Просечната плата на работник во Македонија била тројно помала од
онаа на работник од ист профил во Црна Гора или Босна.
Iluzorno e da se zboruva za eden koncept koj sto e napusten,krvavo rasturen i kako takov
pretstavuva zavrsena prikazna.
Iluzorno e i da probuvam da ti objasnam nekoi raboti od ekonomijata na ex SFRJ,posto od nejziniot raspad pominaa dobri 16god.
Skontaj samo deka od togas navamu prosecnata plata od 1200dm ja dostignale i prestignale samo slovencite.Site drugi
stagnirame i se zanimavame so gluposti dur politicarite ne
KRADAT!.
Ne e tocno deka u ramkite na SFRJ imalo takvi rezki podelbi okolu platite,pogotovo ne so Crna Gora i Bosna (ako gi sporeduvas so Makedonija).Najmnogu zarabotuvaa slovencite,pa vojvogjanite.Ali razlikite
bea na nivo do plus 25%.
Mnogu lesno se kudi i se pluka po eden koncept odposle,koga nikoj ne go brani.Site sakaa nacionalni drzavi-pa ete,posle site peripetii gi dobija.
Jas imam amandmani po dva dela:
1.
Raspadot morase da bide civiliziran i nekoj da moze i da znae da misli so godini nanapred.Site tie splacini sto se desija gi turam na odgovornost na Geda Gluperda(Milosevic) i negoviot `aparat`.
2.
Apsolutno ne mi e jasno i nikako ne moze da svatam zosto posle cela taa krv,destrukcija i zagubeni godini koi sto se potroseni vo kreiranje na nacionalni drzavi,sega site sakaat pak da se udruzuvaat?U Evropa?Pa dobro be p.m...ima li logika?
A za toa kolku bila mokna taa Jugoslavija...moze da vi bide korisen faktot sto od togas pa do sega ova mufljuzive od politicari u cela ex YU
samo kradat brate....i uste ima!Da se cudis.
E...aj so primeri.
Sto e napraveno na plan na ekonomijata vo Makedonija od 91-va pa navamu?Za kakvi investicii stanuva zbor?
Kade sme mrdnale nie napred?
I za kraj...za da ne mislite deka taka e samo kaj nas...nego da svatite deka i
stoto se slucuva so mali oscilacii vo site drzavi od ex YU...eve vi i del od edno pismo na Senad:
E pa zato kralju moj, sve ostaje manje-vise isto, u dnevno-politicke svrhe se talasaju narodne mase, desi se svasta, pa cak i ubistva,
al sve je paravan za nastavak pljackanja preostale imovine bivse nam drzave (tek sada sam svjestan koliko je mocna i jaka bila - pa jos uvijek krcme i rasprodaju ono sto je Tito stvorio). A zivot prolazi, narodi su ovce i dobro je receno da svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.
A oni talambasaju, nadvikuju se ko je veci Musliman, Srbin, Hrvat, glavni su u svemu, treba im aplauza, i svi aplaudiraju, al im je dobro rekao, bravo, bravo.
Ke aplaudirate i vie...:pos2:
ili ke terame rabota?
Kizo...ti dva pati citaj,
slozeno e. :wink: