Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

• Демократска Република Македонија

Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

Гласови: 103 26,5%

• Вкупно гласачи
    389
Дали на Грците им е проблем името?

Грците што толку се борат против нашето име, мора да имаат некоја причина. Не се тие толку неписмени за да не ја знаат историјата. Причината е стравот.

Додека навивачите од Солун ги нарекуваат Атињаните „цигани“, Атињаните им возрваќаат со „вулгарос“=бугари, тој збор може да е навредлив само за Македонец (кој говори јазик сличен со нашиот). Тоа е еден вид доказ дека таму ситуацијата е повеќе од јасна.

Но зошто цела оваа фама со името ?
На Грците им е јасно дека вака или така Македонија ќе влезе во ЕУ и НАТО, а тоа ќе значи отворање на границите и слободна циркулација на идеи. А тоа самото по себе ќе значи и освестување на Македонштината во Егејскиот дел од Македонија. Бидејќи во Грција одамна постои извесна нетрпеливост меѓу јужниот и северниот дел, Грците реално стравуваат дека би можеле да го изгубат тој дел. Едно е јасно, границите многу лесно се менувааат иако тоа нас ни изгледа скоро невозможно (погледајте колку промени има во последниов век, па и последниве 20 години), а сојузите(НАТО) и федерациите(ЕУ) не траат вечно.

За да го избегнат ова, Грците ствараат омраза меѓу народот што живее во Егејска Македонија и народот во Република Македонија. Колку нас да ни изгледа дека таму не живее народ сличен на нас, тоа не е вистина . Колку и да имало преселби на народи од Мала Азија или незнам од каде или бегалци, сепак огромно мнозинство се Македонци.

Дејството на Грците е во правец, да се створи јасна диференцијација меѓу нас, за да се спречи процесот на соединување на народот.

Е сега како да делуваме против ова ?
Тоа е добро прашање .... Не го знам начинот, но едно ми е јасно. Не сакам да бидам погрешно сватен, НЕ САКАМ ДА СЕ СМЕНИ ИМЕТО. Но самото тоа што народот реагира емотивно (и во РМ и во ЕМ), прави Грците да ја добиваат таа битка. Паролите од типот да не се чека виза, да не се оди во Солун на шопинг или во Грција на одмор, прави уште поголема диференцијација меѓу идентичен народ. Целта на Грција е токму таа. И доколку омразата победи, дури и да влеземе во ЕУ и НАТО под уставно име, Македонците ќе бидат губитници.

зошто не побарате јавно да излезе бранко или грујо да ви каже ЗОШТО:vozbud:

во овие моменти не барајте голема македонија и тие заебанции. тоа заборавете го. гледајте средете ја прво владата пичка им матер да ја ебам на сите по ред. и што е НАЈВАЖНО не потпаѓајте на НИКАКВИ ПРОВОКАЦИИ ОД НИКАДЕ... на пример како со албанциве. извадил знаме извадил. ОСТАЈ ГО. тука сме и ние и тие, мора да научиме заедно да живееме ако сакаме добра иднина за нас и нашите потомци. не мешајте ни религии ни националности кога се работи за Македонија ве молам. На пример за гораните се исто така Македонски народ, кон кој ние македонците никогаш доволно поради тоа што нашата влада така сака, не сме имале желба да се зближиме поради тоа што тие некогаш се определиле да бидат муслимани по вероисповест. исти сме. како беше пред 2008 години со господ?

Грците имаат проблем со нашето име, зошто знаат дека ќе ја загубат Егејска Македонија..
Освен тоа ти знаеш ли што ќе се случи ако ја загубат Егејска Македонија??
Цела Грција има да умре од глад, зошто тој дел е едно од најдобрите парче земја на балканов...
повеќе од 50% во Грција населението се храни со тој дел..
Тој дел да влезе во Македонија, ние нема да имаме проблеми со храната..
Не дека сега имаме...ама тогаш воопшто ќе нема потреба да водиме секирации за такво нешто....
Тоа е се за жал, политика, ги тргаат историските факти настрана, само заради тоа....
Сите наши соседи се свесни за тоа, па и Бугарија..
Што мислиш зошто толку многу напаѓаат бугариве со пропаганда..
Тоа ти е една коалиција...

Jamajka prasha "kako"?

Zbuni go za da bide ko "grk u aps":

macedonian_primer_to_greek_ambassador.jpg

The representative of EFA-Rainbow presents a copy of the Macedonian language Primer "Abecedar" to the Greek Ambassador to the OSCE, Mr Manesis.

борг, не се радувај тоа ќе им се случи, поради тоа што тие се УЛТРАНАЦИОНАЛИСТИ. пак ќе спомнам, народот не е крив. ПОЛИТИКАТА НИВНА Е ТАКВА НАЖАЛОСТ.

борг, не се радувај тоа ќе им се случи, поради тоа што тие се УЛТРАНАЦИОНАЛИСТИ.

Е тоа да,
затоа после они имаат успеси:wink:
А да не го наметнеа името како критерум за во НАТО, сигурен бев дека тоа ќе им се случеше...

здравје сега. кој веруваше порано дека русија ќе се растури? југославија? па ете дојде ред и србија ја раскасаа и тоа неправедно ама нема веза, тоа е резултат на нивниот национализам и тоа што во србија нема друга нација освен срби. ама мислам и се надевам дека ќе се освести нивната политика.. се е нажалост политика и религии мешање :sport2:се прават големи империи, нато, еу си играат шах со русија и тоа е еден вид занимација на некој. ајде уште некоја година и индија и кина кога почнат да се мешаат низ светот каде што не им е местото.
ама тоа е така. ние сме еднаш на овој свет и ќе бидеме за некој историја. е сега дали ние овој потег како ќе го искористиме, дали ќе дозволиме некои уште да не маваат по психата, тоа е друга работа. секој има своја глава и нека размисли И ПРЕКИНЕТЕ ДА СЕ КОЛНЕТЕ И ДА ИМ ВЕРУВАТЕ НА ПОЛИТИЧАРИТЕ!!!!! ЗАРЕМ ИСТОРИЈАТА НЕ ВЕ НАУЧИ БРЕ ГОВЕДА!?

Грците имаат проблем со нашето име, зошто знаат дека ќе ја загубат Егејска Македонија..
Освен тоа ти знаеш ли што ќе се случи ако ја загубат Егејска Македонија??
Цела Грција има да умре од глад, зошто тој дел е едно од најдобрите парче земја на балканов...
повеќе од 50% во Грција населението се храни со тој дел..
Тој дел да влезе во Македонија, ние нема да имаме проблеми со храната..
Не дека сега имаме...ама тогаш воопшто ќе нема потреба да водиме секирации за такво нешто....
Тоа е се за жал, политика, ги тргаат историските факти настрана, само заради тоа....
Сите наши соседи се свесни за тоа, па и Бугарија..
Што мислиш зошто толку многу напаѓаат бугариве со пропаганда..
Тоа ти е една коалиција...
:olee: само слога и без омраза према било кој човек. сега ти е јасно зошто тие такви се многу бугариве.. ни тие не се самите криви народот... така им е презентирано уште од ко се задоени. ајде ти иди и убеди го спротивното:nesum: остај не се карај расправај и готово. еве што туку добив и провокација на приват... драго ќе ви ја презентирам.

РЕ: poracka Цитат:
Напишано од pito
Ste mi pratish li adresa na maika ti.Obestavam ti da ia eba iako ste ti se rodat bratceta YMNI bulgarceta ne prosti negramotni enicari-pomiari kato tebe ? Da vi eba v ystite makedonski,edna shepa hora s polovin darjava deto dnes ste i smenime imeto a ytre ste ia delime s albancite.kade ste dragnali s posranite si gasti be pradluvci!

MAKEDONIA E BULGARSKA ZEMIA NEMA DA BIDE SRABSKA TIA.

во право си. македонија е бугарска. и сега?
ние македонците сме производ на тито од 1944 година, тој ни ја измизли азбука, украде од вас нешто, украде од србите нешто, и така тој ни направи еден ремикс на буквар. не измисли како нација. Македонец и Македонија како држава на балканот. абе ние сме титоклонци. НЕ ние сме РЕПУБЛИКА ТИТОКЛОНИЈА.
ти се задоволи оргазамот ? :pos2:

Nema OTSTAPKI za Ustavnoto Ime na Republika Makedonija, NATO moze samo da go :pusk:

Makedonija ne treba da podlegne na pritisocite.Procesot za imeto e proces koj se vodi vo UN, i nema nikakva osnova za da se resava vo NATO, taa neukost na Nasata Vlada ja iskoristi Grcija da go nametne vo NATO.
Imeto treba da se resava vo UN, i toa po skratena pravna postapka, da se podade oficijalen dokument za promena na imeto na Makedonija spored Ustavot na Republika Makedonija, a ako Generalnoto Sobranie na ON go odbie toa, treba da se pokrene pravna postapka Makedonija protiv Generalno Sobranie na ON (samata povelba go dozvoluva toa ako nekoja zemja clenka e zagrozena ili obespravena na nekoj nacin) vo Megjunarodniot Sud vo Hag.
Tamu 80-90% Makedonija so dobri pravni zastapnici ke ja dobie bitkata za imeto, i na ON ke mu bide pravno nalozeno da go prifati Ustavnoto ime, Clenot na UN charter koj bese PREKRSEN pri priemot na Makedonija vo ON, e -UN Charter-
Chapter 1-case 2 :
" 2. To develop friendly relations among nations based on respect for the principle of EQUAL RIGHTS and SELF-DETERMINATION of peoples, and to take other appropriate measures to strengthen universal peace;)
UN bespravno i nastetija na Makedonija znaejki deka so toa Makedonija se stava vo podredena polozba so drugite clenki na ON(Grcija).
Ama za toa treba nekoj so Golemi Madinja, a ne nekoj kako Gruevski, ili kako Sekerinska koi se nauceni da se krijat pod "suknjata" na USA,cekajki drug da im go resi problemot.
Vidi sto dobivme dosega od USA
-Nepravilna Teritorijalna orgaizacija delejki ja Makedonija na Makedonski del i Albanski del(Struga i Kicevo gi napravija vestacko Albanski)-dobivka od toa bese priznavanje na Ustavnoto ime, koe eve sega gledame NE go priznavaat!!!!!

-poddrska za Badinteroviot princip, od ednonacionalna stanavme bi-nacionalna drzava!

-Socijalni paketi za ONA, i Oficijaliziranje na Albanskiot Jazik (toa sega go turkaat da pomine)

-znaes sto e sledno??? Politicka Avtonomija na Zapadna Makedonija, pa potoa sleduva Federalizacija na Makedonija...???

- sledniot cekor mozesamo da go pretpostavime... hint : Prizrenska liga....

Do KOGA???? Mladite lugje, Intelektualcite, koi se idninata na ovaa Makedonija treba ednas da kazat edno ostro NE!!!!!!Se raboti za nasata idnina i identitet...
Makedonija na Makedoncite.
NATO neka ide u P.M ako ne im odgovarame kako Makedonci, nema da gineme za nivnite ekspanzionisticki "ideali"!!!!

еве сега како ќе играат циганите од атина

прво, они ќе бидат најсреќни доколку ни го закачат ДМР (демократска)

ама

прво еве како што изјавуваат, се фаќаат за нова р македонија, за нив единсвено прифатливо решение. кај нас едни ќе бидат за устваното име, ( т.е. второ име само за грција), други ќе бидат за ДМР како прифатливо решение

но

мудрите цигани ќе речат: ок, еве правиме уште една отспака прифаќаме ДРМ

и после натака си знаеме...

КОНЕЧНО: грција пред 15 години побара промена на името - после 15 години тоа и ќе се случи. ДРМ

не сум јас крив што е овака, но едно треба да ни е јасно. бегање од овие 5 предлози на креаторот - нема!

нимиц ни го начука у гз во 90та минута. предлогот негов е јасен, име различно од уставното за меѓунардона употреба.
со други зборови желбата на грција. крај

референдум?
ха

ха ха ха..

:(

секоја помисла за промена на името е СРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА. КОИ СМЕ НИЕ БРЕ ДА РЕШАВАМЕ КАКО ДА СЕ ВИКА ЗЕМЈАТА КОЕ ШТО ИМЕ НОСИЛА ТОЛКУ ВРЕМЕ? ФАКТ Е ДЕКА СМЕ ЕДИНАТА ДРЖАВА КОЈА ШТО УСПЕАЛА ОД СЕКОГАШ ДО СЕГА ДА УСПЕЕМЕ ДА СИ ГО ЗАДРЖИМЕ ИМЕТО!!! ВИДИ ЈА ГЕЈЛАДА КАКО СЕ ВИКААШЕ ПОРАНО? ХЕЛЕНИЗАМ ќе ми спомнуваат тие на мене.
едноставно сум горд што толку време го имаме тоа име и ЌЕ ГО ИМАМЕ. САМО ДА НЕ ПОТКЛЕКНУВАМЕ НА ПРОВОКАЦИИТЕ ОД ПОЛИТИЧАРИТЕ. СЕКОЈ ПРЕДЛОГ ОД СЕГА Е ПРОТИВ НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ!!! ГРУЈО ПРЕКИНИ!!! БРАНЕ И ТИ СО НЕГО ПАКЕТ :sekss: само да не се плотите, на нас такви луѓе кои што имаат одбивност спрема својата мајка Македонија не ни требаат и слободно уште денес нека го напуштат парламентот, а ние ќе прогласиме Кралска Македонија и ќе го поставиме Серпико за КРАЛ :vozbud::vozbud::vozbud:

Nema OTSTAPKI za Ustavnoto Ime na Republika Makedonija, NATO moze samo da go :pusk:

Makedonija ne treba da podlegne na pritisocite.Procesot za imeto e proces koj se vodi vo UN, i nema nikakva osnova za da se resava vo NATO, taa neukost na Nasata Vlada ja iskoristi Grcija da go nametne vo NATO.
Imeto treba da se resava vo UN, i toa po skratena pravna postapka, da se podade oficijalen dokument za promena na imeto na Makedonija spored Ustavot na Republika Makedonija, a ako Generalnoto Sobranie na ON go odbie toa, treba da se pokrene pravna postapka Makedonija protiv Generalno Sobranie na ON (samata povelba go dozvoluva toa ako nekoja zemja clenka e zagrozena ili obespravena na nekoj nacin) vo Megjunarodniot Sud vo Hag.
Tamu 80-90% Makedonija so dobri pravni zastapnici ke ja dobie bitkata za imeto, i na ON ke mu bide pravno nalozeno da go prifati Ustavnoto ime, Clenot na UN charter koj bese PREKRSEN pri priemot na Makedonija vo ON, e -UN Charter-
Chapter 1-case 2 :
" 2. To develop friendly relations among nations based on respect for the principle of EQUAL RIGHTS and SELF-DETERMINATION of peoples, and to take other appropriate measures to strengthen universal peace;)
UN bespravno i nastetija na Makedonija znaejki deka so toa Makedonija se stava vo podredena polozba so drugite clenki na ON(Grcija).
Ama za toa treba nekoj so Golemi Madinja, a ne nekoj kako Gruevski, ili kako Sekerinska koi se nauceni da se krijat pod "suknjata" na USA,cekajki drug da im go resi problemot.
Vidi sto dobivme dosega od USA
-Nepravilna Teritorijalna orgaizacija delejki ja Makedonija na Makedonski del i Albanski del(Struga i Kicevo gi napravija vestacko Albanski)-dobivka od toa bese priznavanje na Ustavnoto ime, koe eve sega gledame NE go priznavaat!!!!!

-poddrska za Badinteroviot princip, od ednonacionalna stanavme bi-nacionalna drzava!

-Socijalni paketi za ONA, i Oficijaliziranje na Albanskiot Jazik (toa sega go turkaat da pomine)

-znaes sto e sledno??? Politicka Avtonomija na Zapadna Makedonija, pa potoa sleduva Federalizacija na Makedonija...???

- sledniot cekor mozesamo da go pretpostavime... hint : Prizrenska liga....

Do KOGA???? Mladite lugje, Intelektualcite, koi se idninata na ovaa Makedonija treba ednas da kazat edno ostro NE!!!!!!Se raboti za nasata idnina i identitet...
Makedonija na Makedoncite.
NATO neka ide u P.M ako ne im odgovarame kako Makedonci, nema da gineme za nivnite ekspanzionisticki "ideali"!!!!

нашите предци исто не се криви за се што е сега... :( српска окупација, бугарска... Република Титоклонија... и ајде
:costumed2сега сме ние на ред :ojea::love2::cheeky1:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom