Нестереотипни текстови/лирики

• Креатор на темата Креатор на темата burn84
  • Време на започнување Време на започнување

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Локација
40 miles from the sun
Не сакам да отворам нова тема само за феноменална поезија, ама па сметам дека ваква тема нема и искрено не ми е гајле ако ја затворат или слично.
Фасциниран сум од способноста на некој луѓе да склопуваат сликовити моменти ситуации и чуства користејќи не конвенционални зборови и изрази во својата лирика.

Ако ги извадиме зборовите сонце, месечина, ѕвезди итн... поточно не да ги извадиме еве само да ја скратиме нивната употреба 80% од светските текстописици би останале без работа и 80% од (таканречените) артисти не би постоеле. Воопшто немам почит за текстови во стилот ангел си ти...или симни ми ѕвезди, те сакам ме сакаш, те чувам во срцето бла бла пенис се тресе во грч камен ладна вода.

Морам да додадам дека веќе полека полека почнува и желудникот остро да ми реагира на стереотипните љубовни речениици и рефрени. Толку ли се нема креативност. Ова ме чуди затоа што љубовта е 90% тематика на музиката денеска-ако е веќе толку застапена не може ли барем малку креативност да се има.
Изгледа дека не може затоа што народот истото го бара а не сака да иде напред и да чуе нешто ново и подобро.
Освен тоа што нема креативиност за текстовите, ама па само љубов се обработува никој не знае за нешто друго да пише(не не зборам за насилство)

Подолу ќе ставам неколку текста и во една реченива максимум ќе опишам за што се работи. Со надеж дека некој ќе се интересира од било каков аспект: музички, литературен...whatever.

напомена: ставам текстови од музичари не од класични поети ала едгар алан по тука повеќе идеме на џим морисонци.

Пример за пристојна љубовна песна
You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one Ill always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one Ill always love

Ill be there as soon as I can
But Im busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one Ill always love

Овој текст е за култови и за племиња

The mind is all we kiss everything
We say we love it's the skin we're in
You're a retrograde a vacancy
You're the one I love
The hate in me
Lazy day on a darker breed
To have is not what it's made to be
You come alone on a mass attack
Sucking your tantric suck
Fooling your one-eyed cat

We don't mind

We deviate our gravy brains
Set em on fire they're all the same
I am lionface
No sancho panza
I'm riddled by you
I could've been better

I'm a monkey on a drip
Sucker monkey on a drip

You take such pretty photos
When will you be worthy of our good side
Where will you be
When the cloud break
And it all takes
Just a little more than you have
We don't mind

Поп музикатае голем промотер на стеретипните текстови, така да ич не ме засегаат.

Оние што ме засегаат се рок бендовите. Оној бенд што е апла поп-рок уопште не ме боли какви му се текствоите, пошто на таков најмејнстрим што може да биде еден правец со допирна точка со рокот, неможеш и да очекуваш нешто боље.

А пак, во металот повторно крив е мејнстримот за вакви текстови.

Незнам дали да стаам текст... или па треба да стаиме па да си ги побиваме ако не ни се свиѓа кој што стаил :pos2:

Ова за жал не можам во една реченица. Можеби една од најдобрите работи напишани на сите времиња и е тотална мистерија за мене. Јас имам неколку теории за текстот(кој еднаш двапати сигурно сум го ставил како омилен)
Остатокот од албумот " science of things" има многу технолошка научна фантастика и слично тематика(jesus online, letting the cables sleep, the chemicals between us итн)
Мое мислење е дека се работи за ситуација или за моменти веднаш после нуклерна војна или катастрофа. Човек како бара населено засолниште, 40 миљи одалечен од местото на експлозијата. Тонски песната е многу блед и минималистичка, што сугерира чуство на десолација, проследено со деструкција на поголемиот дел од светот.
Лирично гледано-песната сугерира губење на надеж и оптимизам "No people to be saved"-скоро сите исчезнале во нуклеарната апокалипса.
Делот каде што кажува The pleasure's just begun" е чист сарказам затоа што нема задоволства во преживувањето.
Делот "In our coats between the layers" каде што очигледно (според мене) се зборува за антирадиационите одела/сакафандери, и Wash my skin of all the hate" што кореспондира со радиокативни отпадоци. Значи на некој начин со снемување на целата човечка раса.

Но убавината на песната е што може да се интерперита кој како сака, меланхонија, идиотизмот на луѓето ...како сакате. Но сепак јас мислам дека главната тематика е ова-затоа што и да не е нуклерна хаварија-помислете само дали воопшто нешто може да преживее 40 миљи одалечен од сонцето. Можеби затоа баш е одбрано тоа како име, бидејќи можеби токму такво е чуството кога човештвото е погодено одн уклерана катастрофа.

40 miles from the sun

There is nowhere left to hide
There is nothing to be done
No people to be saved
No pets we've never named
40 miles from the sun

As darkness craves the mind
We come undone without our pride
No time on the earth to come
All the pleasures just begun
40 miles from the sun

In our coats beneath the layers
Wash my skin of all the hate
We should sleep late
Everything just kind of grates
40 miles from the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun

I need to lose to make it right
I'll confront the stars tonight
I will babble I will bite
You will never know how much you shine
40 miles from the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun
From the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun
40 miles from the sun

Текстот нуди слобода во интерпретирањето, само зависи накај кое интерпретирање ти фаќа умот.

Мада не сум ја за хаварија, пошто Гевин е чоек што се занимава со емоции.

Не би рекол за песнава, а богами и за поголемиот дел од песните. Освен адреналин(која што е дел саундтрек на филмот xxx со вин дизел) каде што ја опфаќа целата еуфорија со адреналинот скоро сите други песни му се ситуациони и воопшто многу ретко само со една работа се бавта затоа го сметам за вистински генијалец...текстаулно.

Kad krenem ka...
da idem na...
Ja pitam za ...
da se vidim sa...
Pa cekam da u...
i mislim da je...
Kazu da...
ne prepoznaju me...

Kad krenem ka...
da idem na...
Ja pitam za ...
da se vidim sa...
Pa cekam da u...
i mislim da je...
Kazu da...
ne prepoznaju me...

А, за оние кои мислат дека е предвидливо од моја страна што ставам текст од ЕКВ, bite me.:pipi:

П.С.
Ако ги извадиме зборовите сонце, месечина, ѕвезди итн...

40 miles from the sun
:smir:

Kad krenem ka...
da idem na...
Ja pitam za ...
da se vidim sa...
Pa cekam da u...
i mislim da je...
Kazu da...
ne prepoznaju me...

Kad krenem ka...
da idem na...
Ja pitam za ...
da se vidim sa...
Pa cekam da u...
i mislim da je...
Kazu da...
ne prepoznaju me...

А, за оние кои мислат дека е предвидливо од моја страна што ставам текст од ЕКВ, bite me.:pipi:

Ок стави текст од ЕКВ во ред ќе те бајтнеме, ама ајде земи потруди се напиши нешто за текстот. Не само да пастираш текстови-кажи твое мислење па може некој друг ќе каже нешто.

Уметноста како концепт е нешто индивидуално и интимно, затоа сметам дека не треба да уништам вака апстрактен текст со моите лични гледишта и со тоа да ограничам некој друг во неговото сфаќање.

Уметноста како концепт е нешто индивидуално и интимно, затоа сметам дека не треба да уништам вака апстрактен текст со моите лични гледишта и со тоа да ограничам некој друг во неговото сфаќање.
Ахам индивидуално за уметникот што ја пишал, а целта на темава е да го раглабиме а не само да пастираме текстови што ни се доапаѓаат...затоа што има посебна тема за тоа.

Ахам индивидуално за уметникот што ја пишал, а целта на темава е да го раглабиме а не само да пастираме текстови што ни се доапаѓаат...затоа што има посебна тема за тоа.

Зашто би било индивидуално за уметникот, а не за мене?
Ај, уште еднаш ќе пробам да образложам зошто не сум пишал ништо за текстот.
Прво, недоходовно е одделување на музиката од текстот, затоа што тоа ја дополнува сликата и вака можеби изгледа празно, но...
Второ, работата која што ја сакам во овој, а и сите други текстови од ЕКВ, е тоа што можам да ги поврзам со делови од времето и просторот во кои што сум се чувствувал на одреден начин, а песната за мене го доловува тоа. Чувство да објаснам, малку потешко*. Не зборувам за љубов, омраза, среќа, тага... Зборувам за посебно чувство кое постои само за дел од секундата и никогаш повеќе во животот.

*Ајде, ќе се потрудам да (о)пишам, но многу затапено и ограничено од јазикот и зборовите. За мене, песната претставува слобода, промени кон подобро, среќа...

Зашто би било индивидуално за уметникот, а не за мене?
Ај, уште еднаш ќе пробам да образложам зошто не сум пишал ништо за текстот.
Прво, недоходовно е одделување на музиката од текстот, затоа што тоа ја дополнува сликата и вака можеби изгледа празно, но...
Второ, работата која што ја сакам во овој, а и сите други текстови од ЕКВ, е тоа што можам да ги поврзам со делови од времето и просторот во кои што сум се чувствувал на одреден начин, а песната за мене го доловува тоа. Чувство да објаснам, малку потешко*. Не зборувам за љубов, омраза, среќа, тага... Зборувам за посебно чувство кое постои само за дел од секундата и никогаш повеќе во животот.

*Ајде, ќе се потрудам да (о)пишам, но многу затапено и ограничено од јазикот и зборовите. За мене, песната претставува слобода, промени кон подобро, среќа...
Те разбирам што сакаш да кажеш со песните на ЕКВ дека те поврзуваат со одредени моменти и ситуации од твојот живот-и тука имаш поврзано многу чуства. Мене истото ми е со Нирвана но и со некој други песни...

Можеби не ја објаснив темата доволно добро, мене на некој начин идејата ми е да обрзложиме што сакал конкретниот поет да каже па дури и што му се случувало во главата и во животот додека го пишувал тоа.

Eве еден нестандарден текст за песна :)

I've got a friend, he's a pure-bred killing machine,
He said he's waited his whole damn life for this,
I knew him well when he was seventeen,
Now he's a man who'll be dead by Christmas.

And, so...
Everybody's going to war,
But we don't know what we're fighting for,
Don't tell me it's a worthy cause,
No cause could be so worthy.

If love is a drug, I guess we're all sober,
If hope is a song I guess it's all over,
How to have faith, when faith is a crime?
I don't want to die...
If God's on our side, then God is a joker,
Asleep on the job, his children fall over,
Running out through the door and straight to the sky,
I don't want to die...

For every man who wants to rule the world,
There'll be a man who just wants to be free,
What do we learn but what should not be learnt?
Too late to find a cure for this disease.

so...

If hope is a song, I guess it's all over,
I don't want to die...
Running out through the door, and straight to the sky,
I don't want to die...
I-I-I-I
I-I-I-I
don't want to die,
I-I don't want to die...

so...

If hope is a song, I guess it's all over,
I don't want to die...
Running out through the door, and straight to the sky,
I don't want to die...
I-I-I-I
I-I-I-I
don't want to die,
I-I don't want to die...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom