Лицемери

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
A dodeka nie sedime na toplo i si pishuvame nekoj sedi nadvor protestira,ne znam koj e vinoven no mislam deka krajno vreme e sudstvoto da pocne so istragata za slucajot kriminalna privatizacija i ako konecno dobivaat vinovnik togash da mu odzemat imot i da mu se dade toj imot na ovie shto protestirat.
Na ova treba da se gleda generalno a ne vo partiski boi,mislam deka site se vinovni pocnuvajki od cetnicite pa do vojvodite a ne zaboravajki i malite braka of course

p.s Trn dobro e da ne gledash na sve negativno shto se slucuva vo drzavata vo parantezot na SDSM i krajno vreme ti e da bidesh realen poshto cela makedonija zane deka i toa tvoja Vmro ne e neshto sveto i znaeme mnogu dobro shto bea gospodinot dallavera,ljubco,gvujo,staninov,llambe,ballkovski isto kako i bc,hari,i bucko so bratstvoto

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
За жал, крвав Албос, никогаш нема да видиме судски процеси против творците на криминалната приватизација, ниту пак против директните актери на истата.
Што заради застареност на кривичното гонење, што заради немање на политичка воља за такво нешто.
Всушност, застареноста уште и не настапила за некои дела, но кај и да е ќе настапи, а политичката воља нема никогаш да дојде, така да, нема што да очекуваме спектакуларно да се случи.
Инаку, тоа е всушност нашата првобитна акумулација на капитал со која настанува капитализмот како таков.
А таму некаде, во почетокот на `90-тите години на 20 век, можеше да се примени подобар начин на приватизација на тогашниот општествен имот, т.е. претпријатијата со општествен капитал, наместо легализираниот грабеж преку ЗТПОК, и кој немаше да уништи толку многу фирми, и секако, немаше да остави толкав број стечајци.

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
A e Stumiks jas znam deka nema volja no po bitno e deka nema hrabrost a toa e najlosho zoshto mislam deka toa voljata mozebi nekogash ke se dobie no ako si ja zagubil hrabrosta si zagubil sve i toa nema da ti se vrati nikogash

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Храброста доаѓа со вољата. А такво нешто нема. Тие одат едно со друго.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Каде има воља има храброст.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Шеќеринска, без срам и перде од сред Жена парк даваше изјава како СДСМ ќе се прекрши од работа за решавање на статусот на стечајците. И Шема бил... Само што лидерката на опозицијата не зела во предвид дека надвор од зоната на влијание на Бихаќка, владеат услови во кои мозокот е во нормална употреба, па меѓудругото, служи и за помнење. А СДСМ има многу кратко помнење. Зошто? СДСМ се сети на стечајците таман неколку месеци пред избори. Заради замајување на јавноста и печалење на ситни политички поени, демек носеше некаков закон за нив. На крај, откога го „донесе“, „прецедатело“ Б.Ц. не го потпиша указот. И законот падна во вода. Тоа беше сдсмовска шашма помеѓу „државотворната“ партија и „прецедатело на сите граѓани“. Ма дај... Тогаш одредени кругови (помеѓу кои и самата Шеќеринска) притискаа ПРОТИВ носењето на тој закон. Види чудо, цврстиот ем гранитен став на „сериозни луѓе за сериозни времиња“ се смени за 180 степени за нецели 2 години.

Еве малку потсетување за оние кои не памтат како се понесуваше СДСМ пред 2 години:

Во тоа време, Игор „звани Шема“ беше советник на Б.Ц. Истиот тој, сега оди во посета на стечајците!!!

ЈАНИ ВЧЕРА ДРЖЕШЕ БЕСЕДА ПО ОВАА ТЕМА, ЕВЕ МУ ПОТСЕТУВАЊЕ.

И сега? Како да се сфати СДСМ? Ова се написи од времето кога тие беа власт, поточно 4 месеци пред да бидат симнати од власта (претходните 4 години не ги ни сметаа за живи). Кого лажат??

И уште еден флешбек...Стечајците, станаа стечајци точно во времето на Апсолутната власт на СДСМ...Сега овие без никаков срам ниту перде се појавуваат пред нив???

Кој е тука луд?!
Има и едно друго прашање!
Зошто тие стечајци не се сетија кој ги стави во ваква положба, па на тоа шекерната во тоа жена парк малку не ја обработија, или е во прашање нешто друго?

N

n/a

Гостин
Nema be opcija u Makedonija...:toe:

Neka se ljuti koj saka i kolku saka,ama i ovie momentalnive po odredeni VAZNI prasanja se katastrofa.
Stavam brat tatko i skoro site drugari od druga strana na obvinitelnata klupa,ama sto da pravime koga e taka,nema da se lazeme i da se mavtosuvame.Konecno,10 pati do sega sum trgnal da potpisuvam clenska u VMRO i 10 pati nozete sami me vratile nazad...dur ima tolku mnogu bugari u taa partija-jas ne moze da bidam del od nea...i tacka.

Onie kopucite od SDSM nejkum ni da gi zboram-tie vise sami ne se slusaat sto zborat,pravat i vetuvaat.Apsolutna saka jada,pozitivna nula.Sto vika brat mi Senad koga se karame za Bosna (posto i jas znam da odigram ponekogas na varijanta svi smo mi Ratko Mladic) da mi bese tatko,za ushi ke go odnesev do sud da mu sudat za toa sto napravil.Taka i tie od SDSM-ako malku imaat doblest...treba prvo da im sudat na toa kopucanata...da iznesat cela edna agilna nova generacija pa mozda i da bidat partija.Do togas...:toe:...pa za mene ne se ni relevanten faktor na politickata scena...

Ona prase za ubivanje...(zboram za mr. nemam pojma,ne sum jas) t.e mr Trifun Kostovski...toj si e za ubivanje,ne za veruvanje.
Onoj okoreli komunist i demagog Tito Petkovski?
Ili mozda kolegata mu po `struka` Stojco Andov?
Ili pak onie sto se samo privrzok na levoto ma.e na sdsm...`liberal-demokratite`-hehehe ova e tazno smesno-oni liberal demokrati-lol....`gospodata` od na Penov partijata?
To ultranacionalistickite bugari u ruvo na VMRO-NP nejkum ni da gi zboram ni da gi brojam...

Sakav da kazam...nie kako R.Makedonija ili navistina nemame kvaliteten kadar...ili vo site pori na opstestvoto se ufrleni...plateni igraci za da ni ebat mater.
I jas bi da si peam i da se drzam po strana od cela taa bagra...posto nejkum tugj dug da imam za plakjanje.

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
A be ovde treba da ima cistka nishto drugo,bev vo Skopje imav rabota i gi vidov ovie shto protestiraat i svativ nekoi neshta

1 Navistina treba da se reshi nivniot problem.
2 Kolku samo smo jebani vo sekoj covecki aspekt,se prashuvav kade bevme site nie shto ete sega se cudime na nivnite reakcii koi se po radikalni od proshlite meseci kogaj vo tie studeni denovi zhiveea pred sobranieto nikoj nishto ne spomnuvashe a ne bea duri ni aktualni a zamislete vo - 10 celciusovi tie spieja tamu nadvor.
3 Ako sakash neshto da dobivash vo Makedonija za zal toa treba da bide na radikalen nacin poshto na mek nacin si em jeban em tepan

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ТОА ШТО ГО ПРЕДЛАГААТ СЕГА, ГО ОТФРЛИЈА ДОДЕКА БЕА НА ВЛАСТ

СДСМ и Бранко против сопствениот закон за стечајците

Законските решенија што сега ги нуди СДСМ, веќе еднаш беа изгласани од претходниот парламентарен состав, но претседателот Бранко Црвенковски тогаш одби да го потпише законот како противуставен

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и на ДПА вчера го отфрлија барањето да се расправа за законот за стечајците, што го предложи опозициската СДСМ. По консултациите на ДПА со премиерот Никола Груевски, тие го променија мислењето и гласаа против расправа за законот, со кој се предлагаше стечајците со над 25 години работен стаж да добиваат 40 отсто од просечната плата во државата до пензионирање или до ново вработување.
Според ВМРО-ДПМНЕ, ваквиот закон е противуставен и Владата ќе се обиде да најде друг начин за да им помогне на стечајците, кои три дена ги блокираа скопските улици. Од најголемата владејачка партија потсетија дека ваквите законски решенија беа изгласани од претходниот парламентарен состав, но претседателот Бранко Црвенковски одби да го потпише законот како противуставен. На повторното гласање во Парламентот, тогашното мнозинство од СДСМ го отфрли ваквиот закон.
- Никогаш не сме лажеле и не сме ветувале дека стечајните работници ќе добијат ваков закон бидејќи и да го поддржевме истиот ќе паднеше на Уставен суд. Да и дадеме време на Владата да работи на овој проблем и што побрзо да најде решение. Дали проблемот ќе се реши со друг закон или со поинакво решение, ќе видиме, изјави Силвана Бонева од ВМРО-ДПМНЕ.
Опозицијата вчера остро реагираше на одбивањето на власта да се расправа за нивниот предлог. Според лидерката на СДСМ Радмила Шекеринска, најголемиот дел од стечајните работници, кои протестираат пред Собранието, останале на улица со затворањето на 32 фабрики за време на претходната влада на ВМРО-ДПМНЕ. Таа покажа документ за ликвидацијата на велешка "Порцеланка", но не спомна ниту збор за огромниот број фабрики, кои беа затворени додека владееше нејзината партија.
Од владејачката НСДП, кои вчера го поддржаа предлог-законот на опозицијата, сметаат дека била пропуштена добра прилика да се најде решение за проблемот, за кој според лидерот Тито Петковски, одговорност носат сите политички партии во Македонија.
- Ако во изминатиот период СДСМ не успеа да го реши прашањето, а притискаше ВМРО-ДПМНЕ, сега имаме обратна ситуација. Тоа е крајно некоректен однос кон луѓето кои се најголемите губитници од транзицијата, рече Петковски. Тој призна дека е немоќен во Владата да се избори за решавање на овој проблем. Затоа предложи првите луѓе на четирите најголеми партии да ја преземат одговорноста и на наредната лидерска средба да најдат решение за проблемот на стечајните работници.
Стечајните работници вчера одлучија да го стават протестот во мирување до 25 февруари, кога на дневен ред е ставен предлог законот поднесен токму од НСДП, пред седум месеци.
ВЛАДА
СДСМ затвори 40 фирми во минатиот мандат

Владата вчера објави список со 40 претпријатија, за кои била отворена стечајна постапка во периодот од 2002 година до 2006 година, за време на владите на СДСМ. Во тие претпријатија работеле 9.313 граѓани. Меѓу другите, во нив се и "Газела" со над 1.000 вработени, "Центро", "Алумина", "Стружанка", "Сувенир-Самоков" "Медицинска пластика", "Анска река", "Лозар-Велес", сите со над 500 вработени и други.
Премиерот Никола Груевски завчера ја повика сегашната лидерка на СДСМ, Радмила Шекеринска, наместо да ги поттикнува стечајците од овие фирми да протестираат во Скопје, да ги притисне олигарсите на СДСМ да ги вратат назад на работа отпуштените работници.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Зошто сега ВМРО не ги врати сите нив на работа,кога толку многу се секираат за стечајците.?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Зошто сега ВМРО не ги врати сите нив на работа,кога толку многу се секираат за стечајците.?
Каде бе АБЦ да ги врати?? Па нивните работни места се сега руини...

Треба прво самите да им пресудат на СДСМ за приватизацијата, па после...

Додуша, може Бобо ќе ги вработи кај него, атер заради сопруга му...да не се брука континуирано :)

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Да бе,овие се стечајни управници само небричени и ненаспани,а телевизиите лажат како и секогаш.:)

А ти што очекуваше, да видиш луѓе во одела, избричени, избањати, намирисани како протестираат? Стечајци се, ама се дотерале?! Сепак не те покажуваат на телевизија секој ден, како протестираш!

Ај ти објасни ми како 30 луѓе (стечајци, значи немаат извор на пари) можат да си дозволат цела година во шатори да кампуваат пред собрание? Кој ги храни? Или тие духовно се хранат со надежта дека владата ќе им даде пари?! И нели е попаметно место една година да спиеш на отворено небо, да земеш да побараш работа? Место да чекаш некој да ти даде пари, да одиш сам да си ги заработиш?!

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
На крај, откога го „донесе“, „прецедатело“ Б.Ц. не го потпиша указот. И законот падна во вода. Тоа беше сдсмовска шашма помеѓу „државотворната“ партија и „прецедатело на сите граѓани“
треба само да се додаде дека ако стварно сакаа СДСМ можеа ПАК ДА ГО ИЗГЛАСААТ истиот закон и тогаш БЦ ќе МОРАШЕ ДА ГО ПОТПИШЕ указот.

Vlatko_100

DUKE
Член од
21 јануари 2008
Мислења
648
Поени од реакции
20
А се сеќавате кога летото Шеќерна исто се правеше месија и држеше говор во Жена парк како таа се сеќирала за нив кога еден стечаец ја прашал зашто во нивното владеење не го решиле проблемот знаете ли што му се случи на тој човек. Битангите такозвани обезбеџење на Шеќерна го имаат истерано од таму. Ете ви ја загриженоста на ес де ес то

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Каде бе АБЦ да ги врати?? Па нивните работни места се сега руини...
Треба прво самите да им пресудат на СДСМ за приватизацијата, па после...
Додуша, може Бобо ќе ги вработи кај него, атер заради сопруга му...да не се брука континуирано :)
Па можеше во Окта,Телеком,ЕЛЕМ,РЕК-Битола и така некои претпријатија кој не се баш руини и кој се продадоа во време на ДПМНЕ.

Kajgana Shop

На врв Bottom