Д`ткање, тревливење, потфаќање ( р, л, ш, ... )

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Веб-сајт
www.kajgana.com
Една од најчестите природни маани, која барем денес се лечи на многу лесен начин (барем кај оние кои потфаќаат на букви), кај Логопеди, со еден месец максимум вежбање, се доведува до нормала.

Е сега, муабетов ми беше... Што мислите вие за оваа природна маана?

Зборував со човек кој има ваква природна маана, и вика во стил нешто како демек-многу се лутам кога некој ќе ми се насмее кога д`ткам, потфаќам...

Им се смеете ли вие на ваквите луѓе?

Им помагате, ги советувате?

Ви пречи ли да имате таков човек во ваша близина?

...

Продолжете слободно, а потоа јас ќе се надоврзам.

јас имам многу добар другар што д'тка па не ми никаков проблем и не ми пречи воопшто.има моменти и коа ќе се насмеам на пример за нешто што не може да го каже ама ништо страшно и тој е свесен за таа "мана" што ја има и заедно се зезаме така да никогаш не ми се налутил

Не верувам оти за 1 месец се лечи ова, имам другар кој д`тка и многу време веќе оди на терапија, се подобрува, фала Богу ... инаку не се смешни овие појави, како мал сум се смеел, ама веќе подоцна се сфаќа оти тоа е маана што може секој да ја има, не е за потсмевање, инаку има и многу полоши работи од ова, има луѓе и кои се раѓаат со уште поголема говорна маана, недај Боже, пту пту.

Не ми смета, не се срамам ако имам такви луѓе во близина, имав другар што не можеше да каже убаво „р“ па одеше на терапија ама не се ни обидуваше тој да се поправи па не приметувавме разлика, сега го немам видено одамна ама не верувам дека ја кажува чисто.

Еден друг другар д`тка само кога ќе се возбуди при разговор или кога има голема трема на пример при јавни настапи и не може да го контролира тоа, инаку со нас си зборува најнормално. Не гледам зошто би претставувало некој посебен проблем тоа, освен ако се искомплексираат кога околината ги исмејува, а тука нема ништо смешно.

Не се мисли лечење 1месец д'ткање...туку изговарањето на букви, оние Л, Р, С.

Иначе д'ткањето може да се олечи со гледање во огледало, додека се гледаш си збориш сам со себе(на глас).

Не се обидел или не вложил доволно труд. И мислам дека родителите уште од мали нозе треба да инсистираат на тие вежби за да немаат проблеми подоцна.(зборам за р, л, с, ш.)

Voopsto ne mi smetaat nitu gi naogjam kako pricina za smeenje ovie luge i pojavi. Ne e nesto sto tie sakaat da go pravat megjutoa ete vrodeno e i toa e. Mrazam koga nekoj im se potsmeva a posebno koga nekoj gi imitira e toa me iritira do bessvest.

BTW lugeto koi se na takvi pozicii kako Gruevski treba da probaat nesto da smenat vo vrska so toa. Mada ne mi smeta premnogu i toa!

јас имам говорна мана на Л, едно време вежбав и дојде до совршенство :pos: ама ме мрзеше педантно да зборам, па затоа сега пак л'лкаммм...

зашто да ми пречат такви луѓе? сите имаме некаква мана...

кај некои девојчиња има онакво мааааааало ш'шкање кое понекогаш е и онака...слатко...

Не им се смеам на дткачите не е убаво како што знам 90% од нив тоа им е сткнато од страв или уплав од детството и знам некои што идат и по бајачки за да се стават во ред.
Е сеа има друга категорија од оние што фаќаат н ''Ч Џ Ш ''што ги викат ''зајачки муцки '' е на тие едвај се додржувам знам дека е сељачки ама многу ми е смешно кога ке исбацат зборови како ''ослич' или некои слични:bil:

Абе кога се искоренува се на логопед, не е страшно. Само ме нервираат оние коментатоРите на А1 што зафаќаат на Р, па и ги ставаат вести да читаат и фудбал да коментираат. Толку ли неможеа да најдат некои што немаат говорни маани?

Абе кога се искоренува се на логопед, не е страшно. Само ме нервираат оние коментатоРите на А1 што зафаќаат на Р, па и ги ставаат вести да читаат и фудбал да коментираат. Толку ли неможеа да најдат некои што немаат говорни маани?
Тотално се согласувам со ова. Значи не ми пречат тие што си имаат говорни мани, а некогаш може и ќе се насмеам ама не во злобен контекст па обично не се ни лутат, барем тие што си немаат комплекси. Ама како што спомна и Dzish ме нервираа што како по правило на телевизија за коментатори, репортери и спикери како да ги бираат баш тие што имаат говорни мани. Едно е да се биде новинар кој не говори пред камерите ама сепак презентерите мислам дека мора да говорат чисто.

Некогаш дткањето и не изговорањето на букви е секси до одреден степен:)

Шо да мислам за маанава. Едноставно лошо е, иам еден другар шо дтка и лошо е од една страна шо дур ти каже нешто му требаат 10 минути.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom