Oтворај одма и кажи каде да купам акции од вашата фирма!

))
Proklamiranata drzhavna politika i na SAD, i na EU i na Kina e da ima vakvo reshenie! No strateshko e prashanjeto kako da postapam vo megjuvreme, koga izumot kje se patentira ushte minimum godina i pol - dve?
Najbanalen primer, vo megjuvreme mi trebaat nekolku koli za testiranje od razlichni proizvoditeli. Bidejkji ne mozham lichno da kupam 9-10 ili povekje razlichni koli, treba da se bavam so edno chudo kreteni, formulari, biznis planovi, itn. za da dobjam bilo kakva finansiska podkrepa. Toa mi go odzema vremeto i energijata koja mi e potrebna za drugi raboti. Plus, se uveruvam deka retko koj investitor dava dovolno na pochetokot, sem ako ne se raboti za avtomobilska kompanija koja bara vednash povlastici i interes vo izumot. Te tretiraat kako site drugi ostanati izumi, iako samo 2% od se shto e patentirano e vistinski novo i naogja mesto na pazarot.
Primetuvam isto taka vo posledno vreme, golem zanes so ekoloshki tehnichki dodatoci koi se vgraduvaat vo koli no bukvalno ne vrshat nishto, troshat dodatna energija,a ja zgolemuvaat cenata na vozilata vo prosek $3-7000. Dodatno me nervira zanesot vo EU za hibridni koli/el. energija, shto e bukvalno "jadenje troshki" namesto imanje bogata trpeza. A najnakraj, primetuvam i deka naftnite kompanii se se ushte gazdi na svetov, pretpostavuvav deka e taka no sega direktno gledam kolku kontroliraat - pochnuvajkji od Ekson-Mobil pa do LukOil. Tie mozhat da bidat mnogu opasni ako im go zagrozish pazarot na nekontrolirana potroshuvachka na nafta.
Mene zhelbata mi e da otvoram rabotni mesta vo RM. Toa posledno mi ostana i taa zhelba me vodi; vlast ne me interesira (da "rovaram" shto veli Liprandi). Odnosno me interesira vo smisol ako se zalozi vladata da go finansira zavrshuvanjeto/testiranjeto i marketingot na izumot, a taa bi imala ogromna, pregolema korist od toa. Samo vo Kina pazarot za koli e 9 milioni, vo Rusija 2.3, da ne zborime za SAD i za vavilonskata orospija EU.
Ne mozhe (vednash) da se pokrie celiot pazar za site ovie milioni vozila, no odredeni delovi mozhat -- a poseben akcent bi stavil na kompanija od zemja koja e politichki strateshki partner na Makedonija. ;-) Jas samo sakam da ima odreden procent makedonski familii koi kje imaat egzistencija od izumot, barem toa mi e zhelbata - pa da umram srekjen. Inaku svesen sum deka najverojanto celata rabota e trn vo zdrava noga. No ako ovoj izum e ekonomski uspeshen, toj finansiski kje nosi drug -- edna tehnoloshka kruna -- sosema nov vid na motor/vozilo, neshto shto svetot dosega go nema videno.
Pa rekov da ve prasham, pretpostaviuvam deka povekjeto ste vozachi (jas ne vozam):
- Kolku litri benzin troshi vashata kola na 160 kilometri na otvoren pat, i vo grad; koj model e kolata; i koja godina?
- Kolku chini toa meshechno/godishno i shto znachi toa za vas odnosno za vahsta familija finansiski?
Baram najiskreni odgovori...