vidi
ne znam zosto morale rusite da primaat "tugj" jazik
zborele slicen jazik odamna.
na prashanjeto sam si odgovori
За русите ние сме зад карпатите, за нас тие се зад карпатите... разликата е од која страна гледаш ... значи славјаните заминале од балканот кон русија нели па русите,украинците и др го прифатиле вашиот јазик нели ?... исправи ме ако грешам ... А тоа за домаќинот, не се користи во литературниот албански ама се користи особено од албанците во мкд исто како и домазет... се користат зборови и во литераутрниот албански, пример - вади/вадис, коси/ косис ... Сега моето прашање е ...
tocno, za Ruskite i Ukrainskite Nauchnici "Slovenite dosle pozadi Karpatite". zato sho sme na razlicni strani - logicno deka od jug, od kade sto se shirela civilizacijata, da sme otisle tamu
a tie koi ziveele tamu, tie NE PADNALE i ne NIKNALE tamu, i tie imaat korenja, se naselile nekogas od nekade.
Kazi mi kade postojat arheoloski ostatoci od gradovi / razviena civilizacija vo severozapadna-evropa i severo-istocna rusija, da se postari od 3 000 godini?
jas mislam deka gi nema, dodeka kaj nas si igrame so artefakti i postari od
3 000 godini.
Na teritorijata na Makedonija , Srbija i Turcija se najdeni nepobitni fakti za civilizacija i pismenost koja datira i pred 6 000 pred Hrista. Veruvam deka dokolku se pobara, ke se najdat i vo Albanija
Ako ja gledas dokumentacijata, bas prasaj se istoto, kako im uspea na Kiril i Metodije da "nametnat" pismoto i jazikot?
Zosto se koristi domakjin i domazet i kaj nas i kaj Srbite i kaj Albancite? inace se koristi i vo Albanija, za Drac mozam da ti garantiram deka koristat i domakjin i domazet, bas pobaraj, informiraj se, vidi
Od kade ISTIOT folklor? Jas ne mozam da bidam takov ignorant i da tvrdam deka DOMINANTEN narod dosol od Azija, i gi istrebil starosedelcite, ama go primile folklorot od komsite... (znaci, ne mozam da bidam ignorant i da tvrdam deka ste naseleni od turcite, ste gi ispotepale starosedelcite, ama ste go zele nasiot folklor)
za folklorot edinstveno objasnuvanje e - isti vrski. jazikot e ziv, se menuva, pismoto isto si ima svoe tecenie, megjutoa folklorot, narodnoto tvorestvo, muzikata, igrite, vezovite, tradicijata, e ona sto mene od sekogas me fasciniralo.
po sto iljaditi pat, porasnat sum so albanci, i to "arnauti" i "novopeceni" (torbesi), a i ponekoj turcin, i gjupci, i srbi.
Znaes kolku ora se isti? Bez razlika na vlijanieto hristijanstvo - islam, dali si svesen kolku obicai ni se isti, ostanati od predcite, "paganite" (ne bile pagani vo smisla bezbozsci, si imale svoja religija i obicai)
jas sum muzicar po profesija.
Kako Makedonskite, Albanskite i Srpskite skali vo folklorot se ISTI?
NEKOJ OD NEKOGO KRADEL?
NE!
Ne znam kolku ezera imalo na Balkanot pred potopot, ama znam sto mi gledaat ocite, sto mi slusaat usite, i sot mi kazuva mozokot:
ISTORIJA nebroeni godini
Pismenost najmalku 8 000 godini (6 000 godini pred Hristos naodi na cel Balkan)
Civilizacija najmalku 8 000 godini (okolu Astronomija i Astrologija vo folklorot imase nekolku ubavi temi, mozes da gi pobaras, ako te interesira)