чекори напред тоа е факт сите показатели насочуваат кон тоа само види со какви пречки се има соочено бугарија од кога е држава и пак успеа да си ја задржи државноста додека ние кукаме и се заплашуваме кога ќе даде некој албански политичар изјава од типот- или права за албанците или македонија ќе ја нема ...ние сме силни само против бугарите ,србите и грците а албанциве во шише не ставија и не смееме да писнеме
Ааааа штом кажуваш значи фалсификат е ........ само ми кажи зошто тоj фалсификат го напишале и издале македонци !?!?!?!?
И што, никаде не гледам целосен текст, само делови. И плус текстот е изваден од извор полн со бугарски лаги.:helou: ИЗВОР