Македонци, илири, траки, фрегаси...

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
2. Зошто Прличев се потрудил да го преведе својот еп на македонски јазик ?...

ti kazuva nesto stilski figuri? metrika? broj na slogovi? adaptacija?

za edno umetnicko delo da ne izgubi premnogu od vrednosta pri preveduvanje, mora da se prevedi so vnimanie.

postojat stilski figuri i vrsta na pisuvanje kaj prlicev koi ne mozat samo slepo da se prevedat :)

za prvoto prasanje odgovori si sam :)

1. мистеријата прличев како и др. негови современици е многу исполитизирана , немам намера да ја демистицирам ...
прочитајте па потоа критики ...
2. арапи - планината на кружната светлина
ги имаат најстарото писмо и се познати како СУФИ
3. само во древните јазици постои буквата Ѕ
4. денешна италија РАШКА племе етрурци и тоски
5. КАРТАГИНА - ЗЕМЈАТА НА ЗМИИТЕ И ЗМЕЈОВИТЕ ...

Сега општо... Албанците и Македонците имаат заедничко потекло од античко време... Ден денес делат слична култура,традиција... Само не зборуваат ист јазик а тоа значи или македонците се асимилирани во албанци кои дошле од карпатите или паднале од марс што е спротивно на секоја логика или македонците се јазично асимилирани во словени од грчкото и верското православно влијание од кое влијание и кај албанците сретнуваме употреба на славизми...

uste malku ke ti svetni :)

probaj ova:

Албанците и Македонците имаат заедничко потекло од античко време... Ден денес делат слична култура,традиција... Само не зборуваат ист јазик

da objasnis so ova:

- uste vo antika dijalekti
- konstantni migracii, koi zavrsuvaat so nosenjeto na azijatski muslimani od strana na turcite, i kako rezultat na toa sto donesenite bile del od vlasta, nametnuvaat del od svojot jazik i imeto. POGLEDAJ kolku slicni primeri ima vo istorijata, od Frankite, do cela Juzna Amerika!

Spancite i Portugalcite ODAMNA ne se aktivni okupatori vo tie drzavi, a spanskiot i portugalskiot i den denes se sluzbeni i "narodni" jazici, odnosno osven nekoi "izgubeni" pleminja po amazon i andite, pogolemiot del od populacijata na Juzna Amerika zboruva spanski ili portugalski.

A Galite sebesi se narekuvaat FRANCUZI... Franks.

Jas ne primetuvam nekoj da saka da ve asimilira, denes de fakto postojat dva razlicni narodi koi imaat ist koren - narodot koj ziveel vo antikata na ovie isti prostori.

samo vo Euforijata na odkrivanje na svoite korenja, ne gledate kompletniot mozaik, tuku samo kamcinjata koi na NEKOGO na kogo VOOPSTO ne mu e gajle i za mene i za tebe mu odgovara da ti gi pokazi.

ne baraj istorijata po germanski muzei, arno si ja baras vo jazikot , pogledni malku sho ima i vo zemjata, i ke ti se otvorat ocite :)

seti se so kogo i protiv kogo se borele lugjeto koi ziveele na teritorijata kade sho denes ziveat Albanci i Makedonci, od Aleksandar i Pir, preku Kastriot, do prvata Makedonsko-Kosovska brigada...

mnogu od nas mislat deka istorijata ja pisuvaat pobednicite a jas mislam deka istorijata ja kazuvaat faktite
1 makedoncite
2 makedonija
3 makedonskiot
postoele, postojat i ke postojat
tolku .

Во друго време победниците ја пишувале историјата... минато,свршено,неповторливо време... Погледни го видеото , ќе сфатиш

Па почитуван СЕРДАРУ нели со векови сме се бореле против увезена роба, ама не успеал никој да го асимилира во целост албанскиот народ ни римјани,ни грци,ни срби,ни турци... затоа твојата теорија за асимилирање, шпанскиот пример не држи баш, мислам не целосно...имаме таков случај на наши простори, пример, ни никнаа нови народи,нации,наречи ги како сакаш како турци,торбеши,македонци муслимани... А што викаш , не приметуваш некој да сака да не асимилира... Врати го филмот малку наназад, знаеш на колку албанци и македонци им го менуваа презимето на vic,ov,vski,ski ... Во минатиот систем албанците не смееја своите деца да ги именуваат со албански имиња туку само со муслимански... една учителка моја драга кога сакала да извади извод за девојченцето SHPRESA требала да образложи кое е значењето на името им рекла на комуњарите ако им е проблем може да ја именува и НАДА :) , освен тоа ден денес многу албанци во битола,прлеп,велес, носат презимиња со ов,овски,ски... ај да не те замарам многу... Во денешно време не биваат веќе такви срања... А историјата ја барам во културата,традицијата,јазикот и археолошките пронаоѓања...

Крв си е крв :)

nikade ne spomnav asimilacija, celo vreme zboram za ime i jazik. vo pusta gordost i euforija, se gubis, citaj me povnimatelno :)

od Albania vo Azija doagjaat lugje na Balkanot vo Iliria i go davaat novoto ime na teritorijata - Albania na Balkanot.

potekloto na tie lugje e NEVAZNO. mozebi se i vnuci na vojskite na Aleksandar, mozebi se vnuci na dedo mraz, mozebi se od MARS, vazno e deka go nosat imeto, i del od jazikot (meshanjeto na jazicite e proces koj i denes trae, monitor, softver, bezbroj primeri...)

Znaci, starosedelci + malku doneseni se mesaat, ete ti gi i Balkanskite koreni i Azijskite.

Inace, zosto go svakajte "azijski korenja" kako nesto negativno? I nie najverojatno imame poteklo od azija, a de fakto zborame indo-evropski jazici...

ona "indo" e poradi indija vo Azija, ako ne ti e jasno :P

inace, okolu "iminja i preziminja"
Во денешно време не биваат веќе такви срања...

nekolku pati sum go spomnal, pred moi oci se albaniziraa 2 familii vo Bitola. Od Torbesi stanaja Albanci. Od Selimoski stanaja Selimi.

i? sho dokazva to? nisto, osven deka vo toj moment niv ekonomski i nekako povekje im se isplatelo da se pisat na popis kako Albanci, namesto kako Torbesi.

inace, ne ti raboti videoto... ili pogresen link ili sho znam jas...( ova video - Evidence of Albanian writing from 6th century)

i..

daj mi nadpis na bilo sto so terminot Albania pred doagjanjeto na Turcite.

ke me svatis KONECNO?

p.s.

zosto mi davas videa od proslavi so fustani i ora?

ko prvo, sum gi gledal povekjeto, duri i tie od pogonishte i slicni (pogonishte, ne e malku "slavsko" imeto? )

ko vtoro, sho ke dokazi toa? deka i albancite znat da svirat klarinet i nosele fustani? znajme, daj kazi nesto sho ne znajme...

edit:

lol, ete ti vo edno od videata, Ismail Bej Qemali, Bej, turska titula.
Albancite ne samo sho davale bashibuzuk cheti na Turskiot Asker, tuku mnogu aktivno bile vkljuceni vo ogranite na uprava, poradi religiskata "bliskost" so Turcite...

TAKA ILIJA STANA ALIJA, ako me svakjas :)

Мислиш зошто не се користи терминот АЛБАНИЈА,АЛБАНЕЦ пред турците... Од антиката до 14век многу работи се смениле СЕРДАРУ... Не можеме да зборуваме за илири во 14век,во тоа време голем дел од илирите веќе се или славизирани или погрчени,се создале нови држави со свои политики... во тоа време тоа што останало од илирскиот народ се нарекувало арбанските кнежевства... Скендербег ги обединува овие кнежевства и ги нарекува ШЌИПЕ И ШЌИПЕРИА а меѓународно се нарекуваат АРНАУТИ,АРБАНАСИ,АРВАНИТИ,АРБРЕШИ,АЛБАНИ... Ова именување претпоставувам потекнува од племето АЛБАНИ населено северно од драч бидејки во тоа време само денешна Албанија останало од Илириа...се друго станало,Хрватска,Босна,Србија,Македонија,Грција а за политиките на овие држави доволно си запознаен.

Пробај сега да го видиш видеото

go vidov videoto :)

za zal ne sum lingvisticar da bi mozel da dadam nekoe strucno objasnuvanje odma. vaka, laicki, konstatacija:

- navredlivo kon "slavite", zato sho i samite "slavi" (nie, Makedoncite) ne se slagame so oficijalnata nauka. a ima fala bogu pametni lugje i vo srbija i vo slovenija i vo hrvatska, koi mislat so svoja glava i gledaat so svoi oci. znaci, golem del od "slavite" na koi se misli, na komsiite na albancite, imaat ist problem so "oficijalnata nauka" :)
- so cel da se pobudat patriotski cuvstva kaj obicniot albanec, se ismeva ili ocrnuva "drugiot", i normalno, malku albanski still, malku zakani "ke vidite vie" :)
- i jas mozam da go citam. ne velam deka mozam bez pomos da go razberam, ama da go citam mozam.

SIMBOLITE, BUKVITE, sum gi videl mnogupati :)

daj te molam povekje az toa pleme Albani

ti rekov, me interesira NAJDOBRONAMERNO sekakov podatok za spomnuvanje na Alban/i/a od Antikata do Turcite.

zato sho ako nema takvo, ispagja moeto: da, starosedelci ste, a imeto Albani / Albanci go dobivate duri po idenjeto na Turcite... koga verojatno bilo doneseno toa pleme "Albani" :)

inace, ko sho spomnavme odamna na edna tema: ne e istorijata pazar, pa jas ke ti priznam ova, ti mene ova... jas sum svesen deka Albanskata Nacija ima korenja na Balkanot. Ama imate i edno malo korence od Azija. Od koja sho vi idi imeto.

Nisto navredlivo, nisto ponizuvacki, nisto asimilatorsko. STORENOTO, minatoto me interesira :)

takvo kakvo sto bilo: Surovo, TESKO, Sloveno (pismeno) i SLAVNO

Е сега ова ... корењата на албанците малку на балканот , малку во азија... видеово ќе биде интересно и за АНАВЕНО што толку многу сака да ги прикаже албанците како дојдени од карпатите... Некој мисли дека староседелците од балканот до карпатите и во северна африка се пелазгите, значи илирите,македонците,траките,фригите... ама ете денешните албанци да ти биле потомци на тој народ и нивниот јазик... или јас би рекол денешните албанци најмногу ја зачувале културата,традицијата и јазикот на пелазгите... И јас претпоставувам дека именувањето АЛБАНИ потекнува од поново време ама тоа што викаш донесени од турците,тоа ти нема ам баш никаква основа... си имал прочитано некаде турците населија цело племе некаде блиску до Драч па од тоа племе денес се нарекуваат сите албанци ???

Во ова видео авторот сака да го прикаже заедничкото потекло на илирите,македонците, Александар,Филип,Олимпиа,Пиро,Скендербег...

На крај се вели дека албанците и македонците се слични, македонскиот јазик е сличен на албанскиот гег дијалект... Сепак останува моето прашање... Што со словенскиот јазик ?... Античките македонци биле словени ?...

Тоа што Илиа станал Алиа не знам каква ти врска има со етнитетот... Со тоа сакаш да кажеш дека и ние албанците сме биле македонци,словени ама кога сме го прифатиле исламот сме станале албанци... И Касиус Клеј и многу други си смениле вера и име ама не станале, арапи ниту турци, станале муслимани па затоа АБРАХАМ/ИБРАХИМ, МОЈСИЕ/МУСА, ИСУС/ИСА, МАРИЈА/МЕРЈЕМА ги разликувааме по вера и не знам зошто не разликувате вера од етничка припадност... Скендербег претпоставувам ко дете бил православен, потоа станал муслиман ама не станал турчин, туку рекол " мојата и на секој шќиптар вера е шќиптариа ", не станал ниту Исмаил Ќемали турчин затоа што бил бег,ниту пак Али Паша Тепелена, ниту браќата Фрашери кои припаѓале на бекташианската исламска секта... Сите се албанци, христијани,муслимани,будисти,и што ти ја знам што... албанците ги прави албанци јазикот како што ги прави словените словенскиот јазик словени... било да се од србија,македонија,бугарија,русија,украина и др. Научете да разликувате етничка припадност од географски поим и од вера... Албанец си е албанец во албанија, во косово, македонија , на месечината, на марс ( ако некогаш земјаните се преселат на марс, ќе се викаме марсовци ама албанци :) сфаќаш ?...)

Јас се извинувам вака што ви упаѓам во дискусија .Гледам дека се занимавате со лингвистика овде , би ве запрашал дали воопшто го следевте ова ??????? ако сте го погледале дали би можеле да дадете коментар , каде се согласувате , а каде не се согласувате мислам дека е редно да си ги кажете своето ниво на стручност за да знаеме кој критикува или не се согласува со една професорка , лингвист .Мислам дека дава многу одговори за спорните моменти во темава
http://video.google.com/videoplay?docid=3044014899736107172&hl=en

Narodot na Balkanot, toj stariot, bil:

Sloven (pismen), Slovo = bukva. Pismenosta na Balkanot e dokazana barem za poslednite 8 000 godini :)

Slaven (slaven), od kade se vlecat pokasnite imenuvanja kako "Slavjani", i obrni vnimanie so kakvo pocituvanje porano se zboruva za Balkancite koi ziveat megju trite morinja. (deneshna Albanija, Makedonija, del od Grcija i Bugarija)

E sega, i pokraj pretpostavenata odbojnost kon Anaveno, si trebalo da gi podprocitas tie linkovite negovi.

SAMITE RUSI I UKRAINCI UCAT "Slovenite dosle od pozadi Karpatite"

PISMENITE dosle od pozadi Karpatite.

NIE sme otisle tamu, begakji od vojnite koi trale mnogu stotici godini...

Zato "Slavski" iminja na sela po Albanija, ne se slavski, nasi se, i moi i tvoi...

DOMAKJINLUK treba i DOMAKJINI, a ne rasturikukji :)

kako e domakjin na albanski? (znam deka e isto, zaebavam malku samo :))

namesto da sme DOMAKJINI, nie ocite ke si gi izvajme...

edit:

za Ilija i Alija...

sam go rece, kakva vrska ima so krvta... nikakva! tokmu to ti go rekov i jas, Ilija stana Alija, ama pak istiot coek e, istite tatko i majka gi ima :)

Narodot na Balkanot, toj stariot, bil:

Sloven (pismen), Slovo = bukva. Pismenosta na Balkanot e dokazana barem za poslednite 8 000 godini :)

Slaven (slaven), od kade se vlecat pokasnite imenuvanja kako "Slavjani", i obrni vnimanie so kakvo pocituvanje porano se zboruva za Balkancite koi ziveat megju trite morinja. (deneshna Albanija, Makedonija, del od Grcija i Bugarija)

E sega, i pokraj pretpostavenata odbojnost kon Anaveno, si trebalo da gi podprocitas tie linkovite negovi.

SAMITE RUSI I UKRAINCI UCAT "Slovenite dosle od pozadi Karpatite"

PISMENITE dosle od pozadi Karpatite.

NIE sme otisle tamu, begakji od vojnite koi trale mnogu stotici godini...

Zato "Slavski" iminja na sela po Albanija, ne se slavski, nasi se, i moi i tvoi...

DOMAKJINLUK treba i DOMAKJINI, a ne rasturikukji :)

kako e domakjin na albanski? (znam deka e isto, zaebavam malku samo :))

namesto da sme DOMAKJINI, nie ocite ke si gi izvajme...

edit:

za Ilija i Alija...

sam go rece, kakva vrska ima so krvta... nikakva! tokmu to ti go rekov i jas, Ilija stana Alija, ama pak istiot coek e, istite tatko i majka gi ima :)

За русите ние сме зад карпатите, за нас тие се зад карпатите... разликата е од која страна гледаш :) ... значи славјаните заминале од балканот кон русија нели па русите,украинците и др го прифатиле вашиот јазик нели ?... исправи ме ако грешам ... А тоа за домаќинот, не се користи во литературниот албански ама се користи особено од албанците во мкд исто како и домазет... се користат зборови и во литераутрниот албански, пример - вади/вадис, коси/ косис ... Сега моето прашање е ... ако според мислењето на многу стручњаци и од археолошките пронаоѓања албанскиот јазик е јазикот на пелазгите,античкиот народ на балканот зошто тогаш денешните албанци не зборуваат словенски јазик кога според ваше мислење словенскиот јазик е јазикот на пелазгите... Имаме две противречности - 1. Албанците,македонците се староседелци, потомци на античкиот народ на балканот и според археолошките пронаоѓања во Албанија, јазикот на тој антички народ може да се спореди единствено со албанскиот јазик а денешните македонци се асимилирани од словените и грците
2. Античките македонци се словени кои се прошириле до Русија, значи го прошириле и јазикот...
Сега кое ќе да е поосновано , првото или второто ?...

Госпоѓата во емисијата ја тврдеше вторава верзија. Кажа дека зборот Македонија произлегува од МА - божица и ДОНИА - земја, па после кажа македонија значи земја остров... На еден мој претходен пост по претпоставка сум пишал дека името Македонија произлегува од МАЛЕ/планина и ДОН по моја претпоставка пишав дека произлегува од ДОН/господар,господарство а еве сега госпоѓата ни објасни дека ДОНИА значи земја а така добиваме МАЛЕДОН,МАЦЕДОН/МАКЕДОН, значи планинска земја а сигурен сум дека од многу автори сте прочитале дека македонците ги опишувале како планински луѓе... МАЛЕ албански збор нели ?... Нема врска со словенскиот...

vidi

ne znam zosto morale rusite da primaat "tugj" jazik :)

zborele slicen jazik odamna.

na prashanjeto sam si odgovori

За русите ние сме зад карпатите, за нас тие се зад карпатите... разликата е од која страна гледаш ... значи славјаните заминале од балканот кон русија нели па русите,украинците и др го прифатиле вашиот јазик нели ?... исправи ме ако грешам ... А тоа за домаќинот, не се користи во литературниот албански ама се користи особено од албанците во мкд исто како и домазет... се користат зборови и во литераутрниот албански, пример - вади/вадис, коси/ косис ... Сега моето прашање е ...

tocno, za Ruskite i Ukrainskite Nauchnici "Slovenite dosle pozadi Karpatite". zato sho sme na razlicni strani - logicno deka od jug, od kade sto se shirela civilizacijata, da sme otisle tamu :)

a tie koi ziveele tamu, tie NE PADNALE i ne NIKNALE tamu, i tie imaat korenja, se naselile nekogas od nekade.

Kazi mi kade postojat arheoloski ostatoci od gradovi / razviena civilizacija vo severozapadna-evropa i severo-istocna rusija, da se postari od 3 000 godini?

jas mislam deka gi nema, dodeka kaj nas si igrame so artefakti i postari od
3 000 godini.

Na teritorijata na Makedonija , Srbija i Turcija se najdeni nepobitni fakti za civilizacija i pismenost koja datira i pred 6 000 pred Hrista. Veruvam deka dokolku se pobara, ke se najdat i vo Albanija :)

Ako ja gledas dokumentacijata, bas prasaj se istoto, kako im uspea na Kiril i Metodije da "nametnat" pismoto i jazikot?

Zosto se koristi domakjin i domazet i kaj nas i kaj Srbite i kaj Albancite? inace se koristi i vo Albanija, za Drac mozam da ti garantiram deka koristat i domakjin i domazet, bas pobaraj, informiraj se, vidi :)

Od kade ISTIOT folklor? Jas ne mozam da bidam takov ignorant i da tvrdam deka DOMINANTEN narod dosol od Azija, i gi istrebil starosedelcite, ama go primile folklorot od komsite... (znaci, ne mozam da bidam ignorant i da tvrdam deka ste naseleni od turcite, ste gi ispotepale starosedelcite, ama ste go zele nasiot folklor)

za folklorot edinstveno objasnuvanje e - isti vrski. jazikot e ziv, se menuva, pismoto isto si ima svoe tecenie, megjutoa folklorot, narodnoto tvorestvo, muzikata, igrite, vezovite, tradicijata, e ona sto mene od sekogas me fasciniralo.

po sto iljaditi pat, porasnat sum so albanci, i to "arnauti" i "novopeceni" (torbesi), a i ponekoj turcin, i gjupci, i srbi.

Znaes kolku ora se isti? Bez razlika na vlijanieto hristijanstvo - islam, dali si svesen kolku obicai ni se isti, ostanati od predcite, "paganite" (ne bile pagani vo smisla bezbozsci, si imale svoja religija i obicai)

jas sum muzicar po profesija.

Kako Makedonskite, Albanskite i Srpskite skali vo folklorot se ISTI?

NEKOJ OD NEKOGO KRADEL?

NE!

Ne znam kolku ezera imalo na Balkanot pred potopot, ama znam sto mi gledaat ocite, sto mi slusaat usite, i sot mi kazuva mozokot:

ISTORIJA nebroeni godini
Pismenost najmalku 8 000 godini (6 000 godini pred Hristos naodi na cel Balkan)
Civilizacija najmalku 8 000 godini (okolu Astronomija i Astrologija vo folklorot imase nekolku ubavi temi, mozes da gi pobaras, ako te interesira)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom