Колку чини бугарски, а колку македонски пасош

Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Знаеме дека тие што земаат бугарски пасош, се правдаат со тоа дека така полесно ќе патувале во Европа без визи. Е за жал, не само што го продаваат своето македонско чувство и припадност туку и поскапо поминуваат.

Да се извади бугарски пасош чини 400 евра.

Македонскиот чини околу 2000-2500 или од прилика 40 евра. Едногодишна шенген виза за возрасен чини 35 евра (а од сега со новата регулатива, за 35 евра ќе можи да се извади и 2 годишна виза).

Значи ако си Македонец, со македонски пасош, со кој секаде во светот ќе бидеш заведуван како Македонец, македонски граѓанин од Македонија. Пасошот важи 10 години што значи:

еве по стара тарифа: 2 години шенген виза - 70 евра, 8 години - 280 евра, 10 години шенген да вадиш -350 евра
и плус 40 од пасошот, севкупно 390 евра, а бугарски е 400 евра, со иста важност во години и можност за патување низ европа.

а по нова тарифа: 175 евра - 10 годни виза, плус 40 евра пасош доаѓа 215 евра, за да си останеш и бидеш Македонец, наспроти 400 кои ќе ги дадеш за да станеш бугарин!

Од искуство кажувам, половина европа ја имам поминато со македонски пасош, и горд сум што го имам. Но за никакви пари нема да ја продадам мојата вековна македонска припадност!

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Браво мајсторе!

Знаеме дека тие што земаат бугарски пасош, се правдаат со тоа дека така полесно ќе патувале во Европа без визи. Е за жал, не само што го продаваат своето македонско чувство и припадност туку и поскапо поминуваат.

Да се извади бугарски пасош чини 400 евра.

Македонскиот чини околу 2000-2500 или од прилика 40 евра. Едногодишна шенген виза за возрасен чини 35 евра (а од сега со новата регулатива, за 35 евра ќе можи да се извади и 2 годишна виза).

Значи ако си Македонец, со македонски пасош, со кој секаде во светот ќе бидеш заведуван како Македонец, македонски граѓанин од Македонија. Пасошот важи 10 години што значи:

еве по стара тарифа: 2 години шенген виза - 70 евра, 8 години - 280 евра, 10 години шенген да вадиш -350 евра
и плус 40 од пасошот, севкупно 390 евра, а бугарски е 400 евра, со иста важност во години и можност за патување низ европа.

а по нова тарифа: 175 евра - 10 годни виза, плус 40 евра пасош доаѓа 215 евра, за да си останеш и бидеш Македонец, наспроти 400 кои ќе ги дадеш за да станеш бугарин!

Од искуство кажувам, половина европа ја имам поминато со македонски пасош, и горд сум што го имам. Но за никакви пари нема да ја продадам мојата вековна македонска припадност!
Со новите регулативи на ЕУ на одредени категории граѓани им се издаваат и бесплатни визи. Што значи дека МКД пасошот е уште поефтин. Тука ти не го споменуваш патничкото осигурување (кое мора дури и тие од ЕУ-ако сакаат да се осигурани во МК да го имат).
Нашите сограѓани наводно од економски причини вадат блгарски пасош. Има вистина во тоа, но за то треба да се обвини Владата.
Јас би извадил било каков пасош, зошто да не, но ПО НИКОЈА ЦЕНА од некој кој ја негира мојата националност.
Поздрав:baeh:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Нема веза парите, работата е што кај нас тешко даваа визи за одење во другите држави, но и тоа ке се среди полека полека. Има најави дека ке се симне шенген визниот режим за македонија во наредната година, па да видиме што ке испадне.

Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Тешко се вадат визи но за некое чудо јас сум бил во Италија, Шпанија, Ирска, Белгија, Русија, Словенија, Унгарија и БУГАРИЈА и тоа со МАКЕДОНСКИ ПАСОШ, визите ми се доказ. Никаков проблем не ми направиле, освен тоа што бараат многу документи. Секогаш за 7-10 дена од поднесувањето на сите документи, ми издавале виза. Што е тука тешкото?!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Тешко се вадат визи но за некое чудо јас сум бил во Италија, Шпанија, Ирска, Белгија, Русија, Словенија, Унгарија и БУГАРИЈА и тоа со МАКЕДОНСКИ ПАСОШ, визите ми се доказ. Никаков проблем не ми направиле, освен тоа што бараат многу документи. Секогаш за 7-10 дена од поднесувањето на сите документи, ми издавале виза. Што е тука тешкото?!
Па тешкото е тоа што си го играл во амбасадите за да добиеш виза,како и многумина други Македонци иматели на аусвајз од ГЕТОТО Македонија.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Па тешкото е тоа што си го играл во амбасадите за да добиеш виза,како и многумина други Македонци иматели на аусвајз од ГЕТОТО Македонија.
Мора да се признае дека НЕ СЕКОЈА амбасада е успешна во малтретирањето. Германската амбасада на пример, луѓето се многу љубезни а и виза како ми се чини најлесно даваат.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Е ајде де, многу добра споредба браво Христо.

Нека се продаваат будалетинкиве ко АБЦ

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мора да се признае дека НЕ СЕКОЈА амбасада е успешна во малтретирањето. Германската амбасада на пример, луѓето се многу љубезни а и виза како ми се чини најлесно даваат.
Да,после седмиот обид и потрошени 400 евра,можно е да добиеш двонеделна виза,со љубезно и насмевнато лице од другата страна дека се извинуваат доколку малку ве измалтретирале,како што му се случи на еден пријател пред некој ден.Тапија од имот е обавезна,пожелно е имотот да биде на твое име а не на родителот,кој можеби има 3-4 деца па не знае кому ќе му го подели имотот.Да не ја споменуваме гаранцијата од Германска доброкотирачка фирма и ред други заебанции успат.:jaj:

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
АБЦ, ти изгледа како подобра варијанта го разбираш вадењето бугарски пасош, при што на изјаватa или молбата не е битно, се изјаснуваш како б'лгарин со корени...:kesa:
No Coment !!!!:nenene:

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Вистина е!

Да,после седмиот обид и потрошени 400 евра,можно е да добиеш двонеделна виза,со љубезно и насмевнато лице од другата страна дека се извинуваат доколку малку ве измалтретирале,како што му се случи на еден пријател пред некој ден.Тапија од имот е обавезна,пожелно е имотот да биде на твое име а не на родителот,кој можеби има 3-4 деца па не знае кому ќе му го подели имотот.Да не ја споменуваме гаранцијата од Германска доброкотирачка фирма и ред други заебанции успат.:jaj:
Сум го имал тоа 'ЛУДО' искуство со англиската амбасада. Неколку пати ме одбиваа. Не беа ни љубезни. Но со Швабиве веќе неколку години 'соработувам' и никој пат не сум имал проблем, ниту пак некоја ОБЕМНА документација. Покана од таму, М1 од ваму, патничко осигурување и CASH.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
ако европејците се додржат на зборот баш ме интересира од 2009 колку благонадежни блгари од македонија ке бараат пасош???

Член од
27 февруари 2008
Мислења
17
Поени од реакции
1
Pa vidite so BG pasos imate pravo da barate rabota legalno vo edna dozina drzavi; mogju koi se i Austrija, Belgija...
Nesto sto e vo poveke e toa sto so BG pasos covekot e EU gjraganin i e vo pravo da patuva niz EU 365 denovi vo godina ako saka; so Schegen visa i MK pasos duri i so 10 godisna visa, obicniot covek ne moj se seta niz EU za poveke od 30 denovi sekoi 6 meseci. Za toa BG pasosot e 1000 pati pocenet ot MK-iot.
Pozdravi od BG; se nadevam deka me razdravte, Makedonskiot ne mi e bas dobar, no ke go podobram.:)

P.S. Inaku se ne frustrirajte Eu ke go prekine vizniot rezim za MK okolu April 2009.

R

RAYTHEON23

Гостин
Pa vidite so BG pasos imate pravo da barate rabota legalno vo edna dozina drzavi; mogju koi se i Austrija, Belgija...
Nesto sto e vo poveke e toa sto so BG pasos covekot e EU gjraganin i e vo pravo da patuva niz EU 365 denovi vo godina ako saka; so Schegen visa i MK pasos duri i so 10 godisna visa, ne moj se seta niz EU za poveke od 30 denovi sekoi 6 meseci. Za toa BG pasosot e 1000 pati pocenet ot MK-iot.
Pozdravi od BG; se nadevam deka me razdravte, Makedonskiot ne mi e bas dobar, no ke go podobram.:)
graganin na EU ne SI AKO POTPISES DEKA SE CUVSTVUVAS KAKO BUGARIN I AKO POTPISES DEKA TATKO TI ILI MAJKATI SE BUGARI SO TOA PLUKAS I NA TVOITE DECA A TIE PASOSI ZA 20-30 GOD BUGARITE KE GI UPOTREBAT PRAVILNO OTI RAJATA E IZMANIPULIRANA-ILI POTOCNO AKO VAMU RABOTIS GRADEZNO ILI SI DIREKTOR ISTOTO KE BIDES I TAMU ARBAJT SI E ARBAJT I AKO TUKA ZIMAS 7000 DEN VO STRANSTVO KE ZEMAS 1000 EVRA A KE KUPIS PRIBLIZNO ISTA STOKA JABE TI E :uvo:EPA VIDI SEA ALI AKO KUTRITE NEMAAT KULTURA PA MORAAT DA KRADAT

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Nesto sto e vo poveke e toa sto so BG pasos covekot e EU gjraganin i e vo pravo da patuva niz EU 365 denovi vo godina ako saka; so Schegen visa i MK pasos duri i so 10 godisna visa, obicniot covek ne moj se seta niz EU za poveke od 30 denovi sekoi 6 meseci. Za toa BG pasosot e 1000 pati pocenet ot MK-iot.
Во ред се тоа, убаво, ЕУ граѓанин, работа, шетање...
Но, има нешто друго:
Еве, сакам на пример да земам БГ пасош. И ќе одам во таа Агенцијата за Б`лгари во чужбината и ќе потпишам изјава со која себеси се прогласувам за благонадежен Б`лгарин, и не само тоа, туку како такви ги прогласувам и моите претци, кои НИКОГАШ не се чувствувале како Бугари, туку БИЛЕ МАКЕДОНЦИ, а ги осудувам и моите деца.
Јас тоа право го немам.
Јас сум се одродил, претците сум ги направил она што не се, и си ги осудувам моите деца.
Е, тоа е нешто повеќе од граѓанин на Европска Унија, амалска работа по белосветски метрополи, шетање по Европа 365 дена (а имам одмор од 22 дена во годината, а ако го немав ќе немав пари да шетам).
Тоа е предавство и однародување.
НЕ, благодарам. Мене сепак единствен пасош ми е нашиов, Македонски, оној биометрискиот.
Моето име нема да се спомнува после 100 години на пр. во некоја дебата како овие кои ги водиме сега, дека наводно Македонците се Бугари.
Не учествувам во смислената пропаганда на Софија.
И за крај:
Колку сака нека чини, македонскиот пасош е единствена опција.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
graganin na EU ne SI AKO POTPISES DEKA SE CUVSTVUVAS KAKO BUGARIN I AKO POTPISES DEKA TATKO TI ILI MAJKATI SE BUGARI SO TOA PLUKAS I NA TVOITE DECA A TIE PASOSI ZA 20-30 GOD BUGARITE KE GI UPOTREBAT PRAVILNO OTI RAJATA E IZMANIPULIRANA-ILI POTOCNO AKO VAMU RABOTIS GRADEZNO ILI SI DIREKTOR ISTOTO KE BIDES I TAMU ARBAJT SI E ARBAJT I AKO TUKA ZIMAS 7000 DEN VO STRANSTVO KE ZEMAS 1000 EVRA A KE KUPIS PRIBLIZNO ISTA STOKA JABE TI E :uvo:EPA VIDI SEA ALI AKO KUTRITE NEMAAT KULTURA PA MORAAT DA KRADAT
Ќе земеш иста стока кога литар зејтин во Лондон е поефтин одколку во Македонија.Овде ќе бидеш директор само доколку си син на директор а во странство доколку си способен за директор.Ако работиш градежно таму ќе земеш 2-3 000 евра а ваму 200 евра и со нив едвај ќе имаш пари да купиш леб.
А за културата оти ни ја крадат,тоа е вистина само што и ние понекогаш крадеме туѓа култура,кафеаните и радиостаниците трештат Српска па и Бугарска музика.:(

Во ред се тоа, убаво, ЕУ граѓанин, работа, шетање...
Но, има нешто друго:
Еве, сакам на пример да земам БГ пасош. И ќе одам во таа Агенцијата за Б`лгари во чужбината и ќе потпишам изјава со која себеси се прогласувам за благонадежен Б`лгарин, и не само тоа, туку како такви ги прогласувам и моите претци, кои НИКОГАШ не се чувствувале како Бугари, туку БИЛЕ МАКЕДОНЦИ, а ги осудувам и моите деца.
Јас тоа право го немам.
Јас сум се одродил, претците сум ги направил она што не се, и си ги осудувам моите деца.
Е, тоа е нешто повеќе од граѓанин на Европска Унија, амалска работа по белосветски метрополи, шетање по Европа 365 дена (а имам одмор од 22 дена во годината, а ако го немав ќе немав пари да шетам).
Тоа е предавство и однародување.
НЕ, благодарам. Мене сепак единствен пасош ми е нашиов, Македонски, оној биометрискиот.
Моето име нема да се спомнува после 100 години на пр. во некоја дебата како овие кои ги водиме сега, дека наводно Македонците се Бугари.
Не учествувам во смислената пропаганда на Софија.
И за крај:
Колку сака нека чини, македонскиот пасош е единствена опција.
А го немаш ли чувството дека те однародиле некои кој потпишале договор да те викаат ФИРОМец пред 15тина години.Некои кој прифатиле да преговараат во твое име токму за твоето име?
И на крај:
-Опцијата не би била опција доколку е единствена!:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom