Македонци, илири, траки, фрегаси...

• Креатор на темата Креатор на темата PIRRO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Само да те потсетам :
ДАНАЈЦИТЕ 13 ЕВРЕЈСКО ПЛЕМЕ , НА ЧЕЛО СО ЛИДЕРОТ ДАН , ГО ОТФРЛИЛЕ УЧЕЊЕТО НА ТОРАТА И ОСТАНАЛЕ МНОГУБОЖНИЦИ ...
ИМАЛЕ СВОЕ ПИСМО И КУЛТУРА , ВОДЕЛЕ ВОЈНИ СО СОПСТВЕНИОТ НАРОД ...

НА КАМЕНОТ ОД РОЗЕТНА :
ТРЕТОТО ПИСМО Е ДАНАЈСКО , ГО УПОТРЕБУВАЛЕ ВО ДОЛЕН ЕГИПЕТ ...

СОЗНАНИЕ КОЕ ГИ РАЗОТКРИВА ФАЛСИФИКАТИТЕ ВО ГРЧКИТЕ МИТОВИ ...

п.с. се утепав од читање и барање по речник Орле ај прераскажуј Македонски ...

mycenae_agamemnon.jpg

thracian-golden-mask.jpg
golden_mask.jpg

golden_mask.jpg
2arhe_antika4%20maska.jpg

Многу убаво се гледа блискоста на Македонците и Траките, ама нешто илирско не гледам, а уште помалку на територија на МК.​

Само да те потсетам :
ДАНАЈЦИТЕ 13 ЕВРЕЈСКО ПЛЕМЕ , НА ЧЕЛО СО ЛИДЕРОТ ДАН , ГО ОТФРЛИЛЕ УЧЕЊЕТО НА ТОРАТА И ОСТАНАЛЕ МНОГУБОЖНИЦИ ...
ИМАЛЕ СВОЕ ПИСМО И КУЛТУРА , ВОДЕЛЕ ВОЈНИ СО СОПСТВЕНИОТ НАРОД ...

НА КАМЕНОТ ОД РОЗЕТНА :
ТРЕТОТО ПИСМО Е ДАНАЈСКО , ГО УПОТРЕБУВАЛЕ ВО ДОЛЕН ЕГИПЕТ ...

СОЗНАНИЕ КОЕ ГИ РАЗОТКРИВА ФАЛСИФИКАТИТЕ ВО ГРЧКИТЕ МИТОВИ ...

п.с. се утепав од читање и барање по речник Орле ај прераскажуј Македонски ...

Ќе го преведам ама ќе ми треба време ...

Подобро да НЕ!

Пиши на Македонски.

На македонски можам да пишам мое мислење...сепак и ова ќе го преведам, ама ќе го постувам прво на англиски заради веродостојност на авторот

mycenae_agamemnon.jpg

thracian-golden-mask.jpg
golden_mask.jpg

golden_mask.jpg
2arhe_antika4%20maska.jpg

Многу убаво се гледа блискоста на Македонците и Траките, ама нешто илирско не гледам, а уште помалку на територија на МК.​

[media]http://www.youtube.com/watch?v=gkfgW85wfeI[/media]

[media]http://www.youtube.com/watch?v=pla8yaAUJFE&feature=related[/media]

На македонски можам да пишам мое мислење...сепак и ова ќе го преведам, ама ќе го постувам прво на англиски заради веродостојност на авторот

Доволен е само линк. Џабе постираш, и така никој нема да се мачи да чита толкави пастирани текствои. Значи, само линк.

А што ти твоето знаење и твојата историја ја базираш на клипови од Јутуб? ....:ples:

Доволен е само линк. Џабе постираш, и така никој нема да се мачи да чита толкави пастирани текствои. Значи, само линк.

А што ти твоето знаење и твојата историја ја базираш на клипови од Јутуб? ....:ples:

Чудно, нели и ти ја применуваше истата пракса? :)

Во врска со сонцето, кога кажав сите го користат, со тоа мислам сите цел свет, тоа не е исклучиво за балканот, затоа без занесувања.

carro_del_sol.jpg

Еве горнава кочија на сонцето е од Данска и прилично е стара.

А за орелот, немој да зборувате, смешни сте. Немам време да објаснувам толку.

Страната за албанската археологија нема ништо повеќе од наоди кој може да се припишат на Македонците, грците, римјаните ...

Ајде еден наод со натпис илири, некоја пара, толку бре јаки а скапан наод со свое име нема.

http://www.illyrians.org/Jamespandeli.html ILLYR-ALBANIA: THE MOTHER EARth- by James Wm. Pandeli :pos2:

Илирите го држеле цело крајбрежје на Јадран, а денешниве шкипови ни М од морепловци. :pos2:

Плаќање пропаганда и се може :toe:

ILLYR is dervied from the albanish I LIRE meaning FREE

Еднаш ова, другпат нешто трето, решете се.

ДОДАДИ МИСЛЕЊЕ ЗА КЛИПЧЕТО !?

Староседелците на балканот се пелазгите (варварите) на север од грците, верувале во ZEVS/ZOTI, THETIS/TATA... Хомер ја напишал илиада и одисеа на тој стар јазик (се нарекува хеленски,старогрчки)
кој јазик може да се спореди само со албанскиот (во македонскиот,црногорскиот, се употребуват некои зборови од тој стар јазик), нивниот предок е HYLUS/YLLI (звезда,сонце)... Познати родови на тие варвари се Тхеспроти,Молоси... Според Плутарк прв крал бил PHAETON...: "Of the Thesprotians and Molossians after the great inundation, the first king, according to some historians, was Phaethon, one of those who came into Epirus with Pelasgus. Others tell us that Deucalion and Pyrrha, having set up the worship of Jupiter at Dodona, settled there among the Molossians. In after time, Neoptolemus, Achilles's son, planting a colony, possessed these parts himself, and left a succession of kings, who, after him, was named Pyrrhidae, as he in his youth was called Pyrrhus, and of his legitimate children, one was born of Lanassa, daughter of Cleodaeus, Hyllus's son, had also that name. From him Achilles came to have divine honours in Epirus, under the name of Aspetus, in the language of the country. After these first kings, those of the following intervening times becoming barbarous, and insignificant both in their power and their lives, Tharrhypas is said to have been the first who, by introducing Greek manners and learning, and humane laws into his cities, left any fame of himself. Alcetas was the son of Tharrhypas, Arybas of Alcetas, and of Arybas and Troas his queen, Aeacides; he married Phthia, the daughter of Menon, the Thessalian, a man of note at the time of the Lamiac war, and of highest command in the confederate army next to Leosthenes. To Aeacides were born of Phthia, Deidamia and Troas, daughters, and Pyrrhus, a son " ... http://classics.mit.edu/Plutarch/pyrrhus.html

Пирро го нарекувале орел па кога славеле некоја победа неговите војници го фалеле и се радувале што имаат силен крал, орел ... на тоа тој им одговорил : " на орелот му ја даваат силата крилјата а моите крилја сте вие,мојот народ " ...

Не ја базирам историјата врз основа на клипот туку врз основа на Илиада,Одисеа,Плутарк и други антички писатели и историчари, археолошките пронаоѓања во албанија,македонија ... Клипот само ги покажува досегашните сознанија...

Во врска со сонцето, кога кажав сите го користат, со тоа мислам сите цел свет, тоа не е исклучиво за балканот, затоа без занесувања.

carro_del_sol.jpg

Еве горнава кочија на сонцето е од Данска и прилично е стара.

А за орелот, немој да зборувате, смешни сте. Немам време да објаснувам толку.

Страната за албанската археологија нема ништо повеќе од наоди кој може да се припишат на Македонците, грците, римјаните ...

Ајде еден наод со натпис илири, некоја пара, толку бре јаки а скапан наод со свое име нема.

http://www.illyrians.org/Jamespandeli.html ILLYR-ALBANIA: THE MOTHER EARth- by James Wm. Pandeli :pos2:

Илирите го држеле цело крајбрежје на Јадран, а денешниве шкипови ни М од морепловци. :pos2:

Плаќање пропаганда и се може :toe:

А балканот е лулка на цивилизацијата нели ?... :smir: ...

ILLYR is dervied from the albanish I LIRE meaning FREE

Еднаш ова, другпат нешто трето, решете се.

Без разлика како се нарекува територијата каде живееме ИЛИРИЦУМ,ЕПИР,АЛБАНИЈА,МАКЕДОНИЈА,КОСОВА,ЦРНА ГОРА... од античко време до ден денес не поврзува едно ЈАЗИКОТ (еден народ,еден јазик,една историја,едно наследство,една лубов ... )

Ajde malku zabava ...
One love
One blood
One life
You got to do what you should
One life
With each other
Sisters
Brothers
One life
But we're not the same
We get to
Carry each other
Carry each other

Без разлика како се нарекува територијата каде живееме ИЛИРИЦУМ,ЕПИР,АЛБАНИЈА,МАКЕДОНИЈА,КОСОВА,ЦРНА ГОРА... од античко време до ден денес не поврзува едно ЈАЗИКОТ (еден народ,еден јазик,една историја,едно наследство,една лубов ... )

Сега и љубов ќе ни продаваш :pos2:

Шпиро, вие може да бидете само дел од Македонските племиња, а не обратно. Ќе сватиш еден ден.

Во Беломорска Македонија постои ИМАТИЈА, во албанија МАТИЈА, во Хрватска ДАЛМАТИЈА. Што стана тогаш со хрватите???? и со името на МАЈКАТА.

А божицата ЛУТА, ја кутите. Во денешно време ја прекрстија во ЛИСА, а всушност го претставува беснилото. http://www.theoi.com/Gallery/K6.9.html

K6.9Artemis.jpg

-Aktaion is transformed into a stag (indicated by the pair of horns) by Artemis, and torn apart by his dogs. Artemis is depicted with flaming torch and quiver. She is attended by Lyssa (raving madness) who drives the dogs to fury. Lyssa is depicted as a Thracian huntress (similar to Bendis) with a fox-head cap. Zeus passively observes the scene.

Duri i toa da e edno od iminjata-pak nesto mi zvuci poznato-"with a fox-head cap", "who drives the dogs to fury". :)

Duri i toa da e edno od iminjata-pak nesto mi zvuci poznato-"with a fox-head cap", "who drives the dogs to fury". :)

Убаво е кога повеќе луге ќе погледнат, па дури и името и доага од ЛИСИЦАТА / ЛИСА / ЛИСКА

ЛУТА ЛИСИЦА , беснило

Значи и во двете варијанти името е Македонско.

N17.1Lyssa.jpg

Ете над главата носи лисица а и над е текстот ЛИСА, а плус ја нарекуваат и ЛУТА , а со значење беснило или лудило.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom