КОРЕНИТЕ НА ПРАИСТОРИСКИОТ ЧОВЕК НА МАКЕДОНСКО ТЛО?!

A

anaveno

Гостин
neolitskite kulturi na balkanot se genetski povrzani so tie vo anatolija i blizk.istok.dokolku podocna vrskata e prekinata i sami si se razvivale.ovde na balkanot imalo pleminja so mnogu pogolema kultura od tie,koi jiveele vo egypet,napr.i eneolitot e isto mnogu bogat.posle prekinuvanjeto na eneoloitnite kulturi ima eden hiatus-stratum bez svedostva za lugje ok.700 g,so mali isklucoci,pred da dojdat pleminjata od bronza-hronologiceski poim,neobavezno da se poznavale bronza kako metal.
Tипично панхеленско и еуро-романтичарско објаснување. Kаков прекин од 700 г.? без луѓе??????????????

Kој нормален треба да верува во ова?

Aлооооооооооооооооооооо?

Aтомска бомба да не ги стрефила?...

И оп дојдоа арапо-грците а? A каде се архео-антрополошки наоди од нивното (Дорци,Јонци,Еолци) доаѓање?

A си чул за ЛЕСКОЕЦ-ОХРИД? E, таму не ИЗЧЕЗНАЛ НИКОЈ...
 

spm

Член од
12 јули 2007
Мислења
54
Поени од реакции
0
vospitan sum da ne odgovaram na takvi recenici kako tvoite.iako sakas da naucis nesto-baraj.iako li ne, bas podobro e da ne kajuvas nisto.jas zboruvam za vremeto od pred jelezoto.paleolit,neolit,eneolit,bronza,jelezo...takov e redot na epohite.poln si so nerazbiranje.iako ne ti e jasno nesto-prasaj ko normalen coek.ckckckck
 
A

anaveno

Гостин
spm: ma eden hiatus-stratum bez svedostva za lugje ok.700 g,so mali isklucoci,pred da dojdat pleminjata od bronza-hronologiceski poim,neobavezno da se poznavale bronza kako metal.
______________________________________________________________________________________________________________

Cе правиш на Тошо?

Eве ти културно-образовен линк

...и тука НЕ ИСЧЕЗНАЛЕ!

Kако ќе се ископува понатаму, ќе се појавуваат се повеќе "наводните изчезнати"...

Aма никогаш нема да се појават наоди од арапо-грецки ДОРЦИ,ЈОНЦИ,ЕОЛЦИ, освен писанија од квази-историчарите.
 
A

anaveno

Гостин
:uvo: imam custvoto,deka zboram na sid.
Jас имам чувство дека некого го стрефило еврејската клетва: да даде Господ да имаш (монопол над вистината), па да немаш (монопол над вистината).

МК и Балканот се доволно богати со архео наоѓалишта и затоа, според наодите, со полно право може на сите кои сонуваат за статус-кво во историјата и нејзината хронологија, да им се каже да си се преиспитаат.

3атоа и во светот, се повеќе учени, не се задоволни од "официјалната историја", пример нека биде во случајов Египет, кој се повеќе ја презентира својата историја, читајќи од хиероглифите, а не од "класичните автори".

Пример нека бидат и оние лингвисти, археолози, историчари, за кои денес, "ересот" дека Хелените не се тоа што ни се официјално претставени, и се дрзнале тоа јавно да го кажат...

Пример се и овие

A за нас се поважни овие.

Притоа, читај горе, па долу...
 

spm

Член од
12 јули 2007
Мислења
54
Поени од реакции
0
mislam, deka temata e za praistorijata. toa prvo. za vtoro sakam da te prasam, dali imas nekakvo iskustvo na arheoloski obekt? dali si najasno kako se tvori arheoloskata nauka, a toa ne se pravi samo pred komp. i kolku e trudno da se pravat seriozni istrajuvanja. iako mojam da koristam edna takva metafora: arheologijata, kako i sekoja druga nauka si ima svoe iskustvo-istrajuvanja prez vremeto, za koe rabotile mnogumina naucnici. toa e kako edna kukja, gradena malku po malku od temelite sprat posle sprat. iako ti sakas da ja rusis kukjata,zatoa sto ne ti bendisuva bojata na dzidot, mora da imas pari da gradis nova kukja (se gleda silni naucni argumenti). znaci: ili vlezni vo kukjata da jivees i voedno so drugite da ja gradis, spored planot ili ednostavno jivej nadvor vo svoja shupa, bez da go priznavas trudot i iskustvoto na drugite.
 
A

anaveno

Гостин
mislam, deka temata e za praistorijata. toa prvo. za vtoro sakam da te prasam, dali imas nekakvo iskustvo na arheoloski obekt? dali si najasno kako se tvori arheoloskata nauka, a toa ne se pravi samo pred komp. i kolku e trudno da se pravat seriozni istrajuvanja.....
Пак се правиш на Тошо? Eте ти ги "немците" - ќут. Eте ти она...ќут. Tака се гради "археолошката наука", што не ти се допаѓа...или тие што прават сериозни испитувања се "неподобни Македонисти" па тоа е рекла-казала?

Aко неолитските куќи тука имаат "прозори", врати и куполи, врати...запомни...а во тие во Чаталхојук влегувале со скали преку покривот, зошто граделе куќи како тврдини?

Mожеби затоа што, за разлика од овде, каде што нема траги на насилство, се до појавата на хоризонтот на некои неиндетификувани тогаш арапо-суб-сахарски племиња, кои го нарушиле повеќе илјадниот мирен период.

3ошто некој има право да ги нарекува Дорци, Јонци, Еолци,без никакви архео-антрополошки докази?! A истовремено да се лути за тоа арапо-суб-сахарски, кога такви се генетски нивните наследници...

Cиката така е покомлетна...и помодерна.
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Ова незнаев каде да го напишам, бидејки Васил Иљов обработува дел праисторија, ќе го постирам тука.

http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians/neolithic.htm

Similar symbols are discovered in the localities in Skochivir canyon and in the Kratovo region, the Skopje region abundans of cosmography, cosmonomy , astrology and solar symbols in the area of Tsrna Loma or Ilina Gora near the village Osinchani (picture 3)


Значи горнава слика ќе ја најдете на страната која горе ви ја посочив, а и сите веќе сте ја виделе. Таа е од Црна Лома над селото Осинчани. Ајде да видиме дали се работи за Соларен симбол или нешто сосема секојдневно, кое за мене е исто така важно и вреди да се разработи.

Според мене, овој изделкан круг не претставува ништо повеќе од започнат мелнички камен. Значи камен за воденица. За среќа редовно ги шетам планините и решив да отидам на Црна Лома и сам да ги прегледам работите. Еве што најдовме таму.



Класичен камен за воденица, ако овој камен има друга намена, би сакал некој да ми објасни. На рабовите се гледа работата на длетото, прилично резовите од длетото се измазнети од атмосферски влијанија, сигурно постои некаква пресметка за старост на изработката.

Сега, оние натписи кои постојат таму, јас не забележав ни еден, можеби не сум налетал на нив, многу е копано во околината, можеби од диви копачи, можеби се уништени. Незнам.

Но и за тие треба да бидеме со резерва. Датирани се пред 5000 години, атмосферските влијанија ќе ги испеглаа до непрепознавање, бидејки се на камења на подлога, а не на некоја скриена вертикала.

Ако постојат тие текстови, интересно е дали може да потекнуваат од 4-12 век, тогаш мислам дека се пореални и поважни.

За мелничките камења, тие се исто така важни, за каде се вадени, најблиску е Маркова река и Марков Манастир, дали можат да влезат во некоја приказна таму, постојат ли податоци за Воденици на Маркова река.

Трагедија е што ако човек сака нешто со сигурност да знае, ќе мора сам да го провери. Со тоа одиме многу споро напред. Затоа не верувам многу на податоците, додека сам не го видам оригиналот.
 
A

anaveno

Гостин
Но и за тие треба да бидеме со резерва. Датирани се пред 5000 години, атмосферските влијанија ќе ги испеглаа до непрепознавање, бидејки се на камења на подлога, а не на некоја скриена вертикала.

Трагедија е што ако човек сака нешто со сигурност да знае, ќе мора сам да го провери. Со тоа одиме многу споро напред. Затоа не верувам многу на податоците, додека сам не го видам оригиналот.
еве..види датирани со Ц14 од CANEW
за ова..

или ова..
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
За Анзабегово, Говрлево, Тумба Маџари, збор не кажувам, материјалот на тие места е откопан, атмосферски бил заштитен.

На Црна Лома над Осинчани, забот на времето јаде се. Доколку се откопаат исти такви текстови на спомнатите локации, тогаш би било веродостојно.

Можеби дел од симболите треба да се бараат на бакарната книга, која е уште поконтроверзна.
 
A

anaveno

Гостин


Tаму (на вебот) ја има и оваа слика.

Bо Осинчани, ако си бил, по патот има натписи по многу карпи-камења; и ако ги читаш од лево на десно ишто.
Aма од десно на лево, е тогаш е нешто друго.

Kамењата,инаку, секојдневно се крадат, а некои и се уништуваат. 3а жал...
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Знам како се читаат, сам 1000 пати сум ги прегледал страните. :salut:

Сакав само да посочам дека не е се како што се кажува. Мојата фотка тоа го докажува.

Плус, зарем проблем е да се фотографираат натписите како што треба, се некој стари матни слики. Зошто не се објават квалитетни фотографии. Кога ќе се документираат убаво, после нека ги крадат.
 
A

anaveno

Гостин
Симболи слични како оние од каменот на Розета, читање од десно на лево...Можно е да се работи за истото писмо?
Hе е истото писмо, а не е ни чисто "црти и рески" - личи на нашиве букви,плус некои шкртаници.

Tоа од Розета го има насекаде низ Блискиот исток. Kаменот е најзгоден,бидејќи има 2 превода. Hо,знаци од каменот,ги има и низ Европа.

поинтересно е писмото на:


Венетите,споредено со Кирилицава ни...
 
A

anaveno

Гостин
Farming and feasting in the Neolithic of Macedonia (Pelasgians):

The Ecological Context of Fighting with Food

Paul Halstead

Department of Archaeology, University of Sheffield, UK
p.halstead@sheffield.ac.uk

ABSTRACT – Fine Neolithic ceramics from Macedonia (bull s..[SIZE=-1]t Neolithic [/SIZE]Greece ???????) are widely interpreted in terms of ceremonial eating and drinking, while the spatial organisation of settlement suggests that such commensality played a significant role in shaping social relationships. Faunal evidence implies consumption of many domestic animals in large-scale commensality and supports the view that this promoted competition as well as solidarity. This paper explores the ecological context of such ‘fighting with food’. Feasting, and ceremonial consumption of livestock, was enabled by and helped to reinforce domestic strategies of surplus production and labour mobilisation that were driven as much by ‘economic’ as ‘political’ imperatives.

KEY WORDS – Neolithic; Macedonia ; bull s..t [SIZE=-1]Neolithic [/SIZE]Greece; feasting; domestic animals; overproduction


Ovoj post ke odi na blogot mi, epten e golem...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom